PDA

Zobacz pełną wersję : Xenony w naszych lampach.

Matixs
27-11-11, 17:28
Witajcie. A więc ma do Was takie pytanie. Czy ktoś posiada u siebie zamontowane xenony? Chodzi mi o takie xenony bez soczewki tylko normalnie w lampie. Zastanawiałem się nad tym czy taki reflektor przypadkiem mocno nie oślepia. No bo wiadomo ma ryflowane szkło. Chodzi mi o civica po lifcie.
Uprzedzam wypowiedzi. Nie chce u siebie montować xenonów tylko chciałem się dowiedzieć i zorientować jak to wygląda. Bo kiedyś widziałem że ktoś na forum miał w lampie xenony 8000k.

jakub005
27-11-11, 19:46
Moim zdaniem jedyny słuszny montaż xenonów to tylko w soczewce do tego przystosowanej. Sam ostatnio przerabiałem na soczewki i wiem, że jest to trochę kosztowne, ale efekt jest mega zadowalający (barwa 4300K). Odradzam 8000K bo się bardziej rzuca w oczy, że jest przerabiane i mogą Cię szybciej wychytrzyć. Poniżej link do podobnego tematu i do do moich fotek jak to u mnie wygląda.

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?30801-Xenony-do-Civica-5D-kilka-pyta%F1&highlight=jakub005

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?38805-D14A8-Jakub005&highlight=jakub005

Matixs
27-11-11, 20:43
Na początku chciałem zamontować, ale po głębszym zastanowieniu się chyba tego nie zrobię. Najbardziej boje się o to żeby nie oślepiać bo wiadomo ja sam nie lubię jak ktoś mnie mocno oślepia. A jeśli by ustawić np. na stacji diagnostycznej o parę cm niżej niż zwykle to robią?
Na soczewki nie bardzo chciałbym przerabiać bo wiadomo są większe koszty. Ale przecież soczewka też oślepia może nie aż tak bardzo jak zwykła lampa z xenonem, ale też oślepia. A przerobienie na soczewkę i tak nie ma homologacji więc tak czy tak dowód poleci a diagnosta może nie podbić przeglądu.
Mógłby się ktoś wypowiedzieć kto ma xenony bez soczewek? Bo widziałem że na forum parę osób miało xenony.

sucharek
27-11-11, 22:19
no ja tez odradzam 8000 K za bardzo zuca sie w oczy :( mam 4300k i jest bez lipy inaczej pieski lubia sie czepiac w soczewce nawet

Matixs
28-11-11, 15:01
No tak w soczewce. Ale jak ma się sprawa w normalnej lampie? Chciałem wziąć 4300K do zwykłych lamp. Nawet jakbym miał soczewki to nie brałbym 8000K tylko 6K bo wydaje mi się że lepiej oświetlają drogę mają bardziej białe światło niż niebieskie.

Son - Goku
03-12-11, 08:44
Z tym kloszem,by obniżyć niżej to już nie jeden chciał.

Ale jak to w praktyce to nie wiem.

Też miałem taki dylemat by włożyć do moich lamp bez soczewek bo to spore koszta.

Z tego co wiem, niszczy się klosz odbicia tego światła

sucharek
03-12-11, 08:59
ja tam wlozylem i swieci bardzo dobrze i 4300 k dla mnie optymany kolor

SmIRnOff
03-12-11, 10:09
Ja miałem kilka miesiecy zestaw bixenon 6000k i nie zauwazyłem zeby oslepialy. zwykly xenon moze, ale zarnik w bixenonie jest skonstruowany troszke inaczej :) a zdjąłem bo spalil mi sie jeden a w drugim w tym samym czasie przyciałem kabel i obydwa nie swieciły.

Matixs
03-12-11, 10:39
A masz może zdjęcia jak to świeci? Bo ja też chciałbym kupić, ale 4300K tylko najbardziej się boje o to żeby nie oślepiały takie lampy strasznie bo wtedy to nie ciekawie będzie. Na razie sobie i tak odpuściłem bo wszędzie wszyscy mówią że to nie zda egzaminu bo będzie strasznie oślepiać.

comatose
03-12-11, 12:43
Uprzedzam wypowiedzi. Nie chce u siebie montować xenonów tylko chciałem się dowiedzieć i zorientować jak to wygląda. Bo kiedyś widziałem że ktoś na forum miał w lampie xenony 8000k.

No tak w soczewce. Ale jak ma się sprawa w normalnej lampie? Chciałem wziąć 4300K do zwykłych lamp. Nawet jakbym miał soczewki to nie brałbym 8000K tylko 6K bo wydaje mi się że lepiej oświetlają drogę mają bardziej białe światło niż niebieskie.
n\Nie ma to jak być słownym i trzymać się jednej wersji :o

sucharek
03-12-11, 13:21
ja miałem wcześniej zwykle i nie oślepiały a co do odpowiedzi kolgi smirnof :) bixenon jest z switlami dlugimi a xenon z mijania tylko wiec roznicy w zwyklym swieceniu nie ma

Matixs
03-12-11, 13:28
comatose Może źle to ująłem. Waham się nad tym, najpierw chciałem się zorientować jak sprawa ma się w zwykłych reflektorach bo nie chce kogoś oślepiać. Szczerze mówiąc to bardzo podobają mi się xenony bo zajefajnie oświetlają drogę :) No, ale nie do każdego samochodu się nadają. Wypowiedziałby się ktoś jeszcze na ten temat? Tylko ktoś kto miał zamontowane lub ma zamontowane xenony, a nie kierujący się tym co wyczytał na internecie.

demonobiker
03-12-11, 13:31
ja miałem w zwykłych lampach trzeba je było troszke niżej ustawić i nie było tragedi nawet na stacji diagnostycznej, ale zauważyłem że xenony np w zwykłych lamapch w fiacie bravo oslepiają niesamowicie

Matixs
03-12-11, 13:32
Czyli co mogę kupić i spróbować? Bo nie chciałbym wyrzucać 160zł w błoto. A nawet nie mam od kogo pożyczyć żeby sprawdzić jak to wygląda.

sucharek
18-12-11, 16:33
kup to zoabczysz swieci ladnie najlepeiej wes 5000 k

embargo
18-12-11, 16:52
Każdy ksenon w lampie nie przystosowanej do tego będzie oślepiał!
To ,że staniesz 3 metry przed maską popatrzysz z wysokości 1,5metra i stwierdzisz, że nie oślepia to mało miarodajne. Reflektory pod halogen formują wiązkę inaczej niż reflektory pod ksenon , twierdzenia ,że linia odcięcia w takich lampach (seria halogen + ksenon) jest ok to bzdura bo może jest ok dla laika ale popatrz ile światła jest emitowane poza tą linią - nad i po bokach = oślepia, jeżeli po mimo takich argumentów nadal jesteś przekonany ,że wszystko jest ok, to popatrz w swoją lampę w deszczu z 30metrów na wysokości oczu kierowcy - 1,20metra .

Jeżeli ksenon to tylko w soczewce.
Co do barwy seryjnie oscyluje ona w granicach 4300-4700K wszystko powyżej 5000K rzuca się w oczy i nie wygląda na seryjne rozwiązania poza tym wraz z wzrostem temperatury barwowej zmniejsza się ilość generowanego światła pomijając już fakt najlepszego zakresu w którym ludzkie oko da sobie radę.

sucharek
20-12-11, 16:30
kup to zoabczysz a najlepeij zamontuj soczewki 4300 k i tyle na ten temat jak prawidlowo ustawisz to nic nie bedzie oslepiac

Matixs
21-12-11, 10:03
Kupiłem i zobaczyłem :)

embargo
21-12-11, 10:35
nie oczekuj rewelacji po takim zestawie :)
a jak staniesz koło auta z seryjnym ksenonem to się tylko zdenerwujesz

bont
21-12-11, 11:34
czytam od początku temat i nie wiem do której gen chcecie ten xenon montować, z doświadczenia powiem tyle, zakupiłem zestaw na allegro 4300k za coś ok 150zl i założylem to do seryjnych lamp do crx'a na -40 glebie ,czyli lampy z samego załozenia niżej niż standardowo w innych autach.Efekt? jeden wyjazd na ulice i 3 razy dostałem znak że oślepiam (mrugali mi długimi) lampy ustawione odpowiednio a nawet ciut niżej jednak w zwykłej lamie to nic nie da bo oślepia światło które jest niewłaściwe odbite do odbłyśnika, oslepia reszta która by żarniku xenonowym jest odbita niewłaściwie i świeci w niebo.2 sprawa to wariowała mi elektryka w aucie, przy załaczaniu lamp na postoju silnik potrafił zgasnąc.

Teraz mam civica VI Ej9 i jak wiadomo tam są lampy z gladkim szkłem i nie wiem jak to by wygladało w tym wypadku, może ktoś to już próbował?

qureku.
21-12-11, 11:40
Teraz mam civica VI Ej9 i jak wiadomo tam są lampy z gladkim szkłem i nie wiem jak to by wygladało w tym wypadku, może ktoś to już próbował?

Przeczytaj jeszcze raz post embargo..Bez soczewki będzie oślepiać.

Matixs
21-12-11, 14:45
Ale przecież są samochody z xenonami bez soczewek. I umówmy się, soczewki też oślepiają tylko że mają ładny rozkład światła niż normalna lampa.

embargo
21-12-11, 16:39
Owszem każde źródło światła oślepia.

Są samochody z seryjnym ksenonem w lampie bez soczewki i co to zmienia ? - taka lampa jest zupełnie inaczej skonstruowana - wewnątrz jest specjalny koszyk wokół żarnika który powoduje ,że świeci on jedynie w jednym kierunku ( to nie to samo co osłonki w "bixenonie h4" ) do tego specjalnie zaprojektowany odbłyśnik, i niewiele taka technologia ma wspólnego z tym jak włożysz żarnik z ryżu do seryjnej lampy z np. ryflowanym kloszem. :)

LoL
27-12-11, 22:06
Żadnych Xenonów do zwykłych lamp!!! Będzie tylko oślepiać wszystkich dokoła, a w lampach z MB szczególnie (sprawdzane). Jedyne słuszne rozwiązanie to przeróbka lamp(brak zamienników): soczewka i żarnik xenonowy + spryskiwacze reflektorów.

bont
30-12-11, 07:35
LoL z tymi spryskiwaczami to poleciałeś, z resztą moge sie zgodzić. Ktoś kiedyś wymyślił że do xenonu musi być spryskiwać a z tym spryskiem to tak jak z elektryczną rególacją świateł, prawie każdy samochód to posiada ale kto używa? to samo z tymi spryskiwaczami, to że są nie znaczy że lampy zawsze będę czyste :(

MikeFoto
30-12-11, 12:31
LoL z tymi spryskiwaczami to poleciałeś, z resztą moge sie zgodzić. Ktoś kiedyś wymyślił że do xenonu musi być spryskiwać a z tym spryskiem to tak jak z elektryczną rególacją świateł, prawie każdy samochód to posiada ale kto używa? to samo z tymi spryskiwaczami, to że są nie znaczy że lampy zawsze będę czyste :(

Tak stanowi rozporządzenie:
Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG
ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń
oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej

http://www.infor.pl/download/site/pl/oj/2007/l_137/l_13720070530pl00010067.pdf

Patrz punkt 6.2.9

jakub005
30-12-11, 12:34
Ja staram się za każdym razem jak ruszam myć światła, ale przy aktualnych warunkach przejadę parę kilometrów i trzeba znowu myć. W dzień to można trochę odpuścić, ale w nocy to masakra.

hektor32
01-01-12, 21:22
witam możesz powiedzieć ile kosztuje przeróbka takich lamp?

alen333
02-01-12, 13:57
witam możesz powiedzieć ile kosztuje przeróbka takich lamp?
Tu się wszystkiego dowiesz:
http://hidretrofit.wordpress.com/
Gadu-Gadu: 9058597

jakub005
02-01-12, 15:53
Tam właśnie robiłem- polecam (hektor32 wysłałem Ci PW)

hektor32
02-01-12, 19:35
dzięki wszystkim za info w szególności jakub005

Maly166
02-01-12, 20:07
Ja tam mam u siebie w ej9 xenony i nie oslepiaja nawet panowie policjanci sie nie czepiaja a juz pare razy mnie trzymali:)
mam barwe 5000k

embargo
02-01-12, 20:36
żyj w tym przekonaniu ;] popatrz na swoje włączone lampy w deszczu lub gdy są brudne i pogadamy jak bardzo oślepiają.

Maly166
02-01-12, 20:38
No nie wiem ja mam ustawione nisko i jeszcze nikt mi nie mrygal

embargo
02-01-12, 20:39
do czasu

MikeFoto
02-01-12, 20:48
Porównanie reflektorów i pseudoxenonów tam włożonych między 3D a 5D kompletnie niema sensu.
Wystarczy rzucić okiem na konstrukcję reflektora. W 3D gładka szybka a za prawidłowy strumień świetlny odpowiada odpowiednio wyprofilowany odbłyśnik, a 5D - szkło z odpowiednią mozaiką pryzmatów oraz paraboliczny odbłyśnik.

No nie wiem ja mam ustawione nisko i jeszcze nikt mi nie mrygal

Fajne myślenie, niema co.....idąc tym tokiem rozumowania można napisać: "Ja zawsze przechodzę na czerwonym i jeszcze nikt mnie nie przejechał"

http://www.youtube.com/watch?v=9icEdkRvJOs