Zobacz pełną wersję : coś się stało Hani!:(
Dopiero co wczoraj założyłem nowy zderzak i reflektor po spotkaniu z sarną, Hania normalnie paliła, przejechałem w związku z montażem części 500m, dziś poszedłem założyć żarówki, okazało się, że w kierunku jest sprawna, przekręciłem tylko kluczyk, żeby sprawdzić. Następnie wsiadłem, żeby pojechać po żarówki, przykładam immobilizer, wkładam kluczyk, przekręcam, czekam aż zgaśnie "check engine" przekręcam do końca, słychać cykanie z silnika(kontrolki przygasają) próbowałem kilka razy i cały czas to samo:( Proszę o pomoc, bo ta sarna+to to już za dużo...
Hania coupe 95' D15b7
Acha szukałem, ale nie znalazłem, był problem "niecykający" tylko...
skolopendra
19-05-07, 13:02
sprawdź akumulator
u mnie jak padł aku (maksymalnie zasiarczony, czarny elektrolit, podczas rozruchu napięcie 3V) to było spod maski slychac cos w rodzaju terkotu, cykania itp. więc to raczej na pewno to. przygasały kontrolki i uzbrajała się dodatkowa blokada, która kiedys zalozylem. wiec na pewno to będzie aku, sprawdz jakie napięcie jest na klemach przy próbie odpalenia.
prymus2103
19-05-07, 13:41
tak kolego akumulator 100%
Dzięki panowie, własnie wracam z parkingu, jeśli miałoby to coś zmienić w waszych opiniach to jest jeszcze jakaś lipa z immobilizerem, tzn kontrolka "check engine" gaśnie nawet bez wyłączania immoblizera.
Poza tym miałem już wcześniej lipę z aku, ale Hania zupełnie inaczej się zachowywała, tzn słychać bylo, że zaciąga rozrusznik, ale nie daje rady nim zakręcić. Dolałem elektrolitu, naładowałem prostownikiem i było ok.
Jeśli to nie wnosi nic nowego dfo waszego zdania na ten temat to może jeszcze radę co do aku poproszę, tzn najlepsza relacja cena/jakość. Hanią pojeżdże pewnie jeszcze ok 3 lat, więc nie musi być bardzo długowieczny.
Ja bym uderzał w centre, varte :) Widać, ze bez wymiany u kolegi sie nie obędzie.
ja przedwczoraj kupiłem Perion, bezobslugowy, 45Ah 300A, 2 lata gwarancji, 189zł. byly tez Centra ale za 249 a to juz przesada.
co do problemów z odpaleniem to zobacz co mialem ja: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=30113
miał być immobiliser, aparat zaplonowy, komputer, wtryski, a okazalo sie ze padł akumulator i moduł. jak problemy powtarzają się, albo dziwnie się zachowuje immo, to warto wszystko po kolei sprawdzić, od samodiagnostyki zaczynając.
pozdrawiam
To nie wiem gdzie się zaopatrujesz w takie rzeczy. Ja u autoryzowanego sprzedawcy centry zapłaciłem 250zł ale za Centra Futura 62Ah (chyba cf04 - 640A). 3 lata gwarancji, pakiet assistance oraz montaż za freeko.
Ziom. Ja mam to samo u siebie. To jest na 99% zawieszający się rozrusznik, tak mi przynajmniej powiedział znajomy, a nawet kilku. Bo po pociagnieciu na lince samochod odpala i jest git. Tylko jak krece stacyjka to jest wlasnie takie cykanie. Pozdrawiam
Ja jednak stawial bym na AKU
Aku, aku:)
Dzięki raz jeszcze za trafną diagnozę.
Jednak zainteresował mnie temat Distanta, bo czujnik od prędkościomierza czasem mi strzela fochy, sprawdzałem styki-lśnią chromem, więc może jakieś zwary w module??
[ Dodano: Sro 23 Maj, 2007 ]
Ziom. Ja mam to samo u siebie. To jest na 99% zawieszający się rozrusznik, tak mi przynajmniej powiedział znajomy, a nawet kilku. Bo po pociagnieciu na lince samochod odpala i jest git. Tylko jak krece stacyjka to jest wlasnie takie cykanie. Pozdrawiam
Na Twoim miejscu ograniczyłbym zaufanie do znajomych;) i odpalił na kablach prądem z innego auta. Na przyszłość odpalanie "na lince" czy "na pych" też odradzam, bo problem z aku może się okazać malusią błachostką przy zatkanym wydechu, czy przesuniętym pasku;)
misiek1980
23-05-07, 17:23
mialem ostatnio taki problem w sobote a raczej zona bo ona smiga honda, przerobilem ostatnio automat na manual (FURIOUS dzięx za kompa) 2 tygodnie git palila w sobote kaput rozrusznik nie chce dzialac slychac cyk mysle kurde sobota nie chce mi sie za bardzo wyciagac rozruzrusznika bo akurat mialem drugi w garazu a wiecie co bylo przyczyna: slaba masa na kablu skrzyni tydzien dzialal normalnie cos moglo byc skorodowane na gwincie no ico podpiolem kabel bezposrednio na srubke na rozruszniku do masy i dziala super