PDA

Zobacz pełną wersję : Problem przy 2000 obrotach...

Michu_26
05-12-11, 12:43
Witam. Posiadam Hondę Civic jak w tytule. Proszę o pomoc dotyczącą następującego problemu. Zarówno podczas pracy na zimnym i rozgrzanym silniku, przy obrotach pomiędzy 1800-2000 (niezależnie od dynamiki jazdy) pojawia się charakterystyczny dźwięk "buu" :) przez chwilę przypominający jakby nieszczelność tłumika, choć nieszczelności nie ma...Trochę metaliczny i krótkotrwały. Problem pojawia się tylko i wyłącznie przy podanych wyżej obrotach. Świece są ok, sprawdzał to mój mechanik, choć zupełnie nie potrafił wyjaśnić tej zagadki...Dodam, że auto zakupiłem od człowieka w średnim wieku, próbowałem "przedmuchać" moją hondę na dłuższych odcinkach i zawsze to samo...Za pomoc z góry dziękuję!

marcin98330
05-12-11, 17:21
Toż to 1800 obr./min. to za niskie do jazdy, proponuje "przesiąść"się na wyższy przedział obrotów i "buczenia" nie będzie :o

Michu_26
06-12-11, 12:15
Dzięki za radę, chociaż chyba nie doczytałeś do końca...Prosiłbym jednak o fachową poradę

flipson
06-12-11, 12:44
u mnie dziwne dzwieki w tym zakresie obrotow skutkowaly uszkodzonym katalizatorem, wywalilem i jest gites, to bardziej brzeczenie metaliczne bylo co prawda

Michu_26
06-12-11, 13:36
Dzięki flipson! Rzeczywiście moje "buczenie" chyba bardziej przypomina brzęczenie metaliczne...trudno mi było sklasyfikować ten dźwięk. Być może to będzie to...Sprawdze na pewno!

flipson
06-12-11, 13:46
No poblemo, ja zanim odkrylem ,ze to kat, wywalilem wszystkie solony koletkora i mialem wizyte u tlumikarza,bo myslalem,ze dziurawy :P

nikog0
06-12-11, 22:10
Dokładnie, też obstawiam kata albo osłonę katalizatora... Sprawdź też czy osłona kolektora wydechowego jest mocno przykręcona. Coś musi wpadać w rezonans przy tym zakresie obrotów.

Poll
06-12-11, 22:49
flipson: A jak jest z badaniami technicznymi bez kata - skład spalin i sam brak kata? I co dałeś zamiast kata? Przelot?