Zobacz pełną wersję : zapalająca się pomarańczowa kontrolka
Witam, jestem posiadaczem Civic 1.4i 95 rok, 5 drzwi, MA87 z gazem, od dłuższego czasu mam problem z zapalającą się kontrolką (pomarańczowa z narysowaną chyba chłodnicą :) ), Generalnie przy zapalaniu silnika włączają się kontrolki srs, od oleju i ta właśnie pomarańczowa, po 2 sekundach gasną i można odpalić silnik, I tu pojawia się problem, ponieważ owa kontrolka czasem znów się zapali i już nie chce zgasnąć, zauważyłem że często tak się dzieje kiedy dłużej zapala mi się silnik (tzn. muszę dłużej przytrzymać kluczyć...) i wtedy jest większe prawdopodobieństwo że kontrolka się zapali, natomiast czasem wystarczy że zgaszę silnik, po chwili odpalę go drugi raz (wtedy szybciej odpala się silnik) i kontrolka gaśnie i już się nie zalapa... Również często zapala mi się podczas jazdy, sęk w tym że jak się zapali to już nie gaśnie, a czasem jeżdżę i w ogóle się nie włącza. mechanik powiedział mi że może być to spowodowane brakiem płynu w chłodnicy ale sprawdzałem poziom i wszystko się zgadza, nawet na przeglądzie nie mogli mi powiedzieć czym to może być spowodowane,
czy ktoś wie o co mi chodzi i jak można to wyeliminować???
To jest chyba kontrolka od kontroli spalin. Podobno na gazie czasem sie zaswieci. Podobno nic groźnego. Mi się zaswieca jak jadę dłuższy czas na wyzszych obrotach - im wyzsze obroty tym wczesniej sie zaswieci. Jak wyłącze silnik i znów odpale to jej nie ma. Silnik 1.5 VTEC r.97 z gazem
To jest chyba kontrolka od kontroli spalin.
:D
kitol, to jest "check engine". Masz gaz, wiec najprawdopodobniej to on jest przyczyna jej zapalania. Napisz cos wiecej o tym gazie (generacja itp.), to ludzie majacy gazownie w aucie cos poradza. Na wszelki wypadek zrob samodiagnostyke (szukaj informacji pod tym haslem na forum), bo moze to nie gaz tylko cos innego.
mechanik powiedział mi że może być to spowodowane brakiem płynu w chłodnicy ale sprawdzałem poziom i wszystko się zgadza, nawet na przeglądzie nie mogli mi powiedzieć czym to może być spowodowane,
Ale masz mechaników nie ma co :))) nie wiem jak to mozliwe ale zmien ich jak najszybciej:)
instalacja gazowa to jakaś skladanka lovato z jakąś inną, nie jest to typowa firmówka, poza tym nie wiem czy to chodzi o gaz, ponieważ jak zapalam silnik to nawet przed przejściem z bezyny na gaz czasem zapala się ten "check engine". dziś na przykład rano zapaliłem auto, pojechałem do sklepu i jadąć, poczułem takie lekkie szarpnięcie silnika i znów zapaliła się kontrolka...
Zrób samodiagnostyke - wszystko jest opisane na forum krok po kroku :szukaj:
PS: Zmień mechanika
Również często zapala mi się podczas jazdy, sęk w tym że jak się zapali to już nie gaśnie, a czasem jeżdżę i w ogóle się nie włącza. mechanik powiedział mi że może być to spowodowane brakiem płynu w chłodnicy
Co to za mechanik,luudzie takie diagnozy powinny być karalne....na wieś kury macać a nie auta naprawiać !!
bilet44007
17-05-07, 21:08
Popieram przedmówce :d
ok, przeczytałem już o samodiagnostyce, ale czy ktoś mi może powiedzieć w którym miejscu i przede wszystkim czym złączyć mostkowo te styki, pytam bo jestem laikiem jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju majsterkowania przy samochodzie :d
zmostkowac mozesz spinaczem biurowym:)