PDA

Zobacz pełną wersję : Popularność Civic 5D w automacie

maciejek
18-12-11, 15:42
Witam , panowie chciałem się zorientować ile na forum jest 5D w automacie, posiadam civic-a 5D D16y3 w automacie , chciałem poznać opinie ewentualnych użytkowników tego modelu , z tego co wiem to mało tego jest...

sucharek
18-12-11, 16:11
wrecz bardzo raz w zyciu widzialem :)

reXio
18-12-11, 19:05
Znajomy mial, przywieziona z Niemiec. Jechalo ok, ale szarpala przy zmienie biegow czego nie lubie. Natomiast wcale tego auta nie mulila. Raz stanelismy i w sumie rowno jechalismy.

Lucas.FK2
18-12-11, 19:07
Automatów bardzo mało jest. U mnie pod blokiem ktoś ma D14 + automat.

Krists
18-12-11, 20:16
D14 + automat.

Ma skłonności samobójcze ? Jeździłem kilkoma autami w automacie z tego okresu, w prawidzie civicem nie i stwierdzam że automat poniżej 2.0 to jest tragedia. I zwracam uwage na dynamiczne poruszanie a nie wyścigi ;]

maciejek
28-12-11, 13:43
to faktycznie mało tego, ogólnie jeździ się tym dobrze, z tym szarpaniem to lekka przesada, największy problem to niepasujące ''katalogowe'' czesci zamienne do tego modelu

MikeFoto
29-12-11, 13:09
największy problem to niepasujące ''katalogowe'' czesci zamienne do tego modelu

Ale chyba mówisz o częściach silnik/skrzynia. Bo zawieszenie czy nadwozie to różnic niema tak mi się zdaje.

dizzy_ralph
30-12-11, 10:34
Od około 1,5 roku jeżdżę D16B2 w automacie i nie narzekam. Skrzynia tego autka z całą pewnością nie zamula i jest dość elastyczna; wkręcenie na czerwone pole (bez kick'a) nie jest żadnym problemem. Maksymalnie dociągnąłem ją jak na razie do ~7,3rpm. Kick działa bardzo fajnie i moim zdaniem uczucie redukcji jest przyjemniejsze niż przy manualu. Jedyne minusy w moim odczuciu to to, że czuć naprawdę lekkie szarpnięcie podczas zmiany z 1 na 2 i troszkę większe spalanie niż przy manualnej skrzyni; około 1l. Aha, ATF też trochu droższy od MTF i wymaga regularnej wymiany :) Ale dzięki temu skrzynka może nam służyć :)

rafal86
30-12-11, 12:30
sory za ot ale co to za silnik d16b2:) nie spotkałem sie jeszcze z takim:o

MikeFoto
30-12-11, 13:32
sory za ot ale co to za silnik d16b2:) nie spotkałem sie jeszcze z takim:o

Bo wychodził tylko w "anglielkach". 116km bez Vteca.

maciejek
30-12-11, 19:38
Ale chyba mówisz o częściach silnik/skrzynia. Bo zawieszenie czy nadwozie to różnic niema tak mi się zdaje.

no własnie chodzi o klocki, drążki kierownicze,przeguby też są inne ....

xluzak
01-01-12, 21:37
Posiadam d14a2 w automacie i nadaje się to raczej tylko do jazdy po mieście. Strasznie muli ten automat a spalanie o 1 litr w góre w porównaniu z manualem. Co do doboru części to problemów raczej nie zauważyłem, pewnie dlatego że jeżdże do dobrego sklepu :)