PDA

Zobacz pełną wersję : Zbiorniczek z płynem do ABS?

wigi
14-12-11, 22:27
Witam.
Niedawno kupiłem Hondę Civic z 1999 r. z silnikiem 1.4. Sprawdzam poziom płynów i nie wiem gdzie znajduje się zbiorniczek z płynem do ABS. W instrukcji jest rysunek, ale nie łapię gdzie to jest.
Czy ktoś może opisać, a jeszcze lepiej pokazać na zdjęciu, gdzie znajduje się ten zbiorniczek?
Czy to możliwe, aby z tego rocznika były też wersje bez ABS?

pablo_020
14-12-11, 22:30
A czy zbiorniczek "z płynem od ABS" to nie jest przypadkiem zbiorniczek z płynem hamulcowym ?
Chyba, że ja o czymś nie wiem.

miles
14-12-11, 22:33
wychodziły wersje bez ABS ja taką mam i mam 99r....a to nie wiesz co kupiłeś?? jak nie wiesz czy masz ABS to jedź na jakąś pustą ulicę i wciśnij mocno hamulec jadać ok. 50km/h...jak Ci się koła zablokują to nie masz ABS'u jak poczujesz pod nogą "drganie" pedału tzn, że masz ABS.

A czy zbiorniczek "z płynem od ABS" to nie jest przypadkiem zbiorniczek z płynem hamulcowym ?
Chyba, że ja o czymś nie wiem.

no właśnie :) ale to taka mała sugestia :o

wigi
14-12-11, 22:36
Instrukcja wspomina o dwóch różnych zbiorniczkach, do układu hamulcowego i do ABS (są tez odpowiednie rysunki).

kjmuszek
14-12-11, 22:37
Najłatwiej zobaczyć czy kontrolkę przy odpalaniu masz, jak się świeci kontrolka ABS to prawdopodobnie masz.Co do płynu no cóż, ja też nie wiem gdzie jest płyn do ABS-u, ciągle żyłem w nieświadomości że to zbiorniczek do płynu hamulcowego ;)

miles
14-12-11, 22:38
to jak nie masz tego zbiorniczka to znaczy że nie masz ABS'u proste i logiczne prawda??
dziękuje

kjmuszek
14-12-11, 22:40
to jak nie masz tego zbiorniczka to znaczy że nie masz ABS'u proste i logiczne prawda??
dziękuje
No i wszystko jasne ;)

miles
14-12-11, 22:43
jak wszystko jasne to zamykamy :o bo zaraz wyjdą jakieś nowe historie z tym związane :o