PDA

Zobacz pełną wersję : Zbyt niskie obroty + dziwne terkotanie Civic EJ9 1.4iS

masteros
22-05-07, 09:57
Witam Wszystkich!!
Jestem tu nowy i na razie nie miałem czasu, ani uzupełnić profilu, ani porządnie się przywitać :)
Mam następujący problem...
Mniej więcej raz na tydzień (jeżdzę >100 km dziennie) autku coś odbija i gubi wolne obroty (normalnie ma 750).
Na benzynie jest 500 i klepie całą budą (np. sprężarka klimy szaleje) na gazie często gaśnie.
Niedawno miałem regulację zaworów, ale przed regulacją było to samo.
Spadkowi obrotów towarzyszy dziwny odgłos terkotania (takie trrrrr) jak obroty spadną poniżej 500. Dochodzi to jakby spod pokrywy zaworów od strony skrzyni biegów.
Ciekawe jest to, że objaw najczęściej sam przechodzi po kilku (kilkudziesięciu km), ale dotychczas nie wpadłem na pomysł co mu dolega.
Resetowałem wczoraj ECU bezpiecznikiem, ale tylko go potem odpaliłem i zagrzałem (nie jeździłem) i objawy jakby ustały. Ale proszę jednak o jakieś wskazówki, co robić gdyby to się powtórzyło.
Wiem, że gdzieś reguluje się obroty śrubką, ale mimo że znam się na samochodach (przy swoich poprzednich musiałem duuuużo grzebać :), to przy hondzi jeszcze do niczego się nie dotykałem. Może jakiś krokowiec nawala? Lewe powietrze, możliwe, ale nie sądzę...
Podeślijcie jakiegoś linka, na pewno nie raz ktoś to już przechodził. Naprawdę nie mam teraz czasu szukać w archiwum.

Moje auto to Civic 1.4iS EJ9 sedan. Przejechane > 150kkm. Pomijając powyższy problem chodzi jak zyleta. Regularnie serwisowany itp.
Pozdrawiam

skolopendra
22-05-07, 15:11
Może jakiś krokowiec nawala? Lewe powietrze, możliwe,
:szukaj: