Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z elektryką

smoku93
12-12-11, 20:16
witam. mam pewien problem który dla mnie jest co najmniej dziwny:) kiedy kupiłem moje EG3 było w nim jakies badziewne radio panasonic ale nie miałem do niego zastrzeżen, podobało mi sie to że gdy wyciągałem kluczyk ze stacyjki to radio sie wyłączało (stacyjka odcinała prąd) no ale nadszedł czas kiedy zakupiłem sobie radio CB. zamontowałem je w aucie i zaobserwowałem dziwne zjawisko. kiedy miałem CB podpięte do zapalniczki a było wyłączone to podczas wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki radio samochodowe dalej grało i nie miało zamiaru się wyłączyć, dopiero kiedy przekręciłem pokrętło CB na włączony gasło radio samochodowe i wtedy nigdzie nie było prądu. w radiu CB czasem słyszałem szum silnika więc znajomy poradził mi bym zamontował sobie przed gniazdem zapalniczki filtr dolnoprzepływowy wiec tez tak zrobiłem. zamontowałem filtr i szumy znikneły ale teraz zeby mi się radio samochodowe wyłączało z wyciągnieciem kluczyka musze miec cały czas CB wpięte i włączone bo jesli go wypne z zapalniczki to radio samochodowe działa cały czas... co jest grane?? ktos miał cos podobnego??

Freeman85
13-12-11, 15:03
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ale stawiałbym na ten filtr dolno przepustowy w gniazdku zapalniczki. Kondensator w nim zawarty trzyma napięcie 14V (przy chodzacym silniku) i gdy nie ma cb radia, nie ma co rozładowac kondensatora gdy wylączasz silnik. I napiecie sie utrzymuje około 14V i powoli spada do 12. A radio sie wylacza gdy wykryje spadek napiecia na kablu od stacyjki (u mnie żółty) czy coś w tym rodzaju. W każdym badz razie pewnie przez ten kondensator nie wylacza ci sie radio. Proponuje dla testów wywalic konda, lub zewrzeć go rezystorem ze 100k ohm. To takie przymyslenia na szybko nie koniecznie sluszne.