Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Swap D16Z6 na B16A OBD1/2 - Wiązka i kombinacje

lozek
12-12-11, 23:45
Witam

Chcę poznać wszystkie możliwości i koszta dlatego muszę zapytać

Mam przy swoim D16Z6 Wiązkę z kompem OBD1 (P28). Chcę zrobić swapa na B16A z tym, że nie wiem jeszcze czy będzie to z EG6 (OBD1) czy z EK4 (OBD2 czy tam 2a/2b - NIE WIEM)

1) Jeżeli pozostaje przy OBD 1 to co muszę w wiązce zmienić by była ok pod B16A i jaki mniej wiecej może być tego koszt u kogoś kto sie tym zajmuje?

2) Jeżeli będę zmieniał OBD na 2 (czy tam 2a/2b) to wystaczy zrobić to co w pkt 1 plus dać jakąś przejściówkę przy kompie czy trzeba rzeźbić całą wiązkę?

Ogólnie nie uśmiecha mi sie wydawać 500zł za robienie wiązki jak niedawno robiłem ja pod d16z6 i dlatego chce znać najlepsze i najtańsze wyjścia przy pozostaniu na obd1 i przy zmianie obd.

proszę o jakieś info od osób, które ogarniaja temat :)

Pozdrawiam

piroman
12-12-11, 23:54
Bez sensu przechodzic na obd2. Zostan przy obd1, ewentualnie jesli silnik bedzie z EK4 to zmiana kilku wtyczek w wiazce silnikowej, plus dolozenie kabla do knock sensora, chyba ze wylaczysz go w kompie

lozek
13-12-11, 14:22
Własnie baaaardzo nie chce przechodzić na obd2 jak już raz przechodziłem na obd1 (z d14a4 na d16z6)

Będę miał swoją wiązke z d16z6 i tą z b16a więc wtyczki wszystkie do przełożenia bede mial w razie czego. Ok dobra to już wszystko wiem. No i ta zabawa mam nadzieje nie bedzie mnie kosztować 500zł jak za robienie normalnej wiązki przy swapie :)

A jak B16A bedzie na OBD1 także to też mimo wszystko kilka wtyczek będzie do podmienienia tak? Bo chyba wiązka z d16z6 i z b16a nie są takie same mimo identycznego obd. zgadza się?

sprawa nr 2 - czy dużo jest roboty, żeby przerobić wiazkę z anglika na europejską? To tak na wszelki wypadek jakbym sprzedal d16z6 z wiazką razem :)

piroman
13-12-11, 20:11
Ok dobra to już wszystko wiem. No i ta zabawa mam nadzieje nie bedzie mnie kosztować 500zł jak za robienie normalnej wiązki przy swapie
Nie wiem, nie znam cenników z WWA, u mnie na pewno byłoby mniej :)

A jak B16A bedzie na OBD1 także to też mimo wszystko kilka wtyczek będzie do podmienienia tak? Bo chyba wiązka z d16z6 i z b16a nie są takie same mimo identycznego obd. zgadza się?
jak bedzie z EG to tylko dołożyć KS jak wyżej pisałem reszta wtyczek jest taka sama...

czy dużo jest roboty, żeby przerobić wiazkę z anglika na europejską?
trzeba zrobić lustrzane odbicie...

najemnik_
13-12-11, 21:39
sprawa nr 2 - czy dużo jest roboty, żeby przerobić wiazkę z anglika na europejską? To tak na wszelki wypadek jakbym sprzedal d16z6 z wiazką razem :)

Nie dużo.

bednar_ek35
13-12-11, 22:11
Lozek ja u siebie jak jeszcze miałem B16,przerabiałem temat wiązki z anglika i w sumie nie ma tragedi,cierpliwość Twoim przyjacielem:)