PDA

Zobacz pełną wersję : Sworzeń wahacza dolnego (sworzeń zwrotnicy)

Marcel1
05-12-11, 16:40
Cześć.
Kupiłem dzisiaj takie dwa sworznie firmy 555. Do jednego sworznia dołączone jest zabezpieczenie w postaci segera o średnicy sworznia, do drugiego w postaci pierścienia, kawałek okrągłego, przeciętego drutu :p Zastanawiam się, dlaczego te zabezpieczenia różnią się. Czy mimo to będą pasować do zwrotnicy obydwa?

melvin
05-12-11, 17:12
Ja niedawno wymieniałem sworznie dolne na 555 i miałem w obydwóch segery. Sworznie są dokładnie takie same? Jeśli pierścień wchodzi w miejsce zabezpieczenia to myślę nie ma problemu.

Marcel1
05-12-11, 17:20
Tak, sworznie są dokładnie takie same. A to zabezpieczenie powinno się znajdować (na sworzniu, to wiem) ale czy nad/pod częścią wahacza, czy może wewnątrz? Widać je "na samochodzie"?

melvin
05-12-11, 17:34
Wbijasz sworzeń i zakładasz zabezpieczenie. Czyli jest pod wahaczem, trzyma sworzeń by się nie poluzował. Powinnno być widoczne, tylko nie pamiętam czy jest przykryte gumą czy zaraz nad nią.

Marcel1
05-12-11, 18:01
Jeżeli jest poza obszarem wahacza to powinno pasować :)

gromek86
05-12-11, 21:06
w gruncie rzeczy segera nawet nie musi byc, poniewaz przy dokreceniu wahacza dolnego sworzen docisnie sie na maxa do zwrotnicy, tylko nie zapomnij o zabezpieczeniu na srubie sworznia :)

Marcel1
05-12-11, 21:27
Wiem, wiem :) Dzięki za pomoc :)