Zobacz pełną wersję : klama zew honda civic 5d- wymiana
jak wymienić tylną klamkę w hondzie 5 drzwiowej od pasażera. Bo ktoś mi ja wyrwał i teraz sobie "wisi" słaby jest tam dostęp z tego co widziałem . Może ktoś już wymieniał i wie jak i co zrobić,że by było łatwiej.
zdejmujesz boczek i całą tą folię i przez otwory będziesz widział śruby trzymające klamkę.
dokładnie jak kolega wyżej, z tym że unikał by kontaktu z tym klejem co trzyma folię , strasznie uporczywy jest :P
ciężki temat - niegdyś w swojej 5D, wymieniałem na 4 klamki 3, wszystkie powypadały z tych śrub. Postepujesz tak jak koledzy wyżej ci radzili z tym że bądź przygotowany na to że mogą być problemy z odkręceniem śrub - lubia się śłizgać w klamce i wtedy zostaje albo szliwfierka albo mocne obcęgi i 2ga osoba do pomocy
piłka do metalu a raczej sam brzeszczot się przyda bedzie najszybciej
Niedawno miałem ten sam problem gdy klamka została koledze w ręku. Mi z pomocą przyszłą BS'ka ;] Śruby był tak zardzewiałe że nie było mowy o jakimkolwiek odkręcaniu.
Swoją drogą honda nie popisała sie z wytrzymałością tych klamek - mocniejsze pociągnięcie jak zamnięty samochód i klamka do wymiany - do tego trzeszczenie i sprasowanie godne ruskiej łady
klejenie distralem czemu nie tylko ja:
jedną klamke odkreciłem oczyściłem odtłusciłem skleiłem i pękła :(
drógą klamkę odgiełem nawaliłem distrala docisnołem i trzyma do dziś :o
ps te z all... wyglądają lepiej niż oryginalne(estetyka) weźcie x4
witam mam pytanie co do wymiany klamki z sama wymiana klamki sobie poradzilem ale nowa klamka jaka zalozylem ma mocowanie na gwint czyli musialbym wkrecic srubki od strony boczka ale zupelnie niema tam dojscia oczywiscie[po zdjeciu boczka ledwo co siegne tam reka,! zna ktos moze jakis sposob na to.? bo klamke wymienilem ale nadal wisi bo niewiem jak wkrecic te srubki.! prosze o rade.!
witam mam pytanie co do wymiany klamki z sama wymiana klamki sobie poradzilem ale nowa klamka jaka zalozylem ma mocowanie na gwint czyli musialbym wkrecic srubki od strony boczka ale zupelnie niema tam dojscia oczywiscie[po zdjeciu boczka ledwo co siegne tam reka,! zna ktos moze jakis sposob na to.? bo klamke wymienilem ale nadal wisi bo niewiem jak wkrecic te srubki.! prosze o rade.!
Nie bardzo rozumiem ? Nie przykręciłeś jej, bo nie masz podejścia kluczem, czy jak ?
Klucz "T" albo śrubokręt na giętkiej przedłużce/ czy też giętki śrubokręt. Nie ma opcji żebyś nie dokręcił.
no wlasnie nieprzykrecilem jej bo niewiem jak dojsc zeby woglole nakrecic chociaz troche na gwint a palcem tam niesiegne zeby chociaz troche sie nakrecila.! klucz "T" ? JAKI TO.?
MisieK1989
14-10-13, 22:25
http://media.toya24.pl/media/catalog/product/cache/2/image/b6938671c34937894d4f3f52c30ec4f7/Y/T/YT-1554.jpg
ot taki :)
takim kluczem niema mowy.! niezrozumiales chyba. jest taka sutuacja ze klamka jest normalnie na swoim miescu tylko poprostu musze ja jakos przykrecic od strony wewnetrznej bo jak pociagne to wypadnie bo jest luzna bo niewiem jak to przykrecic bo niemam dojscia. bo poprzednia klamke czyli stara mialem taka ze sroby najpierw byly wkrecane a potem wciskana klamka, a teraz jest na odwrut bo klamka ktora mam niema wcskow tylko gwint i musze najpierw dopasowac klamke na swoje miesce a potem ja jakos przykrecic od strony zdjetego boczka z dzwi.! rozumiesz.?
MisieK1989
14-10-13, 23:42
rozumiem ! ale pytałeś co to klucz typu T więc dałem zdjęcie... !
próbuj zakrzywionymi kluczami pod kątem bądź elastyczną przedłużkę, ew kup jakiś najtańszy klucz i go obetnij tak abyś miał nim jakieś pole manewru, to da się zrobić !
takim kluczem niema mowy.! niezrozumiales chyba. jest taka sutuacja ze klamka jest normalnie na swoim miescu tylko poprostu musze ja jakos przykrecic od strony wewnetrznej bo jak pociagne to wypadnie bo jest luzna bo niewiem jak to przykrecic bo niemam dojscia. bo poprzednia klamke czyli stara mialem taka ze sroby najpierw byly wkrecane a potem wciskana klamka, a teraz jest na odwrut bo klamka ktora mam niema wcskow tylko gwint i musze najpierw dopasowac klamke na swoje miesce a potem ja jakos przykrecic od strony zdjetego boczka z dzwi.! rozumiesz.?
O jakiej klamce dokładnie piszesz? Przednia, tylna ? Z tylnymi nie ma najmniejszych problemów - odkręcasz zamek i masz dostęp do śruby. Przedniej nie pamiętam, ale to nie może być trudne skoro to jakoś złożyli w fabryce to i w garażu się da ;-)
ja pisze o tylnej klamce. spruboje jutro odkrecic ten zamek moze bedzie lesze dojscie.!
ja pisze o tylnej klamce. spruboje jutro odkrecic ten zamek moze bedzie lesze dojscie.!
Aaaa widzisz. No to bez odkręcenia zamka nie ma opcji :)
Ale na przyszłość rada - ściągnij sobie manuala do swojej furki i wszystko masz rozpisane jak na dłoni.
Panowie...
Jezeli klamka zostala w reku to nie ma najmniejszego problemu by pozbyc sie srub, nawet tych zapieczonych.
Zakladanie klamki przod jest prostsze niz tylnej bo jest duzo lepszy dostep z przodu do srub.
Z tylu faktycznie jedna srube ciezko przykrecic ale OEM klamki sa na srube na klucz 10 wiec ladnie plaskim oczkiem mozna wejsc. Miejsca jest malo ale po kilku kur..ach :D daje rade. Ja przynajmniej tak wsadzalem nowe. Patentu z wyjeciem zamka nie znalem - jezeli faktycznie mozna go wyjac to ulatwi to dostep.
Panowie...
Jezeli klamka zostala w reku to nie ma najmniejszego problemu by pozbyc sie srub, nawet tych zapieczonych.
Zakladanie klamki przod jest prostsze niz tylnej bo jest duzo lepszy dostep z przodu do srub.
Z tylu faktycznie jedna srube ciezko przykrecic ale OEM klamki sa na srube na klucz 10 wiec ladnie plaskim oczkiem mozna wejsc. Miejsca jest malo ale po kilku kur..ach :D daje rade. Ja przynajmniej tak wsadzalem nowe. Patentu z wyjeciem zamka nie znalem - jezeli faktycznie mozna go wyjac to ulatwi to dostep.
Jakiś miesiąc temu wymieniałem drugi raz bo ułamał się znowu ten zaczep, w który wkręca się śruby. Zajęło mi to może 30 min łącznie z wymyciem rąk po robocie. Zwalasz boczek, odkręcasz biały plastik pod cięgnami i pierwszą śrubę masz prawie na wierzchu, odkręcasz trzy śruby trzymające zamek, opuszczasz go i masz drugą śrubę jak na talerzu (dokładnie na wprost otworu po zamku). Odczepiasz cięgło (ja odkręciłem z regulacji skoku bo nie mogłem wytarmosić tego plastiku trzymającego cięgło w klamce). Przed założeniem boczka sprawdź czy klamka dobrze otwiera drzwi. W razie potrzeby wyreguluj skok cięgła. Składasz całość i po robocie.
No. I git. Bez kwadracenia :) I juz kazdy wie jak.
Dzieki panowie .!!!! po odkreceniu zamka niebylo juz problemu z dojsciem.!!! klmka przykrecona.! tylko jest jeszcze jedna mala rzecz bo jak odkrecilem zamek a puzniej go skrecilem spowrotem to zauwazylem ze tak jakby trzebabylo mocniej dzwi pchnac aby sie zamknely bo poruwnywalem z drugimi tylnymi dzwiami.! wiecie moze co zrobic zeby sie lzej zamykaly.?
poruwnywalem z drugimi tylnymi dzwiami.! wiecie moze co zrobic zeby sie lzej zamykaly.?
Wyregulować zamek ? Albo zatrzask zamka który masz na błotniku :)