PDA

Zobacz pełną wersję : nagrzewa sie BARDZO .....czy to uszczelka pod glowica

Amorr
16-05-07, 19:08
D16v1 ~220,000 przebiegu
Strasznie sie nagrzewal silnik i co najgorsze nie dzialal przelacznik od grzania [mimo max hot wialo zimne]. Autko pare razy dzieki temu zlapalo WYSOKA temp i nawet wywalilo wezyk z korka chlodnicy i spierdzielala woda na silnik. Wezyk w koncu zacisnolem zaciskami i nie spada.
Zmienilem termostat w miare odpowietrzylem uklad i przez pewnien bardzo krotki czas bylo oki - wialo cieple powietrzenawet na postoju i wygladalo, ze to wina termostatu byla.
No i doopa znowu to samo silnik sie nagrzewa/przegrzewa, cieple powietrze nie wieje ... ogolna lipa bo sie jezdzic "sprawniej" nie da.
Znajomy machanior mowi, ze to niestety uszczelka pod glowica ..... lecz jesli juz robic na cacy to troooooche by mnie to kosztowalo [autko ~200,000 na lpg .. wiec w najgorszym wypadku zawory, pierscienie .... no ja jej nie oszczedzalem a akurat co mowi ten mechanik to sie zawsze sprawdza]. Ustalilismy plan, ze robimy uszczelke i tyle - no wraz z obrobka glowicy.

Wymiana uszczelki pomoze w NIE nagrzewaniu sie autka ?? Czemu nie daje nawiewu cieplego powietrza po wymianie termostatu ??

Mr_Harry
17-05-07, 10:40
No ja nie jestem pewien, czy termostat odpowiada za grzanie lub nie w kabinie. On odpowiada za włączanie lub nie dużego obiegu płynu chłodzącego silnik. Do nagrzewania kabiny jest nagrzewnica - taka dodatkowa chłodnica i jeżeli ona nie grzeje to może sterowanie dopływem płynu chłodzącego do tej nagrzewnicy nie działa. Mimo to ogrzewnie wnętrza nie może mieć wpływu na zachowywanie się temperatury silnika i wywalanie płynu. Na pewno jest coś nie tak z silnikiem (uszczelka) lub pompa wodna jest zatarta/popsuta.
Dobra diagnoza to podstawa - warto wydać na nią parę groszy, bo remonty w ciemno raczej prowadzą do flustracji :)

rem36
17-05-07, 11:18
silnik si egrzeje i nie masz ogrzewania bo nei masz plynu w ukladzie, a plynu zapewne nie masz dlatego ze dmuchnelo uszczelke i cisnie wywala plyn poza uklad.

Amorr
17-05-07, 11:23
pompa raczej oki ladnie wir wody na odkeconym koreczku widac po dodaniu gazu

trzeba robic uszczelke .... jakiej firmy polecicie - zmienial juz ktos uszczelke w d16v1

w hurtowni maja takoma za 143 ....

wunat
17-05-07, 13:31
takoma jest mocno kontrowersyjna imo. na forum polecaja, natomiast ja, Motyl i Furai mielismy i wszystkim nam wydmuchalo w podobnym czasie...

Amorr
18-05-07, 14:05
wiec jaka polecicie do d16v1 ?? oraz jesli macie to ew. namiary - szukalem w necie lecz chyba tylko takome maja

wunat
18-05-07, 16:55
tylko oem

Amorr
22-05-07, 10:50
zapobiegawczo zamiast uszczelki wymienie .. silnik. Ten ma juz ponad 270,000 w tym wiekszosc na lpg nowy duuuuuzo mniej praktycznie nowka .... w starym trzeba by i pompe wymienic i .... oj zaczelo by sie - zreszta 2gich 270,00 pewnie by nie przejechal ...

civic45
22-05-07, 21:04
zapobiegawczo zamiast uszczelki wymienie .. silnik
:d :d :d :d

Motyl
23-05-07, 00:04
zapobiegawczo zamiast uszczelki wymienie .. zreszta 2gich 270,00 pewnie by nie przejechal ...
eeeee tamm

gdyby jednak miała byc wymieniana uszczelka to różnica w cenie między takoma a oem jest tak niewielka, że nie ma się nad czym zastanawiać, brać oem