PDA

Zobacz pełną wersję : kontrolka świateł drogowych świeci cały czas

bastek13
26-11-11, 19:13
witam,
od pewenego czasu po włączeniu przełącznika świateł (na jakiekolwiek -czy postojowe, czy mijania) świeci mi się cały czas niebieska kontrolka świateł drogowych, chociaż same światła świecą tak jak powinny. Co może być powodem problemu ?
pozdr
bastek

bastek13
27-11-11, 09:17
skojarzyło mi się że dzieje się to od momentu, gdy odebrałem samochód z przeglądu - facet wymienił mi kostkę przy lewym reflektorze bo się stopiła - czy np niewłaściwe podłączenie kabli w kostce może dać taki efekt ? (a jednocześnie światła mogą prawidłowo świecić) ?

Fidox
27-11-11, 16:32
Oblukaj kostke najlepiej miernikiem - i prawą i lewą. Chociaż dziwne by było żeby kontrolka się świeciła a światła wszystkie działały w porządku. Btw. jak to Ci się stopiła? Możliwe też że możesz mieć zwarcie gdzieś przy zegarach i kontrolka od drogowych zaskakuje razem np. z pozycjami czy mijania.

bastek13
28-11-11, 10:20
kontrolka zaskakuje razem ze światłami mijania, jak odłączyłem tą lewą kostkę to świeci dużo słabiej (ale widac lekkie podświetlenie), czyli ta kostka cos miesza ale poza tym jest jeszcze coś - bo przeciez nie powinno być zupełnie podswietlone. Kostka mi się stopila i pokruszyla - nie wiem, moze to kwestia tych zarowek "xenon charge" z CHRL :). Czy mogłbyc spojrzec w jakiej kolejnosci u Ciebie (lub ktos inny jesli ma mozliwosc) wchodzą kable do kostki po stronie kierowcy ? chce się upewnić czy mi dobrze w warsztacie podłączyli.

reaktor
28-11-11, 11:28
To jest jakby awaryjny system jak siadaja oba mijania to automatycznie wlaczaja sie drogowe . Tobie prawdopodobnie jedo swieci slabo tak jak u mnie i tez mi sie stopila kostka. To chyba kwestia masy

vnv_nation
28-11-11, 11:34
skojarzyło mi się że dzieje się to od momentu, gdy odebrałem samochód z przeglądu - facet wymienił mi kostkę przy lewym reflektorze bo się stopiła

To czemu do niego od razu nie pojedziesz i nie powiesz ze odkad tam grzebal zaczela kontrolka swiecic?

bastek13
29-11-11, 10:37
To czemu do niego od razu nie pojedziesz i nie powiesz ze odkad tam grzebal zaczela kontrolka swiecic?

pare miesiecy temu byla w tym warsztacie a mocna swieci od kilku dni, wczesniej bylo tylko lekko podswietlone to sobie dalem spokoj, ale okazalo sie ze poza zle podłączoną kostką tez źle linkę ręcznego naciągnął - łapie tylko jedno koło - na przeglądzie technicznym to wyszło (dobrze że pieczątkę przybili). Trzeba poszukac innego magika.

bastek13
03-12-11, 16:36
Oblukaj kostke najlepiej miernikiem - i prawą i lewą. Chociaż dziwne by było żeby kontrolka się świeciła a światła wszystkie działały w porządku. Btw. jak to Ci się stopiła? Możliwe też że możesz mieć zwarcie gdzieś przy zegarach i kontrolka od drogowych zaskakuje razem np. z pozycjami czy mijania.

pomierzyłem dzisiaj miernikiem, wszystko jest ok - zarówno przy światłach mijania jak i drogowych prąd idzie tylko na 1 właściwy kabel, więc problem musi być gdzieś indziej. Kontrolka podświetla się przy włączeniu świateł mijania, czy masz moze pomysl gdzie mozna sprawdzic przy zegarach ?

befree
05-12-11, 20:23
Miałem identyczny problem.. Najpierw w prawej lampie, pozniej w lewej. Z jedna zajechalem na przeglad i mi wymienili. Też od tamtej pory zaczęła lekko sie palić kontrolka od drogowych.. Myslalem ze tak ma byc.. Po miesiacu zauwazylem ze zaczyna mi nie laczyc lewa lampa, wiec chcialem kostke docisnac, jednak ta mi sie rozsypala w rekach... Okazalo sie zle podlaczenie kabli i brak masy na ktorejs lampie. Teraz jest wszystko ok i drogowe światła w koncu swieca jak drogowe ! :)

bastek13
06-12-11, 09:39
u mmie tez kable były źlw podpięte ale jak poprawiłem to kontrolka swieci nadal :(

befree
06-12-11, 16:35
może źle poprawiłeś. Ja sam też poprawiałem.. Bez miernika i kontrolki przemieniałem kable na wszystkie sposoby i tak było tak samo. Aż w końcu pojechałem do *****istego elektryka (mojego wujka hehe) i problem znikł. W Aso jak pisałem powyżej mówili że jest dobrze, ale jednak nie było .. Pojedź do kogoś kto sie zna na elektryce, ewentualnie sam użyj śrubokręta z kontrolką i będzie widać :)

bastek13
07-12-11, 09:43
może źle poprawiłeś. Ja sam też poprawiałem.. Bez miernika i kontrolki przemieniałem kable na wszystkie sposoby i tak było tak samo. Aż w końcu pojechałem do *****istego elektryka (mojego wujka hehe) i problem znikł. W Aso jak pisałem powyżej mówili że jest dobrze, ale jednak nie było .. Pojedź do kogoś kto sie zna na elektryce, ewentualnie sam użyj śrubokręta z kontrolką i będzie widać :)

no właśnie z miernikiem poprawiałem, sprawdziłem dokładnie na światłach mijania i drogowych i mam 100% pewności że kable do żarówki wchodzą w dobrej kolejności. to jest niestety coś innego, tylko nie mam pomysłu co

Poll
08-12-11, 20:58
Ja w seacie cordobie miałem problem żarzącej się kontrolki drogowych. Co było? Jakiś "elektryk" podpiął odwrotnie kostkę hahaha. Sprawdz jak jest podłączone względem 2-giej.