Zobacz pełną wersję : Zawieszenie - Przód
Witam, otóż parę dni temu miałem mały incydent. Wygrzmociłem prawym przednim kołem w krawężnik - felga pogięta i niby na tym miało się skończyć. Po przejechaniu ponad 400km dziś Honda zaliczyła mi glebę z tej strony :/ koło schowało się w nadkole ile się tylko da (ale nie ocierało i dało się jechać) na diagnostyce podnieśli przód a koło nie opadło. Po paru "butach" powoli się opuściło. Diagnoza - ugięty amor. Sprężyna niby cała.
I teraz pytanie co trzeba będzie wymienić bo się kompletnie nie znam na tym a chciałbym już to zrobić dobrze bo autko swoje lata ma. Oczywiście amory z obu stron, sprężyny są całe ale nie wiem czy je wymieniać... co jeszcze się w takich sytuacjach powinno wymienić żeby było dobrze? :)
Ps. Jakieś konkretne firmy polecacie, ale żeby cena nie zabijała? Rozważam amory KYB (Kayaba?) Mile widziane jakieś linki :)
kyb napewno. u mnie wymieniłm tył i zaraz przycioł się przedi (przyklekł) i nie puścił. przebieg 170 tyś siedziały oryginalne
Rozpieprzył się amortyzator.
Rozpieprzył się amortyzator.
To już wiem ;) pytam jakiej firmy części kupić - stosunek ceny do jakości żeby mnie wydatki nie zabiły i co jeszcze trzeba wymienić oprócz obu amorów.
wulkanisko
22-12-11, 23:23
Miałem to samo. Przedni lewy amor się złożył i już nie powstał, tak sam z siebie bez żadnego uderzenia. Wymieniłem same amory na KYB excel-g i póki co po 7kkm jest ok.
tak jak piszą amory na KYB excel-g i sprawdź dokładnie sprężynę i w jakim stanie jest wahacz, bo możliwe że też się ugiął
Gdzie dostane KYB excel-g? w IC? nie przydałoby się coś jeszcze wymienić? jakiś poduszek czy coś? Przód i przed tym incydencie był w kiepskim stanie i już chciałbym zrobić to na igłe :)
W IC w detalu przeplacisz. Najlepiej zobacz na alledrogo. Jeśli sprzedawca ma dobre zniżki to zapłacisz nawet 40% mniej.
Sprawdzone - mam kolegę co handluje tarczami i kolckami. Między tym co jest w IC a po ile on je ma jest gruuba różnica. (choć kupuje je w IC ale w dużych ilosciach)
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Talatalk
Dlaczego wszyscy tak chwalą te KYB Excel-g? Czy są aż tak genialne? ; )
Dlaczego wszyscy tak chwalą te KYB Excel-g? dlatego ze to jedno z lepszych rozwiązań w stosunku jakość/cena. AGX jest zdecydowanie dużo lepszy ale cena też już jest inna :D:D:P :P
Mnie teraz czeka wymiana i myślałem o Sachs. Nie wiem też czemu nie ma olejowych amorków do naszych Hanek. Wolałbym takie. Znacie może sklep internetowy, gdzie można kupić tanie oryginalne kayaby excel-g? Bo faktycznie cena niewysoka ; )
Mnie teraz czeka wymiana i myślałem o Sachs. Nie wiem też czemu nie ma olejowych amorków do naszych Hanek. Wolałbym takie. Znacie może sklep internetowy, gdzie można kupić tanie oryginalne kayaby excel-g? Bo faktycznie cena niewysoka ; )
Podłączam sie do prośby :)
Pojechałem na przegląd zawieszenia. Po sprawdzeniu zawieszenia zaskoczyła mnie jedna rzecz. W tej samej stacji po 3 lata stania Hondy też sprawdzałem zawieche. Przód wtedy wynosił 66% i 68% teraz 66% i 60% (w tą stronę było uderzenie). Ciekawie zrobiło się z tyłu. Wtedy było 56% i 53% a teraz odpowiednio 58% i 59% czyżby tył się robujał i lepiej pracy czy może poziom ciśnienia opon miał na to wpływ? (teraz jest chyba trochę mniejsze niż wtedy, ale zeby aż tyle się zmieniło?) i padła tuleja wahacza przedniego z przeciwnej strony niż uderzenie (eee... to mały cukerek?) Btw. da się to wymienić w "domowych" warunkach czy trzeba mieć jakąś prase?
Ps. Jakiej firmy kupić tą tuleje?
Taki sposób sprawdzanie zawieszenia w hondach nie wiele mówi, możesz mieć wylane amory, a dalej wyjdzie Ci koło 50%.... Ja miałem tak ze na małych nie równościach twardo i wszystko ładnie pracowało, a jak się rozbujał na muldach latał po całej drodze. Do wymiany tuleji musisz mieć prasę.
Przód skacze jak Jelcz jak się rozbuja i pływa po całej drodze. To jak prawidłowo sprawdzić zawieszenie?