Zobacz pełną wersję : Przepustnica mocno odbija
Witajcie, problem polega na tym ze po przejściu z gaźnika na MPFI z B7, zmieniłem tez przepustnice na tą od D16Y7(jakieś Y nie pamiętam, ale pionowa) która od początku cholernie mocno odbijała. Patrzyłem u kumpla na tą stockowa od D15B7 to chodzi ładnie. Jak jadę w korku to jest to troszkę wkurzające, że do tych 2tys. obrotów nie czuję tak gazu i żabkuję co chwila. Aha linkę od gazu zmieniłem też przy przejściu na tą od B7 bo z D13 była długa i węża trzeba było z niej robić pod maską. :p
Myślałem czy w sumie czy by tej sprężyny co wraca motyla z przepustnicy nie odkręcić o jeden zwój tylko czy będzie wracała w ogóle wtedy?
Ktoś to praktykował? :confused:
Mam tu nieopodal zakład co wyrabia sprężyny ale pewnie koszt dorobienia i nowej uszczelki będzie zbliżony do przepustnicy od B7, dlatego uprzejmie pytam. :rolleyes:
Nie znalazłem nigdzie na forum podobnego tematu.
pierwsze co pomyslalem to wlasnie zeby sprobowac ta sprezyne odwinac o jeden obrot naciagu, ale jesli to nie pomoze to kup zwykla przepustnice od b7.
to moze byc spowodowane tym ze ta co teraz masz jest pozioma.
Arturvf500
06-12-11, 11:29
tzn masz twardy pedal gazu czy blokuje Ci sie przepustnica po zamknieciu? jak to drugie to regulujesz sruba zderzaka (dolne ograniczenie)
1. zobacz palcem czy chodzi lekko czy cięzko - wyeliminujesz pedał gazu i linkę oczywiście robimy to raz na odpiętej lince a potem na zapiętej
2. jeśli bez linki chodzi ciężko zobacz czy się gdzieś nie kantuje przepustnica - może już jest tak wytrzepana
3. jesli wszystko ok poluźnij sprężynę - może masz jakąś nieorginalną lub jakiś domorosły fan ecodrivingu założył mocniejszą żeby przepustnica się szybciej zamykała
tzn masz twardy pedal gazu czy blokuje Ci sie przepustnica po zamknieciu? jak to drugie to regulujesz sruba zderzaka (dolne ograniczenie)
Tak miała blokowanie w pozycji zamkniętej to na początku ale szybko znalazłem tą śrubkę ;)
1. zobacz palcem czy chodzi lekko czy cięzko - wyeliminujesz pedał gazu i linkę oczywiście robimy to raz na odpiętej lince a potem na zapiętej
2. jeśli bez linki chodzi ciężko zobacz czy się gdzieś nie kantuje przepustnica - może już jest tak wytrzepana
3. jesli wszystko ok poluźnij sprężynę - może masz jakąś nieorginalną lub jakiś domorosły fan ecodrivingu założył mocniejszą żeby przepustnica się szybciej zamykała
1.Pedały i linka zdemontowane i przesmarowane były.
2.Nie kantuje ale siła spora jest potrzebna żeby ja otworzyć
3.Tak zrobię jak tylko będzie czas. Faktycznie ona była rozbierana i składana od początku więc pewnie sprężyna została założona za mocno.
Dzięki! Jak tylko ją poluzuję jakoś jutro to dam znak czy pomogło. Peace!
Są dwie sprężyny, druga pod TPSEM
Wystarczyło mi odwinąć tą sprężyną od frontu przepustnicy o pół obrotu i jest już luuuuz.
Co do drugiej sprężyny to jak będę czyścił przepustnicę na lato to wtedy ją obejrzę.