PDA

Zobacz pełną wersję : HANNA NIE MA BUTA ;-( HELP spore spalanie !!!!!!!!!!!!!!

stypall
18-05-07, 22:01
witam....
Honda Civic 1992r silnik 1,5 D15B7 wercja canadyjska DX

Szukałem w na forum ale tu hiba jest złożony problem !!! A więc hania pail w trasie około 8-9 litrów prz sredniej prędkości 100 - 120 czasem 150 nie więcej, w mieście lepiej nie pytać. boje się mieżyć. Po za tym auto przyspiesza na polonez kiedy wciskam pedał przyspieszenia samochod ""pierdzi" ale nie jedzie dopiero w wyższym zakresie obrotow lekko czuć przyspieszenia, te pierdzenie to wina ostatniego koncowego tłumika, gdyż jak wspomniałem lub wspomne seryjnie był kat. ale ktos go wywalił, więc jest w zasadzie tylko jeden tłumik, który chyba nie spełnia roli . dodam że komputer nie pokazuje żadnych błędów, pompa paliwa raczej OK.

Niedawno był problem bo padła sonda lambda, została wymieniona na zamiennik bosza przestała szarpać i lecz wysokie spalanie pozostało, przy okazji wymieniłem świece i przewody.

Seryjnie powienien być katalizator ale jakiś mondry kolek go wyeksmitował . mam więc pytanko do szanownych klubowiczów czy sprawcą tego spalania i tego że hanna "pierdzi nie jedzie" może być tłumik. kiedy kupiłem hannę 10 miechów temu auto wciskał w hotel teraz juz moge o tym zapomnieć........... ;-(

Panowie pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

adasiek_
19-05-07, 10:34
pedał przyspieszenia :aloha: :aloha: :aloha:

sory ale nie moglem sie powstrzymac :D

a tak na powaznie to ja bym na twoim miejscu poprostu pojechal do jakiegos fachmana zeby obejzal auto. bo przez internet to wiesz....

mortas
19-05-07, 23:06
Ja tam jakos do tych zamiennikow sondy bosha nie jestem przekonany orginal to orginal juz bym wolal jakas dobra uzywke kupic sam szukam do siebie dobrej sondy uzywanej(d15z1 5 zylowa) a ciezko o taka :(

tomekk
20-05-07, 12:08
Ja tam jakos do tych zamiennikow sondy bosha nie jestem przekonany orginal to orginal juz bym wolal jakas dobra uzywke kupic sam szukam do siebie dobrej sondy uzywanej(d15z1 5 zylowa) a ciezko o taka :(
I ja się z tym zgadzam. IMO Bosch nie jest najlepszym rozwiązaniem.

raMMzes
20-05-07, 12:26
Ale jesst na pewno lepszym niż kupno używanej części o niewiadomym zużyciu...

dark
20-05-07, 18:38
Ale jesst na pewno lepszym niż kupno używanej części o niewiadomym zużyciu...

taka prawda, a orginal kosztuje 600 zł a bosch około 120 ; )

mortas
21-05-07, 00:52
Rammzes i tu cie nie rozumiem jak mozesz kupowac uzywana czesc o niewiadomym pochodzeni jak kupuje cos uzywanego to przeciez mam swiadomosc ze ta rzecz dziala i jest ok nie kupuje trefnego towaru , a przeciez bosch to nie japan.

raMMzes
21-05-07, 08:38
przeciez mam swiadomosc ze ta rzecz dziala i jest ok

A jak długo jeszcze podziała? :agent:

Bosch, jak dla mnie, odwala straszną chałę i kiedy tylko mogę staram się nie stosować jego zamienników, ale w tym przypadku, kupno nowej sondy jest lepszym rozwiązaniem :hinczyk: Nie jest droga i masz przez pewien czas pewność, że będzie działać :)

My tu gadu gadu, a to nie rozwiąże problemu stypall'a

stypall
22-05-07, 22:02
co do boscha to spełnił swoje zadanie.
ale może Panowie coś na temat postu ?? :-) z góry dzięki

Pietka_
23-05-07, 09:04
muszę przyznać, że ostatnio u mnie jest podobnie. Może to przypadek ale zaczęło sie tak robić w gorące dni. Hania po prostu nie ma siły na niskich obrotach. wymieniłem świeczki i tez nic. Na pewno mam dziurawy ostatni tłumik( ładnie pierdzi) bo woda kapie nie z końcówki a z środeczka tłumika :d więc może to winna układu wydechowego- sam nie wiem.

miku
23-05-07, 09:48
Sonda LAMBDA!!

Pietka_
23-05-07, 15:04
też myślałem o lambdzie wiec wczoraj ją odłączyłem i pojeżdżę parę dni bez niej- jestem ciekawy jaki będzie efekt dodam tylko że oczywiście komp nie pokazuje żadnych błędów

misiek1980
23-05-07, 16:25
podklejam sie pod watek ale w innym aucie spalanie tez duze ok 16 litrow 2 litrowej laguny z 96 roku kolegi z roboty i wiecie co bylo powodem? cewka kosztowala go 200 zeta i pali juz w normie ok 8-9 litrow, tez myslal ze to moze sada lambda kable zaplonowe swiece niskie cisnienie w cylindrach zawory a to glupia cewka, jak nie wiesz jak sprawdzic i wykluczyc te wszystkie rzeczy ktore opisalem to najlepiej udaj sie do jakiegos zaufanego mechanika!