PDA

Zobacz pełną wersję : czujnik tylnej klapy

adixon
14-05-07, 20:15
witam
ostatnio zapaliła mi się kontrolka iż klapa jest otwarta sprawdziłem miernikiem każdy styk przy klapie i wszystko jest ok.

Powinno być:
klapa zamknięta >>+12V
klapa otwarta >> masa
A jest:
klapa zamknięta >>+4,6V
klapa otwarta >> masa

Może ktoś wie dlaczego nie ma 12V ? dodam że wcześniej wszystko działało

seawater
14-05-07, 23:11
Ale jaka to Honda?

adixon
14-05-07, 23:17
Vgen HB

emg
14-05-07, 23:33
gdzieś coś się z masą stalo albo kabelek się przetarl i zwarcie

jurbassteck
05-04-12, 13:33
Podłączę się.. Którędy idą przewody od czujnika klapy? Mam ten sam problem i jest to dość irytujące..
Już wiem, którędy idą, więc tej odpowiedzi nie oczekuję, ale..
No właśnie - sprawdziłem styki w klapie, sprawdziłem przewody (nie obcierają) i dalej miga..
Zauważyłem, że jak jest zamknięta klapa, to by lampka na desce się nie świeciła, trzeba trzasnąć drzwiami (zamknąć drzwi, czasem dwukrotnie), ew docisnąć dolną część klapy (HB Vgen, 3 drzwi 1995r). Czasem pomaga, czasem nie.. Proszę o pomoc!

SorryAleNiChu
05-04-12, 17:45
Krańcówka nie styka jak trzeba. Wymień ją lub zamocuj ją w taki sposób aby zwierała po zamknięciu klapy.

jurbassteck
05-04-12, 19:59
Krańcówka? A co to (sorry za pytanie w stylu blondynki :P). Czy chodzi o zamek w bocznej części klapy?

Feniks333
05-04-12, 20:03
To jest czujnik.
Dla przykładu krańcówka w drzwiach włącza oświetlenie kabiny, a krańcówka w bagażniku kontrolkę otwarcia bagażnika.

jurbassteck
05-04-12, 22:56
Ok, jak zamykam klapę i szybę to lampka wewnątrz bagażnika gaśnie. Jak zamykam drzwi, to światło kabiny również. A przez większość czasu pali mi się ta cholerna dioda na desce rozdzielczej! A, i alarm potrafi się włączyć ot tak sobie. Teraz pytanie, jak ten czujnik w zamku (tą krańcówkę) zreperować, przeczyścić etc? Rozebrałem dziś pół samochodu (plastiki z tyłu) i dalej d.pa. Odłączyłem przewody od czujników klapy i mimo tego lampka na desce się dalej paliła. O co chodzi?

SorryAleNiChu
06-04-12, 00:04
Zauważ że jak zewrzesz styki krańcówki/czujnika (jak tam wolisz) to kontrolka się zapali. Musisz zobaczyć czy jak zamykasz klapę to krańcówka na pewno zostaje wciśnięta.

Chipsy2
06-04-12, 10:08
krańcówki w burcie są 3 w każdym z zamków jest oddzielna. Jedna (tak mi się przynajmniej wydaje) z nich chyba ta która jest od szyby odpowiada za zapalanie/gaszenie lampki w bagażniku ale wszystkie odpowiadają za kontrolkę na desce.

jurbassteck
06-04-12, 11:06
Dzięki :) Teraz czuję się uświadomiony :)
Wczoraj wieczorem psiknąłem we wszystkie trzy wd40 i kontrolka gasła po zamknięciu i zapalała się po otwarciu, więc dobrze jest. Zobaczymy dziś, a jak nie, to będę rozbierał zamki i zabiorę się za czyszczenie.