Zobacz pełną wersję : Civic 5D vs ... ?
Witam was :)
Mam nadzieje że pisze w odpowiednim dziale, chce zakupić Civica 5D i najchętniej VTi. Wiem że ceny paliwa idą w góre ale skoro b18 pali srednio 10l (to prawda ? :p ) to ile spali 1.5 vtec-e i jak z dynamiką ?
Szperając po Allegro pomyslałem nad Accordem VI gen. miał ktoś styczność ? Wie ktoś coś o silniku 1.8 bo chyba 1.6 na takie gabaryty to trochę mało ;) A jak ze spalaniem ?
Wymiary bardzo podobne, wiec się zastanawiam czy Acco będzie lepszy, mając na względzie to że nie mam 2 dzieci i wgl a chciałbym sedana na kilka lat :)
accord - zapomnij , 1.8 136 kuca - spora pojemność a nie jedzie
5D 1.5 vtec-e opcja baaardzo ekonomiczna, z dynamiką niestety gorzej ze względu na długą skrzynię
5D 1.6 vtec chyba najlepsza opcja jest vtec jakbyś chciał się czasem pobujać , jest w miarę mocy , spalanie w 1.6 przy normalnej jeździe (myślę o mieście) jest tak na prawdę baaaardzo podobne do 1.4
jest jeszcze 1 opcja - 5D 1.6 bez vteca - ale to chyba średnia opcja wg mnie
ja gdybym miał kompromisowo podejść do tematu spalanie - frajda - budżet wybrałbym d16y8 lub d16w4 ew przy mniejszym budżecie przedliftowe 5D z d16y2
wszystko zależy od tego ile kasy masz żeby położyć na auto i co chcesz nim konkretniej robić
Z tym Acco to aż tak źle ? ew można tam wsadzić b18 :D
VTi mnie interesuje ze wzgledu na wyposażenie, bo to praktycznie full opcja.
Do czego ma mi być ? hmm Ogolnie to chce miec sedana, bo nie wiadomo jak się potoczy, a nie chciałbym sprzedawać mojej EJ (jak zostanie to bedzie modzona i robiona na cycuś glancuś :) ) jesli okaże się że bedzie potrzebne 5 drzwi ;) a też chcę mieć czym przycisnąć jeśli trzeba :)
a kaski to gdzies kolo 12- 13
12 - 13 to można szukać vti, accord podobnież wcale tak dobrze sobie nie radzi , pojemność niby nie mała ale wcale tak dobrze nie ciągnie no i w takiej kwocie kupisz raczej akordeona biedaka a skoro wyposażenie też ma znaczenie to celował bym w vti
Accord w tej generacji zawsze misie podobał a angielka to taki mały acco wg mnie. Wielkosciowo wystarczy a jak dorobie sie kiedys 3 dzieci to chyb trzeba bedzie kupic busa ;)
Tak wiec po zimie szukam VTi
Dzięki za info :)
Witam was :)
Civica 5D i najchętniej VTi. Wiem że ceny paliwa idą w góre ale skoro b18 pali srednio 10l (to prawda ? :p
prawda to, a przyjemności z jazdy bardzo dużo, jak jeszcze trochę dłubniesz to już będzie ok, 5D to ciężka buda i nie wiem czy jest sens pchać się w jakiś mniejszy silnik
nie wiem czy jest sens pchać się w jakiś mniejszy silnik
Dokładnie. Jeszcze 1.6 SOHC może przebolałby. Miałem przyjemność jechać srebrnym Aerodeck`iem 1.4is i powiem, że to o przynajmniej 20 KM za mało dla dynamicznej i bezpiecznej jazdy(przy wyprzedaniu musiałem dobrze depnąć, gorzej niż swoje 1.4i odetkane :D )
a jak dorobie sie kiedys 3 dzieci to
to zawsze możesz kupić aerodecka vti :D:D:D
jesli chodzi o wygode i wieksze wnętrze bierz accorda i za około 13 tysków kupisz dobrze wyposarzonego zresztą prawie wszystkie accordy są dobrze wyposarzone... Jesli chcesz modzic to bierz VTI chodz to juz nie ten konfort jazdy, ale napewno szybszy.
D16Y2 w przedlifcie b.dobrze jeździ taki w sam raz. Jest jeszcze D16W4 w polifcie rzadziej spotykany. Ogółem ciężka buda. OD 1.6 wzwyż szukaj.
jesli chodzi o wygode i wieksze wnętrze bierz accorda i za około 13 tysków kupisz dobrze wyposarzonego zresztą prawie wszystkie accordy są dobrze wyposarzone...
Wikipedia głosi "W wyposażeniu fabrycznym auto ma elektryczne szyby i lusterka, regulacje wysokości siedzenia, klimatyzację, tapicerkę welurową."
Tyle ze acco ma 1.8 i słabo jedzie... i pali 10-12 bo za słaby silnik do budy a na 2.2 albo 2.3 to mi na opłaty braknie :p Dla upartego w acco tez można pomodzić :)
A VTi pali tyle samo ale jedzie ;)
Za 12-13k to A4 1,8t/2,8 w Quattro można kupić, na dupowóz bardzo fajny wybór.
Co do MB6, 100x wolałbym od niejadącego Accorda, poza tym MBek też jest dosyć wygodny, nieźle wykonany i ma sporo miejsca w środku jak na swoje gabaryty. U mnie w mieście palił 9-12l. Porobić w nim skrzynie i mamy bardzo przyjemny dupowóz wystarczający na 90% aut na światłach.
Jak chcesz szybki i komfortowy samochód to zostaje tylko accord TYPE-R 2.2l 212km tylko mysle ze w tym przedziale cenowym nie za bardzo kupisz ;/ Ja i tak bym wolał accorda 1,8 jest dużo samochodów z tym własnie silnikiem bo 1.6 to kompletnie odpada bo to sie toczy a niejedzie chyba ze 2.0 147km ten motor juz chyba powinien dawac rade. Też powiem Ci ze miałem dylemat miedzy tymi dwoma autami ale mi nie chodziło az tak o osiagi acco 1.8 by mi wystarczył ale jednak kupno MB taniej wychodzi no i w utrzymaniu też bardziej na +, ale kiedys i tak kupie accorda jak skminie cos kasy ale to juz może VII generacji jakiegos TYPE-S'a
Jak chcesz szybki i komfortowy samochód to zostaje tylko accord TYPE-R 2.2l 212km tylko mysle ze w tym przedziale cenowym nie za bardzo kupisz ;/ Ja i tak bym wolał accorda 1,8 jest dużo samochodów z tym własnie silnikiem bo 1.6 to kompletnie odpada bo to sie toczy a niejedzie chyba ze 2.0 147km ten motor juz chyba powinien dawac rade. Też powiem Ci ze miałem dylemat miedzy tymi dwoma autami ale mi nie chodziło az tak o osiagi acco 1.8 by mi wystarczył ale jednak kupno MB taniej wychodzi no i w utrzymaniu też bardziej na +, ale kiedys i tak kupie accorda jak skminie cos kasy ale to juz może VII generacji jakiegos TYPE-S'a
Taa Type-R za 12k haha. Jak pomnożysz blisko x3 to możesz myśleć.
za ok 18-20tys by cos wybrał w przyzwoitym stanie
własnie za 20k :D a chce wydac kolo ~13.
Tylko martwi mnie dostępność VTi a Accorda. Wchodząc na allegro Vti jest zaledwie 5 a Accorda dużo więcej. Na mobile.de w niemczech tez nie lepiej bo VTi jest z 5, a cena zaczyna sie na 9k a ko9nczy sie chyba na 20 lub 30k :confused:
Do najbliższego mam 85km(jest bez klimy:eek: ) a następnego mam ponad 250 bo do W-wy...
nie no kurde , jestem na forum od dawna i nauczyłem się takie wypowiedzi pozostawiać bez odzewu ale to się przecież nóż z widelcem w kieszeni otwiera jak ktoś tak pisze... ehhh. zresztą...
Jak chcesz szybki i komfortowy samochód to zostaje tylko
VEYRON
tylko mysle ze w tym przedziale cenowym nie za bardzo kupisz ;/
no pewnie niezbyt.. :/
Ja i tak bym wolał accorda 1,8
a ja GT-R'a
jest dużo samochodów z tym własnie silnikiem
no np. LANOS
1.6 to kompletnie odpada bo to sie toczy a niejedzie chyba ze
w POLONEZIE
ten motor juz chyba powinien dawac rade
wolałbym GSX-R 1000 - lepszy motor
Też powiem Ci ze miałem dylemat
no co ty !!??!!??
ale kiedys i tak kupie accorda jak skminie cos kasy ale to juz może VII generacji jakiegos TYPE-S'a
ja kiedyś kupię Vgena, albo vti, albo type R, albo jak skminie kasę to s2k a jeśli skminię więcej kasy to NSX a jeśli jeszcze więcej to LAMBO a jak kiedyś się okaże że szczam ropą a sram diamentami to kupię sobie Vladimira Putina i będzie wszystko jasne
Nie wrzucaj mi pod klawiaturę słów których nie pisałem:p
Co do ATR'a bliżej 25k niż 20k.
nie no sory ale gość mnie rozbraja , piszemy o budżecie 10-13 a on wylatuje z kosztami 20-30 a do tego marzenia o type s, ja też mam marzenia i mrzonki ale tu nie prezentuje , marzenia i plany pozostawmy fizykom jądrowym coby auto na wodę albo szczochy wynaleźli a jeśli istnieje mega potrzeba na wyznania to proponuję pokój zwierzeń pt. swój temat a nie tu gdzie sie ktoś pyta o konkretną poradę
nie no sory ale gość mnie rozbraja , piszemy o budżecie 10-13 a on wylatuje z kosztami 20-30 a do tego marzenia o type s, ja też mam marzenia i mrzonki ale tu nie prezentuje , marzenia i plany pozostawmy fizykom jądrowym coby auto na wodę albo szczochy wynaleźli a jeśli istnieje mega potrzeba na wyznania to proponuję pokój zwierzeń pt. swój temat a nie tu gdzie sie ktoś pyta o konkretną poradę
Jest i wykładowca od cieżkiej filozofi :p Zastanów sie moze powinieneś iść dalej w tym kierunku to może zarobisz na te swoje marzenia...
nie , nie , nie mam zamiaru się z nikim tutaj kłócić ani robić kwasów ale jakiś ogar by się przydał, dobra , mogę być i filozofem ale nie zapominaj że filozofowie gadają bardziej do rzeczy niż astronauci bo przyznaj że z tematem poleciałeć, porównywać modele i koszty vti i accorda do ATR a potem do acco type s to tak jakby toczyć debatę między ufo 1.8 a 2.2 diesel i nagle w to wpierdzielić mugena RR... oczym tu mowa , my o chlebie , ty o niebie? nie wiem czy tylko ja tak myślę ale uważam że takie dywagacje to na prawdę można o kant kuli....
tak masz racje zachowałem sie jak gówniarz :P acha i nie zapomnij o tabletkach przed snem :D
sprawdza się chyba niestety stare powiedzenie że co niektórzy mogli by się zabić skacząc z poziomu swojego ego do poziomu swojego IQ
Nie róbmy OT i wgl ;)
ponawiam
Tylko martwi mnie dostępność VTi a Accorda. Wchodząc na allegro Vti jest zaledwie 5 a Accorda dużo więcej. Na mobile.de w niemczech tez nie lepiej bo VTi jest z 5, a cena zaczyna sie na 9k a ko9nczy sie chyba na 20 lub 30k
Do najbliższego mam 85km(jest bez klimy ) a następnego mam ponad 250 bo do W-wy...
MisieK1989
15-12-11, 12:16
D16Y2 w przedlifcie b.dobrze jeździ taki w sam raz.
Zgodzę się z tym ! :) jeździ się super, a spalanie średnie 7.2-8.5 max :D nigdy mi nie wyszło więcej jak 9l/100km !
Pomimo iz mam duzy sentyment do 5D i swoja chucham i dmucham :D w garazu to czytajac tutejsze wybowiedzi jakie to nie jest przestronne i szybkie auto to tak jakbym mial inny model pokroju co najwyzej 4GEN.
Wsiadzcie chociazby do dziadowskiej Fabii - przestronnosc podobna, byle jaki silnik TSI zostawi te wasze 5D co to niby 90% aut na swiatlach zostawiaja :) Smieszne to troche. Motoryzacja nie konczy sie na Hondzie a jej wolnossaki o zawrotnej pojemnosci 1.6 sa dzis powoli zjadane przez uturbione miejskie gowno np. spod znaku kury w herbie (czytaj skoda).
Nie jeździłem nigdy vti, tylko 1.4 i 1.6 i co muszę przyznać nie są to demony prędkości i przestronności, ale w tych pieniądzach nie widziałem ładniejszego auta :)
MisieK1989
17-12-11, 00:32
Pomimo iz mam duzy sentyment do 5D i swoja chucham i dmucham :D w garazu to czytajac tutejsze wybowiedzi jakie to nie jest przestronne i szybkie auto to tak jakbym mial inny model pokroju co najwyzej 4GEN.
Wsiadzcie chociazby do dziadowskiej Fabii - przestronnosc podobna, byle jaki silnik TSI zostawi te wasze 5D co to niby 90% aut na swiatlach zostawiaja :) Smieszne to troche. Motoryzacja nie konczy sie na Hondzie a jej wolnossaki o zawrotnej pojemnosci 1.6 sa dzis powoli zjadane przez uturbione miejskie gowno np. spod znaku kury w herbie (czytaj skoda).
Owszem, pewnie tak jest, ale tutaj znaczenie ma pasja do marki H i danego modelu 5D, a nie wszystko co nowe bądź lepsze MUSI być lepsze od starego sprawdzonego japońca ! :)
Co do przestronności to mam porównanie do Astry II teścia. Ten sam segment auta, podobny rocznik. Astra, trzeba przyznać starannie wykonana, dobrze wyciszona.....ale mimo podobnych wymiarów. Gdy 2 osoby dorosłe siądą w astrze z przodu - siedzą łokieć w łokieć. W 5D jest więcej miejsca.
otoryzacja nie konczy sie na Hondzie a jej wolnossaki o zawrotnej pojemnosci 1.6 sa dzis powoli zjadane przez uturbione miejskie gowno np. spod znaku kury w herbie (czytaj skoda).
1)Skoda jest jednym z 4 najstarszych producentów samochodów na świecie. Jej znak przedstawia pędzącą strzałę a nie jakąś tam kurę
2) Radze się zapoznac z geneza nazwy civic ( miejski, obywatelski) Civic jest podobnie jak fabia autem typowo miejskim (gównem ???)
Gdybym mial do wyboru kupno nowej fabi a starego civa bez chwili namysłu wybrałbym skodę. Niestety Skoda Fabia TSI jest autem szybszym, bezpieczniejszym, nie rdzewiejącym,wygodniejszym w środku dla osoby powyżej 180cm wzrostu niz stary civ ( chyba ze jesteś karłem i masz 150cm wzrostu jak Japończyk ), oraz mniej pali beny. Przez jakiś czas jeździlem takim cudem i złego słowa powiedzieć o skodzie fabi nie mogę oprócz tego ze wygla się w tym aucie jak przedstawicel handlowy :)
Wracając do tematu z 1 postu radzilbym koledze aby poszedł do jakiegoś komisu,salonu i poprostu przejechal się paroma hondami, skodami, czy innym autem aby miał porównanie. Wiadomo jest to forum Hondy Civic i kazdy civa bedzie chwalil aczkolwiek istnieja lepsze samochody miejskie.
DragonSmok89
17-12-11, 18:21
No to jest dylemat. 5D VTI czy Accord... chyb wielu się nad tym zastanawia. Ale w wątku pominięto silnik 2.0 który występował w accordzie VI, ma 147KM i sporo większy moment obrotowy niż 1.8. Na pewno to lepsza propozycja niż 1.8. Oczywiście wiadomo że najlepiej przejechać się oboma modelami osobiście i zobaczyć który Ci lepiej leży ;)
Mam 5D z 97r i fabię z 2010r. Roczna skoda trzeszczy bardziej niż 13letni civ, siedzi się w tym niewygodnie, silnik 1,4l z skody w porównaniu do 1,4l z hondy to padaka (różnica 5 koni miedzy nimi). W skodzie dzieją się różne dziwne rzeczy z np alarmem, który potrafi się od tak włączyć, czasami nie chce odpalić, potrafi gasnąć przy dojeżdżaniu do świateł i przy ruszaniu, ze słupków przy drzwiach złazi okleina, bagażnika to praktycznie nie ma. Mógłbym tak jeszcze wymieniać. Ma też kilka rzeczy o niebo lepszych niż civ, ale w ogólnym rozrachunku, że fabia II to imitacja samochodu. Koleżanka ma firmową octavię II 1,8l tsi i w schowku wozi *****iście długą listę rzeczy która się w tym samochodzie popsuła. Ta skoda z silnikiem tsi faktycznie zapieprza jak szalona, ale spalanie to trzeba sobie przy niej przyjąć x2 od tego co podaje producent.
JA raozumiem że są lepsze samochody od Hondy, ale tak:
Audi mi sie nie podoba, drogi w utrzymaniu i wgl bez emocji.
Bmw moze lepiej, ale tylny naped i pewnie brak ESP w tej kasie czyli wożenie w bagazniku krawężników (a'la polonez) a troche ladniejsze od audi
Skoda, VW, Seat ? Może i dobre, ale nigdy nie bedę jeździł samochodami tych marek(chyba ze będe musiał), wnetrze jak dla mnie obrzydliwe. Gdyby leon nie mial VWgenowskiego wnętrza, z miłą chęcią kupiłbym go
Opel, Astra II choc i tak wewnątrz polotu brak, moze full opcje bez skóry kupiłbym tylko jaki silnik...
Mazda tez chyba nie ma co wybrać
A Toyota, Yariske w tej kasie to chyba silnik 1.0 i korbotronic, pomijajac ze to auta nudne..
Francuzom dziękuje ze wzgledu na zawiechę
Fiat, nie za bardzo, bo to takie samochody dla dziewczyn troche, we wnętrzu
Ford focus, why not ale ciezko byloby mi sie przyzwyczaic do nowoczesnego wnętrza :D
Mówi jak prawdziwy maniak hondy, ale na prawde mi sie podoba. Ale jak przyjdzie cas zakupu to przejade sie innymi :)
Miałem kiedyś MB2, co prawda D14 ale jeździło się tym na prawdę dobrze. Teraz sam jeżdżę EJ9 ale druga Honda w domu to właśnie MB2. Wszystko OK, dużo miejsca, duży bagażnik, na prawdę przestronny samochód ale ma jeden minus.... okrutnie rudy go lubi. Wszystkie Cify rdzewieją ale w 5d wyjątkowo sypie się blacha.
Koleżanka ma firmową octavię II 1,8l tsi [...] Ta skoda z silnikiem tsi faktycznie zapieprza jak szalona, ale spalanie to trzeba sobie przy niej przyjąć x2 od tego co podaje producent.
Nie wiem jak 1.8 ale Octavia 1.4TSI (125ps) gnana ze slaska nad polskie morze DK 11 spalila na klimie 7,6 litra a na****ailem ostro. Spowrotem spalanie 7.4 - zaladowana, plus zona i dzieciak na pokladzie, jazda bardziej lajtowa ale daleka od emeryta. Skoda robi sensowne samochody - Octavia, Superb. Jedyny minus to to ze jest to Skoda - brzmi to jak kupa na polu :D
Z tego co mi mówiła ta 1,8 raczej nie schodzi poniżej 10l/100km a podobno często bywa więcej. Ale wiecie jak się jeździ samochodami służbowymi - gaz, hamulec, gaz, hamulec a najlepiej sam gaz ;]
Wiem ;) Dlatego ja tak jechalem nad morze. To duzo bierze ta 1.8.
Ale mi rewelacja, jak z żoną jechałem nad morze to mi średnie spalanie też takie wyszło 7,5 ale jeszcze nawet nie miałem długiej 5 zrobionej, natomiast jak już ze znajomymi wracaliśmy z Radomia i się nam spieszyło (czyli autostrada i prędkość przelotowa ~200km/h) spalanie 9,5 , ale i tak uważam że vti które fajnie się kręci przyjemniej się jeździ, jeszcze się nie starzeje chyba skoro nie mam ciągot do TDI
Z miłą chęcia kupie VTi bo spalanie jest jeszcze do przyjecia. Tylko blacha, jak napisał Dissnej, tak bardzo sie sypie...
Dzis dowiedziałem się ze mój faworyt był bity w tył i to mocno. Zderzak w bagazniku i wgl...
coz zostają inne :D
Ale mi rewelacja, jak z żoną jechałem nad morze to mi średnie spalanie też takie wyszło 7,5 ale jeszcze nawet nie miałem długiej 5 zrobionej, natomiast jak już ze znajomymi wracaliśmy z Radomia i się nam spieszyło (czyli autostrada i prędkość przelotowa ~200km/h) spalanie 9,5 , ale i tak uważam że vti które fajnie się kręci przyjemniej się jeździ, jeszcze się nie starzeje chyba skoro nie mam ciągot do TDI
Jak B18C4 przy 200 na godzine pali 9,5 litra na 100km to mi kaktus na rece wyrosnie!!
Jak B18C4 przy 200 na godzine pali 9,5 litra na 100km to mi kaktus na rece wyrosnie!!
Przed wyjazdem z Radomia do pełna na orlenie, jakieś 150km do autostrady później już tylko autostrada i zwalnianie przy bramkach, tankowanie w pozku do pełna i wyszło 9,5 , za to oleju wciągnęło od razu pól litra :D
Z resztą temat z dup* , bo ile du* tyle opinii będzie, spalanie wyszło niskie ale średnie po mieście mam 10,5 ale nie ze względu na niskie spalanie kupiłem takie auto, każdy ma swój wybór