PDA

Zobacz pełną wersję : Olej w i-CTDI

daxe
17-05-07, 17:00
Witam, posiadam Hondę 2,2 i-CDTI i mam pytanko, czy rzeczywiście trzeba w nim dolewać olej co 3000 km? Bardzo mnie to denerwuje, keidy jadę w trasę a tu pokazuje mi symbol oleju na tym pięknym obrotomierzu:)

Pozdrawiam

Jocer
17-05-07, 17:22
Witam,
nie odpowiem ci na twoje pytanie bo mam benzyne, ale jestem pełen podziwu ze znalazł sie ktos kto kupił disla !!
z ciekawości spytam ile km robisz miesiecznie? jakom masz wersje wyposazenia i ile zapłaciłes za autko jesli moznma wiedziec. dislee sa chyvba duzo drozsze.
zrob fory i zakładaj swoj temat w 8gen.,
zapraszam na spod, wkoncu nie bede jedyny 8gen. :D chociaz mi to nie przeszkadzało :P
pozdrawiam Jocer
:aloha: :aloha:

daxe
17-05-07, 17:46
Witam, wstawię zdjęcia, tylko muszę je odnaleźć na drugim komputerze. Dzisiaj jestem pierwszy raz na tym forum, ponieważ mam właśnei z tym olejem problem, w serwisie mi powiedzieli, że jest to nowoczesny silnik, dlatego potrzebuje tyle oleju, a na zużyte klocki hamulcowe po 10 tys., powiedzieli, że jest to wina systemu VSA:) nie jestem oczywiście w żaden sposób zły na tą markę i model, ale trochę mnie to poddenerwowało, a teraz konkretniej do samochodu:) jest cudowny, uwielbiam nim jeździć, ale niestety nie wygląda za ładnie (w porównaniu oczywiście do tych innych, które dzisiaj widziałem tutaj na forum, tuningi, przyciemnianie szyb):D. Mam wersję 2,2 I-CTDI Comfort, ale przynajmniej z alufelgami, ale 16", 5-ramienne. Dlatego też wszedłem na tą stronę, aby dowiedzieć się coś więcej o światłach przeciwmgielnych i xenonach. Kolor srebrny, no i teraz silnik, jestem niesamowicie zadowolony z tego 140-konnego silnika (osttanio proponowali mi chip-a i też nei wiem czy się zdecydować na niego). Robię tym samochodem 20 tys km rocznie, po mieście i na trasach, mniej więcej tyle samo kilometrów, nie jeżdżę nim zbyt oszczędnie, ale pali w granicach 7,1-7,6l. No i cena, kupiłem go rok temu i kosztował o dziwo (z tego co pamiętam) 10 tys mniej niż ta sama wersja teraz. ZAwitam niedługo na "Nasze Hondy" z jakimiś ładnymi zdjęciami:)
P.S. Na jaki spód??

Pik
17-05-07, 20:24
kosztował o dziwo (z tego co pamiętam) 10 tys mniej niż ta sama wersja teraz
Polityka, Panie, polityka... Dieselek Hondy ma "pecha" , poniewaz silniki o pojemnosci wyzszej niz 2000cm3 sa w Polsce oblozone dodatkowym podatkiem akcyzowym od pewnego czasu. Stad w chwili obecnej ta kosmiczna cena CTDi i posiadaczy tej wersji mozna ze swieca szukac.

QB@_Q
17-05-07, 23:13
P.S. Na jaki spód??
Jocerowi o spot chodziło czyli spotkanie kilku fanów danej marki z jednego rejonu, taki mały zlot. :aloha:

Pik
18-05-07, 10:29
O oleju tutaj bylo: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=23646 .

Jak widac z watku, zuzycie oleju w benzyniakach bywa rozne, zalezne od egzemplarza. Mysle, ze mozna te doswiadczenia ekstrapolowac na diesla, bo opinii z pierwszej reki na razie brak co do tego silnika...

Sebanek
21-05-07, 09:48
ja rowniez mam iCTDI
do pierwszych 20tys 1 dolewka....
teraz mam prawie 30 tys i nic :)
autko super z tym silnikiem....:)

hincu
11-06-07, 20:50
też mam iCTDI- czyli nie jest nas tak mało :)

Mój przebieg to 6,5 tyś, a już raz niestety musiałem dolewać olej, bo mi się kontrolka zapalała. To było przy jakiś 5 tyś km.

Martwi mnie spalanie, wprawdzie jeżdżę po mieście 95% czasu, ale średnia z ostatnich 4 tysięcy to 8 litrów. A jeżdżę b. spokojnie.

Sebanek
13-06-07, 10:13
Po Warszawie z włączoną klimą teraz możesz tak mieć. Szczególnie na krótkich trasach przy klimie ustawionej na auto.
U mnie w jeździe mieszanej od 6 do 7l.
Żonka potrafiła mieć już 4.8 - ja jeżdżę 130-140 i wychodzi ok. 6.5 l
Pozdrawiam

[ Dodano: Pon 18 Cze, 2007 ]
32 tys i zaświeciła się kontrolka od oleju :(
wlałem ok. 0.5 l i jest full stan - nie bardzo rozumiem .....
'wchodzi' ponoć ok. 7 l oleju - tak słyszałem w serwisie.....
nie sprawdzałem przed dolaniem - ale jak zaświeciła się kontrolka tzn że nie było dużo.
Wlałem tylko 0.5l i już jest full stan??
Ktoś miał taki przypadek?
Pozdrawiam

tulis
28-09-07, 15:01
witam mi również zapaliła się kontrolka dolałem 0,3l i jest stan full z tym że jestem świeżo po wymianie oleju przejechałem 100 km a przed wymianą miałem spokój (20 000) nie wiem czy za mało nalali czy co ??

bejrutek
28-09-07, 22:44
do 48kkm w sumie ok3litry dolewki, najwiecej do 15kkm, prawie dwa, ogólnie jestem zadowolony, biorąc pod uwagę specyfikę i temperament tego silnika...aha, klima włączona naokragło... moje średnie spalnie waha się w granicach 6-7litrów/100km...pozdro

snn
30-03-08, 13:23
ja też jeżdżę i-CTDI 2.2 i co jakiś czas dolewka oleju w sumie do 20tys z 2litry dolane, a spalanie 6-7l ON, niedługo może program na 170KM :)