Zobacz pełną wersję : dziwne ćwierkanie pod maską ???
rafnexster
23-05-07, 21:33
Swoją Hanię mam od miesiąca i ostatnio zauwarzyłem(wysłyszałem) dziwne ćwierkanie (((dla dowcipnych NIE MA TAM ŻADNYCH PTASZKÓW))) :speszony: dochodzące z okolicy rozrządu... nasila się bardziej przy niskich obrotach silnika.... niewiem co to może być i staje się to coraz bardziej irytujące:d Nieznam się tym za bardzo i dlatego szukam jakiejś pomocy... czy to aby napewno rozrząd , czy coś innego . Trudno mi to jednoznacznie zlokalizować bo w tej okolicy jest kilka pasków , alternator itd. Mój znajomy ( niby mechanik ) wsadził tam ucho i stwierdził że to napinacz paska rozrządu ale ja nie dokońca wierzę w jego diagnozę bo dotychczas zajmował się raczej traktorami a nie Hondą... macie jakieś swoje doświadczenia w tym temacie ??? to proszę o pomoc. A i jeszcze jedno - (na pasku jest zrobione około 67tyś) :dalej:
Cwierkanie? A jak wciskasz sprzeglo to znika? Moze lozysko wyciskowe
rafnexster
23-05-07, 21:43
Cwierkanie? A jak wciskasz sprzeglo to znika? Moze lozysko wyciskowe Też tak na początku myślałem ale ale wciśnięcie sprzęgła tego dźwięku nie likiwiduje... hhmhhh :speszony:
Kiedys juz cos takiego widzialem. Okazalo sie ze to pompa klimatyzacji (jak masz klime), ewentualnie mozna zobaczyc pompe wspomagania. To mniej wiecej ten sam odglos i wydobywalby sie mniej wiecj w tych samych okolicach.
A wg. mnie to po prostu pasek klinowy od alternatora lub klimy - mialem to samo, wymienilem pasek i przeszlo. Mozesz zrobic prosty test - psiknij WD40 w okolice paska przy kolku napinacza paska alternatora - jak przejdzie to na 99% pasek (bo raczej nie lozysko choc kto wie)
Zgodze się z Wallym pewnie któryś pasek popiskuje (od alternatora, klimy, wspomagania) ewentualnie łożyska od tych pasków.
Podobny przypadek przerabiałem w ojca civicu. Po wymianie pasków alternatora, klimy, wspomagania ptaszki się wyprowadziły.
PS. Tylko mi tu ekologów nie powiadamiać :)
(...) dochodzące z okolicy rozrządu... nasila się bardziej przy niskich obrotach silnika.... niewiem co to może być i staje się to coraz bardziej irytujące:d (...)
Mam coś podobnego tylko u mnie słychać to przy dodawaniu gazu na niskich obrotach, gdy silnik ma lżej to przestaje :coo: Świergot słychać też (tylko słabiej) jak na postoju silnik zchodzi z obrotów (z ~2000rpm), gdzieś z okolic alternatora. Łożysko? Spróbuje wymienić paski, przynajmniej ten od alternatora... Chyba że ktoś ma inny pomysł, bo chyba pasek by nie świergotał tylko pod obciążeniem silnika?
Panowie panowie a moze to pompa wody co? Tez to mam i zaczelo sie po wymianie paska rozrzadu niestety pompy nie tykalem i pewnie juz sie sypie na nowym.
jeżeli nie macie pewności to pozdejmujcie paski od alternatora i resztę i jak przestanie to któryś z nich co możecie zlokalizować zakaładając je po kolei !! a jak pozdejmujecie paski i dźwięk jest nadal to tylko coś na rozrządzie !!
rafnexster
24-05-07, 21:23
w przyszłym tygodniu będę wymieniał wszystkie paski... napinacz ; klima; alternator itd... Także opisze czy to coś dało... mam nadzieje że będzie O.K .... :) Dzięki wszystkim za pomoc... :piwo2: Może wtedy ja komuś pomoge... :brawo: dzięki pozdrawiam wszystkie "Hanie" bądzcie zdrowe !!!!!!!!!! ;) ;) ;)
Kapitan Zbik
25-05-07, 23:03
(...) dochodzące z okolicy rozrządu... nasila się bardziej przy niskich obrotach silnika.... niewiem co to może być i staje się to coraz bardziej irytujące:d (...)
Mam coś podobnego tylko u mnie słychać to przy dodawaniu gazu na niskich obrotach, gdy silnik ma lżej to przestaje :coo: Świergot słychać też (tylko słabiej) jak na postoju silnik zchodzi z obrotów (z ~2000rpm), gdzieś z okolic alternatora. Łożysko? Spróbuje wymienić paski, przynajmniej ten od alternatora... Chyba że ktoś ma inny pomysł, bo chyba pasek by nie świergotał tylko pod obciążeniem silnika?
Mam dokładnie to samo, ~2tys obrotów na biegach od 1ki wzwyż i coś ćwierka. Mechanik powiedział że prawdopodobnie napinacz od paska rozrządu (rozrząd wymieniany 20tys km temu) :(
Narazie nic z tym nie robię, aczkolwiek coraz bardziej mnie to denerwuje (póki co radzę sobie w ten sposób że na każdym biegu ciągne na tyle wysoko żeby po zmianie na wyższy minąć 2 tys rpm).
Ja się podłącze, też mam te ptaszki. Tylko że u mnei słychać to tylko jak jade.
Jak wcisne gaz i silkik sie wkreca na postoju, na luzie ( czy nawet na biegu ale z wcisniętym sprzegłem) to tego nie słychac. Tylko jak jade, a i jeszcze sie to czasami pojawia przy wosokich obrotach, przed odcięciem. Napinacz raczej to chyba nie jest, bo raczej by bylo go słychac cały czas.
Kapitan Zbik
26-05-07, 11:40
U mnie tez to jest tylko w czasie jazdy. Na postoju nie słychać.
ojciec mial cos takiego w Hyundaiu. przyczyna - poluzowany pasek wspomagania i klimy :)
Mam dokładnie to samo, ~2tys obrotów na biegach od 1ki wzwyż i coś ćwierka. Mechanik powiedział że prawdopodobnie napinacz od paska rozrządu (rozrząd wymieniany 20tys km temu) :(
Narazie nic z tym nie robię, aczkolwiek coraz bardziej mnie to denerwuje (póki co radzę sobie w ten sposób że na każdym biegu ciągne na tyle wysoko żeby po zmianie na wyższy minąć 2 tys rpm).
U nie też rozrząd wymieniany jakieś 20k km :/ i zastanawia mnie to że tylko pod obciążeniem to słychać (do 2-2,5k rpm) i jak chce sobie pozamulać to świerszczy i wkurza. Pasków jeszcze nie sprawdzalem bo nie mam kiedy, Hanka jeździ prawie non stop :aloha:
Mi tak też ćwierkało wymieniłem wszystkie paski prócz paska(i to był mój błąd) rozrządu i ostatnio w trasie strzelił rozrząd który miał 30tys KM przebiegu (oryginalny) i tym sposobem wybulę za silnik.
PS. Jeśli po wymianie pasków na kole pasowym dalej coś ćwierka pod macha może lepiej wyłożyć z 300 zl i zmieni paseczek rozrządu.
rafnexster
30-05-07, 20:29
Hania jest po wymianie wszystkkich pasków((( no i ptaszki oraz świerszcze wyniosły się na dobre) w końcu... bo miałem ich dosyć... Obiecałem że napisze czy to coś pomogło... no i pomogło... kosztowało mnie to 329pln z robocizną((( rozrząd i napinacz japoński, pasek od klimy , alternatra, wspomagania.... itd))) Jest supeerr :) :) :) dzięki wszystkim za pomoc i dobre pomysły !! !! !!
Kapitan Zbik
30-05-07, 23:20
Hmm, wygląda na to że najlepszą radą na ćwierkanie jest wymiana rozrządu. Zastanawiam się teraz skoro miałem w warsztacie wymieniany niecały rok temu to chyba jakaś gwarancja obowiązuje (rękojmia?). Chyba pojadę tam złożyć reklamację.
nie rozrząd tylko paski od alternatora klimy i wspomagania. Teraz już wiesz że w Pabianicach kosztuje to 329 zeta.
rafnexster
01-06-07, 10:49
nie rozrząd tylko paski od alternatora klimy i wspomagania. Teraz już wiesz że w Pabianicach kosztuje to 329 zeta. zgadza się jak najbardziej :brawo3: to nie był rozrząd ani napinacz tylko paski od klimy itp...!!!! sztuka kosztuje około 29zł a wymiana to zależy... no nie :agent: pozdrawiam......... a rozrząd i tak miałem do wymiany bo pękło już na nim około 70tyś(także czas najwyższy) :speszony:
już gdzieś pisałem że mam podobny problem. Powiedzcie czy te świerszczyki są w jakimś stopniu niebezpieczne dla silnika? czy można z tym jeździć przez jakiś czas?
Witam! Miałem podobny problem i po wymianie pompy wody ustało ( oczywiście standard pasek +napinacz)! Ja zrobiłem 21 tyś na nowym rozrządzie także może wada materiału. Pozdrawiam
no i znowu odgrzebie wątek.
myślicie, że jak mi zaczęło tak ćwierkać i właściwie zaraz po zaczęło mi szumieć jak skręcam kierownicą ( ze wspomaganiem) to to może być przyczyna tylko tego paska wspomagania? gdzie on się znajduje i czy można go łatwo samemu wymienić?
U mnie ćwierkanie pochodzi z pod pokrywy zaworów (słychać wyraźnie przy pociągnięciu za linkę gazu) a więc zawory do regulacji.
A szumienie przy skręcie kierownicy dochodzi z pod samej kiery. Sprawdzałem przy wyłączonym silniku, a więc wtedy kiedy pompa nie pracuje.
Pisaliście już o tym więc nie pytam, zabiorę się za to później, są ważniejsze sprawy :)
ODKOP :D
U mnie również pojawia się ćwierkanie pod obciążeniem przy mocniejszym dodaniu gazu ale tylko do 2,5 tys obrotów.
Wykluczone: regulacja luzów zaworowych, osłona kolektora, rolka i pasek klimy
Jakieś porady?
Może kolektor ssący gwizdze... u mnie po zmianie ssaka tez zaczęło gwizdac a na serii cisza :)