Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : accord 1,8 czy 2,0 1998-2002

jakub
23-05-07, 19:16
witam
na poczatku przyszlego roku zamierzam zmienic mojego civica na accorda
tylko sie zastanawiam na jaki motor 1,8 czy 2,0
moze doradzicie
z gory dziekuje

kedzier
24-05-07, 10:20
Do takiej wagi 2,0 ma lepsze predyspozycje. Jeśli lubisz dynamiczniejszą jazdę bierz 2,0 a jeśli lubisz oszczędność i jazdę emeryta 1,8.

Blade
24-05-07, 12:38
Tak na prawde to prawie nie ma roznicy miedzy tymi motorami.

Roznica jest nieodczuwalna.

Mysle ze lepiej kupic wersje 2.0l bo te pare kucy wiecej na pewno sie przyda ale jesli trafisz na zadbanego 1.8l to wybor raczej bedzie prosty ;) Odradzam na pewno zakup 2.3 => bo czesto cos sie sypie...

---------

BTW: Na poczatku przyszłego roku bede pewnie sprzedawał mojego 1.8iLS 00'. Obecnie mam przebieg 75k ;)

jakub
24-05-07, 14:12
a tak szczerze
jak Ci sie sprawuje ten accord
warto kupic taki model?

wisnia
24-05-07, 14:50
u mnie w rodzince sa dwa takie accordziki i powiem ci ze nie ma zadnych problemów jak narazie i zarówno jeden i drugi to 1.8 136KM z przebiegiem 87 000 i 150 000 poza jakimis drobnymi elementami zawiechy typu jakies gumki i łaczniki nie było nic powaznego

kedzier
24-05-07, 17:08
Ja jestem bardzo zadowolony. Przez roczek żadnej usterki :) nawet drobnej. Tylko zawieszeni mogło być troszkę twardsze :)
A tak szczerze 2.0 żwawiej sie zbiera :) Wg mnie czuć różnice.

jakub
25-05-07, 14:32
tak mi tez sie wydaje ze to dobre autka
czyli brac jeszce sie zastanowie 1,8 czy 2,0
bardziej do mnie przemawia 1,8

Blade
25-05-07, 18:31
Ja jakbym mial do wyboru dwa takie same samochody rozniace sie jedynie silnikem to brałbym 2.0 :) Zawsze pare wiecej kucy :)

wisnia
26-05-07, 16:19
wszystko zalezy od stanu technicznego wiadomo ze pare koników wiecej to lepiej

jakub
28-05-07, 10:46
no dobra
zobaczymy na poczatku przyszlego roku
zalezy co sie trafi
dzieki chlopaki

michal750
02-06-07, 20:11
Ja rowniez uwazam, ze roznica miedzy 1,8 a 2.0 jest tak mala,ze niemal nieodczuwalna.
Auto luksusowe i komfortowe, ale o osiagach to mozna pomarzyc :/ Uwazam,ze stosunek mocy do masy jest mocno niekorzystny.
Sprzedalem swego Accorda, bo stwierdzilem, ze jeszcze jestem zbyt mlody na tak "powazne" auto. Wracam do Civica :)

Dziubek
07-06-07, 00:21
ale o osiagach to mozna pomarzyc :/ Uwazam,ze stosunek mocy do masy jest mocno niekorzystny.
A co powiesz o Prelce. O 20 kg lżejsza, a motor ten sam co w HA. Przesiadłem sie z D15B7 na F20A4 i powiem szczerze jestem mocno rozczarowany. Jestem w trakcie zakupu Accorda i stwierdzam że różnica między 1,8 a 2,0 jest niezauważalna. Zawsze SWAPa na H22 można zrobić;-).

kedzier
07-06-07, 12:44
Ja rowniez uwazam, ze roznica miedzy 1,8 a 2.0 jest tak mala,ze niemal nieodczuwalna.

Pozwole sobie mieć odmienne zdanie. F20B6 znacznie żwawiej sobie radzi w wyższym zakresie obrotów. Przy obrotach o 3k zgadzam sie z wami, ale im wyżej różnica sie coraz bardziej uwidacznia :)

dark
08-06-07, 20:08
1.8 i 2.0 to nie wyscigowka, do tego jest type-r, ale sama jazda jest bardzo przyjemna, komfortowa :d

pasti78
15-08-07, 10:34
Podłącze się do tematu.
Pomału myślę nad zmianą mojego Civa na Accorda. Zakres cenowy 20-22 k. Model po 1998 roku.
Obecnie śmigam Civem 1,5 D15Z3 90 KM i w sumie taka moc mi wystarczy. Ostatnio spotkałem się z egzemplarzem Accorda o pojemności 1,6 Moc: 115 KM.
Czy jazda takim egzemplarzem będzie zbliżona do tego co mam obecnie (chodzi o tempo przyspieszenia itp.) ?

Nie potrzebuję auta na wyścigi, większość czasu bujam się po mieście, ale jak jadę w trasę to lubię mieć jakis "zapas mocy" przy wyprzedzaniu tirów.

Drugie pytanie - ile w mieście pali benzyny taki Accord 1,6 - 1,8 ?

Proszę o wypowiedź właścicieli Accordów lub byłych użytkowników czy taki model 1,6 wogóle brać pod uwagę ?

TNT
17-08-07, 09:36
1,6 moze byc troszke za maly 1,8 to vtec wiec sprawnie sobie radzi z tym autem nie jest to wyscigowka ale naprawde fajnie sie nim jezdzi. Mi przez ponad rok spalanie wychodzilo srednio ok 10, ale jezdzilem nie oszczedzajac wedle potrzeby jak trzeba to redukcja i podloga. Auto super sie prowadzi i jest bardzo wygodne. Zbrodnia jest jego gazowanie no moze z wyjatkiem silnika 1,6. Miedzy 1,8 a 2,0 faktycznie nie ma az tak duzej róznicy niemniej jednak jest. Mysle ze silnik 1,6 moze byc za slaby i jest to ajkis dziwny wypust w przypadku Accorda nie bylo tego na sprzedaż w polsce.

Kapitan Zbik
20-10-07, 22:54
Właśnie w zeszłym tygodniu sprowadziłem sobie Accorda '99 2.0 147KM z Francji. Pierwsze wrażenia: ciężki i wcale nie tak zrywny :( Mój Civic EK3 chyba by go objechał... Przy czym w Civicu 100km/h osiągam spokojnie na 2 biegu a w Accordzie przy 90 trzeba wrzucić 3ci. No i spalanie minimalne w trasie nie zchodzi poniżej 8/100 (prędkość w granicach 130 mierzona GPS-em, z wyłączoną klimatyzacją) co przy niecałych 6/100 Civica łupie mnie po kieszeni.
Za to mam 4 poduszki, ABS, klimatronic, skórę, szyberdach i cruise control no i audio bose z subwooferem :) Komfort jazdy jest zdecydowanie lepszy, po niemieckich autostradach ten samochód po prostu płynie. A zachowanie w zakrętach jest rewelacyjne.
Przy okazji:
- jaki jest symbol silnika 2.0? F20B6?
- czy radio da się rozkodować jakimś domowym sposobem (czyściłem dzisiaj klemy akumulatora i zakodowało się radio a z francuzem się już raczej nie dogadam o kod do radia)
- czy ktoś wie jak podłaczyć do tego fabrycznego radia zmieniarkę CD i jaką zmieniarkę najlepiej kupić (na alledrogo)? Czy tam są jakieś przewody gdzieś w bagażniku czy trzeba ciągnąć samemu?
- czy jest gdzieś na sieci taki pełny manual (ponad 1000 stron) jak do Cifa 6gen?

kedzier
21-10-07, 19:06

Tak

jakub
13-07-08, 18:28
ja w koncu zakupilem 2,0 i jestem szczerze zadowolony
spalanie jak spalanie z tym sie liczylem przy mim stylu jazdy
autko zwawe i bardzo dobrze przyspiesza

ToMala
16-11-08, 14:36
Accord '98-'00 info <= KLIK (http://www.motofakty.pl/testy_i_porownania/dane_techniczne/?marka=778&model=187&od=1998&do=2002)

StRz3cHu
16-01-09, 13:33
Właśnie w zeszłym tygodniu sprowadziłem sobie Accorda '99 2.0 147KM z Francji. Pierwsze wrażenia: ciężki i wcale nie tak zrywny :( Mój Civic EK3 chyba by go objechał... Przy czym w Civicu 100km/h osiągam spokojnie na 2 biegu a w Accordzie przy 90 trzeba wrzucić 3ci. No i spalanie minimalne w trasie nie zchodzi poniżej 8/100 (prędkość w granicach 130 mierzona GPS-em, z wyłączoną klimatyzacją) co przy niecałych 6/100 Civica łupie mnie po kieszeni.
Za to mam 4 poduszki, ABS, klimatronic, skórę, szyberdach i cruise control no i audio bose z subwooferem :) Komfort jazdy jest zdecydowanie lepszy, po niemieckich autostradach ten samochód po prostu płynie. A zachowanie w zakrętach jest rewelacyjne.
Przy okazji:
- czy radio da się rozkodować jakimś domowym sposobem (czyściłem dzisiaj klemy akumulatora i zakodowało się radio a z francuzem się już raczej nie dogadam o kod do radia)
- czy ktoś wie jak podłaczyć do tego fabrycznego radia zmieniarkę CD i jaką zmieniarkę najlepiej kupić (na alledrogo)? Czy tam są jakieś przewody gdzieś w bagażniku czy trzeba ciągnąć samemu?
- czy jest gdzieś na sieci taki pełny manual (ponad 1000 stron) jak do Cifa 6gen?

Kolego zapraszam na: http://www.accordklubpolska.pl/
Co do silnika to: tak
radio: niestety serwis
zmeiniarka, jesli masz seryjny system BOSE to w ogole chyba seryjnie?! powinna byc zmieniarka w bagazniku, jesli jej nei masz to mzoe ja ktos wykrecil ale raczej okablowanie zostalo :) na allegro widzialem kiedys taka zmeinarke :)
co do manuali to polecam tylko stronki z pomocnymi radami: procz wspomnainej strony klubowej, to jeszcze ta: http://accord6gen.cba.pl/

Pzdr

2rek
17-02-09, 00:15
Jestem po rozmowie z właścicielem - jako że nie jestem z Krakowa - doradźcie czy warto jechać 300km i oglądać tego accorda :

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C7632918

gdyż szukam takiego auta.
<ps. kuzwa 15 minut szuakkjelm gdzie to wrzucic i nic>

StRz3cHu
17-02-09, 14:15
Tak to sie pieknie prezentuje! :) Mam podobnie wyposazona wersje ;)
Qrcze ale te zdjecia szkoda ze robione wieczorem, za duzo stwierdzic nie mozna... z tego co mi sie zdaje to tylni zderzak jets innego odcienia, tak jak przednia maska, ktora w dodatku jest zle spasowana (3 od konca zdjecie)

PS. dodaje jeszcze raz link do ogloszneia bo ten Twoj mi sie nei otwierał: http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7632918

2rek
15-03-09, 14:24
tamto auto to była istna tragedia...

- rok produkcji i modelowy 1999 !! ! a nie jak sprzedawca prywatny twierdzil 2002
- auto powypadkowe (naprawa blacharska poważna - info z ASO po VIN)
- auto serwisowane w ASO dopiero od kwietnia 2007 a nie jak wpisane w ksiazkach od 99 !!!
- wersja 2.0 iS - nie jest to żaden sport ani ES!!!
- po wypadku zmienione zderzaki przód tył, maska, grill, lampy, wnętrze auta (gałka,wstawki alu, siedzienia skóra a nie welur!!!) - PEŁNA RZEŹBA!!!!

dalej poszukujacy accorda...
jakkby ktos mial na sprzedać badz wiedzial kto zamierza sprzedac - walić do mnie :]

skubiszek
15-03-09, 14:45
dokładnie ... ja mam 1.8 i wiadomo 2.0 to 2.0 ale nie ma kolosalnej różnicy a 1.8 wcale nie jest dla emerytów, passaty, vectry itp objeżdżasz lekko... mi jazda mieszana wychodzi 8.3 litra..dużo? nie...