Zobacz pełną wersję : Greddy TD04-11B
Witam.Od pewnego czasu kręci mnie Uturbienie mojej Concerto d16z2 .
Grzebałem ostatnio w piwnicy i znalazłem silnik od Peugeota 605 2.1TD .
Jeszcze bardziej ucieszyłem się gdy zobaczyłem że zachowała sie nawet turbina.
Jest to turbina greddy TD04-11b 5ccm
I tu się zaczynają schody. Szukam już 2 gi dzień mapy do tej turbiny i nic.Greddy na swojej stronie nic takiego nie ma.
Może ktoś z was miał doczynienia z taką turbiną i wie czy warto coś dalej z tym robić czy raczej szukać jakiegoś innego modelu?
Osobiście wolałbym pozostać przy tej opcji ponieważ ta turbina i tak mi zalega a jest w bardzo dobrym stanie.
Proszę o lekkie potraktowanie :) .Pozdrawiam
Darek
Jeżeli to turbinka od diesla, tak jak napisałeś to wkładanie jej wydaje mi się nie ma sensu, szczególnie do hondy, gdzie moc uzyskuje się w górnym zakresie obrotów.
Więc jestem 100% pewien że jak byś znalazł do niej mapę to się wogóle nie wstrzelisz w sprawność tej turbiny dla wyższych obrotów ( tudzież już nawet od 4000RPM, doładowanie będzie bardzo drastycznie spadać ).
Ja mam turbinke K03 -035 i już wiem że skończy mi się przy ok. 6000+ RPM.
Dlatego szukam okazji na jakąś większą, polecam coś od mitsubishi 14b lub K04 z audi 225KM.
To już pociądnie w takim zakresie jak powinno.
pzdr.
Tak właśnie myślałem ale nie mam doświadczenia z turbinami więc wolałem wyczytać z wykresu.
No to widzę że szykuje sie spory wydatek.A już mam zamówioną wycieczkę do afryki :) .Coś za coś.
A mam jeszcze taki pytanka.
Gdzie najlepiej zamontować dodatkowe wtryski Paliwa przy instalacji turbo ?
Czy wprowadzanie paliwa przed wtryskiwaczami nie grozi wybuchem w kolektorze dolotowym?
Wiem że tak może się dziać przy instalacji gazowej(taniej) gdzie paliwo podawane jest wcześniej i miesza sie z powietrzem.
Gdzie najlepiej zamontować dodatkowe wtryski Paliwa przy instalacji turbo ?
Czy wprowadzanie paliwa przed wtryskiwaczami nie grozi wybuchem w kolektorze dolotowym?
Wiem że tak może się dziać przy instalacji gazowej(taniej) gdzie paliwo podawane jest wcześniej i miesza sie z powietrzem.
Ja osobiście nie będe montował dodatkowych wtrysków, mam już wtryski od eclipsa 450ccm, czyli jeden jest prawie dwa razy wydajniejszy od seryjnego.
tutaj masz cały topic na temat dodatkowego wtryskiwacza, bardzo edukująca lektóra,
w szczególności przeczytaj post użytkownika "natenczas"
http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=35802&highlight=dodatkowy+wtryskiwacz
PZDR
wydajnosciowo powinna byc podobna (troszke wydajniejsza) do turbinki montowanej w coltach turbo 1,6; powinna do 150km starczyc
Jest to turbina greddy TD04-11b 5ccm
w
znalazłem silnik od Peugeota 605 2.1TD .
niby jakim cudem ?
Jakim Cudem znalazłem silnik ?:) czy jakim cudem znalazła sie w 605?
Nie wiem co ona tam robiła.Obdrapałem błoto smar i rdzę z tabliczki znamionowej i odczytałem model.Nie zakładali takich do 605?
powinna do 150km starczyc
Hmm.Czyli Jeżeli ją założe to coś da czy nie?Ja nie mam zamiaru kręcić silnika do 200 koni.Chciałem tylko się pobawić i zobaczyć co będzie dalej.
no 40km wiecej bedziesz mial hehe, ale pamietaj ze turbo to dopiero sam czubek gory lodowej ;) i ulamek kosztow
No wiem ,że nie wystarczy włożyć turbiny i jeździć.Trzeba intercoller orurowanie.To wtedy już modyfikacja zderzaka i wlotów.Lepsze chłodzenie oleju, jakiś dobry układ wydechowy.Lepsze Hamulce sprzęgło itp itd.
Ale od czegoś trzeba zacząć.
A jak mam turbinkę zalegającą, kupie intercoller używany w dobrym stanie , kolektor wydechowy to mi może Pan Henio z mojego wydziału zrobi. orurowanie też. I małym kosztem będzie dobra zabawa :)
Poczytaj trochę i pomyśl, czy to tak naprawdę będzie taki mały koszt. Turbina od diesla sie nie nadaje gdyż jej sprrawność jest w b małym przedziale obr. Zaczie Ci ładować od samego dołu co da po dupie silnikowi i skończy pompowac, gdy dopiero powinna zaczynać. Co do homemade turbo to było już kilka tematów w tym dziale, poszukaj.
uwierz mi, że jest tego znacznie więcej :) sam to przerabiałem i na początku myślałem tak jak ty :)
Ja nie twierdze że to będzie wydatek 200 zł kilka minut roboty i już.
Chciałem tylko niskim kosztem nabrać troszkę doświadczenia w tym temacie.
Od czegoś trzeba zacząć.
A tematów na temat turbo szukałem.I czytałem je.Ja chciałem Tylko w tym temacie zapytać o mapę do tego modelu turbiny.Bo tego nie znalazłem.No i konwersacja sie rozwinęła.