Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zapalająca się pomarańczowa kontrolka

kitol
16-05-07, 22:19
Witam, jestem posiadaczem Civic 1.4i 95 rok, 5 drzwi, MA87 z gazem, od dłuższego czasu mam problem z zapalającą się kontrolką (pomarańczowa z narysowaną chyba chłodnicą :) ), Generalnie przy zapalaniu silnika włączają się kontrolki srs, od oleju i ta właśnie pomarańczowa, po 2 sekundach gasną i można odpalić silnik, I tu pojawia się problem, ponieważ owa kontrolka czasem znów się zapali i już nie chce zgasnąć, zauważyłem że często tak się dzieje kiedy dłużej zapala mi się silnik (tzn. muszę dłużej przytrzymać kluczyć...) i wtedy jest większe prawdopodobieństwo że kontrolka się zapali, natomiast czasem wystarczy że zgaszę silnik, po chwili odpalę go drugi raz (wtedy szybciej odpala się silnik) i kontrolka gaśnie i już się nie zalapa... Również często zapala mi się podczas jazdy, sęk w tym że jak się zapali to już nie gaśnie, a czasem jeżdżę i w ogóle się nie włącza. mechanik powiedział mi że może być to spowodowane brakiem płynu w chłodnicy ale sprawdzałem poziom i wszystko się zgadza, nawet na przeglądzie nie mogli mi powiedzieć czym to może być spowodowane,

czy ktoś wie o co mi chodzi i jak można to wyeliminować???

garfield
16-05-07, 22:27
To jest chyba kontrolka od kontroli spalin. Podobno na gazie czasem sie zaswieci. Podobno nic groźnego. Mi się zaswieca jak jadę dłuższy czas na wyzszych obrotach - im wyzsze obroty tym wczesniej sie zaswieci. Jak wyłącze silnik i znów odpale to jej nie ma. Silnik 1.5 VTEC r.97 z gazem

Gruszka
17-05-07, 00:12
To jest chyba kontrolka od kontroli spalin.

:D

kitol, to jest "check engine". Masz gaz, wiec najprawdopodobniej to on jest przyczyna jej zapalania. Napisz cos wiecej o tym gazie (generacja itp.), to ludzie majacy gazownie w aucie cos poradza. Na wszelki wypadek zrob samodiagnostyke (szukaj informacji pod tym haslem na forum), bo moze to nie gaz tylko cos innego.

straznik
17-05-07, 00:17
mechanik powiedział mi że może być to spowodowane brakiem płynu w chłodnicy ale sprawdzałem poziom i wszystko się zgadza, nawet na przeglądzie nie mogli mi powiedzieć czym to może być spowodowane,

Ale masz mechaników nie ma co :))) nie wiem jak to mozliwe ale zmien ich jak najszybciej:)

kitol
17-05-07, 11:42
instalacja gazowa to jakaś skladanka lovato z jakąś inną, nie jest to typowa firmówka, poza tym nie wiem czy to chodzi o gaz, ponieważ jak zapalam silnik to nawet przed przejściem z bezyny na gaz czasem zapala się ten "check engine". dziś na przykład rano zapaliłem auto, pojechałem do sklepu i jadąć, poczułem takie lekkie szarpnięcie silnika i znów zapaliła się kontrolka...

mirasek
17-05-07, 13:31
Zrób samodiagnostyke - wszystko jest opisane na forum krok po kroku :szukaj:

PS: Zmień mechanika

abarth81
17-05-07, 20:29
Również często zapala mi się podczas jazdy, sęk w tym że jak się zapali to już nie gaśnie, a czasem jeżdżę i w ogóle się nie włącza. mechanik powiedział mi że może być to spowodowane brakiem płynu w chłodnicy
Co to za mechanik,luudzie takie diagnozy powinny być karalne....na wieś kury macać a nie auta naprawiać !!

bilet44007
17-05-07, 21:08
Popieram przedmówce :d

kitol
18-05-07, 17:23
ok, przeczytałem już o samodiagnostyce, ale czy ktoś mi może powiedzieć w którym miejscu i przede wszystkim czym złączyć mostkowo te styki, pytam bo jestem laikiem jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju majsterkowania przy samochodzie :d

Matey
18-05-07, 17:27
zmostkowac mozesz spinaczem biurowym:)