Zobacz pełną wersję : D16Z6 - VTEC sie nie załacza
samochod po przelozeniu calej wiazki, komputera i glowicy.
Kanal olejowy w bloku odblokowany.
wszystko tak jak byc powinno ale vtec sie nie załącza...
czasem pojawia sie tylko bląd nr 7 ( czujnik polozenia przepustnicy) a poza tym reszta OK.
sprawdzalem czy jest masa na kostce od czujnika vtec i jest. wkladalem rowniez zaroweczke od pozycji we wtyczke ale nie zapala sie ani na chwile przy przegazowywaniu... mysle ,ze moze nie byc pradu na czujniku, ale co moze byc tego winą ? komputery sprawdzalem juz dwa...
aha. vtec na biegu jalowym powinien sie zalaczyc czy tylko podczas jazdy ?
skolopendra
18-05-07, 15:24
vtec tylko podczas jazdy
i przy określonych ,nie niskich obrotach
ps
na wstecznym też sie nie załącza ;)
to ze przy okreslonych obrotach to wiem ;)
moze byc przyczyną brak czujnika w skrzyni i predkosciomierza ??
OBADALEM PRZED CHWILĄ i NIE POJAWIA SIE PRĄD NA KABLACH DO CZUJNIKA VTEC !!!
skolopendra
18-05-07, 15:53
może być to przyczyną
moze byc przyczyną brak czujnika w skrzyni i predkosciomierza
jak najbardziej, bez tego nie ma bata, nie zalaczy sie
Peter po swapie, chyba dlugo nie mial vteca przez to, o ile dobrze pamietam !!
dodatkowo vtec nie załączy się na zimnym silniku
no tego bym nie byl pewny...
moze byc przyczyną brak czujnika w skrzyni i predkosciomierza
jak najbardziej, bez tego nie ma bata, nie zalaczy sie
Peter po swapie, chyba dlugo nie mial vteca przez to, o ile dobrze pamietam !!
TO JAK TO OMINĄĆ ?? u mnie tego nie bedzie bo mam skrzynie od 4gen ktora nie ma miejsca na tego slimaka z wtyczką do predkosciomierza.
moge VTEC podpiąć na ktrótko do akumulatora ???
skolopendra
18-05-07, 19:08
moge VTEC podpiąć na ktrótko do akumulatora
obyś nie przekombinował :bicie:
kup czujniki
no tego bym nie byl pewny...
ale ja jestem pewny, sróbuj przypałować troche silnik zaraz po odpaleniu i zobaczysz, że sie nie załącza. W cześniej w moim D16 sie nie załączał i teraz w B16 też sie nie załącza dopóki nie złapie temperatury. Nie musi być na maksa rozgrzany, ale jeśli wskazówka od wskaźnika temperatury leży to nie ma bata, vtec nie zadziała. U mnie przy stożku i wydechu słychać wyraźnie kiedy vtec się załącza, dodatkowo mam kontrolkę załączania vteca więc łatwo to zaobserwować.
ja wiem ze sie nie zalaczy na zimnym, ale nie mam potrzeby tego sprawdzac !! szkoda auta
TO JAK TO OMINĄĆ u mnie tego nie bedzie bo mam skrzynie od 4gen ktora nie ma miejsca na tego slimaka z wtyczką do predkosciomierza
prosta pilka dajesz do Furi kompa i bedzie sie zalaczal :)
o dzieki Rem za info! jak wymysle co jeszcze chce z kompem zrobic to na pewno sie do niego zglosze . na razie bedzie na pstryczek ;)
ja wiem ze sie nie zalaczy na zimnym, ale nie mam potrzeby tego sprawdzac !! szkoda auta
popieram w 100%
dupa dupa... nie dziala. zawracalem dzisiaj glowe Furii telefonami, lutowalem... i nic .
Zmostkowalem pozycje we wtyczkach A4 i D6 (obydwa kable od Vtec takie pomaranczowo jakiestam) i podalem na nie plusa. Niestety osiagi takie jakie byly... a vtec brak.
Próbowalem podac plusa bezposrednio na zawór i elegancko pstryka ale i tak nie dziala podczas jazdy...
moze byc tak, ze zawor pstryka a nie dziala ?
Komputer, zanim wlaczy VTECa, sprawdza czy:
-jest odpowiednia temperatura wody
-predkosc jest wyzsza niz 20km/h
-silnik osiągnął odpowiednie obroty do zalaczenia VTECa
-jest cisnienie na zaworze VTECa
Wszystkie te warunki mozna wyłączyc i ECU nie bedzie ich sprawdzał.
Ralf, mozna to spokojnie ogarnac, a jak dzwoniles do mnie to poprostu za bardzo zakombinowales z tym guzikiem i zbiles mnie z tropu :)
cholera. szkoda ,ze nie powiedziales od razu bo Civic CRX juz u magika jakiegos stoi...