PDA

Zobacz pełną wersję : Centralny Zamek nie fabryczny z kluczykami scyzorykami (opinie)

lopullus
04-12-11, 21:18
Witam was serdecznie.

Potrzebuje waszych opinii na temat właśnie takich jak powyżej. Widziałem że są dość popularne na różnych serwisach aukcyjnych zestawy z kluczykami, sterownikiem, dwoma siłownikami i wiązkami przewodów. Montował ktoś z was takie coś ? Jakich producentów polecacie ?

Mam EJ9 i mam jeden kluczyk(z imobilajzerem) + serwisowy i ten normalny ledwo drzwi otwiera bo ząbków na nim już nie ma, dlatego podoba mi się opcja z tymi scyzorykami. Zależy mi na tym żeby to było dobrej jakości i nie rozleciało się przez przynajmniej 3lata. Nie mam garażu, auto śpi na dworze i zimno mu nie raz więc musi być tam coś co nie będzie podatne na jakieś złe warunki pogodowe.

Pozdro ;)

LechuLK
04-12-11, 23:53
Dużo osób montowało, ja też tylko, że w EG3. Mam wersję z pilotem na breloczku. Raz mi się zdarzyło, że poluzował się zacisk na tych cięgnach co otwierają zamek ale dokręciłem i jest ok. Może da się to przyspawać albo dodać jeszcze jakiś klej żeby było solidniejsze. No i klapka od pilota trochę się wyrobiła. Ja kupowałem na allegro firmy stig :P
Montowałem go akurat ponad 3 lata temu i oprócz tych mocowań nie było problemu. Jak kupisz na scyzoryku to dochodzi jeszcze koszt dorobienia kluczyka.

Chipsy2
05-12-11, 03:56
Musisz niestety wziąć pod uwagę że jak zatnie Ci się stacyjka z różnych przyczyn to ten dziadowski kluczyk może się złamać co potrafi się zdarzyć w naprawdę różnych samochodach. Na temat stig-a się nie wypowiadam ale ogólnie dużo lepszym rozwiązaniem jest pilocik na breloczku inaczej zalatuje to szmelcwagenem.

Kosciech
05-12-11, 10:02
moja opinia odnośnie tych tanich pilotów scyzoryków jest jedna: kupa jakich mało, są nietrwałe, bardzo łatwo się rozpadają. Nie polecam, lepiej kupić pilot breloczek np. w metalowej obudowie i na pewno będzie duuużo trwalszy

Feniks333
05-12-11, 10:28
Jakieś dwa miesiące temu montowałem u Siebie w VI HB zestaw stiga z metalowymi pilotami. Montaż bardzo prosty, piloty naprawdę wytrzymałe a nawet jak nam się rozwalą to jednym ukrytym przyciskiem w samochodzie możemy wyłączyć całą instalację.
Scyzoryka nie polecam kolega zamontował sobie takie coś w golfie i się połamały.

lopullus
05-12-11, 13:36
Nie chce kupować jakieś taniej tandety tylko jakieś dobre. Polecacie coś takiego spoko ?? wole dać 200zl za ten komplet centralnego niż dać 120zl czy 80zl i się potem denerwować.

Feniks333
06-12-11, 11:23
To moim zdaniem najlepiej kup zestaw z pilotem breloczkiem.

lopullus
08-12-11, 09:43
No dzięki za pomoc. Ale ja liczyłem na opinie ludzi co "POSIADAJĄ" taki kluczyk, bo go sobie "DORABIALI". Po co mi opinia kogoś kto tego nie używa ??

Feniks333
08-12-11, 10:31
Nikt tego nie używa bo to jest nic nie warte. Ja Ci napisałem kumpel miał takie kluczyki u Siebie to dwa razy złamał.

Skowron48
08-12-11, 10:45
Nikt tego nie używa bo to jest nic nie warte.

No bo po jaki czort?? Na zwykłym kluczyku też odpalisz(otworzysz), więc nie wiem po jaki walec klucz-scyzoryk, no może dla szpanu lub zabawy w otwieranie i zamykanie kluczyka :P

ten normalny ledwo drzwi otwiera bo ząbków na nim już nie ma

Dorobienie kosztuje 70 zł, żaden problem.

dlatego podoba mi się opcja z tymi scyzorykami. Zależy mi na tym żeby to było dobrej jakości i nie rozleciało się przez przynajmniej 3lata.

To chcesz mieć scyzoryk dla szpanu czy zależy Tobie na tym żeby każdego dnia otworzyć samochód? Chyba grunt to opcja druga

Btw. fajnie wyglądałoby mieć 14 lub więcej letnie auto i nowoczesny kluczo-scyzoryk :)

lopullus
08-12-11, 17:23
Używałem auta rodziców trochę czasu (opla Signum v6 3.0) i był scyzoryk. To jest super, nie gniecie w jajka jak ma się z przodu w kieszeni i w tyłek się nie wbija jak jest z tyłu w kieszeni. A szpan... Proszę was co to za szpan jak się ma 1.4 LPG <lol2> to się nie da. Jest okazja to wole wymienić na coś bardziej poręcznego.
A nie ogarniam dalej xD co to za gadanie, jak baby xD hahah. Daje pytanie, chce odpowiedz XD. A nie kolega coś tam...... , Gdzieś widziałem.... , uważam że.....

Dobra. Już kupiłem, dzisiaj odbieram auto i jak ktoś chcę mogę zdać relacje.

Pozdro xD

Skowron48
08-12-11, 21:45
A nie ogarniam dalej xD co to za gadanie, jak baby xD hahah. A nie kolega coś tam...... , Gdzieś widziałem.... , uważam że.....
kolego trochę przesadzasz. Trochę szacunku do osób, które chociaż poświęciły czas, żeby Tobie odpowiedzieć

Daje pytanie, chce odpowiedz
wiele to się chce, ale my to nie św. Mikołaje.

Dobra. Już kupiłem, dzisiaj odbieram auto i jak ktoś chcę mogę zdać relacje.

Jeśli już kupiłeś i wszystko jest dobrze, to grzech byłoby nie pochwalić się :)

lopullus
08-12-11, 23:24
wiele to się chce, ale my to nie św. Mikołaje.

Ale czy ja się mylę czy nie, forum nie jest od tego żeby się coś nowego dowiedzieć na dany temat i odnaleźć odpowiedź na nurtujące pytanie ??

Bo jak mam rację to pisze bo "CHCE" się czegoś dowiedzieć.

Panie Łukaszu (Skowron48) już wiem dlaczego masz prawie 500 postów na forum. Jak piszesz takie fajne rzeczy same ;). Mam nadzieje że adnim usunie te nasze bezsensowe posty z tego tematu i zostawi te o tym zamku i kluczykach scyzorykach, temat mógłby zostawić bo z chęcią zdam relację jak już będę miał docięte kluczyki i zaprogramowane. Postaram się wrzucić jaki zestaw kupiłem, gdzie go kupiłem, jak się sprawuje, i ile to wyniosło.

Pozdro

Chipsy2
09-12-11, 18:24
Zarówno Kościech jak i ja z tym że Krzysiek więcej bo na co dzień się w to bawi ja tylko w chwili wolnej bawimy się w elektrykę samochodową. Pisząc że te scyzoryki z allegro to g... nie pisaliśmy tego złośliwie a z doświadczenia. osobiście zdemontowałem tego szajsu ze 20 sztuk z zamontowanych może 22-25 na pisemną prośbę i sprzęcie klienta (jak się zaczęły pojawiać na allegro i było wielkie woow) . Większość własnie z przyczyn tandetnego wykonania pilotów i późniejszych kłopotów z tym czymś co według sprzedającego nazywa się alarmem.

Kosciech
09-12-11, 21:16
Ale kolega jak widać pozjadał wszystkie rozumy i wie wszystko najlepiej. Tylko zastanawia mnie, po jaki ch.. wogóle zakładał ten temat skoro i tak miał zamiar to kupić. Jest dokładnie tak jak pisze Chipsy2, ja nie pisałem że to gówno warte bo mi sie tak podoba czy też, że piloty mi sie nie podobają. Tylko dlatego, że założyłem tego troche (całe szczęście sprzęt był zawsze klienta) i często w niedługim czasie kliencie wracali z lamentem, że a to pilot nie zawsze działa, a to sie coś połamało a to sie przestał kluczyk ładnie otwierać. Ja nie sprzedaje ludziom badziewia bo nie mam czasu, żeby później tylko reklamacje przyjmować. A jak klient mądry i kupi sobie badziewie, mimo że jak pytają to uczciwie odradzam to potem ma problem. Ja zakładam sprzęt sprawdzony i potem śpie spokojnie, może czasami piloty wyglądają "zwyczajnie", nie posiadają święcącej w 50 kolorach diody i nie ociekają pseudo chromem, ale najzwyczajniej w świecie działają i to przez wiele lat. Niestety jak ktoś produkuje g...no i chce je sprzedać to musi je ładnie zapakować, żeby klient dał sie nabrać. Niestety taka jest prawda. A koledze lopullus życze bezawaryjnego użytkowania.

Koniec wywodu

Punek
11-12-11, 23:17
Ja zamowilem juz alaram "ranger" :) Link do aukcji (http://moto.allegro.pl/ranger-wiecej-niz-alarm-jakosc-extra-piloty-i1956669798.html) ze względu na funkcje i wyglad pilota :) Z samego alarmu raczej nie skorzystam, to urządzenie ma mi służyć do centralnego zamka, otwierania (i może zamykania) szyb, otwierania bagażnika to chyba tyle :) Mam nadzieje ze az takiej dupy strasznej nie będzie :/ Właściwie jeszcze nie zapłaciłem za to więc myślę że będe mógł zmienic zdanie odnośnie wyboru lub ewentualnie zrezygnować :/ Co o nim myslcie?

kjmuszek
11-12-11, 23:35
Ja może się i nie znam i jestem zbyt przezorny i uprzedzony do tego typu rzeczy, ale moim zdaniem nie da się zrobić czegoś do wszystkiego. Chcesz założyć alarm to zakładaj alarm, a takie wynalazki "do wszystkiego" najczęściej są poprostu do niczego.

Kosciech
12-12-11, 00:40
Tylko że ten "alarm" tylko opcjonalnie oferuje takie funkcje jak domykanie/otwieranie szyb. Sam w sobie nie ma takiego modułu. Do domykania szyb potrzebny jest jeszcze moduł domykania szyb, a do otwierania bagażnika z pilota siłownik i przekaźnik.

Punek
12-12-11, 11:59
To jest opcja w ogóle kupić coś co to ogarnie? Czyli bardziej funkcje centralnego zamka z pilotem? Na alarmie mi nie zależy. Jeśli tak to prosił bym o jakiś namiar, niekonieczne allegro, może być coś w Wawie :)

Jeszcze jedno pytanie, czy te siłowniki do centralnego za 9zł warto montować czy lepiej się pieprzyć z robieniem OEM'wego mastera? Aha i czy ten siłownik za 9zł jeśli już to brac slave czy mastrer do drzwi kierowcy? Centralny mam tylko z kluczyka. Wydaje mi się ze wystarczy slave, z drugiej strony też mi się wydaje, :) że jak wezmę master i nie podłącze wszystkich kabli to też będzie slave :) Byłoby to nielogicznie logiczne :)

Pozdr

Feniks333
12-12-11, 17:35
Wystarczy slave. Miałem siłowniki z allegro za 9zł w golfie. Prawie 3 lata czyli tyle co miałem tego golfa działały bez problemu.

lopullus
13-12-11, 20:32
To jak mówiłem tak zrobię.

Kupiłem taki zestaw http://www.remotronix.com/product/358888/CL9s-2 ładnie w Szczecinie na miejscu bez problemów od ręki to mieli.

Za zestaw: 102zł

Za zamontowanie zapłaciłem: 150zł

Za docięcie grotu i dołożenie transpondera od imo zapłaciłem (10min i jest zrobione): 130zł

Za całość wyszło: 382zł

Co do kluczyka jestem zadowolony, fajnie to działa. Luzy są nie powiem że nie, ale przypominając sobie kluczyk od Opla z 2003 roku rodziców (kluczyk nowy dorabiany u dilera) to wygląda to podobnie. Sam grot trochę w tym mocowaniu latał bo do hondy są cieńsze niż do WV i Audi, ale wystarczyło podłożyć coś i jest pięknie.

Jeden minus jaki znalazłem to zasięg pilotów, jest on za duży jak dla mnie. Wracając do domu i rzucając na biurko kluczy potrafi się otworzyć samochód.

Z chęcią podeśle namiary gdzie dokładnie to robiłem, kupiłem itd, zdjęcia scyzoryka też mam jak ktoś był by zainteresowany.

Pozdro.

TomiNeo
25-12-11, 11:24
U siebie montowałem bliźniaczy zestaw dwa lata temu u siebie i taki jak twój u brata z rok temu.
Gdybyś użył opcji szukaj to znalazł byś to:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?62309-Zak%B3adanie-centralnego-w-Civicu-Vgen
U mnie działa wszystko od dwóch lat bez żadnych problemów, nie licząc luzu w kluczyku którego cały czas używam ale jest to normalne zużycie występujące również w ori kluczach.

Feniks333
25-12-11, 12:00
Ooo powiem Ci kolego że ciekawy sposób zamontowania siłownika.

Chipsy2
25-12-11, 18:49
Niestety to jedyna opcja założenia siłownika jednak druty z doświadczenia zamontowałbym deczko inaczej. A mianowicie nie zginając ich do tyłu tylko ciągnąc do przodu. zastanawia mnie o co chodzi z luzem który występuje też w ori kluczyku . a co do podpinania kierunków w tej instrukcji to nikt za nic nie zmusiłby mnie do ciągnięcia przewodu do włącznika awaryjnych skoro i tak potrzebne są diody. Dużo łatwiej byłoby znaleźć przewody od kierunku przy manetce obok kolumny kierownicy.

Feniks333
25-12-11, 22:07
No nie wiem czy jedyna pierwszy raz spotkałem się z takim wygiętym drucikiem. Ja u siebie założyłem tak jak Ty to opisałeś.
Oczywiście że jest dużo prościej podłączyć do kierunków przy manetce. W mojej instalacji dodatkowo na kablu między centralką a przewodami od kierunków miałem powstawiane bezpieczniki 10A. Pewnie jakiś sens to ma, ale tak się zastanawiam jaki.

TomiNeo
25-12-11, 23:51
... zastanawia mnie o co chodzi z luzem który występuje też w ori kluczyku ...
luz w ori scyzorykach grupy VW,

...ciągnięcia przewodu do włącznika awaryjnych skoro i tak potrzebne są diody. Dużo łatwiej byłoby znaleźć przewody od kierunku przy manetce obok kolumny kierownicy.
z kostki wziąłem napięcie i ponieważ nie miałem pod ręką diod podłączyłem sygnalizację wy/włączenia centralnego do świateł pozycyjnych a nie migaczy.

... i tak potrzebne są diody...
W moim centralnym był jeden przewód sygnalizacyjny więc diody są potrzebne żeby podłączyć do migaczy, ale w tym który kupił lopullus są dwa przewody czyli diod nie potrzeba.

... między centralką a przewodami od kierunków miałem powstawiane bezpieczniki 10A...
też miałem.

Chipsy2
26-12-11, 11:38
Luzy w scyzorykach grupy VW robią się przy normalnej eksploatacji po mniej więcej 5 latach jak auto jeździ dużo i do tego krótkie dystanse to deczko wcześniej a w tych allegrowych po 5 miesiącach. Poza tym nie spotkałem się żeby kluczyk VW się ułamał na tej śrubce no chyba że był mocno wyeksploatowany a jak już gdzieś wspomniałem w tym szajsie często się to zdarza. A jeśli chodzi o podłączenie pozycji do sygnalizacji centralki to też w tej samej manetce jest przewód do którego można się wpiąć ale to już info raczej dla potomnych :)