Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sens zakładania klimy

Loup
22-05-07, 22:52
Mam Civica 5D , silnik D16B2 i niestety brak klimy, a jak wiadomo aura jaka panuje na zewnątrz nie sprawia, że jazda samochodem należy do najprzyjemniejszych :)

Z tego co się rozglądałem, to kompletny zestaw można >podobno< dostać za ok. 1000 zł. I tu pierwsze pytanie, czy ta cena jest realna?

Kolejna sprawa, ile może kosztować zamontowanie tej klimy?

No i ostatnie, czy jest sens się w to bawić? Wiem, że spalanie wzrośnie, że trzeba ją co jakiś czas nabijać, że nie zdrowe itp. ale jak tak jeżdżę w te upały bez klimy i się gotuje, to się zacząłem wahać czy nie zacząć zbierać kasy na taki wynalazek...

ps2039
22-05-07, 22:57
Tomek, tak z ciekawości - szyberdach masz ??

co do klimy to ja osobiście nie decydował bym się na zakładanie. Mimo, że mam u siebie to jednak używam jej tylko w deszczowe dni, kiedy to szyby szybko parują ... a w upały w zupełności wystarcza mi szyber. Chyba, że ktoś lubi sie klimatyzować to jest dobry wynalazek :)

esco
22-05-07, 23:01
Nie bede się wypowiadał odnośnie technicznych aspektów zakłądania klimy, z prostego powodu .. nie znam sie na tym. Słyszałem ze jest z tym naprawde sporo zabawy.

Wypowiem się za to w kontekscie spalania i samej klimy.
Każdy luksus ma swoją cene, ceną za dobre samopoczucie w klimatyzowanym aucie jest większe spalanie, to jest fakt, i nie ma co dyskutować.
Moim zdaniem jazda z zamknietymi szybami w upalny dzien, w miłym chłodnym wnetrzu jest warta nie 1 czy dwa litry ... ale znacznie więcej :)

Gdyby ktoś mi zaproponował, że spalanie mi wzrośnie x2 w zamian za brak potu na czole, i widok sterczacych sutków współpasażerek, to bym się zgodził bez wachania ;)

tasiek87
22-05-07, 23:01
Ja mam klime ale musze ja nabic a nie mam ochoty sie z nia bawic.Szyberdach mam-->ost mialem male problemy(brak masy-ele)ale juz oprocz tego ze przecieka troszku to ok.A wlasnie co do przeciekania macie pomysly jak zregenerowac uszczelke na szyberdachu;> nowa droga.:D :d

Loup
22-05-07, 23:06
ps2039, mam szyber i powiem Ci, że jeżdżąc dzisiaj z otwartym szyberem i szybami na maxa nadal było gorąco. Co prawda jak się jedzie koło 80-100 km/h to jest ok, tyle że w Warszawie rzadko kiedy można sobie pozwolić na taki luksus, o korkach nie wspominając.

Gruszka
22-05-07, 23:23
Uzywam klimy w lato bardzo czesto, choc zima tez od czasu do czasu i zupelnie nie jestem przyzwyczajony do jazdy z otwarta szyba. Halas, przewiew, muzyki nie slychac :/ Dlatego polecam zamontowanie klimy. Kazdy dobry mechanik Ci ja zalozy, grunt by byla kompletna a 1000pln to okazja. Przy wlaczonej klimie spalanie wzrosnie o 10%, dynamika spadnie o 10%, ale i tak warto :)

A co do wiatru we wlosach - od tego sa kabriolety ;)

sunnboy
22-05-07, 23:24
klima to bardzo dobra rzecz..wieksze spalanie nie jest argumentem..tyle ze zabawy ponoc sporo jest z zalozeniem

ps2039
23-05-07, 09:11
A co do wiatru we wlosach - od tego sa kabriolety
ale wiesz Tomku, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
generalnie klima jest spoko, ale ...

Kazdy dobry mechanik Ci ja zalozy
takich to ze świecą szukać ;)

grunt by byla kompletna a 1000pln to okazja.
nie jestem pewien czy montaż jest opłacalny, bo z całą pewnością na tym 1000 nie skończy się ;)

mam szyber i powiem Ci, że jeżdżąc dzisiaj z otwartym szyberem i szybami na maxa nadal było gorąco.
no spoko, skoro szyber nie wystarcza to działaj z klimą ... nie pamiętam aby ktoś się tego podejmował, więc możliwe, że będziesz pionierem.

Gruszka
23-05-07, 09:57
ale wiesz Tomku, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Dokladnie, dlatego wciaz lubie moja Hanie ;)

Gruszka napisał/a:
Kazdy dobry mechanik Ci ja zalozy

takich to ze świecą szukać ;)

To prawda :/

Gruszka napisał/a:
grunt by byla kompletna a 1000pln to okazja.

nie jestem pewien czy montaż jest opłacalny, bo z całą pewnością na tym 1000 nie skończy się ;)

Ponoc 400pln z nabiciem, wiec chyba wciaz warto.

;)

4est
23-05-07, 10:09
warto, nie miałem wcześniej teraz założyłem - szyberdach niewiele pomaga w upały...

założenie, dla wprawnego mechanika 1,5-2 godzin, i ok 250 pln + nabicie...

u mnie przekładali z jednego auta do drugieo - czas 1,5h ! - (mechanik w Wawce)

pepe1980
23-05-07, 11:08
zgodzę sie z przedmówcami:
Klima to podstawa w upalne dni,,, spalanie wzrosło mi o około 10% , jak to przeliczę to jest to max 2-3zł na 100km, wiec o czym mowa.

Po drugie test:
Jaki czas reakcji ma kierowca jadący w konserwie przy 30C, a takim samym tylko z klimą i dwudziestoma kilkoma stopniami w kabinie.

mirasek
23-05-07, 11:19
u mnie przekładali z jednego auta do drugieo - czas 1,5h ! - (mechanik w Wawce)

To nieźli są, trzeba przecierz wyjmować całą deske (albo przynajmniej część - nie wiem jak w Civic'u) żeby zamontować parownik, montarz sprężarki, kółko pasowe, przewody, skraplacz, przeciągnięcie sterowania, nabicie... :coo: samo nabicie pustego układu trwa ze 20 minut... musieli sie uwijać jak na pit stopie ;)

A co do klimy to warto, szyberdach nie da takiego efektu. Poza tym nikt nie będzie jechał w trasie 120km/h w otwartymi szybami, tak samo w mieście wąchając spaliny z rury jelcza :d Taki komfort jest dużo więcej warty niż 0,5 l./100km więcej i -3KM. Dla niezdecydowanych przypominam uczucie po wejściu do samochodu który stał 1h na pełnym słońcu :aloha: a tak 2 minuty na zewnątrz i schłodzone, można wsiadać

dymek
23-05-07, 11:34
Wyjąć trzeba na pewno deskę rozdzielczą, odkręcić kolumnę kierownicy, poodpinać poduszki, wyjąć tonę plastików. 1,5 godziny?? Nieźle!! Mnie wyjęcie nagrzewnicy (przy parowniku klimy) zajęło dzień!
A czy warto?? JASNE!! Teraz nie wyobrażam sobie jazdy bez klimy!

majsterus
23-05-07, 16:26
a może chodzi 1,5 - 2 dni bo nie wierzę że w mniejszej jednostce udało sie to zamontować :d
czynnik mi wymieniali i sprawdzali szczelnośc ok 40 min.
a tu w 120min zainstalowano całą klimę i nabito, no nieźle musiały chłopaki zapieprzać bez przerwy na ćmika :d :d :d

Octane
23-05-07, 16:36
deski nie trzeba wyjmować przynajmniej w 5 gen, ale myśle ze w 6 gen jest podobnie. Wystarczy wyjac schowek i da sie wlozyc parownik.

Wanios
25-05-07, 23:47
To nieźli są, trzeba przecierz wyjmować całą deske (albo przynajmniej część - nie wiem jak w Civic'u) żeby zamontować parownik,

Nie trzeba - wystarczy wyciągnać schowek (2 śrubki) i tą blaszkę pod nim (4 śrubki).
Montaż parownika to banał - wyciągasz z pomiędzy dmuchawą a rozdzielnikiem powietrza taki dukt i dokładnie w to samo miejsce, na te same zaczepy pasuje parownik. Sam montowałem klimę u siebie, nie jest to skomplikowane, polecam :)
(opisywałem kiedyś to na forum)

montarz sprężarki,

to też banał - przykręcasz na 4 śruby do przedniej łapy silnika.

kółko pasowe,

To standardowe na wale ma już bieżnię na pasek sprężarki klimy :)

przewody, skraplacz,

tu faktycznie dymasz z kluczami, ale to też taka przyjemna robota - ot składasz do kupy i szybko widać postępy ;)

przeciągnięcie sterowania,

Tu znowu nic - instalacja cała jest gotowa :)
wpinasz tylko przycisk do klimy. Przy kupnie układu warto zwrócić uwagę, by przycisk był koloru jak reszta "knefli" :)

nabicie... :coo: samo nabicie pustego układu trwa ze 20 minut... musieli sie uwijać jak na pit stopie ;)

U mnie trwało z godzinę a kosztowało chyba 100-120zł.

Pozdrawiam
Wanios

smar
26-05-07, 22:14
Taki komfort jest dużo więcej warty niż 0,5 l./100km więcej i -3KM. co do spalania to wzrasta nieznacznie, ale przy moich 90 KM i na gazie słabnie bardzo. Nawet muszę powiedzieć, że trochę szarpie (jakby się turbo włączało i wyłaczało ;)). Do tego co jakich czas obroty nieznacznie opadają...
Ale i tak juz nie wyobrażam sobie bez klimy :D

sunnboy
27-05-07, 08:12
takie pytanko..czy po ostatnich upalnych dniach ma ktos jeszcze jakies ale czy zakladac klime ;) ?bo ja widzac zapoconych ziomow w samochodach na skrzyzowaniach ledwo dychajacych nie mam pytan :aloha: .pzdr,,,

grmi
27-05-07, 18:36
Jazda przy otwartych oknach też powoduje wzrost spalania.

mirasek
27-05-07, 20:25
(...)

nie wnikając w szczegóły... nie da rade zrobić w 1,5h

Cairo
27-05-07, 23:23
Dodam od siebie tyle, że nioe jest to skomplikowana operacja. Większość Civiców z naszych roczników do salonów przychodziła bez klimy i montowali ją u dilera w salonie na życzenie klienta.

matiuss
28-05-07, 08:46
Pomiając czas montażu i przygotowania do użytku... może mi ktoś powiedzieć gdzie mogę zakupić taki zestaw i gdzie mogą mi go zamontować w Warszawie?
pozdr

s_poon
28-05-07, 16:47
może mi ktoś powiedzieć gdzie mogę zakupić taki zestaw

dołączam się do pytania ... na allegro słabo jakoś z tematem :(

nozder
28-05-07, 23:11
Wyjąć trzeba na pewno deskę rozdzielczą, odkręcić kolumnę kierownicy, poodpinać poduszki, wyjąć tonę plastików. 1,5 godziny?? Nieźle!! Mnie wyjęcie nagrzewnicy (przy parowniku klimy) zajęło dzień!
tak jak juz ktoś wczesniej napisał -nie tzeba

a może chodzi 1,5 - 2 dni bo nie wierzę że w mniejszej jednostce udało sie to zamontować
czynnik mi wymieniali i sprawdzali szczelnośc ok 40 min.
a tu w 120min zainstalowano całą klimę i nabito, no nieźle musiały chłopaki zapieprzać bez przerwy na ćmika
uwierz, jeszcze był czas na małą szyderke :)