Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podswietlene nog podłączone pod dimmer i inne udziwnienia :)

Punek
11-12-11, 23:41
Wybaczcie ze to przeklejam ale zamiescilem temat na elektrodzie ale nikomu się nie chciało tego ogarniać. Ogólnie wszystko jest mojego autorstwa :) Jak macie jakieś inne pomysły to z chęcią posłucham (myślałem np. żeby włącznik od sprysków obsługiwał podswietlenie tyłu kabiny, oczywiscie jeszcze tego nie mam, ale moze będzie) A zaczyna się tak:

Witam, mam mały pomysl, na elektronice sie znam srednio dlatego chciałem zapytać czy da rade zrobic cos takiego.

Mianowicie chcę kupić cos takiego link do instrukcji urządzenia pdf (http://sfar.netiz.pl/allegro/EDOup/EDO-uP_manual.pdf)

Chciałbym żeby ten układ działal zgodnie ze swoim przeznaczeniem, jednakże chciałbym dodatkowo zrobić podswietlenie na stopy włączane jednocześnie ze swiatletm głównym. Podswietlenie nóg będzie oparte o zwykle zarówki z podswietlenia wnętrza innego samochodu.

Jednakże chciałbym mieć więcej opcji na podswietlenie nóg:
-możliwość włączania i wyłączania (bez ingerencji w oswietlenie główne)
-możliwość sciemniana i rozjaśniania (także swiatło główne zeby zostalo bez zmian)

Użyłbym do tego sryjnego dimmera który jest używany do sciemniania podswietlenia zegarów i konsoli. (moje auto nie jest w nie wyposażone, ale mam możliwość zakupu takiego fabrycznego potencjometra, chciałbym go wykorzystać tylko do sciemniania oswietlenia nóg). Nie mam aktualnie schematu podlaczen tego włącznika ale to jest do ogarniecia. Z najważniejszych podejżewam ze jest tam +12v i conajmniej dwa przewody masowe.

Dodatkowo mam możliwość zakupu włącznika spryskiwacza swiatel przednich. I tu kolejny pomysl, tym przyciskiem chciałbym móc włączyć/wyłączyć podswietlenie na nogi. Z tym, że potrzebny będzie do tego przekaźnik (wlacznik do sprysków działa tylko w momencie kiedy cały czas się go przyciska)

Kolejne pytnia:
-Czy jest możliwość podłączenia przekaźnika tak, żeby podswetlenie było domyślne włączone? Tak żeby przy kolejnym wsiadaniu do auta ponownie włączało się razem ze swiatlem głównym?
-Czy jest opcja żebym mógł włączyć tylko podswietlenie nóg bez włączania podswietlenia głównego?

Jak powinienem kolejno podłączać kolejne elemnty?
Czy to że sam moduł który będzie automatycznie sciemnał oswietlenie nie będzie miał konfliktu z dodatkowym dimmerem?Czy nie będzie czegoś tutaj za dużo? :) Nie chciał bym, żeby mi sie spalił samochód :)

Na obrazku trochę zmodyfikowany schemat, Starałem się opisać wszystko jak najdokładniej.

http://obrazki.elektroda.pl/2259090900_1321911520_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/2259090900_1321911520.jpg)

Proszę o pomoc, bo to mnie przerasta. mogę podłączyć radio, głośniki ale to dla mnie za dużo żeby rozgryźć :)

Pozdrawiam
P.S aha jak by sieudlo to rozgryzc to prosiłbym o dokladny opis jaki przekznik kupic i info co do czego i jak podlaczyc. :)

Wojtec12345678
12-12-11, 00:31
Troszkę nie w temat, ale skoro masz możliwość kupna takiego rarytasu jak przycisk do skryskiwaczy świateł przednich to zrób spryski świateł a nie podświetlenie nóg pod ten przycisk :eek:

Jeśli chodzi o podświetlenie nóg to zrób to bez udziwnień, otwierasz drzwi zapla się, zamykasz gaśnie...

Punek
12-12-11, 01:02
No nie dokładnie o takie podpowiedzi mi chodziło :) zastanowiłem się i jednak taka opcja jak napisałem na początku mnie by najbardziej interesowała. Tyle ze dodatkowo oswietlenie tyłu byłoby podpięte pod nogi :) Tylko teraz pytanie jak to podłączyć :)

"Jeśli chodzi o podświetlenie nóg to zrób to bez udziwnień, otwierasz drzwi zapla się, zamykasz gaśnie... " - no taka opcja też ma być :)