Zobacz pełną wersję : Ile dokładacie rocznie poza paliwem? :)
adrian8308
08-12-11, 22:27
Witam!
Chciałbym żebyście drodzy forumowicze napisali bez ściemy, szczerze ile kosztuje was utrzymanie autka. Fajnie jak każdy dopisał rocznik, przebieg i rodzaj silnika.
w dużym skrócie ~6 000zł/rok (AC/OC, przeglądy ASO, duperele, kosmetyki, gadżety)
1,8 2007 126kkm
hcszwejk73
09-12-11, 16:01
Ale odpaliłeś !!! Podaj konkrety, ile km robisz rocznie itd itp,. jakie ubezpieczenia ja ma be Ac wiec o czym mowa !!! Gadka szmatka !!!
183 kkm, 1.8 2006, ubezpieczenie (AC+OC Allianz Direct ok 1200), przegląd 1000-1500. Obecnie Civic jest drugiem samochodem rocznie 5 kkm, wcześniej jeździłem 40 kkm wiec łapałem się na dwa przeglądy. 2000-3000 trzeba liczyć od czasu do czasu dochodzą mniejsze lub większe naprawy, nie prowadzę dokładnej statystyki. Serwis w ASO.
adrian8308
09-12-11, 22:25
Fajnie, może wypowiedzą się inni użytkownicy?
2.2 i-ctdi 2008. Rocznie oprócz ubezpieczenia (OC+AC+NNW 1.600pln) wydaję na przeglądy (oleje+filtry+klocki itd). Poza tym jak mam kasę to wydaję, a jak nie mam to nie wydaję :D
A że planów mam dużo, a kasy ostatnimi czasy mam mało to nic nie zmieniam i nic na auto nie wydaję :)
Ale odpaliłeś !!! Podaj konkrety, ile km robisz rocznie itd itp,. jakie ubezpieczenia ja ma be Ac wiec o czym mowa !!! Gadka szmatka !!!
AC/OC 2997zł
ponad 40kkm rocznie czyli 2 przeglądy w roku - średnio 1000zł (VI przegląd wkrótce)
wyważanie kół 2x po 50
żarówki 100zł
płyn do spryskiwaczy, myjnia, kosmetyki do auta, opony co kilka sezonów podziel przez rok.
Idzie tej kasy, a jeszcze dużo by się znalazło (układ hamulcowy też trzeba wymieniać).
Teraz Ty usiądź przed kalkulatorem i policz swoje przyszłe wydatki na to auto. Wnioskuje że masz go rok (po dacie rejestracji na forum), ja też w pierwszym roku wydałem tylko na zimówki i przegląd.
bez zbednego gadania wszystko o moim szerszeniu odkad go mam
http://www.spritmonitor.de/en/detail/312728.html
nie ma tam tylko ubezpieczenia - srednio 2000/rok i takich bzdur jak plyny do spryskiwaczy i myjnie bo rzadko myje auto...
aha jeszcze trzeba doliczyc felgi 16 na zime kupione w zeszlym roku za 1000 + opony za 600 i w tym roku wymiane opony letniej na ktorej byl babel - 400pln
mam identyczne spalanie na dystansie 4,5k 7,1
tyle, że nie mam softa :(
ubezpieczenie 3,5k
przeglądy z własnym olejem ok 400-500zł
i kilka tysi na kosmetyki :rolleyes: (ale to jednorazowy wydatek)
iced_devil
12-12-11, 21:59
tu dziennik kosztów mojego auta odkąd użytkuje go w PL http://www.autocentrum.pl/dziennik-kosztow/honda/civic/si-2-0-i-vtec-1999668925/wydatki-serwisowe
mam identyczne spalanie na dystansie 4,5k 7,1
tyle, że nie mam softa :(
ubezpieczenie 3,5k
przeglądy z własnym olejem ok 400-500zł
i kilka tysi na kosmetyki :rolleyes: (ale to jednorazowy wydatek)
spalanie spalaniem ale zobacz sobie regularne wymiany sprzegla;)
swoja droga mam wielka nadzieje ze to z tajpesa wreszcie wytrzyma jakies 70 tysi przynajmniej a;e wirusa nie zaluje bo jezdzi sie duuuzo przyjemniej
przy moich przebiegach starczyło by mi na kilka lat :) tylko teraz się boje że jak zawirusuje to od razu padnie :(
buri, jaka jest różnica miedzy sprzęgłem z accorda a z civica ?