PDA

Zobacz pełną wersję : Trzask i cisza w głośnikach

Ozzcar
18-05-07, 22:30
Problem pojawia sie gdy muzyka jest zbyt dynamiczna, z duza ilościa basu i gdy podkręci sie ( w skali do 35) na ok 23. Wtedy w głosnikach słychac jakby trzask ale delikatny i pomimo tego że radio jest nadal właczone z głosników nic nie leci. Musze dopiero zdjąc panel, właczyc na nowo radio i przyciszyc je np. do 20 i wtedy gra juz ok. Ale gdybym znowu podkrecil je mocniej bylo by to samo. Nie wiem wiem czy to wina radia czy seryjnych głosników które są w opłakanym stanie. Dodam ze radio jest nówka.
P.S w seryjnym okablowaniu od głośników do kieszeni na radio mam wyprowadzone tylko kable (+) a minus cholera wie gdzie jest. Próbowałem podłaczyc glosniki w ten sposób, że kabel (+) z radia połaczyc z (+) kablem do głosnika - no i faktycznie tak gra ale zostaje mi kabel (-) ktory wychodzi z radia i nie mam go jak połaczyc z kablem (-) głosnikowym bo go tam nie ma :P, chcialem ten minus podłaczyc do masy ale niestety wtedy wogole nie grało. Zostawiłem tak ze gra poprostu na samych plusach bo nie mam czasu zeby wypruć seryjne kable, wstawić grubsze i doprowadzic (-) do kieszeni na radio. Czy takie rozwiazanie które zrobilem moze powodować to co opisalem wyżej??

seawater
19-05-07, 14:27
Ja w ogóle nie rozumiem, jak głośniki mogą ci grać na samych plusach??? To chyba będzie jakieś nowe prawo fizyki :)
Jak nie masz czasu i nie wiesz gdzie po drodze od głośników giną przewody (-) to może chociaż do czasu zamontowania nowych głośników wymontuj te które są i pociągnij od nich sam przewody (-) do radia, prowizorka i fuszerka ale zawsze to coś :aloha:
Nie siedzę zbytnio w temacie radioodtwarzaczy, ale chyba niektóre maja zabezpieczenia prądowe, które chroną końcówki mocy ?? przed zjaraniem właśnie przez całkowite wyłączenie sygnału przy jakiejś tam pozycji głośności.

skolopendra
19-05-07, 15:59
nadal właczone z głosników nic nie leci. Musze dopiero zdjąc panel, właczyc na nowo radio

zadziałało zabezpieczenie końcówki mocy,gdyby nie ono to byś ja uwalił :aloha:

Ozzcar
20-05-07, 00:15
Ufff problem rozwiazany. Poprzedni wlasciciel kombinowal cos z elektryka i wszystkie minusy od glosników podłaczyl pod mase. Troche sie namęczylem ale zrobilem teraz tak jak trzeba czyli (+) i (-) od radia do (+) i (-) z głosników. Radio moge kręcić na max i nic sie juz nie dzieje. Ciekawe tylko dlaczego ten genialny Austriak - poprzedni wlasciciel - cos takiego wymyślil :bicie: