PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z zapłonem

bartek13
13-12-11, 14:02
Witam wszystkich i proszę o jakieś sugestie. Sprawa przedstawia się następująco: Autko odpala z zimnego silnika bez problemu. Gdy silnik jest ciepły, także po nocy w niogrzewanym garażu, zaczynają się kłopoty- po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik zaskakuje może na 0,5 sekundy i gaśnie - operację trzeba powtarzać kilkakrotnie. Gdy już ruszy, to jeszcze kilka razy gaśnie. Potem już jest dobrze. Nie dzieje się tak zawsze na ciepłym silniku. Zawory są wyregulowane wszystkie filtry wymienione, także świece na irydowe, komputer wywala tylko błąd obwodu grzałki sondy lambda przy katalizatorze, ale to już od dawna(sonda została wymieniona na dedykowaną do tego modelu- najprawdopodobniej coś z kabelkami).
Mechanik sugeruje usterkę modułu zapłonu, ale zanim kupię chciałbym zasięgnąć opini szanownych forumowiczów.
Dla uzupełnienia informacji chciałbym dodać, że od lipca mam założoną sekwencję z Stag 300Plus-4, reduktorem Tomasetto, wtryskiwaczami Hana.
Problemy są zarówno przy włączonej instalacji gazowej jak i jeździe tylko na benzynie.
Pozdrawiam wszystkich i liczę na jakieś rady.

mike_4don
13-12-11, 14:08
Miałem podobnie. U mnie ukruszył się kabelek czujnika położenia przepustnicy. Na gorącym silniku nie zawsze kontaktował. Wypnij złączkę i spróbuj pociągnąć za kable. Jeżeli któryś jest przerwany poczujesz to. Jeżeli to to, to naprawa jest banalna. A swoją drogą porozpinaj i połącz ponownie wszystkie złączki. Często coś nie kontaktuje.

bartek13
15-12-11, 19:03
Wczoraj zapalał bez problemu niezależnie od tego, czy silnik był zimny, czy ciepły, dzisiaj znowu świruje. Zauważyłem, że gdy silnik zgaśnie nie działa także nawiew, nie świecą się żadne kontrolki, czasami przekręcając kluczykiem na drugą pozycję także brak jakielkowiek reakcji.

marcinh9
15-12-11, 19:17
może profilaktycznie powyciągaj, poczyść i powkładaj wszystkie ważniejsze bezpieczniki i pooglądaj stan jak największej ilości przewodów i złączek

sucharek
16-12-11, 09:41
sprawdz masy a nabardziej ta przy aku