Zobacz pełną wersję : Sworzeń wahacza dolnego (sworzeń zwrotnicy)
Cześć.
Kupiłem dzisiaj takie dwa sworznie firmy 555. Do jednego sworznia dołączone jest zabezpieczenie w postaci segera o średnicy sworznia, do drugiego w postaci pierścienia, kawałek okrągłego, przeciętego drutu :p Zastanawiam się, dlaczego te zabezpieczenia różnią się. Czy mimo to będą pasować do zwrotnicy obydwa?
Ja niedawno wymieniałem sworznie dolne na 555 i miałem w obydwóch segery. Sworznie są dokładnie takie same? Jeśli pierścień wchodzi w miejsce zabezpieczenia to myślę nie ma problemu.
Tak, sworznie są dokładnie takie same. A to zabezpieczenie powinno się znajdować (na sworzniu, to wiem) ale czy nad/pod częścią wahacza, czy może wewnątrz? Widać je "na samochodzie"?
Wbijasz sworzeń i zakładasz zabezpieczenie. Czyli jest pod wahaczem, trzyma sworzeń by się nie poluzował. Powinnno być widoczne, tylko nie pamiętam czy jest przykryte gumą czy zaraz nad nią.
Jeżeli jest poza obszarem wahacza to powinno pasować :)
w gruncie rzeczy segera nawet nie musi byc, poniewaz przy dokreceniu wahacza dolnego sworzen docisnie sie na maxa do zwrotnicy, tylko nie zapomnij o zabezpieczeniu na srubie sworznia :)
Wiem, wiem :) Dzięki za pomoc :)