Zobacz pełną wersję : cykanie/stukanie po delikatnym odpuszczeniu gazu
Witam zaobserwowałem u mnie dziwne cykanie stukanie tak jakby zaworów po delikatnym odpuszczeniu gazu wtedy gdy silnik jest najmniej obciążony podczas przyspieszania i hamowania silnikiem tego nie ma. Zrobiłem mini me ale nie podłączyłem VTECa z braku czasu na ogarniecie tematu... czy to może być przyczyną tego stukania? słyszałem też ze to normalne w tych silnikach ale nie wydaje mi się żeby to było normalne... prosze o jakieś sugestie co to może być.
naprawdę nikt nic nie wie na ten temat??
a luzy zaworowe regulowałeś? jeśli nie to wyreguluj, choć to ocykanie moze pozostać bo mam tak samo a luzy dobrze wyregulowane... mogą to być tez kasowniki vtec. nie podpiety vtec raczej nie ma nic do tego.
Właśnie pierwsze co zrobiłem to pojechałem na regulacje zaworów i tylko jeden miał lekko za duży luz i regulacja nie pomogła. a ten dźwięk jest nawet głośny.
Jeszcze jakbyś określił jaki masz silnik to by było troszeczke łatwiej ;P
d15b7 po minime zapewne :confused:
Tak dokładnie d15b7 po mini me z czapką d16z6
i co nikt nie podsunie żadnego pomysłu?
odświeżam temat bo problem nadal jest :/
Może to są po prostu wtryski..
jeśli jadę na gazie też tak jest a o ile mi wiadomo to wtryski nie pracują na gazie
vtec niby nie podłączony, ale może to kasowniki vteca tak dziwnie grają - lubią pocykac na wolnych obrotach i przy schodzniu z obrotów
jeśli to te kasowniki to jest to jakoś niebezpieczne czy można z tym jeździć?
zależy jakie częstotliwości mają te stuki, mechanik często rozróżni bicie dźwigienek, od bicia panewek wału korbowego, iiiii może u Ciebie się panewka kończy :D
Panewka jak się kończy to na pewno nie cyka tylko naqrwia. Krzychu zawory wyregulowane??
regulowane nawet dwa razy i to nie pomogło panewka to na pewno nie jest bo jak robiłem remont to mechanik stwierdził że są jak najbardziej okey.
jakby to powiedzieli w mercedesie...
nie wplywa na komfort jazdy, nie zawracaj nam dupy, mozna jezdzic :)
No właśnie Wkurza to bo to sutkanie ciche nie jest
Na jakim kompie jeździsz?
może w diagnozie problemu pomoże to że ten odgłos najbardziej słyszalny jest w momencie gdy silnik nie jest obciążony ani przyspieszeniem ani hamowanie przez puszczenie pedału gazu