Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy ECU,trzepa dostrajać przy przekładkach silnika

Maier
05-12-11, 06:57
Pytam bo mam w moim Coupe 6-generacji D16Z6 i skrzynie S20,pierwotnie był D16Y8,skrzynia nie wiem jaka ,nie ja robiłem przekładke,komp został od D16Y8.Chodzi mi o to czy jak się robi takie przekładki to trzeba coś z kompem dostrajać,od niedawna nie jeżdze na gazie tylko na benzynie,spalanie masakra według moich obliczeń wciąga 12-13 lit. wachy:confused:

mlodyxx
05-12-11, 21:07
te silniki sa bardzo podobne konstrukcyjnie kolego zalezy od ciezaru nogi ja mam d15z8 na kompie od d15z6 i tez mi sie wydawalo ze wpitala ale jak jezdzilem do odcinki i wiecej po miescie niz po trasie to mi palilo 10:D zaczolem normalnie jezdzic i spalanie miasto 8 trasa 6.5 chyba ze masz walnieta sonde np moze ci zle wartosci podawac to moze wiecej palic jesli masz krotka skrzynie to tym bardziej ja mam na 5 biegu przy 3 tys 117kmh

lozek
05-12-11, 21:18
Jednego nie rozumiem - d16z6 to obd1 a d16y8 to obd2 - jak wiązkę z OBD 1 podpiąłeś pod kompa z obd2 albo jak wiązkę z kompem obd2 podłączyłeś do osprzętu silnika jeżdżącego na obd1 :)

piroman
05-12-11, 21:33
Jednego nie rozumiem - d16z6 to obd1 a d16y8 to obd2 - jak wiązkę z OBD 1 podpiąłeś pod kompa z obd2
zapewne właśnie dlatego został komp z d16y8 na obd2....

jak wiązkę z kompem obd2 podłączyłeś do osprzętu silnika jeżdżącego na obd1
...zmienili kilka wtyczek i po problemie...

Maier
06-12-11, 07:05
No ja tej przekładki silnika i skrzyni nie robiłem,z dokumentacji auta wynika że D16Z6 siedzi w nim już od paru lat,civic był jako roczny sprowadzony z USA,w Gdańsku był pare lat,póżniej w Warszawie,więc biorąc pod uwage że to duże miasta mam nadzieje że ci co zmieniali silnik,mieli jakieś doświadczenie w tym,ale sami wiecie jak to jest.Sam fakt że D16Y8 ma czujnik spalania stukowego,a mój obecny D16Z6 go nie ma,mimo tego Check błędu na benzynie nie wywala,ale na gazie (sekwencja) pare razy się zdażyło,więc tu już widać że jakoś musieli to obejść.Ale tak jak już wspomniałem na gazie nie jeżdze bo na wiosne trzeba LPG podremontować,bo jak na gazie jeżdziłem, to poznałem chyba już wszystkie kody błędów hahaha,Check co pare dni się zapalał ,kasowanie i tak od nowa wkońcu zaczełem na benie jeżdzić.Nogi cięzkiej nie mam jeżdze jak emeryt ,fakt Ostróda to miasto małe,non stop zgaś zapal ,a w takim trybie to i Micra 1000 poj. żekomo 10 lit. wciągnie.

Sondy są okey ,bo jedna jak civica kupiłem była walnięta i włożyłem drugą,błąd od sondy znikł i do dziś spokój,koledzy a tak na marginesie to który silnik lepszy i skrzynka ,to co mam teraz ,czy to co miał Civic od nowości ???