Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : poziom płynu w zbiorniku wyrównanwczym

gerocrx
05-12-11, 12:47
mam pewien problem (dodam iż hondę 1.6 vti mam poraz pierwszy wcześniej był crx d16a9z którą nie było problemów) zacznę od początku podczas zakupu hania miała mało płynu sprzedawca twierdził ze nią nie jeżdził zimą i ze jak włączyłem ogrzewanie to wpiłą płyn- mozę i racja
wiec po zakupie delikatnie dojechałem do domu około 40 km nic sie z tem nie dziło. wymieniłem płyny oleje filtry czyli pełna obsługa- po zalaniu płynem chłodniczym dynager -35 stopni na włączonym ogrzewaniu pojeździłem i dolałem po ostygnięciu motorka do chłodnicy i połowa w zbiorniku wyrównawczym.
i po wymianie zaczął się problem hona służy do jazdy czyli po butowaniu 8-9 przejade kawałek na biegu 1 i stanę na 5 minut i wywala płyn do zbiornika wyrównawczego nie nadązy schładzać wentylator i temperatura rośnie podczas postoju
. dodam iż nie puszcza żadnego dymka
olej ubywa ale chyba w vti to normalne w d16a9 też ubywało
dodam iż kupiłem vti nie poto by jeżdzić nią 80km/h
może ktoś zana przyczyne wywalania płynu i jeszcze jedno czy płyn jak sie stanie nie powinien sie cofać do chłodnicy jak ostygnie
dodam ze korki 2 razy wymieniałem od chłodnicy są orginalne z servisu
czy przyczyną moze być brudny układ chłodzenia bo wcześniejszy właćiciel chyba do tego nawet nie zaglądał
a mozę uszczelka pod głowicą ale chyba powinien dymić moze sie myle
prosze o jakieś wskazówki
.zaczynam od termostatu- jest ok
teraz czyszczenie układu - płyn do czyszczeniu pojeżdze 2 godzinki i zobacze:mad:

Kriss91
05-12-11, 12:54
Możesz to napisać po polsku? Nie bardzo wiadomo co jest problemem.

gerocrx
05-12-11, 12:57
za dużo płynu w zbiorniku wyrównawczym a żeberka w chłodnicy - można zażnąć motorek. czemu płyn sie nie cofa do chłodnicy jak ostygnie?:confused:

artek0903
05-12-11, 14:01
jak Ci wywala plyn zbiorniczkiem wyrownawczym to najpewniej uszczelka pod glowica powiedziala papa. A weże chlodnicze w jakim sa stanie, spuchniete?

PS. odnosnie pisania po polsku, jak kolega wyżej zasugerowal ;)

piroman
05-12-11, 16:00
sprawdz termostat i czy chlodnica nagrzewa sie rownomiernie
wentylator ci sie wlacza wogole?

jasiek09
05-12-11, 17:18
a mozę uszczelka pod głowicą ale chyba powinien dymić moze sie myle mylisz się

gerocrx
07-12-11, 13:43
dzięki zabieram go do mecherów też mówili ze uszczelka. chciałem sie upenić bo koszt nie mały jutro idzie na warsztat

wodzu89
08-12-11, 18:48
MIałem podobną sytuację, po kupnie ek4 vti okazało się, że ubywa płynu oraz po pałowaniu wskazówka temperatury waliła mocno w górę, po włączeniu nawiewu na maxa spadała do normy i tak w kółko. Dla pewności zrobiłem test na zawartość CO2 w płynie chłodniczym i niestety okazał się pozytywny... uszczelka pod głowicą powiedziała papa

gerocrx
14-12-11, 10:58
Temat do zamknęcia uszczelka