Zobacz pełną wersję : Dławi się na benzynie. Prośba o pomoc. D14a8
Witam!
Jakoś niedawno zauważyłem taki problem a mianowicie jadąc na pb po jakichś 2-3km gdy auto zaczyna łapać temperaturę zaczyna się dławić tzn można wcisnąć gaz do oporu a on i tak zwalnia i nie ma siły jechać. Ten problem występuje sporadycznie (np raz na tydzień). Gdy przełączę na lpg mogę jechać normalnie co śmieszniejsze gdy zaczyna się dławić przełączam na lpg i za chwile z powrotem na pb i problemu nie ma. Czyżby w komputerze coś mu się pojebawszy ?
Z góry dzięki za wszystkie cenne informacje.
Może paliwo (benzyna) jest jakiejś gorszej jakości, może filtr paliwa. Zrób samodiagnostykę, nawet jeśli nie lampka MIL się nie pali.
A jaka instalacja LPG? Chodzi o generację. Bo jeśli taka, w której nie ma znaczenia sonda lambda, to może być ona właśnie winna. Emulator sondy od LPG masz jaki?
instalacja 2 gen. Nie mam pojęcia jaki emulator :]
Drugiej generacji to chyba na mikserze, więc sonda lambda tutaj nie wpływa na gaz. Tak więc może to być problem z sondą lambda. Zauważyłeś może że pali Ci znacznie więcej benzyny (wiem że tylko na rozruch), więc może przez to nie widzisz ile spala, tak najłatwiej mniemać że sonda padła (duże spalanie).
tzn zimą jeżdże tylko na pb bo poruszam się tylko po mieście i nie chce na siłe go dławić gazem przy niskich temp. Za to latem sprawdzałem to przy jezdzie emeryckiej tzn 2.5 -3 tys zmiana pali 10 pb. To podobno dużo jak na ten silnik szczególnie że gazu pali tyle samo.
Drugiej generacji to chyba na mikserze, więc sonda lambda tutaj nie wpływa na gaz. Tak więc może to być problem z sondą lambda. Zauważyłeś może że pali Ci znacznie więcej benzyny (wiem że tylko na rozruch), więc może przez to nie widzisz ile spala, tak najłatwiej mniemać że sonda padła (duże spalanie).
Może nie wpływać a nie musi, ja mam drugą generacje gdzie komp od gazu bierze info z lambdy i tak steruje ilością gazu przez silniczek na wężu tkz. attuator.
Nie wiem jaki kolega ma silniczek ale w moim jest sonda szerokopasmowa i panowie magicy sie ****eli z instalacją gdyż druga generacja nie współpracuje z szerokopasmówkami (podobno) i attuator ustawili na sztywno ;) to tak w ramach ciekawostki.
A co do tematu można przyjrzeć się filtrowi paliwa może coś tam go podtyka, można spojrzeć na emulator i łączenia kabelków czy sie tam coś nie "rusza".
Testuj dalej w jakich okolicznościach się to dzieję.