Zobacz pełną wersję : Problem przy 2000 obrotach...
Witam. Posiadam Hondę Civic jak w tytule. Proszę o pomoc dotyczącą następującego problemu. Zarówno podczas pracy na zimnym i rozgrzanym silniku, przy obrotach pomiędzy 1800-2000 (niezależnie od dynamiki jazdy) pojawia się charakterystyczny dźwięk "buu" :) przez chwilę przypominający jakby nieszczelność tłumika, choć nieszczelności nie ma...Trochę metaliczny i krótkotrwały. Problem pojawia się tylko i wyłącznie przy podanych wyżej obrotach. Świece są ok, sprawdzał to mój mechanik, choć zupełnie nie potrafił wyjaśnić tej zagadki...Dodam, że auto zakupiłem od człowieka w średnim wieku, próbowałem "przedmuchać" moją hondę na dłuższych odcinkach i zawsze to samo...Za pomoc z góry dziękuję!
marcin98330
05-12-11, 17:21
Toż to 1800 obr./min. to za niskie do jazdy, proponuje "przesiąść"się na wyższy przedział obrotów i "buczenia" nie będzie :o
Dzięki za radę, chociaż chyba nie doczytałeś do końca...Prosiłbym jednak o fachową poradę
u mnie dziwne dzwieki w tym zakresie obrotow skutkowaly uszkodzonym katalizatorem, wywalilem i jest gites, to bardziej brzeczenie metaliczne bylo co prawda
Dzięki flipson! Rzeczywiście moje "buczenie" chyba bardziej przypomina brzęczenie metaliczne...trudno mi było sklasyfikować ten dźwięk. Być może to będzie to...Sprawdze na pewno!
No poblemo, ja zanim odkrylem ,ze to kat, wywalilem wszystkie solony koletkora i mialem wizyte u tlumikarza,bo myslalem,ze dziurawy :P
Dokładnie, też obstawiam kata albo osłonę katalizatora... Sprawdź też czy osłona kolektora wydechowego jest mocno przykręcona. Coś musi wpadać w rezonans przy tym zakresie obrotów.
flipson: A jak jest z badaniami technicznymi bez kata - skład spalin i sam brak kata? I co dałeś zamiast kata? Przelot?