Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nie dmucha ciepłym powietrzem - termostat??? oby...

augustflacha
20-12-11, 23:41
Witam...j.w. tylko cały czas na zimno ; na dystansie 5 km wskazówka od temperatury ani drgnie, leży najniżej jak się da...szyby zamarznięte od środka i po przejechaniu 5 kilosów nie chcą się odmrozić - jak przed ruszeniem...kiedyś jechałem 80 kilosów(dystans) i się jeszcze nie zagrzał !!! zdarza się to nie zawsze ale często...czasami nagrzewa się normalnie ale dzisiaj przy -8C nie dał rady...pod maską górny przewód chłodnicy ciepły dolny zimny...czy to termostat czy może być jeszcze coś innego??? proszę o pomoc bo wybieram się do mechaniora i nie chcę żeby mnie naciągnęli na wymianę połowy silnika bo znam się średnio a na takich tylko czekają żeby zarobić... A wiadomo że idąc do fachowca najlepiej znać się na tym z czym się przyszło bo będzie chciał wydoić ile się da i wmówi że czego to nie wymienił a może być jakaś bzdurka...więc wolałbym pójść doinformowany...
pozdrawiam i proszę o pomoc...

spychu
21-12-11, 01:05
Termostat.

Typowy objaw jeśli cały czas jest otwarty duży obieg i płyn od uruchomienia silnika przepływa przez chłodnicę.

augustflacha
21-12-11, 09:50
problem rozwiązany...termostat wymieniony i w końcu widzę podnoszącą się wskazówkę od temperatury i to bardzo szybko...dzięki...pzdr