PDA

Zobacz pełną wersję : Nawigacja GPS

orfius
21-05-07, 23:22
Mam nadzieję że tematu jeszcze nie było, starałem się szukać przez wyszukiwarkę ale albo ona ma dzisiaj "cieżki dzień" albo to moje łącze nie wydala.

Wracając do tematu chciałbym się poradzić kogoś kto ma jakieś pojęcie lub wie coś na temat nawigacji GPS. Co się opłaca a co nie? Czy nawigacja z telefonu który posiada taką opcję jest tak samo skuteczna jak typowy sprzęt GPS? Jak to wygląda na Pocket PC - bo chyba lepiej kupić Pocket PC(czasem mniejsza cena od typowej nawigacji) który ma więcej opcji niż "zwykły" sprzęt.

Ja obecnie zastanawiam się nad kupnem Pocket PC - nowego w cenie około 1000zł który mógły takie coś pociągnąć - macie coś co można polecić? Czy lepiej kupić używkę? Albo telefon :)

Jeśli temat był wałkowany proszę o skasowanie i poszukam sobie jak net będzie mi lepiej działał... mam również nadzieję że trafiłem w dział - ale jakoś gdzie indziej mi to nie pasowało.

hexan86
22-05-07, 00:54
To zależy, czy chcesz mieć urządzonko, które będzie tylko odpowiedzialne za nawigację, czy może coś więcej.

Jeśli nie chcesz się bawić w ustawienia instalacje programików itp itd to kup sobie typową nawiację, z zainstalowanymi juz mapami, i niczym się nie przejmujesz. Minus tego jest taki, że jeli kupisz taniej to może sie okazać ze mapa jest kiepska i bedziesz niezdowolony. Na coś takiego musisz wydać od ok 1400 (nie mówie o najtańszych...)

Jeśli chodzi o PDA, to jest to moim zdanie lepsze rozwiązanie od samej nawigacji, ponieważ sam wybierasz jaką mapę chcesz używać. I jeśli któraś ci nie odpowiada to zmieniasz sobie.
Owszem mapa dobra typu I-go Destinator, kosztuje jakies 600-700zł...ale wiadomo że nie wszyscy maja oryginały....
Koszt przyzwoitego PDA z GPS to przynajmniej 1200 zl. I odrazu odradzam kupno najtańszych, ponieważ gubią sygnał szybko, długo się łączą.

Jeśli chodzi o palmfon, jest to fajna sprawa, osobiście mam SPV M3000, możesz sobie zainstalować wszelakiego rodzaju oprogramowanie którego jest full, tak samo jak na zwykłego pda, i chodziu tak samo ale jest mniejszy. Minusem jest napewno funkcja telefonu ponieważ nie chodzi to tak SZYBKO, intuicyjnie jak w zwykłym telefonie, trzeba sie przyzwyczaić. Jesli chodzi o GPSa to jeśli nie ma go zintegrowanego to podłaczasz po blutku i pieknie działa.
Minusem jest to że musisz zapewnić prad i urządzonku i samemu gps. (Na pełnej betari pda ok 4h wytrzyma, wiec przy dłuzeszj trasie stanowczo zamało)

Jeśli chodzi o używki to odradzam, ponieważ jest to tylko elektronika, i lubi się psuc..więc epiej mieć sprzet na gwarancji, i mieć pewnośc ze nie spdł juz paredziesat razy na asfalt:)
Prauję w Komputroniku i nie raz widze jakieś używane gpsy które pochodza niewiadomo skąd..niewiadomo jakie mapy...kupione tanio ale nieprzydatnie u nas praktycznie do niczego..

orfius
22-05-07, 09:28
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź...

Klasyczna nawigacja z tego co już wiem i z tego co napisałeś już odpada - chociaż jedno mnie dziwi - nie da rady tam wgrać innej mapy niż ta zainstalowana?

PDA - to wydaje się być najlepszym rozwiązaniem - wiem. Ale znowu małe pytanko. Piszesz że te tańsze poniżej 1200zł gubią sygnał i długo go łapią - ale skoro ten za prawie 2000zł ( patrz: http://www.allegro.pl/item194694063_palmtop_z_gps_fujitsu_siemens_loox_n 560pl_nowy_fv.html ) i ten nawet za 800zł ( patrz: http://www.allegro.pl/item195797861_najnowszy_acer_e310_gps_256sd_pl_map ypl_mapyeuro.html ) mają ten sam odbiornik GPS typu SirStar III to dlaczego tak się dzieje?Według mnie to te dodatki typu dodatkowe kanały łączności - GSM, Blutka, WiFi i inne zwiększają cenę(no i same parametry procka itp.). Do PDA tego który nie ma GPS-a też chyba można podłączyć blutka(oczywiście te które go mają) - tylko nie wiem czy same odbiorniki GPS na blu są kompatybilne z PDA(proszę się nie śmiać jeśli to jest oczywiste że tak - lekka lama ze mnie).

Co do palmfonów - hmmm jest to mniejsze ale jeśli miałbym z niego korzystać również jako z telefonu to byłaby to już zbyt duża maszynka i niewygodnie trzymać w kieszeni - ale rozwiązanie dla osób które tego właśnie potrzebują - wszystko w jednym i w mniejszych rozmiarach(bo PDA też mają łączność GSM) jest bardzo dobra!

Kiedyś myślałem sobie o jeszcze jednej opcji - GPS w laptopie. Wiem że to jedno z najgorszych rozwiązań - duże gabaryty samego laptopa - ale dla kogoś kto jedzie w nieznaną mu trasę tylko czasem wydaje się być najtańsze - odbiornik GPS można kupić już za 150zł(pewnie badziew) do o ile pamiętam max 500zł, do tego zasilacz z zapalniczki do laptopa od 30 do 70zł. Jak wiadomo mapa nie stanowi problemu. Ale znowu małe pytanko, widziałem Navigatora 6 na PC który już w programie pokazywał że można podłączyć GPS-a z zewnątrz - ale portami COM - to znaczy że te z USB nie podejdą? :/
Czekam na wypowiedzi innych użytkowników tego sprzętu :)

wunat
22-05-07, 10:10
mniej wiecej zgadzam sie z hexan86, natomiast cazlkiem nie zgadzam sie co do tanszych pda. ja mam mio 180 ktory trzyma sygnal jak skala. skoro ma sirf III to dlaczego ma miec gorsze atrybuty niz te drozsze?

adekcz
22-05-07, 12:21
ja odradzam raczej branie Acerow bo bardzo szybko sie sypia.. lepiej doplacic na taki sprzet i miec pewnosc.. :)

orfius
22-05-07, 12:53
adekcz dzięki za podpowiedź. A jaki sprzęt polecasz/polecacie?

hexan86
22-05-07, 13:40
Do samych urzadzeń GPS nie sa się wgrać innych ponieważ nie mają uniwersalnego systemu operacyjnego tylko jakiś tam wymyslony przez producenta.

Jeśli chodzi o tańsze PDA, to jestem uprzedony do nich ponieważ przez jakiś czas testowałem MIO P350 model za niecały tysiac zł..Urządzenie było fatalne, zanim znalazło sygnał to zdarzyłem przejechac jakies 10 km. Dlatego sie zrazilem. Natomist pózniej bawilem się P550 i było już znacznie lepiej. Z opisu wynika że oba mają te same podzespoły a róznica w praca była kolosalna...może trafilem na trefny model... nie wiem..

Natomiast w lapsie jak chcesz miec nawigacje, to z tego co wiem mało jest map, z nawigacja głosową, otstanio pojawił się włąsnie ten Navigator 6, ale jak to chodzi to nie wiem.....
GPS po porcie USB podchodza ładnie (w programie pokzuje ze idzie po Com, ale poeniważ masz tam taki emulator wiec tym sie nie martw), kwestia konfiguracji portów i działa ładniusio po kablu..nie muisz sie martwić o zasilanie. Koszt takiego gpsa to okoł 350zł...

pepe1980
22-05-07, 14:19
MOZE TO (http://allegro.pl/item194463543_palmtop_mio_p340_z_gps_automapa_xl_3 59zl_f_vat_.html)
koszt 779 PLN

super sprzęt, może firma taka sobie ale GPS działa super, wiec nie ma co przepłacać, gwarancja na 24 miesiące wiec nie ma sie co martwic ze to nie dell ani HP

adekcz
22-05-07, 14:26
jak kolega (hexan86) wyzej wspomnial, P350 byl fatalny to zapewne P340 bedzie jeszcze gorszy.. :) :)

ja jestem zwolennikiem tego, ze naprawde warto troszke doplacic do sprzetu elektronicznego i miec naprawde cos a nie jednorazowe zabawki.. :)

KreniO
22-05-07, 19:00
Zainteresowanych zachęcam do kupienia oddzielnego dodatku do Auto Świat, czyli poradnik Car Audio, w klepach do końca maja(kwartalnik) za 4,90. W tym numerze jest sporo o nawigacjach GPS i czym się kierować przy kupnie. Testowali również około 15 sprzętów, piszą ceny, pozytywy i negatywy w stylu: jak dobry jest uchwyt, kontrast wyświetlacza, obsługa, przejrzystość, reakcja na zmianę kierunku i wiele innych szczegółów. Jeżeli chodzi o programy z mapą Polski to polecają MapaMap 3.0 (częste aktualizacje.

deter
22-05-07, 22:34
Ja osobiscie moge polecic rozwiazanie typu: telefon GSM +odbiornik GPS.
Oczywiscie co kto lubi ale akurat z tym rodzajem nawigacji mam stycznosc na co dzien.
Nokia na Symbianie (N6600, N6630 tych uzywalem) lub Era MDA II i nowsze (lub XDA II).
Koszt telefonu ok. 600zl +odbiornik ok. 300-400zl (polecam odbiorniki NOKIA LD3W lub Rikaline).
Programy: na symbiana TomTom Navigator, na windowsa AutoMapa (dokladniejsze mapy).
Kosztu map nie znam bo zawsze jakos da sie to rozwiazac bez placenia :)

Ja uzywam tego jakies pol roku i jestem bardzo zadowolony.

orfius
23-05-07, 11:24
KreniO - dzięki za cynk - od razu poszedłem i kupiłem, szczerze powiem że jedyną pomocą jest to że są tam dane urządzeń na temat zamontowanych map - ilość kilometrów, ilość planów miast. Niestety same "testy" czy opisy urządzeń są tak ubogie że słabo mi się zrobiło - przyzwyczajony jestem do testów 'ala' Chip, Komputer Świat lub nawet CD - Action jeśli chodzi o gierki :) - ale dzięki za info!!!
Tylko dlaczego nie uwzględnili w tym dodatku Pocket PC i dostępnych na nie map?

Jedyne w czym utwierdziły mnie zawarte tam informacje to to - że przez nabliżeszy rok lub dwa nie ma sensu kupować takiego sprzętu - chodzi mi o mapy - jest tak duży kontrast że wolę już PDA lub telefon - jak pojawia się nowa mapa to zawsze można załadować... niestety w 'czystej' nawigacji brakuje tego jak diabli.

Jeśli chodzi o pocket pc czy to różnica w działaniu być może wypływa z tego iż mają różnej wielkości anteny? I jedna łapie szybciej i dokładnie a inna wolniej i mniej dokładnie? Bo Sirf Star to z tego co czytałem tylko chipset...

deter - czy mółgbyś napisać coś więcej na temat map dostępnych na ten sprzęcik? Jak dokładne one są?

deter
23-05-07, 12:36
Jezeli chodzi o TomToma to mapy maja pokrycie w okolicach 25-30% Polski. Jezdzac po wawie i lublinie i roznego typu drogach krajowych nie bylo duzych dziur, oczywiscie sa braki ale takie ktore nie sprawiaja problemow w poruszaniu sie. Problem zaczyna sie jak chcemy dojechac do malej wioski na odludziu ale wtedy mozna poradzic sie zwyklej mapy papierowej.
AutoMapa nie wiem dokladnie jakie ma pokrycie, malo jej uzywalem, moge smialo powiedziec ze jest duzo dokladniejsza, (wg. producenta to pokrycie ok. 95%).

Sprawa wyglada tak: jezeli masz telefon ktory obsluzy jedna albo druga mape to malym kosztem (ok. 300zl) mozna miec nawigacje w samochodzie.
Jezeli chcesz miec bardzo dokladna mape to juz wieksza inwestycja, np. nawigacja z mapami AutoMapa to koszt 1500zl.

Ja to rozumuje tak: jak ktos ma za duzo kasy to kupuje dobra nawigacje do samochodu, ktos z mniejszym budzetem telefon +odbiornik (telefon i tak kazdy ma wiec trzeba tylko troche dolozyc do lepszego modelu).

pawelek
23-05-07, 22:50
Wracając do tematu chciałbym się poradzić kogoś kto ma jakieś pojęcie lub wie coś na temat nawigacji GPS. Co się opłaca a co nie?
..........
Jak to wygląda na Pocket PC - bo chyba lepiej kupić Pocket PC(czasem mniejsza cena od typowej nawigacji) który ma więcej opcji niż "zwykły" sprzęt.
.........
Ja obecnie zastanawiam się nad kupnem Pocket PC - nowego w cenie około 1000zł który mógły takie coś pociągnąć - macie coś co można polecić? Czy lepiej kupić używkę? Albo telefon :)

Polecam lekturę strony www.pdaclub.pl

A prywatnie ode mnie:
Jeśli potrzebujesz TYLKO nawigacji w samochodzie kup typową nawigację, a jeżeli
interesuje cię coś więcej kup PDA (coś więcej to np. funkcje typowego komputera:
- word, excel, PDF, gry, programy, office, WiFi, MP3, filmy itp. -> z tym wszystkim na
pewno poradzi sobie dobre PDA).

Ja posiadam PDA FS N560 - dałem za niego koło 2000,00 zł i nie żałuję żadnej
wydanej złotówki. Sprzęt jest wydajny (posiada 624MHz procesor), ładnie wygląda
(wbrew pozorom to też się liczy) i ma sporo dodatków (WiFi, bluetooth, ekran VGA,
IrDA). Min. mam AutoMapę, oglądam na nim filmy DivX, słucham MP3 i robię wiele
wiele innych rzeczy.
Jeśli masz np. w radiu w aucie wejście AUX-IN - możesz podłączyć PDA i słuchać MP3,
bądź komunikatów nawigacji na głośnikach zainstalowanych w aucie.

Ogólnie - polecam PDA.
Jeśli jesteś anty-komputerowcem lub nie potrzebujesz funkcji typowego komputera
- kup nawigację.

ps.
Zobacz także:
http://www.fujitsu-siemens.com.pl/products/mobile/handhelds/pocket_loox_n_series.html

ppm702
24-05-07, 17:12
to ja zapytam fachowców od navi bardzo konkretnie:

http://www.allegro.pl/item195425302_mio_a701_telefon_palmtop_nawigacja_s klep_raty.html
http://www.allegro.pl/item197221637_mio_a701_intel_520_mhz_bluetooh_gsm_ aparat_cyfrow.html

Czy na zabawkę firmową ten sprzęt się nadaje? Potrzebuję i GSM i PDA, a nie będę nosił 2 urządzeń...

pawelek
24-05-07, 22:37
to ja zapytam fachowców od navi bardzo konkretnie:

http://www.allegro.pl/item195425302_mio_a701_telefon_palmtop_nawigacja_s klep_raty.html
http://www.allegro.pl/item197221637_mio_a701_intel_520_mhz_bluetooh_gsm_ aparat_cyfrow.html

Czy na zabawkę firmową ten sprzęt się nadaje? Potrzebuję i GSM i PDA, a nie będę nosił 2 urządzeń...

Kolega nie odrobił zadania domowego i nie przeczytał, a pewnie nawet nie przejrzał strony :
www.pdaclub.pl ;)

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=11609

ppm702
27-05-07, 01:23
no nie przeglądnął, ale dzięki :)

prz3mo
27-05-07, 09:14
no nie przeglądnął, ale dzięki :)

Zerknij tam ppm na tą strone co kolega Ci dał, naprawde duzo sie dowiesz... Z tymi urzadzeniami trtzeba uwazac, bo czasem dany model okazuje sie byc niewypałem. Mio ma rozne (skrajne) opinie, jedni sobie chwalą (bo takie i niby dobre) inni by tego nie kupili.
Ja jakis czas temu kupowalem PocketaPC (bez GSM), zdecydowalem sie na Asusa. Nie moge narzekac. Urzadzonko spełnia moje oczekiwania w 100%. Inna sprawa, ze rzadko je wykorzystuje, bo jakos mało jezdze ostatnio..

Martinka
27-05-07, 11:27
Witam :)

mam ogromną prośbę, czy ktos moglby mi doradzic, jaka nawigacje wybrac? Bo kompletnie sie na tym nie znam, czytam i czytam fora itp i na razie wiem, ze nic nie wiem :)
Chcialabym zeby byla to klasyczna nawigacja, a nie palmtop czy cos w tym rodzaju. Fajnie byloby, aby miala funkcie zestawu glosnomowiacego dla komorki.Nie musi odtwarzac mp3, spiewac, tanczyc i co tam jeszcze ;) Zalezy mi zeby byla w miare prosta w obsludze, bo troche wiecej techniki i sie gubie:) Co do map, to zalezy mi na bardzo dokladnych mapach Polski no i przydalaby sie jeszcze mapa Eur Zachodniej i calej reszty. Ale priorytetem jest Polska.
Poza tym chcialabym nie montowac jej na szybie tylko na desce.
Na koniec ostatnie zyczenie... zeby byla ładna :)))
Tylko nie piszcie, ze tak to mi tylko w Erze dopasuja:)))

Koledzy polecaja mi Blaupunkt Lucca, ale mam wrazenie, ze z mapami Polski w tym przypadku jest tak sobie. O garminie za to slyszalam, ze sie zawiesza :(

Dzieki z gory za pomoc!

prz3mo
27-05-07, 11:47
Martinka, jesli chodzi o Polske to najlepsze pokrycie i dokladnosc ma Automapa (obecnie jest w wersji 4). Skoro odpada PocketPC to musialabys poszukac wlasnie urzadzenia bazującego na mapach Automapy.
Jesli chodzi o pozostałe kraje Unii itd.. to zdecydowanie TomTom.

Martinka
27-05-07, 11:57
Martinka, jesli chodzi o Polske to najlepsze pokrycie i dokladnosc ma Automapa (obecnie jest w wersji 4). Skoro odpada PocketPC to musialabys poszukac wlasnie urzadzenia bazującego na mapach Automapy.

hmm ale mam wrazenie, ze Automapa jest w palmtopach wlasnie a nie w klasycznej navi... ale moze sie myle?

SEDZONG
27-05-07, 13:26
Ja osobiście polecam nawigację Garmin Nuvi 300 z GP mapą Polski, szybko wyszukuje trasy,bardzo dokładna, intuicyjna obsługa (ekran dotykowy, nie potrzebne jakieś rysiki :P) , duży wyświetlacz , możliwość odtwarzania Mp3 , przeglądania zdjęć, itp itd..

prz3mo
27-05-07, 13:31
hmm ale mam wrazenie, ze Automapa jest w palmtopach wlasnie a nie w klasycznej navi... ale moze sie myle?

No wlasnie nie wiem czy ta mapa jest oferowana takze w urzadzeniach typowo do auta... Musialabys poszukac takich informacji w necie.

pawelek
27-05-07, 18:59

No wlasnie nie wiem czy ta mapa jest oferowana takze w urzadzeniach typowo do auta... Musialabys poszukac takich informacji w necie.

Wymagania sprzętowe odnośnie Automapy to :
"Urządzenie zgodne ze specyfikacja PocketPC 2003 lub PocketPC Windows Mobile 2005".

Martinka
27-05-07, 23:00
pewnie jednak sie skończy na jakims Garminie. Musze je tylko jeszcze live obejrzeć...

coxis
28-05-07, 09:20
Widziałem działającego Asusa 639 I FS z GPS....

Ogólnie Asus wygląda na bardziej trwały, nie jest tak plastikowy jak FS.... ale rozdzielczość , VGA w FS robi swoje.

Chyba jednak wolałbym FS.

pawelek
28-05-07, 18:56
Widziałem działającego Asusa 639 I FS z GPS....

Ogólnie Asus wygląda na bardziej trwały, nie jest tak plastikowy jak FS.... ale rozdzielczość , VGA w FS robi swoje.

Chyba jednak wolałbym FS.

Tutaj macie porównanie VGA i QVGA:
http://pdaclub.pl/pelny.php?id=7365

hexan86
29-05-07, 00:20
Martinka, odradzam ci kupno typowej nawigacji... ponieważ może się okazać że mapa która tam jest będzie kiepska... lepiej sobie kup zwykłego palma..jak tutaj koledzy doradzaja...i w mapach mozesz przebierać....i masz i wiele więcej mozliwości...

wg mnie najlepsza obecnie mapa jest IGO albo destinator... na PDA , jeśli chodzi o automape..jest owszem dokładna..ale jakoś ja sam nie moge się w niej odnaleść... wole IGo..teraz po tych uaktualnienieach jest jest naparwde dobry...

wunat
29-05-07, 00:53
Jezdze miesiecznie kolo 6k km po polnocnej Polsce i z moich doswiacznien wynika ze wyraznie nad innymi nawigacjami goroje automapa + POI z internetu, sprzed to pda MIO 180, nic wiecej mi nie potrzeba.

Martinka
29-05-07, 09:53
dzieki za odpowiedzi, ale czy palmtop nie bedzie za maly?? czy bedzie widac?
a jesli palmtop to mozecie napisac ktory konkretnie model, bo ja sie na tych skrotkach troche nie znam:)))

no bo do mojej peknej hani nie moge jakiegos badziwia nabyc, nie? :)

wunat
29-05-07, 10:02
w wiekszosci palmtopy maja 3,5". ja bym Ci polecil wlasciwie jakis model MIO bo sa tanie, ale zaraz koledzy teoretycy mnie zjada wiec sobie z Nimi pogadaj. Powiem Ci tylko ze jezeli bedziesz uzywala palma glownie jako gps to nie ma sensu wydawac 2k. I mowie to z praktyki dosc intensywnego uzywania pda w pracy

pepe1980
30-05-07, 19:55
albo kup NOKIE z symbianem jak już ci radzili koledzy wcześniej, do tego obiornik GPS,,, bedziesz miał fajny zestaw do GPSu + fajny telefon

mcezi79
02-06-07, 15:07
http://www.navroad.com/ dedykowane Navi do AutoMapa4...

p0lish
02-06-07, 17:01
albo kup NOKIE z symbianem jak już ci radzili koledzy wcześniej, do tego obiornik GPS,,, bedziesz miał fajny zestaw do GPSu + fajny telefon

właśnie w sierpniu jakoś kończy mi się umowa z Erą. Jaki fon polecalibyście właśnie pod kątem GPS? Tylko Nokia wchodzi w rachubę? Mam n6600 ale to już staroć i napewno nie będę jej już używał.

morobert
02-06-07, 17:20
Cześć ja posiadam urządzenie MDA Compact III . Mam zainstalowaną Auto Mape i Tom Tom . Jak czegoś nie ma na jednym na drugim jest :) Mapki zassałem z netu :) . Słyszałem że ma wejść (czy już jest ) Nokia 6110 z nawigacją , tylko wiem że tam jest SYMBIAN a na nim nie wszystkie mapy chcą chodzić (tak słyszałem). Faktycznie zabawa z rysikiem nie jest wygodna podczas jazdy , dlatego wszystko ustawiam przed jazdą i jest OK .

pawelek
04-06-07, 08:51

właśnie w sierpniu jakoś kończy mi się umowa z Erą. Jaki fon polecalibyście właśnie pod kątem GPS? Tylko Nokia wchodzi w rachubę? Mam n6600 ale to już staroć i napewno nie będę jej już używał.

Obstawiałbym jednak typową nawigację lub PDA.
Nie jestem zwolennikiem nawigacji w telefonie no chyba, że telefon
ma 3,5" wyświetlacz ;)

ppm702
12-06-07, 00:07
zakupiłem w ubiegłym tygodniu MIO A701 z kartą 4GB GoodRam. Całość 1403,00PLN brutto. AutoMapa w gratisie ;) Sprzęcik jak na razie gania bezawaryjnie, chociaż przestawienie się na obsługę GSM jak w Windows zajęło mi trochę czasu i ciepłych słów.

Generalnie wygląda to tak, iż wykorzystując intensywnie GSM bateria siada po jednym dniu. GPS na bateriach nie trenowałem. To wada !!

Zalety: ładować można z samochodu, kablem usb i sieciówką (wszytsko w zestawie).

Moim zdaniem palm godny polecenia

student83gik
12-06-07, 01:13
zakupiłem w ubiegłym tygodniu MIO A701 z kartą 4GB GoodRam. Całość 1403,00PLN brutto. AutoMapa w gratisie ;) Sprzęcik jak na razie gania bezawaryjnie, chociaż przestawienie się na obsługę GSM jak w Windows zajęło mi trochę czasu i ciepłych słów.

Generalnie wygląda to tak, iż wykorzystując intensywnie GSM bateria siada po jednym dniu. GPS na bateriach nie trenowałem. To wada !!

Zalety: ładować można z samochodu, kablem usb i sieciówką (wszytsko w zestawie).

Moim zdaniem palm godny polecenia

Też myślałem o tym sprzęcie:) pytanie da się posać smsy bez rysika czy zapomnij ?

ppm702
12-06-07, 09:37
zapomnij

orfius
13-06-07, 00:35
A ja jestem na etapie zamawiania Asusa A696, poczytałem stronkę którą podrzuciliście, zajrzałem na forum i wybór w tej cenie był prosty :)
Jeśli chodzi o Asusa - to liczę się z ewentualnym ciężkim serwisem ale liczę również na bezawaryjność sprzętu w porównaniu do modeli A636 i A363N które z tego co wyczytałem mają ogromne problemy z kalibracją wyświetlacza - co równa się oddaniem do serwisu(około 2-6 tygodni oczekiwania na naprawę) i wymiany wyświetlacza i płyty głównej. Mam nadzieję że -o dziwo- tańszy następca nie będzie miał z tym problemów :)
Jak tylko dostanę sprzęcik podzielę się wrażeniami!!! Już nie mogę się doczekać...

P.S. ppm702 - jaki masz procek w swoim Mio? W Asku będę miał 416 ale za to z możliwością podkręcenia do 510 lub powyżej 600 :)

davnbb
13-06-07, 01:54
Ja uzywam ASUS-a A636N +IGO+Automapa. Sam sprzet dziala rewelacyjnie (wspomniane wyzej problemy z kalibracja zdarzaja sie raz na jakis czas ale nie sa specjalnie uciazliwe->zaleza takze od zastosowanej folii ochronnej na ekran). Szybko lapie sygnal i nie traci go. Na sprzecie mozna sobie posurfowac w necie (WI-FI w mieszkaniu lub hot-spot),ogladac filmy, grac lub korzystac z worda i excela. Co do oprogramowania do numer 1 na Polske jest Automapa. Nie ma w tym momencie dokladniejszej mapy (uzywam wersji 3.xx) a najnowsza wersja 4.0, ktorej jeszcze nie testowalem wprowadza widok 3d znany z innym programow. Uzupelniona o POI z netu z radarami i punktami kontroli jest bardzo pomocna. Jesli chodzi o Europe to stosuje IGO. Uwazam, ze ma lepsze mapy niz Tom-Tom (szczegolnie jesli chodzi o Slowacje). Poza tym jego zaleta jest to, ze mozna skopiowac mapy tylko tych krajow, ktore sa potrzebne ( w TT trzeba instalowac wszystko) wiec oszczedza sie miejsce na karcie.
Na koniec porusze temat chipsetow SIRF III. Ten sam chipset nie musi sie zachowywac identycznie w kazdym palmie. Oprocz chipsetu wazne jest oprogramowanie, ktore je obsluguje i stad biora sie roznice w dzialaniu roznych PDA.

ppm702
14-06-07, 13:07
jaki masz procek w swoim Mio?nie wiem - grać na nim i tak nie będę. Nie wnikałem

kenny
19-06-07, 14:16
ja tam przez weekend korzystałem z nokiowego modułu gps i mojej E50 i jak już się nauczyłem to ogarniać to bardzo polecam. Ekran E50tki w zupełności wystarcza :)

student83gik
19-06-07, 21:53
Chłopaki przymierzam się do zakupu PDA -MIO P550m http://www.allegro.pl/item204023591_mio_p550m_pda_gps_wifi_bt_wroclaw_me nu_pl.html
i chcę do tego AUTOMAPe 4.0 zapuścić - możecie mi powiedzieć czy da się Automape jakoś trochę na lewo załatwić np. zassać z netu.. czy raczej trzeba łożyć 350zł (co do braku możliwości aktualizacji to sie z tym liczę). I drugie pytanko czy co polecacie na Europe? bo rozumiem że automapa mi tego nie obsłuży?

barman
20-06-07, 14:06
Wszystko się da tylko trzeba poszukac. Mio można kupic taniej np. e-sklep (http://www.speedlinerc.pl/product_info.php?products_id=918) Jeżeli chodzi o Europę to zależy czy często będziesz korzystał, a poza tym do palma mozesz wgrac kilka map i korzystac wedle uznania. Tylko pamietaj kup oryginał ;) bo policja czuwa na takich :)

pawelek
20-06-07, 14:09
Chłopaki przymierzam się do zakupu PDA -MIO P550m http://www.allegro.pl/item204023591_mio_p550m_pda_gps_wifi_bt_wroclaw_me nu_pl.html
i chcę do tego AUTOMAPe 4.0 zapuścić - możecie mi powiedzieć czy da się Automape jakoś trochę na lewo załatwić np. zassać z netu.. czy raczej trzeba łożyć 350zł (co do braku możliwości aktualizacji to sie z tym liczę). I drugie pytanko czy co polecacie na Europe? bo rozumiem że automapa mi tego nie obsłuży?

Na pierwszą część się lepiej nie wypowiem, a na drugą sam zapytam:
Czego ci ta automapa ma "nie obsłużyć" ??

szymon1777
20-06-07, 14:41
na AM 4 nie ma craka i sie nie zapowiada zeby szybko sie ukazal na europe wsch. IGO a na zach. tomtom

student83gik
23-06-07, 18:11
na AM 4 nie ma craka i sie nie zapowiada zeby szybko sie ukazal na europe wsch. IGO a na zach. tomtom

Ja mam AUTOMAPE wersje 3.9.7.1
i mam takie plany miast do niej :

Białystok
BielskoBiała
Bydgoszcz
Częstochowa
Gorzów
Kielce
Kraków
Łódz
Lublin
NowySącz
Olsztyn
Opole
Płock
Poznań
Radom
Rzeszów
Szczecin
Trójmiasto
Warszawa
Wrocław
Zakopane
Zielona Góra

orientuje się ktoś może czy do Automapy ukazały się jakiej inne palny miast niż wymieniłem powyżej.
Przydał by mi się plan np. KALISZA czy OSTROWA WIELKOPOLSKEIGO

aha jeszcze ciekawi mnie sprawa dogrania FOTORADARÓW i SZUSZAREK.
W jaki sposób można to dograć ? z jakiego źródła są najlepsze ? bo krąży trochę tego wersji po sieci , gdzieś też czytałem że to posiadacze automapy podają na jakiś stronach info odnośnie tego gdzie jest radar - i potem ktoś to łączy w jeden plik ?

davnbb
23-06-07, 19:21
Punkty POI do automapy ( w tym radary i patrole policji) mozna sciagac ze strony http://www.mobilne.net/ . Jest tam także wiele innych ciekawych rzeczy jak np. bankomaty, restauracje itp. Plany Kalisza, Ostrowa i wielu innych miejscowosci (wraz z numeracja budynkow) sa zawarte w mapie polski. Ich dokladnosc moze byc mniejsza niz szczegolowe plany najwiekszych miast Polski ale calkowicie wystarcza do jezdzenia (nie ma tam chyba zaznaczonych kontur budynkow).

ANTEK
24-06-07, 19:40
Chłopaki przymierzam się do zakupu PDA -MIO P550m http://www.allegro.pl/ite...aw_menu_pl.html

Uzywam Mio p550 od niecalego roku, z automapa w wersji 3.9 nie ma najmniejszych problemow, tak samo z tomtomem 6.10 (mapy 6.6), co ciekawsze mialem problemy z tomtomem w starszej wersji 5.... ale po wrzuceniu "szóstki" wszystko lata az milo ;) Na Europe zachodnia oczywiscie polecam tomtoma...

orfius
25-06-07, 00:10
No i stało się. Kupiłem sprzęcik - jak się jednak złożyło że nie Asusa tylko Fujitsu-Siemensa N520 (o dziwo 1099zł za sprzęt i 90zł za kartę 2GB Ultra Pro). Sprzęcik działa bardzo ładnie, chociaż do samego GPS można mieć czasem małe "ale" bo sygnał jest czasem słaby(ale może w innych urządzeniach też tak jest?). Co do mapy to Automapa 3.9.7.1 to co podaje student83gik - sprawdza się bardzo - dla porównania mam Navigatora 6 i tam moja miejscowość to jedna uliczka a w Automapie wszystkie główne :) Test był dzisiaj na trasie do i po Wawie - zbyt wiele po wielkich miastach się nie poruszałem do tej pory i powiem że bez tego sprzętu ciężko by było jak diabli!
Jak przetestuję inne mapy postaram się jeszcze coś napisać.

A jeśli chodzi o nawigację w tych sprzęcikach to z tego co czytałem to kolejność jest taka:
1. Mio p550
2. Asus A696 ewentualnie A636N
3. Fujitsu Siemens N5xx
tak więc student83gik wybór masz prosty :) chociaż jeśli chodzi o niezawodność to jednak pozycja 3 jest najlepsza(i dla tego między innymi wybrałem ją).

coxis
01-07-07, 22:34
Już miałem kupić FS Pocket LOOX N560 ale się wstrzymałem....

a teraz Nokia E65 przybędzie w pon. bądz wtorek jako firmówka :)

Teraz musze dokupić uchwyt + nadajnik GPS, może coś takiego: http://www.komputronik.pl/Telefony_i_akcesoria_GSM/Akcesoria_GSM/Nokia/Modul_GPS/Bezprzewodowy_Modul_GPS_Nokia_LD_3W/pelny,id,36343/

no i wybrać soft pod symbiana, co polecacie ?

prz3mo
01-07-07, 22:38

Tom Tom, skoro ma byc pod Symbiana to w wersji Mobile.
Automapy nie ma pod Symbiana.

pawelek
01-07-07, 23:31
Już miałem kupić FS Pocket LOOX N560 ale się wstrzymałem....

a teraz Nokia E65 przybędzie w pon. bądz wtorek jako firmówka :)

Teraz musze dokupić uchwyt + nadajnik GPS, może coś takiego: http://www.komputronik.pl/Telefony_i_akcesoria_GSM/Akcesoria_GSM/Nokia/Modul_GPS/Bezprzewodowy_Modul_GPS_Nokia_LD_3W/pelny,id,36343/

A ja mam FS N560 i polecam.
Masz w nim "pełny" (i szybki) komputer typu plamtop i mnóstwo oprogramowania w internecie.

coxis
06-07-07, 19:30
Po trasie do poznania i jeżdzeniu po moge powiedzieć że takie rozwiązanie super się sprawdza !

E65 nokia + tomtom :)

a już miałem kupić PDA

Tom Tom, skoro ma byc pod Symbiana to w wersji Mobile.
Automapy nie ma pod Symbiana.

marksimus
13-07-07, 11:40
przedstawiam ciekawe rozwiaznie nawigacji "dla wszystkich"
potrzebny tylko odbiornik GPS bluetooth (150 -200PLN)
wchodzimy na stronke: np. http://www.naviexpert.pl (lub nav4all itp.)
jest to usługa on-line po GPRS na dowolna komórkę (Sony Ericsson, Nokia, Motorola, Siemens) - nie potrzeba symbiana!!! - ściągamy tylko krótki programik z klientem w JAVA - rejestrujemy sie i zaczynamy nawigowanie ;)
zalety:
- wozimy tylko odbiornik GPS (jak leży niepotrzebny w schowku to złodziei nie kusi) - telefon wszak zawsze mamy przy sobie obojętnie czy chcemy nawigować czy nie - zawsze gotowy do użycia, nie szwendamy sie z palmem czy nawigacja wielkości kostki masła po kinach, sklepach, kiblach itp:)
- nie trzeba wydawać prawie 1000PLN żeby raz na tydzień skorzystać z nawigacji - no chyba że jesteśmy taksówkarzami :d ja nie jestem więc na codzień chyba jak wiekszość jeżdżę po tych samych trasach - do ozygania hehehe :bicie:
- nie trzeba nic uaktualniać/wgrywać - nawigacja wyliczana jest na serwerze usługodawcy a do naszej komórki po GPRS przesyłane sa wszystkie dane o trasie
- 100% legalnie i tanio (2PLN dostep 24h - można wykupić sobie pule dostępów i korzystać w miarę potrzeb - można oczywiście wykupić abonament miesięczny za 24PLN ale po co? podobno dostep darmowy jest codziennie po 18.00 i w weekendy)
wady:
- komórka to jednak nie palm czy nawigacja wiec obsługa jest trochę męcząca i w****.. czasami
- duża bezwładność nawigowania - np. jak zjedziemy wyliczonej trasy to trochę trwa wyliczenie nowej i przesłanie z serwa na nasza komórkę...

podsumowanie:
jak nie musisz często korzystać z nawigacji to chyba to jest całkiem fajne rozwiązanie - jest TANIO i praktycznie dla KAŻDEGO

PS - znalazłem całkowicie darmowa aplikacje do nawigacji za pomoca telefonu komórkowego z JAVA:
wszystko dostepne pod: http://www.amazegps.com
świetne i czytelne mapy (włacznie ze zdjęciami satelitarnymi)

Slawkowski
03-08-07, 10:55
ja od grudnia korzystam z MIO P550 (karta 1 GB) i AutoMapa w aktualnej wersji 4.0.
szczerze moge taka konfig. polecic. :)

prz3mo
03-08-07, 11:40
ja od grudnia korzystam z MIO P550 (karta 1 GB) i AutoMapa w aktualnej wersji 4.0.

Niestety AM4 (w porownaniu do starszych wersji) ma cos skopane z ustalaniem tras...
Wiecej o tym mozna poczytac na forum strony www.pdaclub.pl
No chyba, ze juz wyszła jakas aktualizacja..
Generalnie jak wszystko dopracują to bedzie super.

Furious
03-08-07, 11:54
Osobiscie mam Nokie E50 + TomTom6 i to w zupelnosci wystarcza do poruszania sie po miescie czy w trasie, pokrycie polski na dzien dzisiejszy to 51%

prz3mo
03-08-07, 12:09
Osobiscie mam Nokie E50 + TomTom6 i to w zupelnosci wystarcza do poruszania sie po miescie czy w trasie, pokrycie polski na dzien dzisiejszy to 51%

Z wersji na wersje to pokrycie sie powieksza, ale bardzo powoli niestety.. TT jest spoko (szczegolnie jesli chodzi o Europe), ale poki co najdokladniejsze odwzorowanie samej Polski (i najwieksze pokrycie) jest najlepsze w Automapie.

KuBiK
03-08-07, 12:56

o i powiedz mi ksiaże jakiego dokladnie gps uzywasz?? bo musze zakupic i chce aby wlasnie e50 z tt6 wspolgralo

Furious
03-08-07, 14:02

o i powiedz mi ksiaże jakiego dokladnie gps uzywasz?? bo musze zakupic i chce aby wlasnie e50 z tt6 wspolgralo

Nokia LD-3W

coxis
03-08-07, 15:49
Noo i odrazu ładowarka samochodowa w zestawie i zero problemu z połączeniem przez Bluetooth-a.

kudlacz
04-08-07, 11:04
Nikt o Garminach nic nie napisał. Sam mam Streetpilot C320 kupiony nowy po baaardzo okazyjnej cenie ;) Jak dla mnie dużym plusem jest wygodny dotykowy ekran którym mogę posługiwać się bez rysika. Do urządzenia dołączone były City Navigator Europe v8 (mapa całej Europy zachodniej, po darmowym update do v9 dochodzi obszar Polski - wystarczy zarejestrować się i zamówić update a po tygodniu pocztą przychodzi płyta DVD) i GPmapa 4.0 (darmowa aktualizacja do wersji 5.0 i następnie kolejne 4 darmowe updates już wersji 5.0 :aloha: ) GPmapa to dokładnie to samo co http://www.mapgo.pl/portal/mapgo.html

Slawkowski
04-08-07, 11:39

Niestety AM4 (w porownaniu do starszych wersji) ma cos skopane z ustalaniem tras...
Wiecej o tym mozna poczytac na forum strony www.pdaclub.pl
No chyba, ze juz wyszła jakas aktualizacja..
Generalnie jak wszystko dopracują to bedzie super.

na poczatku jak zaczalem uzywac wer. 4.0 to myslalem, ze dam sobie luz i wroce do 3.9, ale przekonalem sie do 4.0 przede wszystkim z dwoch powodow:
- dodana opcja 3D prezentacji trasy,
- przy zjechaniu (bladzeniu) z wyznaczonej trasy, na biezaco jest wyznaczana traska z miejsca, w ktorym sie znajdujemy, w poprzedniej wersji po zjechaniu z wyznaczonej trasy bylismy wlasciwie skazani na swoja intuicje, lub trzeba byo wyznaczac na nowo traske.

Jedna nieciekawa sytuacja jaka mialem z wer. 4.0 to to, ze po zabladzeniu we Wronkach (niby to tylko miasteczko) AutoMapa chyba sie zapetlila, bo jezdzilem w kolko tymi samymi ulicami, zamiast wyjechac na wylot do Poznania ;)

No i najczestszym bledem w AutoMapa 4.0 i starszych wersjach bylo to, ze czesto nie miala poprawnie zaznaczonych drog jednokierunkowych (na 3.9 problem ten wystepowal np. w centrum Drezdenka).

nitro20
22-02-08, 12:36
No dobra to ja odgrzeje, bo mam pytanie, a od ostatnich postów mineło troche czasu, ceny poszły w dół, weszło troche nowych urządzeń na rynek. Potrzebuje GPS do poruszania się głownie po Wawie i Polsce bardzo sporadycznie Europie. Wolałbym jedno urządzonko odpowiedzialne za to. Czyli klasyczny GPS, który coraz częściej widnieje przyczepiony na przednich szybach aut. Wiem że do mojego tel (nokia E65) moge dokupić sam odbiornik i dograć program bo mam Symbian, nie wiem jednak czy spełni to moje oczekiwania.

Jeśli chodzi o sam GPS, to chciałbym jakiś model z najlepszym stosunkiem jakość/funkcje/cena, nie jestem zbytnio wymagający. Fajnie by było gdyby nie gubił zbyt częśto zasięgu, był w miare dokładny, miał Bluetooth, i najlepiej jakby był GPS-em głosowym z możliwością podłączenia kom. i mógby wtedy spełniać funkcje zestawu głośno mówiącego, a jkby miał odtwarzanie mp3 to byłoby bosko, bo w służbowym aucie nie mam radia :). Dacie radę pomóc ??:D

e1b3k
22-02-08, 14:21
Sam mam E50 + gps holux + tom tom.
Działa świetnie. Polecam, tym samym, że koszt modułu gps to 150-250zł.

ANTEK
22-02-08, 14:55
polecam PDA z modulem GPS, calkiem tanie i dobre sa produkty MIO model P550 i nowszy jego nastepca P560, spelnia twoje oczekiwania, maja bluetooth , wifi itp, wszystko stoi na windows mobile, wiec aplikacje typu automapa i tomtom zassysasz z netu i wgrywasz na PDA cieszac sie z mozliwosci jakie oferuje :) a jako ze PDA to maly komputerek to nic nie stoi na przeszkodzie zeby ogladac na tym filmy, sluchac muzyki, czy surfowac po necie jak jestes w zasiegu wifi :) ogolnie uzytkuje mio p550 od 1,5 roku i jestem zadowolony :agent:

nitro20
22-02-08, 15:20
Teraz tak właśnie myślałem, że już nosze swoją komórkę, służbową i nie bardzo mi sie chce ciągać kolejnego urządzenia. Może więc najlepszym rozwiązaniem rzeczywiście będzie taki moduł GPS do komórki. Poradźcie coś dobrego może napisz mi coś o tym Holuxie on się łączy przez bluetooth ?? Nie ma żadnych problemów ??

e1b3k
22-02-08, 19:31
Holux M-1000 i E50.

Posiadam go od listopada 07. Jak do tej pory nie miałem żadnych kłopotów podczas używania. Minusem może być fakt, że trzeba czasami dwa razy włączyć program do nawigacji, by złapał po 5ciu sekundach satelity.
Bateria wytrzymuje wystarczająco długo. Zdarzyło się, że miałem go włączonego przez 5 godzin po sformatowaniiu, ale nie miałem okazji by pojeździć z nim dłużej :)
Reasumując - polecam. M-1000 jest chyba najtańszym (około 150,-) rozwiązaniem GPS'u, jeśli ktoś posiada telefon z symbianem.
Holux łączy sie przez bluetooth i jest widziany jako zwykłe urządzenie bluetooth. Nie ma problemów z połączeniem holux<>komórka.
Do pudełka producent także dorzucił płytke i niby można komunikować się z komputerem za pomocą kabla, ale:
1. próbowałem na xp pro i sterownik dostarczony przez producenta nie działa
2. nie ma sensu moim zdaniem, by kombinować z komputerem przenośnym, czy stacjonarnym i gpsem, bo kto to będzie wozić w samochodzie :D

Ja polecam to rozwiązanie.

Natomiast jeśli ktoś ma telefon z wbudowanym modułem gps, to wystarczy prześledzić wątki na temat oprogramowania, które rozpozna ten modem.
Wbudowanego giepsa rozpoznają:
- Garmin
- TomTom w wersji 6
- Route66

Tu pare opinii ludzi z forum Symbianos na temat Holuxa M-1000 ( forum.symbianos.pl/viewtopic.php?t=8091 ).

A tutaj Nokia E50 i TomTom [http://youtube.com/watch?v=sLRaziT48tk]

ppm702
23-02-08, 02:06
moja najnowsza zabawka sprzed paru dni naprawdę godna polecenia:
ASUS P750

GPS i GSM 3G oraz mobile office w jednym. Naprawdę super sprawa

M.A.T.I
25-02-08, 12:27
No i najczestszym bledem w AutoMapa 4.0 i starszych wersjach bylo to, ze czesto nie miala poprawnie zaznaczonych drog jednokierunkowych

Witam.
Ja mam SPV M3000 i na nim zainstalowaną AM 4.1.2(426) i do tego antenka Navibe Sirf Star III (wybrałem ją ze względu na przystępną cene oraz gniazdo ładowania takie jak w telefonie (mini USB) i nigdy nie miałem problemów z ulicami jednokierunkowymi (ale nie jeździłem po za granicami PL :) )a dokładność doprowadzania jest do 1m. Jak dla mnie super sprawa :aloha:

Pozdrawiam

Maro2004
12-03-08, 18:21
Może ktoś ma bliższe dane na temat sprzętu oferowanego przez Hondę? Jest to przenośny system nawigacyjny z logo Hondy produkowany przez Garmina. Z instrukcji obsługi wynika, że interface jest całkowicie spolszczony. Dodatkowo sprzęt obsługuje telefony poprzez blututka oraz odtwarza pliki multimedialne. Ciekawi mnie cena, i oczywiście dokładność map. Być może ktoś korzysta z tych map. Osobiście używam MDA III z Automapą 4.5.3. Ogólnie mapa jest super dokładna. Strona z przenośnym zestawem nawigacyjnym Hondy - TUTAJ (http://www.honda-access.com/pl/pl/news/Copy_of_Honda_Sunblinds.jsp)

p0lish
12-03-08, 21:28
Musze kupić jakieś navi, najechętniej w Palmtopie do 1000pln. Ktora z map bedzie miała pokrycie Bieszczad? Nie chce się w nocy gubic bo np. sprzet za klocka nie ma pokrycia..... Temat pilny, z góry będę wdzięczny za pomoc!!

nitro20
12-03-08, 21:35
Ja w końcu kupiłem MIO p560, wybrałem jednak PDA, ale jest naprawdę spoko, w połączeniu z Automapą, bardzo dobrze działa, masz uchwyt na szybke, ładoware do samochodu i zywkła i coś tam jeszcze, w dodatku gwarancja 24 mc. Nie wiem niestety jak ma pokrycie w Bieszczadach :). Samo Pda kupisz za jakieś 950-1000 zł, mapa to koszt kilku stówek, jeśli chcesz mieć ori, jak nie to zostają Ci np. Torrenty.

p0lish
12-03-08, 21:47
Czaje sie na tego MIO właśnie. Nie wiem jak z pokryciem tylko :( Raczej będę chciał ztestować różne mapy zanim jakąś kupię......

nitro20
12-03-08, 21:53
No to Kupuj Mio p560, ewentualnie p550, nagrasz sobie mapki, aż która Ci podpasuje i już :).

p0lish
12-03-08, 21:55
I tak muszę kupic i tak. Zamierzam latem trochę pojeździć. Chyba z tego, co czytam nie ma nic lepszego w tej cenie od p560......

nitro20
12-03-08, 22:13
I tak muszę kupic i tak. Zamierzam latem trochę pojeździć. Chyba z tego, co czytam nie ma nic lepszego w tej cenie od p560......

Dokłądnie, troche poczytałem przed zakupem. Mio mimo tego że ogólnie firmą w elektornice jakaś wypaśną nie jest, to specjalizuje się w PDA i bardzo dobrze im one wychodzą, za tą kase nie kupisz nic o podobnych parametrach i bardzo dobrej wg. mnie jakości.

astra
16-03-08, 11:55
witam
moj ojciec za tydzien ma 50 urodziny i chcialbym mu kupis jakas nawikacje do 500 pln, zeby byl po polsku z polska mapa.
wiem ze za te pieniadze nie kupi sie cos super ale dla ojca bedzie wystarczajaca.
prosze o pomoc.
co powiecie o tej?
gps (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=328009412&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0 A%09%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+o trzyma%C4%87+e-mail+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ust awienia+w+zak%C5%82adce%0A%09%3Ci%3EMoje+Allegro+% 3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fp age%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99% 3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E)

szymon1777
16-03-08, 13:13
chyba taka MANTA GPS010 nie jest złym rozwiązaniem po odblokowaniu można wgrac automape i co więcej potrzeba do nawigacji po polsce a do tego ekran 3,5 cala i slot na karty pamięci

uboat
16-03-08, 20:06
a co powiecie na temat takiej nawigacji. Muszę sie zmieścić w 2000zł i zależy mi na dużym wyswietlaczu (bo to dla ojca), prostej obsłudze i jak największym pokryciu Polski

Becker Traffic Assist 7928 (http://gps24.pl/becker-traffic-assist-7928-p-25292.html)

p0lish
18-03-08, 21:15
Odnośnie mojego "problemu" z nawigacją to kupiłem Asus A696 po porównaniu go z Mio p560. Sprawia wrażenie solidniejszego [aluminium, zaokrąglenia], lepiej leży w łapie. Nie ma 2GB ROMu ale mape i tak wgrywam na kartę.

Zrobiłem na tym nawi + automapa 1300km i jestem b.zadowolony. Byłem w Bieszczadach i pokrycie dróg jest naprawdę bardzo dobre. W zestawie jest odrazu fajne etui i 2 rysiki.

Szczerze polecam!!

p0lish
18-03-08, 21:15
Odnośnie mojego "problemu" z nawigacją to kupiłem Asus A696 po porównaniu go z Mio p560. Sprawia wrażenie solidniejszego [aluminium, zaokrąglenia], lepiej leży w łapie. Nie ma 2GB ROMu ale mape i tak wgrywam na kartę.

Zrobiłem na tym nawi + automapa 1300km i jestem b.zadowolony. Byłem w Bieszczadach i pokrycie dróg jest naprawdę bardzo dobre. W zestawie jest odrazu fajne etui i 2 rysiki.

Szczerze polecam!!

b.negative
28-03-08, 11:35
Zawsze można dokupić moduł GPS do PSP (jeśli ktoś ma). Mapy ściąga się z google maps, wgrywa na kartę i śmiga. Największy minus to brak planowania trasy w samej konsolce (trzeba to zrobić wcześniej na kompie i wgrać na kartę). Ściąganie map też nie jest najwygodniejsze - część południowej Polski ściągałem partiami kilka dobrych dni, całość zajmowała ok 12GB. Po przekonwertowaniu wyszło ok 600MB.
Alternatywa dobra dla osób mających PSP i trochę cierpliwości. Lepiej wydać 190zł na moduł do urządzenia, które się posiada...przynajmniej na początek:)

Tu można zobaczyć GPS w akcji:
http://pl.youtube.com/watch?v=_nitCHViaCU
http://pl.youtube.com/watch?v=_pMsK9a6kvE
...itd:)

KuBiK
28-03-08, 11:48
chyba taka MANTA GPS010 nie jest złym rozwiązaniem po odblokowaniu można wgrac automape i co więcej potrzeba do nawigacji po polsce a do tego ekran 3,5 cala i slot na karty pamięci

ja kupilem sobie MANTE 030. Wbudowana MapaMap jest ok, ale juz drugiego dnia odblokowałem ją i zainstalowalem Automape. Hołek dzielnie prowadzi mnie do celu. Jak za te pieniadze(299) jestem bardzo zadowolony bo ogolnie zawsze mi bylo szkoda kasy na nawigacje a tu mam nowe urzadzenie z 24miesieczna gwarancja, a ze nazywa sie MANTA a nie np Garmin to mi to wisi.

Prezesunio
22-07-08, 16:55
a co powiecie na temat takiej nawigacji. Muszę sie zmieścić w 2000zł i zależy mi na dużym wyswietlaczu (bo to dla ojca), prostej obsłudze i jak największym pokryciu Polski

Becker Traffic Assist 7928 (http://gps24.pl/becker-traffic-assist-7928-p-25292.html)

Odkop...

mam podobny problem a musze zdecydowac sie jeszcze dzis max jutro prosze o podpowiedzenie czy nokia n 500, czy cos innego co lapie szybko satelite itp.

motyla noga
30-04-10, 10:30
wiecie gdzie w wawie wgrają mi nowe mamy do tomtom one v4?lub ew. ktoś mógłby mi pomóc?

Tobjas
13-03-13, 11:06
najlepsza navi na tel za free http://world.waze.com

marcin001984
09-03-15, 00:42
Odgrzewam kotleta bo nigdzie nie mogę znaleźć na forum świeżego tematu odnośnie nawigacji. Wstyd się przyznać bo mamy 2015 rok, a ja nigdy nie miałem do czynienia z nawigacją i jestem zielony w tym temacie. A nie chce mi się przed każdą trasą gdzieś w Polsce sprawdzać trasy w mapach google :) Nie interesują mnie jakieś bzdurne bajery typu możliwość przeglądania zdjęć, oglądania filmów, słuchanie muzyki itp. Interesuje mnie konkretna nawigacja która będzie czytelna, przejrzysta, nieskomplikowana w obsłudze, dokładna - ogólnie dobra, a nie jakieś Chiny. Cena tak myślę do 700zł max. Chociaż jak wiadomo cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. Jaką w ogóle polecacie mapę? W necie wyczytałem że króluje Automapa. I jak to wygląda z aktualizacjami? W TomTomach podobno samo się aktualizuje. Z góry dzięki za pomoc kogoś rozeznanego w temacie :)

Malasander
09-03-15, 20:33
Podbijam temat :)