Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwny kłopot z kierownicą MOMO!!!

przemo
29-05-05, 12:16
Tym razem jeżeli pozwolicie chciałrem spytać w imieniu mojego znajomego który też jeździ cifkiem (92r.1.5 16V HB)....otóż kłopot jest taki że kiedy zamienił opony zimowe na letnie (ze 195/50R15 na 205/50R15) to po jednym dniu jazdy na naszych polskich dołkach....dzieje się coś takiego że zeby jechał prosto to kierownice musi ustawić nie na wprost tylko w lekkim skręcie w prawo,wtedy jedzie prosto.Natomiast kiedy ustawi kierownice na wprost to autko skręca mu w ewidentnie w lewą stronę.... :?: :?: :?:
CCo to może być?Pomożecie?bo z czyms takim się jeszcze nie spotkałem :?: Z góry bardzo dziękuje.

Devil
29-05-05, 12:25
Sluchaj ja tez tak mialem u siebie... pojechalem na ustawienie zbierznosci do serwisu powiedzailem im co jest grane i ustawili mi kierownice tak ze gdy mam ja wyprostowana to jade prosto... z tym ze u mnie sytuacja byla w druga strone ale to szczegol.. pozdr

elmer
29-05-05, 12:28
To jest problem z ustawieniem kola kierownicy. Jak zdejmie kierownice to moze sobie przestawic nabe o jeden zab na wielowypuscie i powinno byc git. Chyba, ze mu sciaga samochod na jedna strone, wtedy trzeba sprawdzic cisnienie w oponach i/lub skorygowac zbieznosc.

Pati
29-05-05, 12:37
niech sprawdzi zbieznosc...

Javo
29-05-05, 12:43
Moze wpadl w jakas dziure i cos tam sie przestawilo - czyli zbieznosc.

Jezeli mial tak odrazu po zmianie kol to moze prawa i lewa opona nie sa rowniemiernie zuzyte... Mozna zamienic przod z tylem i zobaczyc czy tez tak bedzie.

Devil
29-05-05, 12:44
no dokladnie, mozna to przestawic odkrecajac kieronwice, ale ja i tak musialem jechac na spr zbieznosci wiec zorbili mi to za jednym zamachem.

przemo
29-05-05, 13:04
Jestsćie niezawodni...dzięki serdecznie za pomoc.Natomiast co do opon to napewno wszystkie są ok,bo jest to nowy komplet....podjedziemy ustawić zbieżność i przy okazji przestwaią nam kierownce na swoje miejsce.Jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedz.

Javo
29-05-05, 13:09
Jak ci ustawi zbieznosc to juz nie musi ci przestawiac kierownicy :idea:

Misiek
29-05-05, 15:05
są dwie przyczyny,
geometria lub opony letnie które są nierównomiernie starte,
pewnie nie byłu zamontowane na tych samych osiach co teraz

ustaw geometrię, rusz parę razy mocno na suchym równym asfalcie i będzie git.

kosiniak
29-05-05, 15:37
tak wogole to przy kazdej wymianie opon czy kol powinno sie zbieznosc ustawiac :)