PDA

Zobacz pełną wersję : Synchronizator S9B

Bilu
23-12-11, 20:57
Dziwny problem z wrzucaniem dwójki mam.
Wracałem z podróży wszystko było w porządku. I dzień wcześniej i dzisiaj rano najmniejszych problemów nie miałem ze skrzynią. Nagle przy próbie redukcji z 3 na 2 przy prędkości ~30km/h zgrzytnęła mi dwójka i od tego momentu jedynie z między gazem lub poniżej ~15km/h da się wrzucić dwójkę.
Resztę drogi powrotnej do domu przez miasto przejechałem z pomijaniem dwójki.

Synchronizator nie działa... ale bardziej mnie zastanawia z jakiego powodu to się tak nagle stało i czy nastąpiło zużycie, pęknięcie czy o co tam chodzi.
Czy w skrzyni nie ma syfu który może jej zaszkodzić. Po świętach miałem plany jechać do rodziny 200km w jedną stronę. Bez dwójki bym przeżył w trasie ale nie chcę uszkodzić bardziej skrzyni.

Skrzynia S9B (1-2-3 ITR)

Bilu
12-03-12, 16:29
Ma może ktoś dojście do synchronizatorów 1/2 biegu dla S80/Y21.
W ASO Szczecin/Warszawa/Kraków 1200zł za taką przyjemność ale może ktoś ma opcję załatwić taniej...? : )

Dankan
13-03-12, 14:00
Spróbuj zadzwonić do REM'a z JHM, może ma używkę w dobrym stanie.

Bilu
13-03-12, 16:32
Za JHM podziękuje...

szastal
16-03-12, 22:32
Zmień olej to na początek, ja miałem tak że przy zmianie powyżej 5tys obrotów 1 na 2 czasem był zgrzyt, zmieniłem olej na mtf i gdy był rozgrzany ładnie to problemu nie było, jednak jak robiłem skrzynie to kupiłem jakąś używke synchro. Później się okazało że moja skrzynia była w idealnym stanie i to synchro co kupiłem było w gorszym stanie, teraz śmigam i problemu nie ma, płyn w układzie sprzęgła też zmień.

Bilu
17-03-12, 10:02
Płyny wszystkie i olej dopiero co wymienione, a MTF'a wymieniłem jeszcze w ten sam dzień jak pojawiło się zgrzytanie także innej opcji jak wymiana synchronizatorów to nie mam.

cor7ez
20-03-12, 16:17
u mnie zgrzytała trójka powyżej 5 tys. wymieniłem olej na mtf nic nie pomogło ALE po jakimś czasie nagle zaczęło chodzić prawie tak jak powinno, zgrzyt jest czasami na samym końcu obrotów

szastal
20-03-12, 22:09
Mi mechanik po rozebraniu skrzyni i obejrzeniu skrzyni powiedział że albo za słabo sprzęgło było wciskane i nie wysprzęglało albo coś w ten deseń, ogólnie zrobiłem hybryde i dałem nowy zestaw exedy, problemu brak.