Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1szy własny Civic - kilka istotnych pytań!

osKaju
21-05-07, 15:53
Witam wszystkich forumowiczów ;)

Już niedługo spodziewam się swojego pierwszego "malca". Mówimy o V generacji Civica, w gre wchodzą 3 auta - 1.5 / 90 KM z przebiegiem nieco ponad 130 000, 1.3 / 75 KM z niespełna 100 000 oraz igiełka - 1.6 / 125 KM z przejechanymi 124 000. Nie chodzi o to, że chcialem się pochwalić ale o małe rady i podpowiedzi :)

Otóż chciałbym się dowiedzieć co mógłbym zrobić w poszczególnym modelu (zarówno 75, KM, 90KM jak i 125KM) żeby jeździł lepiej. Nie mam już stałego źródła dochodu, więc pod uwagę muszę brać także spalanie. Z tego co wiem 1.6 V-TEC polknie nawet z 11 L bajurki, 1.5 bez V-Teca oczywiście mniej a 1.3 to już tylko ekonomia bo z dynamiką może być słabo :/
Po zakupie któregoś z wymienionych na ten cel będe miał ok 2 000 - 3500 zł. Chodzi o delikatny tunning mechaniczny, żeby nie ingerować zabardzo w mechanikę pojazdu. Co
sugerujecie ? Chip ? Wydech ? Inne drobnostki ? Oczywiście dobre opony i audio podstawowe (nie musi głośno grać) to podstawa ale co z resztą ?

CZY OPLACA MI SIE KUPIC NAJLEPIEJ WYPOSAZONEGO, NAJMLODSZEGO, PRAWIE IDEALNEGO 1.3 / 75 KM ZEBY POZNIEJ MODYFIKOWAC GO KOSZTEM 3 000 ZL?
CZY DA SIE Z TYCH 75 KM WYCISNAC PRZYJEMNOSC Z WYPRZEDZANIA I JEZDZENIA BEZ MODYFIKACJI ?? :)

Z góry dzięki za wskazówki ;] :aloha:

nightcrawler
21-05-07, 17:16
lepiej doplac i kup odrazu najmocniejsza wersje z mozliwych, pozniej szukaj na forum nt. - wydech dolot

RDK
21-05-07, 17:34
odpowiedzi jest mnóstwo na forum,
ale w skrócie

1.3 daj sobie spokoj jesli myslisz o modyfikacjach
1.5 tez bym sobie dał spokoj, ale jak chcesz mozesz sie bawić
1.6 ja bym celował w ten silnik

zresztą sam niewiem, ja osobiście bym wolał zainwestować w mocniejszy silnik, dlatego że łatwiej wystartować z wiekszą mocą wyjściową. Nie masz stałego dochodu więc niewiem jak chcesz modyfikować auto, dodatkowo nie chcesz żeby spalanie wzrosło, wraz z mocą i "deptaniem" (przecież nie po to sie podnosi moc auta, zeby patrzec na wykres) i ewentualnym racingiem musisz się liczyć z większym spalaniem,

najpierw kup auto, pozniej czytaj do bólu fora internetowe i ogólnie dostepne info, a pozniej pytaj bo to wszystko juz bylo tyle razy pisane że szkoda gadać

[ Dodano: Pon 21 Maj, 2007 ]
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=2204 tu poczytaj

równiez poszukaj temat w tym dziale usera Fourius, jak zrobić szybkie 1.5
poprostu szukaj i czytaj, bo zapracujesz na warna takimi tematami,
powodzenia

emg
21-05-07, 17:45
bierz 1,6 zrobisz wydech dolot czip i zmieścisz się spokojnie w tej kasie, a spali Ci to przy ekonomicznej jeździe tyle co 1,3, a dynamika "z pińcet" razy lepsza

dark
21-05-07, 18:00
jak chcesz ekonomike to 1,3 + gaz, a tak na marginesie, to jest spora roznica w cenie auta z silnikiem 1,3 a 1,6 vtec. 1,6 okolo 9 litrow w miescie.

rem36
21-05-07, 19:15
to wszystko juz bylo tyle razy pisane że szkoda gadać

dokladnie