Zaloguj siê

Zobacz pe³n± wersjê : Os³ona zimowa, Os³ona na zime zmniejszaj±ca spalanie

Malitek
13-12-11, 18:34
Witam,

Robie krótkie trasy oko³o 10km max. a czasami ko³o 50 ró¿nie bywa

Moje spalanie to 8.5 l - 9l

Z "Poloneza" pamietam ,¿e stosowa³o siê os³ony na ch³odnice dziêki czemu auto szybciej ³apa³o temperature.
S± jakie¶ takie gotowe rozwi±zania do Civica ? Ewentualnie z czego proponujecie to wykonaæ

robin14hh
13-12-11, 18:55
oby nie z kartony kto¶ ma jaki¶ szablon co¶ u siebie zamontowa³?

Malitek
13-12-11, 20:04
W Mercedesie C220 Diesel za³o¿one i spalanie spad³o o 0,5-1l wiec ca³kiem a zrobione kartonem i to tak tylko czesciowo zakryte.

W³a¶nie patrzy³em teraz pod maske i ciê¿ko tam z dostêpem by co¶ wsadziæ i w miare szybko zdemontowaæ na trasie

nikog0
13-12-11, 20:04
Ja zwyczajnie zas³ania³em ile siê da³o ch³odnicy kartonem, który kilka razy owiniêty by³ foli±, bo sam karton by siê od razu rozpad³.
Raz nawet w trasie (ok 300 km) ca³y czas mia³em zas³oniêt± ch³odnicê (ok 1/2 jej powierzchni) i cieplej by³o w ¶rodku, a wskazówka temperatury w normie, tylko obroty ca³y czas ok 2,000 rpm... :)

Malitek
13-12-11, 20:17
Tylko któr± stron± wsadza³e¶ karton ? Gór± ? od spodu czy przez zderzak

Maskunt
13-12-11, 20:18
Wymieniæ termostat na dzia³aj±cy i ¿adne os³ony nie bêd± potrzebne. Po 4-5km silnik ju¿ ³apie temperaturê w okolicy po³owy skali.

piotrekm1987
13-12-11, 20:20
mam mo¿e g³upie pytanie co daje ta os³ona skoro spocz±tku woda kr±zy i tak w zamkniêtym obiegu a dopieor gdy z³apie temperature termostat puszcza na ch³odnice, jesli sie myle to mnie poprawcie

Malitek
13-12-11, 20:36
Wymieniæ termostat na dzia³aj±cy i ¿adne os³ony nie bêd± potrzebne. Po 4-5km silnik ju¿ ³apie temperaturê w okolicy po³owy skali.
Jak stoi do¶æ d³ugo na dzia³aj±cym silniku za³±czaj± sie wentylatory wiêc termostat raczej OK

jaras
14-12-11, 08:28
Tylko któr± stron± wsadza³e¶ karton ? Gór± ? od spodu czy przez zderzak

od góry - wystarczy odkrêciæ jedn± ¶rubkê od mocowania ch³odnicy,zdj±c uchwyt i mo¿na wtykaæ karton.

MikeFoto
14-12-11, 13:11

Dok³adnie takie samo mam zdanie. To zas³anianie ch³odnicy to jeszcze siê utar³o z czasów gdy auta mia³y s³ab± wydajno¶æ systemu ch³odzenia. We¼my np Trabanta, ciep³e powietrze by³o "brane" spod kolektora.

Moim zdaniem w nowoczesnych autach, projektanci na tyle przewidzieli temperatury jakie panuj± w Europie, ¿e zdrowe auto, z poprawnie dzia³aj±cym termostatem nie potrzebuje kartonowych wspomagaczy.

szastal
14-12-11, 13:31
Jak widzê ten w±tek to tylko czekam na temat za jaki¶ czas - zapomnia³em wyj±c i siê zagotowa³ w korku, to ¿e siê w³±cza wentylator niema nic wspólnego z termostatem

jaskul
14-12-11, 15:34
Nie ma ró¿nicy z kartonem lub bez przynajmniej u mnie. Wymieni³em termostat i po 3-4km temperatura na 1/3 skali. Obroty na 900. Koszt 55 z³ z za³o¿eniem.