Zobacz pełną wersję : 1.3 civic przygasa po podpompowaniu hamulcem ;/
PAWELEKHONDA
27-11-11, 16:46
witam Panowie mam problem honda civic 1.3 na gazniku jak odpale chodzi na biegu jałowym to po popdpompowaniu tak z 4 razy pedałem hamulca przygasa i ma chec zgasnac;/ jak puszcze wraca do normy
tak samo jest w czasie jazdy jak np wchodze w zakret i lekko wcisne hamulec aby zwolnic;/
miał ktos moze podobnie albo wie o co chodzi co moze byc przyczyna ? ;/
Ja zauważyłem u siebie że na biegu jałowym jak wcisnę hamulec to obroty się delikatnie bujną, ale nie wydaje mi się żeby to było coś nie tak z pompą, czy z czymkolwiek.
Przy naciskaniu hamulca, obroty mają się delikatnie podnieść, to jest normalne ;) A że u Kolegi spadają, to może jak już wyżej napisane, spowodowane że pompa niedomaga..
PAWELEKHONDA
27-11-11, 19:55
to co radzicie wymienic pompe? czy jest jakis sposób zeby to sprawdzic i wyeliminowac?
Pompy nie wymieniaj, bo zaraz będzie to samo. Zmień uszczelniacze na tłoku pompy (koszt niewielki ok. 18zł) i godzina roboty.
PAWELEKHONDA
27-11-11, 22:12
aha no ok dzieki pokombinuje cos z tym :)
Twoim problemem nie jest pompa tylko podcisnienie i serwo ,sprawdż je :)
Według mnie jest chyba OK. Przy wtrysku silniczek krokowy podnosi obroty przy hamowaniu i niweluje tym "ubytek" powietrza z kolektora spowodowany działaniem serwa. W gaźnikach już to tak nie działa i po podpompowaniu obroty spadają.
Arturvf500
01-12-11, 16:21
Według mnie jest chyba OK. Przy wtrysku silniczek krokowy podnosi obroty przy hamowaniu i niweluje tym "ubytek" powietrza z kolektora spowodowany działaniem serwa.
to nie ubytek tylko dodatek;) serwo jest podcisnieniowe, wiec jak mozna sie domyslic silnik odsysa z niego powietrze sprzed membrany