Zobacz pełną wersję : Stuki przy delikatnym naciśnięciu hamulca.
Witam.
Na początku witam serdecznie szanowne grono.
Jestem posiadaczem Civica MB27 liftback 1.4 is. 98r.
Moj problem polega na tym że przy delikatnym naciśnięciu hamulca (zanim jeszcze samochód zacznie hamować) bardzo często słychać głośne stuki. Znikają one w momencie kiedy samochód hamuje. Stuki te (najpierw delikatne) zaczęły pojawiać się po wymianie klocków i tarcz z przodu. Z biegiem czasu zaczęły się nasilać. Sprawdzałem już czy tarcza hamulcowa nie jest luźna ale wszystko jest ok. Proszę pomózcie.
alremas
A w zaciskach wszystko dokręcone?
Podokręcane na maksa. Zastanawiałem się jeszcze czy może to być luźny przegub wewnętrzny od strony skrzyni.
Bassmaster
15-05-07, 22:59
Ja mam podobnie: tarcze Brembo, klocki Ate i kiedy naciskam lekko hamulec (powiedzmy 1/2 lub mniej siły potrzebnej do zablokowania) słyszę stuki z okolic lewego koła (na pewno szybsze niż częstotliwość obracającego się koła).
W zaciskach wszystko podokręcane i przesmarowane na bank (kilka razy je rozbierałem i skręcałem do kupy, także znam każdą śrubkę).
Czasem gdy jadę pod górkę i stanę w miejscu trzymając nogę na hamulcu to coś z przodu potrafi zgrzytnąć.
Obstawiam przegub zewnętrzny lewy, ale zastanawiam się też czy to nie łożysko.
Kurcze, a miałem już nic nie wymieniać... :/
Widze że nie tylko ja mam ten problem.
Podokręcane na maksa. Zastanawiałem się jeszcze czy może to być luźny przegub wewnętrzny od strony skrzyni.
może być, a jak ruszasz na skręconych kołach do tyłu lub przodu to coś słychać?
Czy na pewno z przodu, dzwięki lubia robić figle. Mże to z tyłu.
A jeśli przód to może zwichrowane tarcze.
Przy ruszaniu nie ma żadnych objawów. Tarcze są nowe i gdyby były zwichrowane to drżałby ster przy hamowaniu szczególnie z większych prędkości.
Bassmaster
16-05-07, 16:57
U mnie również tarcze nie pogięte, sprawdzałem.
Stuki definitywnie pochodzą z przodu, w moim przypadku z lewej strony.
Tylko zastanawiam się: przegub czy łożysko?
Stuki występują w czasie jazdy na wprost i podczas skręcania, ale tylko gdy wciskam hamulec.
Tylko jak je wyeliminować. Słuchanie głośnego radia już mnie męczy :)
[ Dodano: Sro 16 Maj, 2007 ]
Tylko jak je wyeliminować. Słuchanie głośnego radia już mnie męczy :/
U mnie stuki dochodzą z tylnego lewego koła i również tylko podczas hamowania. Dodatkowo każde stuknięcie da się odczuć pod nogą wciskającą hamulec. Mam zużyte (nierównomiernie) tylne zaciski, miałem też problem z nierównomierną siłą hamowania w tyle i ręcznym w tym kole (zapieczony cylinderek). Po wymianie zacisków dam znać, czy stuki ustały.
Powodzenia w rozwiązaniu problemu!
Bassmaster
15-04-08, 22:31
U mnie kazało się, że ani to przegub ani łożysko.
Zmieniłem przednie klocki z ATE na FERODO i stuki ustały, podczas wymiany przeczyściłem cały zacisk, dałem także nowy smar na szpilki.