Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wady rocznika?

me_how
02-12-11, 18:13
Witam

jestem na etapie kupna hondy civic 2001-2005. Szczęśliwie użytkowałem modele civic z 78r w wersji amerykańskiej oraz 94r. Teraz przyszła pora na rocznik 2003 lecz w internecie znalazłem bardzo niepokojące mnie informacje dotyczące wadliwych elementów wspomagania, którego naprawa jest masakrycznie droga(ok 5tys) oraz czegoś w skrzyni biegów(ok1tys). Problem polega na tym że podobno te usterki zdarzają się w owych modelach nagminnie. Proszę o info użytkowników tych modeli czy faktycznie tak jest i jakie to koszty ew. na co jeszcze zwrócić uwagę.

I drugie pytanie: Czy po założeniu gazu do silnika 1.4 16V trzeba faktycznie nabijać butle z gazem jakimś specjalnym płynem co10tys km żeby się zawory nie rozleciały?

lajsta
02-12-11, 21:48
Mam od nowości HC EU7 z 2005 roku, przebieg ca 130kkm i dotychczas na gwarancji:
1. w 1 roku: pomalowano mi tylną klapę (znany problem z rdzą pod ozdobna listwą, do dzisiaj mam spokój) i wymieniono tylne lampy (parowały),
2. w 2 roku: wymieniono lewy amortyzator przedni bo mi coś "pukało" przy skręcie (nie jestem pewien czy to było to i czy w ogóle wymiana była konieczna),
3. w 3 roku: wymieniono lewą końcówkę drążka kierowniczego (był wyczywalny luz) oraz radio (był problem z wyjmowaniem płyty CD z "rozgrzanego" radia, do dzisiaj spokój).
Reszta to zwykłe czynności serwisowe co 20 kkm. Po gwarancji wymienilem:
1. w 5 roku: wymieniłem gumy mocowania przedniego stabilizatora (zdiagnozowano na przeglądzie),
2. w 6 roku: wymieniłem łączniki przedniego stabilizatora (zdiagnozowano na przegladzie).
Dotychczas samochód NIGDY (tfu,tfu) mnie nie zwiódł - ilość startów=ilość lądowań. Gazu nie miałem i nie planuję (daję radę z benzyną). O występujących usterkach (luzach) w maglownicy jedynie słyszalem (kumpel w EU7 z 2001 roku usunął tę usetrkę w ASO JKK Ka-ce za coś ok. 250 zeta). O łożyskach w skrzyni równiez tylko słyszałem (jest nawet post na tym forum) ale nie znam osobiście nikogo kto je wymieniał (tu na forum podobno sa tacy). O płynie do gazu równiez nie słyszalem a w swojej poprzedniej HA CC7 z 1993 roku zrobiłem na gazie (II gen) jakieś 60-70 kkm (sprzedana z przebiegiem 240kkm) i tam nic mi sie nie rozleciało. To wszystko Wysoki Sądzie co mam do powiedzenia w tej sprawie.

Leeo
03-12-11, 09:16
Taki temat już jest. FAQ!