Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pomocy!! awaria brak iskry

jdm ass fuck
14-12-11, 22:49
witam wszystkich forumowiczów mam problem a mianowicie kilka dni temu do hondzinki wpakował mi sie jakis gryzon i pogryzł kable zapłonowe.samochód odpalił pochodził troche. po przegazówce cos wybiegło z pod auta i furak zgasł. miałm inne przewody do hondy ale ich wymiana nic niedała...co mam robic? jak zdiagnozowac usterke? jest moze jakis przekaznik który mógł sie spalic ? gdy gryzon przebił kable?mowa o civic hb z silnikiem d16z2 5gen

zakit
14-12-11, 23:18
prawdopodobnie masz do wymiany modul w aparacie zaplonowym. modul sie potrasi popsuc kiedy kabel od swiecy jest wyciagniety(w tym przypadku przegryziony)

jdm ass fuck
14-12-11, 23:24
a jak wygląda ten modół gdzie sie znajduje i jakie są koszta?

kaczy_skc
14-12-11, 23:54
Jak nie ma iskry to raczej cewka.
Moduł i cewka są w aparacie zapłonowym.
Tydzień temu przerabiałem nieodpalające auto. Uwalony był moduł, a iskra była.

Zychu
15-12-11, 00:09
Jak przegryzl kabel to iskra nie miala ujscia w mase i poszla w powietrze i dlatego cewka padla.koszt okolo 90zł

jdm ass fuck
15-12-11, 16:44
http://allegro.pl/cewka-zaplonowa-honda-civic-iv-90r-i1944243510.html znalazłem cos takiego to to?

cewka to to do czego jest przykręcona kopułka z palcem?w d16z2???

bo skoro tak to tam gdzie przychodzi ta mała spręzynka co daje napięcie na kopułke jest cos pozatym tej spręzynki? bo ja mam samą

SajmonLP
15-12-11, 17:50
wpierw kup moduł, potem ew cewke.

jdm ass fuck
15-12-11, 20:09
dzis doszłem do tego po rozebraniu aparatu zapłonowego ze z cewki idzie prond na przewody z modułu idą do niego dwa kabelki plus i minus po odkreceniu ich od modulu i podłączeniu prostej żarówki na 12v z dwoma kabelkami i pokręceniu rozrusznikiem zarówka sie zapaliła. po podłączeniu przewodów z cewki do modulu i podpięciu przewodu do tej spręzynki i masy zarówka sie niezapaliła. moim zdaniem moduł. a co wy myslicie>?

Whiplash
15-12-11, 20:23
100 procet cewka, jak kolega wyzej gdzies pisal, jak nie ma ujscia do masy to w hondach pala sie cewki

jdm ass fuck
15-12-11, 21:08
po dogłebniejszym poszukiwaniu na allegro wyszło ze cewka jest zepsuta poprostu pomyliłem nazwy:P moduł to ten przekaznik z tyloma wtyczkami a cewka to czarne przykręcone dwoma sróbami do aparatu z dwoma przewodami. i wystająca spręzynka z plastikowej tulei

cewka zamuwiona. o przebiegach naprawy napisze. cena 65 zł z przesyłką nowa

jdm ass fuck
26-12-11, 00:13
witam kolegów
tak jak mówiliscie i po moich ustaleniach. padła cewka:) po wymianie znów pięknie warczy az do czerwonego dziekuje za porade