PDA

Zobacz pełną wersję : Przepustnica mocno odbija

zabor
05-12-11, 19:35
Witajcie, problem polega na tym ze po przejściu z gaźnika na MPFI z B7, zmieniłem tez przepustnice na tą od D16Y7(jakieś Y nie pamiętam, ale pionowa) która od początku cholernie mocno odbijała. Patrzyłem u kumpla na tą stockowa od D15B7 to chodzi ładnie. Jak jadę w korku to jest to troszkę wkurzające, że do tych 2tys. obrotów nie czuję tak gazu i żabkuję co chwila. Aha linkę od gazu zmieniłem też przy przejściu na tą od B7 bo z D13 była długa i węża trzeba było z niej robić pod maską. :p

Myślałem czy w sumie czy by tej sprężyny co wraca motyla z przepustnicy nie odkręcić o jeden zwój tylko czy będzie wracała w ogóle wtedy?
Ktoś to praktykował? :confused:
Mam tu nieopodal zakład co wyrabia sprężyny ale pewnie koszt dorobienia i nowej uszczelki będzie zbliżony do przepustnicy od B7, dlatego uprzejmie pytam. :rolleyes:
Nie znalazłem nigdzie na forum podobnego tematu.

zakit
05-12-11, 23:30
pierwsze co pomyslalem to wlasnie zeby sprobowac ta sprezyne odwinac o jeden obrot naciagu, ale jesli to nie pomoze to kup zwykla przepustnice od b7.

to moze byc spowodowane tym ze ta co teraz masz jest pozioma.

Arturvf500
06-12-11, 11:29
tzn masz twardy pedal gazu czy blokuje Ci sie przepustnica po zamknieciu? jak to drugie to regulujesz sruba zderzaka (dolne ograniczenie)

drvtec
06-12-11, 13:08
1. zobacz palcem czy chodzi lekko czy cięzko - wyeliminujesz pedał gazu i linkę oczywiście robimy to raz na odpiętej lince a potem na zapiętej
2. jeśli bez linki chodzi ciężko zobacz czy się gdzieś nie kantuje przepustnica - może już jest tak wytrzepana
3. jesli wszystko ok poluźnij sprężynę - może masz jakąś nieorginalną lub jakiś domorosły fan ecodrivingu założył mocniejszą żeby przepustnica się szybciej zamykała

zabor
06-12-11, 19:18
tzn masz twardy pedal gazu czy blokuje Ci sie przepustnica po zamknieciu? jak to drugie to regulujesz sruba zderzaka (dolne ograniczenie)

Tak miała blokowanie w pozycji zamkniętej to na początku ale szybko znalazłem tą śrubkę ;)

1. zobacz palcem czy chodzi lekko czy cięzko - wyeliminujesz pedał gazu i linkę oczywiście robimy to raz na odpiętej lince a potem na zapiętej
2. jeśli bez linki chodzi ciężko zobacz czy się gdzieś nie kantuje przepustnica - może już jest tak wytrzepana
3. jesli wszystko ok poluźnij sprężynę - może masz jakąś nieorginalną lub jakiś domorosły fan ecodrivingu założył mocniejszą żeby przepustnica się szybciej zamykała

1.Pedały i linka zdemontowane i przesmarowane były.
2.Nie kantuje ale siła spora jest potrzebna żeby ja otworzyć
3.Tak zrobię jak tylko będzie czas. Faktycznie ona była rozbierana i składana od początku więc pewnie sprężyna została założona za mocno.
Dzięki! Jak tylko ją poluzuję jakoś jutro to dam znak czy pomogło. Peace!

jasiek09
07-12-11, 10:28
Są dwie sprężyny, druga pod TPSEM

zabor
19-12-11, 16:41
Wystarczyło mi odwinąć tą sprężyną od frontu przepustnicy o pół obrotu i jest już luuuuz.

Co do drugiej sprężyny to jak będę czyścił przepustnicę na lato to wtedy ją obejrzę.