Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skrzywiona tylna belka / wypadek

Civic5V
26-11-11, 14:08
Witam
Dziś rano wpadłem w poślizg wychodząc z zakrętu ( tak tak za szybko ;/ było ) nie udało mi się wyprowadzić auta po czym ostro przywaliłem w krawężnik
siła uderzenia była na tyle duża że skrzywiło mi belkę, tylną felga z oponą stoi jakby mniej więcej tak : ,, \ ,, góra wystaje dół schowany
nie jestem mechanikiem ale z tego co widać wahacz też skrzywiony ;/ na szczęście nikomu nic się nie stało .
Odnośnie belki lepiej kupić używaną niż prostować to co jest ? no i tak mniej więcej ile gdzieś może mnie to kosztować .

postaram się wieczorem wrzucić foto jak to wygląda ...;/

chudypiter
26-11-11, 17:41
W civic-u nie masz belki, tylko wahacze. Ciężko bez zdjęcia koła pisać co mogło się uszkodzić.

Civic5V
26-11-11, 18:20
tak to wygląda ;/

http://imageshack.us/photo/my-images/88/dsc07443b.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/846/dsc07444t.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/521/dsc07445t.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/338/dsc07446a.jpg/

Konrad84
26-11-11, 18:58
Grubo!

Z blacharskich rzeczy najlepiej było by wymienić mocowanie wahaczy poprzecznych, dolnych (wyciąć i wspawać proste z innej budy).
Z mechanicznych na pewno wahacz wleczony, najlepiej kompletny, może wahacze poprzeczne (nie widać).

Przy okazji możesz sobie zabezpieczyć podwozie przed korozją.

Civic5V
26-11-11, 19:24
to może inne pytanie
opłaca się to w ogóle robić ... bo chyba koszt będzie nie mały ...

Chipsy2
26-11-11, 19:31
Najlepiej wymienić tą belkę w całości kiedyś jeśli dobrze pamiętam sprzedawałem takową koledze tu z forum chyba to był Marcov ale pewien nie jestem. Miał przypadek całkiem podobny do twojego i po wymianie belki w całości problem ustał z tą poprawką że kupił ode mnie belkę całkowicie nową nigdy nie zakładana na auto ale wydaje mi się że spokojnie jak założysz używaną ale prostą to będzie całkiem git. Jedna sprawa musisz mieć ogarniętego blacharza żeby ci tego przypadkiem krzywo nie wspawał bo potem będziesz miał kłopot z geometrią tylnego zawieszenia. A swoją drogą wydaje mi się że coś tam się wcześniej działo bo jakiś dziwny spaw tam chyba widać. I pewnie właśnie stąd takie zniekształcenia.

Civic5V
26-11-11, 19:40
Możliwe choć przed kupnem autko było na geometrii i ogólnym przeglądzie i nie było żadnych uwag ...
Szukałem też takiej belki na allegro itd. nic ... napiszę na forum wstawię foto o co mi dokładnie chodzi może ktoś ma ;)

greg-si
26-11-11, 22:58
Moim zdaniem gra nie warta świeczki bo autko wraz może zostawiać 4 ślady.

lozek
26-11-11, 23:50
Moim zdaniem gra nie warta świeczki bo autko wraz może zostawiać 4 ślady.

może ale nie musi. A co zrobi z autem w takim stanie? Bo raczej nie sprzeda, chyba, że za torebke ryżu...

Civic5V
26-11-11, 23:55
jest w mojej miejscowości blacharz i to na prawdę dobry myślę, że jeśli powie nie ma sensu i szkoda kasy to pozostanie kupić nową Hanie ...

pp89
27-11-11, 12:42
Miałem taki sam przypadek, tyle że nie ze swojej winy (wymusił mi pierwszeństwo) i koszty pokryło ubezpieczenie sprawcy.

U mnie było jeszcze mocniej wgięte niż u Ciebie. Trzeba było wspawać całą belkę, bo wyciągnąć się nie dało - za sztywny materiał. Kosztowało mnie to jakieś (już dokładnie nie pamiętam) 1000-1200zł + wahacz poprzeczny + łożysko. Reszta była okey.

greg-si
27-11-11, 13:06
może ale nie musi. A co zrobi z autem w takim stanie? Bo raczej nie sprzeda, chyba, że za torebke ryżu...
Pewnie że nie musi jednak ja bałbym się to naprawiać bez robienia geometrii w czasie spawania.
Do tego może wyjść sporo innych rzeczy do roboty bo widać że mocowanie wahacza pociągnęło trochę budę.

Civic5V
27-11-11, 14:04
hm zobaczę jak to oceni blacharz jeśli będzie to naprawiane to geometria tez będzie ...
a tak przy okazji jaki jest koszt odnośnie alufelg chodzi o prostowanie ...bo polerkę zrobię sam .

Saiti
27-11-11, 14:10
Z tyłu nie da się w pełni ustawić geometrii. Będziesz musiał zainwestować w regulowane wahacze.

Jeden kolega miał podobną sytuację w 4 genie. Uderzył kołem w krawężnik, wypadł na łuku. W ASO powiedzieli mu, że nawet po ciągnięciu na ramie prawdopodobnie będzie trzeba zamontować wahacze regulowane - bez tego nie zagwarantują pełnej geometrii nadwozia.

Civic5V
27-11-11, 18:07
hm coś czuję, że naprawa tego nie ma sensu koszty chyba będą za duże ... same wahacze regulowane to koszt koło 500 zł za szt. do tego belka montaż przód też pewnie ucierpiał wiec pewnie też coś do wymiany 2 felgi do prostowania i polerka bo rant w jednej to przetarty trochę został ...

A więc tak :
Dzisiaj blacharz to zobaczył i stwierdził, że tragedii to nie ma nie trzeba nawet wymieniać belki ( ogólnie robocizna max 500zł ) plus części jeśli coś trzeba będzie wymienić co najlepsze wahacz jest cały cała siła uderzenia poszła na belkę .