Zobacz pełną wersję : dziwny kłopot z kierownicą MOMO!!!
Tym razem jeżeli pozwolicie chciałrem spytać w imieniu mojego znajomego który też jeździ cifkiem (92r.1.5 16V HB)....otóż kłopot jest taki że kiedy zamienił opony zimowe na letnie (ze 195/50R15 na 205/50R15) to po jednym dniu jazdy na naszych polskich dołkach....dzieje się coś takiego że zeby jechał prosto to kierownice musi ustawić nie na wprost tylko w lekkim skręcie w prawo,wtedy jedzie prosto.Natomiast kiedy ustawi kierownice na wprost to autko skręca mu w ewidentnie w lewą stronę.... :?: :?: :?:
CCo to może być?Pomożecie?bo z czyms takim się jeszcze nie spotkałem :?: Z góry bardzo dziękuje.
Sluchaj ja tez tak mialem u siebie... pojechalem na ustawienie zbierznosci do serwisu powiedzailem im co jest grane i ustawili mi kierownice tak ze gdy mam ja wyprostowana to jade prosto... z tym ze u mnie sytuacja byla w druga strone ale to szczegol.. pozdr
To jest problem z ustawieniem kola kierownicy. Jak zdejmie kierownice to moze sobie przestawic nabe o jeden zab na wielowypuscie i powinno byc git. Chyba, ze mu sciaga samochod na jedna strone, wtedy trzeba sprawdzic cisnienie w oponach i/lub skorygowac zbieznosc.
niech sprawdzi zbieznosc...
Moze wpadl w jakas dziure i cos tam sie przestawilo - czyli zbieznosc.
Jezeli mial tak odrazu po zmianie kol to moze prawa i lewa opona nie sa rowniemiernie zuzyte... Mozna zamienic przod z tylem i zobaczyc czy tez tak bedzie.
no dokladnie, mozna to przestawic odkrecajac kieronwice, ale ja i tak musialem jechac na spr zbieznosci wiec zorbili mi to za jednym zamachem.
Jestsćie niezawodni...dzięki serdecznie za pomoc.Natomiast co do opon to napewno wszystkie są ok,bo jest to nowy komplet....podjedziemy ustawić zbieżność i przy okazji przestwaią nam kierownce na swoje miejsce.Jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedz.
Jak ci ustawi zbieznosc to juz nie musi ci przestawiac kierownicy :idea:
są dwie przyczyny,
geometria lub opony letnie które są nierównomiernie starte,
pewnie nie byłu zamontowane na tych samych osiach co teraz
ustaw geometrię, rusz parę razy mocno na suchym równym asfalcie i będzie git.
tak wogole to przy kazdej wymianie opon czy kol powinno sie zbieznosc ustawiac :)