Zobacz pełną wersję : Radio seryjne HONDA R200
przeszukałem forum, znalazłem kilka a może nawet kilkanaście topiców o radiach seryjnych różnej maści a nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie "Jak wymontowac radio oznaczone HONDA 200r" - brak uchwytów po bokach , krak jakichkolwiek śrób,,, pewnie trzeba bedzie rozebrać pół samochodu... proszę o pomoc (najlepiej łopatologicznie)
TU (http://www.allegro.pl/item193338986_radio_honda_200r_blaupunkt_rds_panel _kod_reverse.html) tu jest takie radio
Nie mialem do czynienia z tym konkretnym radiem ale z tego co widze na zdjeciu z aukcji na allegro, do której podales link to jest ono tak samo zabezpieczone przed wyjeciem jak np seryjne radio w Octavi 1 generacji. Ale do rzeczy, jesli nie masz specjalnych kluczy do wyciagniecia tego radia to wez 4 cienkie ale sztywne "szpikulce" (takie stalowe np: jak do nabijanie szaszlykow :d ) i wloz je do tych 4 dziurek, które widzisz we frontowym panelu radia (sa one umieszczone symetrycznie przy lini zewnetrznej panelu radia, dwie po lewej i dwie po prawej stronie), potem pociagnij radio siebie (dla dobrego chwytu mozesz wsadzic palce w miejsce gdzie normalnie wklada sie kasete) powinno sie wyciagnac bez zadnych problemow. Jesli radio nie bedzie chcialo wyjsc to wepchnij glebiej te szpikulce w dziurki (jesli radio nie bylo dawno wyciagane to moze wymagac to uzycia wiekszej sily) zeby odblokwac seryjne zeczepy przeciwkradziezowe radia.
Mam nadzieje ze opis pomimo iz dlugi to jest czytelny i trafny do tego modelu radia :agent:
dzięki za odpowiedz, pewnie masz rację bo wsadzilem tam druty i chyba naprawde są tam zatrzaski.
Kolejnym problemem jest fakt iż rafio przykręcone jest z tyłu śróba do której ni jak nie mogę sie dostać. Odkręciłem schowek ale nie pomogło,,, czy może ktoś walczył ze śróbą z tyłu radia?? Jakiś HELP jak to najłatwiej zrobić?
skolopendra
18-05-07, 15:48
Jakiś HELP jak to najłatwiej zrobić?
nie wiem jak u Ciebie ale w 6 generacji jest dostęp od strony schowka
niestety odkręciłem schowek i nic nie dało, do śruby nadal brak dostępu,, pytanie czy bedzie trzeba całą konsolę zdjąć,,,no nic może ktoś juz walczył z tym problemem
skolopendra
18-05-07, 21:08
hmm.ja mam to samo radio.lecz na tej śrubie z tyłu mam korek gumowy
czasami samo sie dość mocno pogłaśnia
u mnie tez samo sie podgłaśnia,, pomaga tylko wyłączenie TA,,, teraz mocuje sie z jego wyrzuceniem i chyba skonczy sie gdzies w serwisie
skolopendra
19-05-07, 15:53
a z lewej strony od zegarów jak byś sprobował
jutro rozbiorę konsole środkowa jak sie nie uda to pojade do serwisu :O
hej nie ma sensu zeby rozbierać konsole babrac sie w takeij robocie :)
Akurat to radio ja widze ma standardowe mocowanie jak wiekszość firmowych radyj :/ zwłaszcza tych z grupy VAG [szmelcwagenów] zrób dokłanie tak jak pisał Marci, tylko w te miejsca włóż nity co sie wkłada do takiej maszynki - nitownicy :P a jak nie masz to kup 4 gwożdzie tylko nie wiem czy są takie cieniutkie i długie. Jak włożysz to wkładasz 2 paluszki w otwór na kasete i ciagniesz. Wszystko powinno pójść gładko, jeżeli dobierzesz odpowiednie nity. A jak nie to jedz do mechanieka co sprowadza auta albo do bylejakiego to ci to zrobi w 3 minuty :) bez rozbierania konsoli bo i to chyba ci nic nie da bo radio nie trzyba sie od tyły tylko na 4 zatrzaskach :)
:aloha:
skolopendra
20-05-07, 11:49
wkładasz 2 paluszki w otwór na kasete i ciagniesz. Wszystko powinno pójść gładko,
chyba nie doczytałeś
Kolejnym problemem jest fakt iż rafio przykręcone jest z tyłu śróba do
której ni jak nie mogę sie dostać.
Witam, podłączę się do tematu. Mam w coupecie z 96r. takie oto radio:
http://img519.imageshack.us/img519/8950/mojefirmoweradiozp6.jpg
Niestety nie dostałem kluczy żeby je wymontować ale to się jakoś dorobi. Tylko zastanawiam się czy ono jest przykręcane z tyłu tak jak ktoś sugerował. Może ktoś z was miał takie same radio w VI gen.?
skolopendra
25-05-07, 21:02
nie dostałem kluczy żeby je wymontować ale to się jakoś dorobi.
wystarczy włożyć w cztery otworki drut ok 1,5 mm i wyciągnąć :d
ja je miałem w 6gen i nie było przykręcone z tyłu. W dziurki włożyłem gwoździe (np z castorama :D) na głębokość gdzieś tak z 2,5 cm. Żeby odhaczyć trzeba je lekko do środka wygiąć jak są włożone i powinno powo,i wychodzi podważając. Co do zasady raz jedna raz drugą stronę podwazałem
A sciszanie i podłaszanie samoczynne też u mnie było, wiec pewnie wada fabryczna.
pzdr
radio juz wymnontowane, nie było jednak przykręcone,, okazało sie ze z tyłu rafia była gumowa zatyczka która nie pozwalała wyjąć radia. W wolnej chwiili postaram sie zrobić kilka zdjęć i wyjaśnić w czym był problem , może się przyda innym.
Siemano,
dziś rano spróbowałem wyjąć radyjko i poszło bez problemu. Nie było przykręcane :d