Zobacz pełną wersję : Jak zabezpieczyć przed rdzą na czas zimy?
Witajcie. A więc tak. Tak jak widać na zdjęciu przydarzyła mi się nie za ciekawa rzecz. I na tą zimę chciałbym to jakoś zabezpieczyć żeby to jeszcze bardzie nie zardzewiało. Nie zrobiłem tego na tamtą zimę czego żałuje bo może by tego nie było i nie naprawiłem tego w tym roku, gdy ciągle to odkładałem no i niestety tak wyszło.
I teraz pytanie do Was. Jak mogę to zabezpieczyć i czym? Jaki będzie tego koszt?
Tutaj zdjęcie:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7a05c79421b0.jpg (http://naforum.zapodaj.net/7a05c79421b0.jpg.html)
Tanio - minia. Kolr auta podobny.
Najlepiej - lakiernik. Okolo 600 - 800 nie Twoje.
Tanio - minia. Kolr auta podobny.
Najlepiej - lakiernik. Okolo 600 - 800 nie Twoje.
Mógłbyś napisać jaśniej? Bo to co napisałeś jest dla mnie trochę nie zrozumiałe.
Tanio- minia, czyli farba antykorozyjna stosowana na blachę. Jakiś czas wytrzyma.
Przetrzyma zime ale tak czy siak jest to do roboty. najprawdopodobniej reparaturka z tylu i tak.
Wiem że muszę to zrobić i chce to zrobić. Najprawdopodobniej zaraz po zimie się tym zajmę. A polecacie może jakiś dobry warsztat/ lakiernika w okolicach Lublina który mógłby to zrobić? No i oczywiście nie drogo :) Byłem jeszcze w lecie w Lublinie tylko nie pamiętam gdzie to chciał za to 1400zł ze wszystkim ;/
Edit: A gdzie mogę tą farbę kupić?
Starstruck
15-12-11, 15:24
Minia jest praktycznie w każdym budowlanym, np. Leroy Merlin, Castorama. U prywatnego sprzedawcy też będzie.
Ok. Dzięki jutro podjadę gdzieś i zobaczę.
Jak chcesz to zrobic jeszcze porządniej, to przed nałożeniem mini, wyczyść tą rdzę ile się da. Jak nałożysz na tą rdzę minię, to za jakiś czas to wyjdzie z powrotem, minia tylko przymaskuje a rdza pod farbą będzie dalej działać..więc najpierw pasuje wyczyścić do gołej blachy ;)
Starstruck
15-12-11, 16:25
No dokładnie, wyczyść to ile się da, odtłuść benzynką i na to minia. Potem dobrze by było maznąć to jakimś lakierem albo chociaż bezbarwnym.
do wiosny to tu pewnie bedzie dziura :) na wylot najlepiej zostaw tak i na wiosne wstawisz rep a mi cos tam nic nie da
zreszta z tego co widac to na dole i tak juz je od srodka
w tym wypadku co na zdjęciu, ja bym tylko minią pomalował pędzelkiem (tylko czarnej nie kup :) ) ale to też bez sensu, masz już wykwity rudej niżej, więc reperaturki i tak muszą być, to najlepsze rozwiązanie.
Drzwi będziesz wymieniał czy szpachlował ?
wymien :)
gorszej blachy jak w tych hondach chyba nie widzialem dzwi koszt pewnie ze 100 zl nieuzb
Szkoda roboty na szpachlowanie drzwi a i tak trzeba botem malowac. Lepiej wymienic. Z tylu reperaturka i bedzie cycus.
Jezeli nie masz teraz siana to nawet szkoda kasy na ta minie. Za jakis czas samo sie zlicuje z kolorem lakieru :D a na wiosne i tak wszystko jest do wymiany.
A ja słyszałem, że benzyna nie jest najlepszym odtluszczaczem bo topi lakier.
Dołączam sie do prośby, gdzie w Lublinie jest dobry blacharz?
beznzyna nie topi lakieru nie ma wlasciwosci rozpuszczających zostaw to z tego co widac to i tak raczej zimy nie bedzie :)
Benzyna topi lakier? To nasze auta powinny kolo wlewu paliwa byc cale stopione ;)
no dziwne maja ludzie pomysly czasmi sam sie dziwie
ja jakos wszystko co maluje odtluszczam ;) benzyna musze zoabczyc moze sie stopil :P