Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D14A5/D14A7/D14Z3 - odetkanie.

KiTT
14-05-07, 08:01
Witam mam od niedawna civica 5d sprowadzonego z niemiec, z motorkiem 1,4i (d14a5) czy w tym silniku tez gdzies wepchnieta jest zwezka? jesli tak to gdzie i jak ja usunac bo dolot wygllada inaczej niz we wszystkich fotorelacjach. Prosze o informacje w tej sprawie. staralem sie szukac w archiwum ale tam znalazlem tylko info o d14a7 czy to to samo? Jaka uszczelke kupic do mojego silniczka? :)

majsterus
14-05-07, 09:07
jery kolego:

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=28447

15 min roboty w tym 5 min wycunanie uszczelki z papieru

Gruszka
14-05-07, 10:54
75 KM ---> 90 KM w D14A5:

Zwężkę usuwałem w ASO (auto miałem od niespełna miesiąca, ponadto
wcześniej jeździłem na gaźnikach więc wolałem nie ryzykować) tak BTW
w ASO nic mi nie policzyli za tą usługę (robiłem przy okazji przegląd
160kkm).

Normalnie zamontowana była blaszka o srednicy 30 mm w kolektorze
dolotowym którego średnica to 50 mm. W moim przypadku
wymontowano całą przepustnice i wyczyszczono, syfu nie było za wiele
(auto jeździło na niemieckeij benzin) sam zresztą nie skarżyłem się na
problemy związane z zimnym silnikiem oprócz małej doległości że na
zimnym trudno było mi wyjechać z garażu bez uzywania pół sprzegła
(stare auto bez bólu wyjeżdzało). Falowania itp nie miałem.

Po umyciu przepustnicy, mechanik pokręcił dwiema (dyszami) jak go
pytałem co to i po co, dostałem odpowiedź że to tajemnica całej tej
wymianki ale ogólnie rzecz biorąc po tych regulacjach (na oko) nie trzeba
bawić się resetem kompa (jednak od razu podkreślam to co on mówił,
wynika to z jego doświadczenia, nie zawsze to trzeba robić).
Domyślam się (ale teraz to już fantazjuje na ten temat :) że widocznie w
75KM coś jest bardziej skręcone i trzeba popuścić... może ktoś
mądrzejszy to rozwinie bo ja się przyznaje I don't know ....

(...)

Test w praktyce zdany na 110% zamknąłem dwie stówki na obwodnicy
krakowskiej (ale po raz pierwszy i ostatni po drugie było to lato i mały
ruch)

(...)

Wiem że np Byczek miał falowanie obrotów po wywaleniu zwężki, z kolei
pare osób które pisało do mnie na priv albo nic nie zgłaszali albo
odpisali że chodzi ok...
Wcześniej czytałem strony czeskie i wszystko co było związane z
tematem D14A5 (ewentualnie A3) 75 -> 90HP... jednak rozsądek wziął
górę :)

Nie wiem w czym mógłbym jeszcze pomóc...

Acha, w miejsce zwężki trafił kawałek kartonu jako uszczelka :)

(...)

Cała operacja trwała mniej niż godzine, połowa z tego
to czyszczenie przepustnicy.

Pozdrawiam,
Daniel

Ten kawalek kartonu dla D14A5, to tekturowa uszczelka. Mozna zrobic ja samemu i zastapic nia zwezke lub kupic w ASO, tylko musi byc od silnika D14A2.

W przypadku silnika D14A7, trzeba szukac uszczelki od D14A8.

Pozdrawiam,
Gruszka

[ Dodano: Pon 14 Maj, 2007 ]
KiTT, jaki wyglada silnik w twojej gablocie?

Tak: (D14A2/D14A5)
http://images21.fotosik.pl/287/cf3d4540422e4d4dm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=cf3d4540422e4d4d)

Czy moze tak: (D14A3/D14A4)
http://images20.fotosik.pl/342/81fe0faaa91310c6m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=81fe0faaa91310c6)

abarth81
14-05-07, 20:43
no witamy nowego spróbuj jeszcze tu zajzeć
http://www.hondaclub.cz/default.asp?what=a&a_id=105&s_id=1
a do twojego silnika powinno pasowac od D14A2 a najlepiej jak bys poprosil kogos kto ma d14a2 zeby ci podal pełen nr VIN i po numerze zamów w aso nazywa sie to "gasket" w manualu od jest narysowane ja tak zrobilem do D14A7 tyle ze u mnie to byl kawal metalu u ciebie powina byc papierowa uszczelka jak nie dasz rady to kolomnie stoi d14a2 po dachu moze bedzie mozna wyciągnąc to cudo czesto tam przejezdzam to moge zapytac...powodzenia w odmulaniu... !!

KiTT
15-05-07, 12:36
Gruszka, wyglada jak Tak: (D14A2/D14A5) czerwony

Dziekuje za bardzo obszerne relacje i odpowiedzi :) czyli uszczeleczka D14A2 ewentualnie samorobka.
abarth81, co do linka ktory mi podeslales inaczej mam umieszczona przepustnice, tak jak Gruszka, pokazal w czerwonej Hani.

Rozumiem ze w moim wypadku wystarczy sama zmiana uszczelki i reset kompa nie bedzie konieczna regulacji linki gazu bo ta gruba metalowa podkladka wystepuje tylko w d14a7?

Poszedlem az sprawdzic ja kto wyglada na zywo odkrecilem rure od przepustnicy otworzylem ja a tam ten brzydki ble ble kolnierz zwezajacy dolot :) raczej zdecyduje sie na kupno oryginalnej metalowej uszczelki niz rzezbienie jej. tylko jaka? wykrecic ta i jechac na wzor tyle ze ma byc wieksza srednica czy w ciemno brac d14a2?

abarth81
15-05-07, 20:55
Serwisy maja to do siebie ze zamawiają częsci po numerach nadwozia i jak są leniwi to nawet jak wyciągniesz starą uszcelke to ci powiedzą ze ble ble i takie tam...chyba ze trafisz na goscia z jajami który ci pomoze bo zazwyczj jest tak ze mówia nie kobinuj pan i jezdzij...ja zamawiając swoja uszcelke do d14a7 troche poszedlem na ryzyko najpierw obejzalem rysunki w manualu do swojego modelu porównalem doloty i zaryzykowalem biorąc porawkena to ze japoncom nie oplacalo by sie tłuczenie innych kolektorów dolotowych do kazdego rodzju silnika..podobnie powinno byc u ciebie D14A5 to taka "przytkana"D41A2 tak jak bylo u mnie D14A7 to przytkane D14A8 wez VIN z D14a2 podaj w salonie i niech zciągna taka częsc powinna byc duzo tańsza niz moja bo to kawalek papieru pewnie a jak by co nie poszlo to zawsze mozesz oddac tyle ze zaplacisz chyba 20% "kary" od ceny czesci
p.s jak juz uporasz sie z tematem odmulania to zdaj relacje i podaj nr częsci jaki ma ta uszczelka przyda sie innym...powodzenia :afro:

Gruszka
15-05-07, 23:25
odkrecilem rure od przepustnicy otworzylem ja a tam ten brzydki ble ble kolnierz zwezajacy dolot :) raczej zdecyduje sie na kupno oryginalnej metalowej uszczelki niz rzezbienie jej

KiTT, pisalem Ci kilka razy i nawet Abarth81 dobrze podpowiada - element zastepujacy metalowa zwezke, to [u]tekturowa[/b] uszczelka (kosztujaca cos kolo 20pln).

Jak chcesz VIN do D14A2 zeby podac w ASO, to pisz na PW.

KiTT
15-05-07, 23:39
Szczerze to chodzi mi o poprawne dzialanie silnika, jesli mowicie ze na tekturze chodzi poprawnie to po co przeplacac? druga sprawa co rozumiecie przez tekture? papier milimetrowy czy karton wzmocniony bo nie watpie ze to i to da sie dokrecic :P a jesli sprawnie chodzi na odcietej tekturce to podajcie chociaz z czego ja ciac?
chyba zei istnieje cos takiego "gotowego" to gdzie to dostac? bo pytlame w paru miejscach dzisiaj i swiecili oczami i chcieli numer czesci oryginalnej...
Przepraszam jesli mecze dosc ogolny temat ale to pierwszy kontakt z Hania i nie chce jej udlawic na starta te 10 konikow piechota nie chodzi...

Gruszka
15-05-07, 23:43
Szczerze to chodzi mi o poprawne dzialanie silnika, jesli mowicie ze na tekturze chodzi poprawnie to po co przeplacac? druga sprawa co rozumiecie przez tekture? papier milimetrowy czy karton wzmocniony bo nie watpie ze to i to da sie dokrecic :P a jesli sprawnie chodzi na odcietej tekturce to podajcie chociaz z czego ja ciac?
chyba zei istnieje cos takiego "gotowego" to gdzie to dostac? bo pytlame w paru miejscach dzisiaj i swiecili oczami i chcieli numer czesci oryginalnej...
Przepraszam jesli mecze dosc ogolny temat ale to pierwszy kontakt z Hania i nie chce jej udlawic na starta te 10 konikow piechota nie chodzi...

20pln za dodatkowe 15KM to chyba nie majatek ?? Ciekawe skad bedziesz wiedzial jak wyciac otwory, jak juz sie zaopatrzysz w tekture.

KiTT
15-05-07, 23:55
poszla na PW prosba o vin... Dzieki Gruszka, za wyrozumialosc. jak bede mial jakies pytania to bede uderzal.

abarth81
16-05-07, 08:52
KiTT zastosuj oryginał nie bedziesz żałował i kombinowal tam są jakies podcięcia i wycięcia i takie tam oryginał to oryginął...bedzie git

KiTT
16-05-07, 20:40
ma ktos na wzor taka oryginalna uszczelke? mam znajomego z zakladem slusarskim to mi to przetoczy albo wytnie jakos. chyba ze bedzie to skomplikowane to smigne sie do wrocka do Hondy i kupie :)

Bassmaster
16-05-07, 22:52
http://img139.imageshack.us/img139/6426/uszczelkacn7.th.jpg (http://img139.imageshack.us/my.php?image=uszczelkacn7.jpg)
Może to pomoże na przyszłość wszystkim, którzy poszukują uszczelki do D14A2.
Wymiary: 90x104mm.
D14A2 -> z wycięciem obszarów zaznaczonych na czerwono ale bez kwadratowego otworu
D14A5 -> bez wycinania obszarów zaznaczonych na czerwono ale z kwadratowym otworem i odcięcie nadmiaru wzdłuż przerywanej linii.
Można wydrukować na papierze, nakleić na karton i wyciąć.

A 20zł zostanie w kieszeni :d

UWAGA! W silnikach D14A5 nie należy wycinać obszarów zaznaczonych na czerwono na rysunku, w dalszej części tego tematu jest wyjaśnione dlaczego.

KiTT
17-05-07, 00:06
oki czyli rozumiem ze w moim wypadku wystarczy rozwiercenie otworu do jakichs 50mm? tylko tam zauwazylem ze na krawedzi tego kolnierza zamulajacego jest malutki otworek, czy poiwnien on zostac (spilowac tak zeby zostal takie pierscien jeszcze przed nim czy nie ma on juz znaczenia?

wunat
17-05-07, 00:12
****a zmien ten podpis...

KiTT
18-05-07, 18:01
Dzisiaj bylem u tego znjaomka. Wycial mi to na specjalnym urzadzeniu wiertarce "druciarce" ;D polega to na tym ze maly drucik 0,3mm wycina zaprogramowana sciezke. najpierw wcial sie od wewnatrz a pozniej wycial otwor o srednicy fi47 (wiekszego nie chcialem bo nie wiedzialem czy ten maly otowrek jest tam potrzebny, wolalem go zostawic). Po zaprogramowaniu maszynki usiedlismy sobie na :piwo2: i zrobione nizej macie fotki. dzis postaram sie to zamontowac i zrobic fotorelacje.

http://www.galwaneks.eu/cif1.jpg
http://www.galwaneks.eu/cif2.jpg

abarth81
18-05-07, 18:14
KiTT niezłe cięcie zrobileś hehe, ja zrobilem tak samo w swojej ale przyznam sie ze dopiero jak zalozylem oryginalną uszczelke to mam wrazenie ze jest teraz w pełni odmulona zauważ ze na tym rysunku który wyzucił Bassmaster są jeszcze jakies inne podcięcia nie wiem moze to ma jakies znaczenie moze nie w mojej uszczelce tez byly takie podcięcia a w tej rozpilowanej nie, byl tylko taki wyciety okrąg jak u Ciebie,ale dopiero jak założylem tą oryginalną to wydaje mi sie ze auto odetchneło "pełną piersią"
Ja jednak dalej sie upieram przy oryginale...ale moze w twoim przypadku bedzie inaczej...napisz jak poszlo..,pozdro

KiTT
18-05-07, 18:21
hm musze sie przyjrzec przepustnicy, jesli pod nia sa rowniez jakies wyciecia w miejscu gdzie jest do widoczne na schemiacie od kolegi to wtedy kupie w hondzie oryginal. jesli nie ma i jest tam sam blok przepustnicy to co ow wyciecia maja do rzeczy? jesli to wszystko jest skrecone to raczej zadne powietrze sie tam nie dostaje a wydaje mi sie ze wrecz przeciwnie byloby to zle gdyby robily sie tam jakies zawirowania powietrza

abarth81
18-05-07, 18:46
A jezeli własnie maja sie robic jakies zawirowania i tym podobne sprawy, japońce maja od takich spraw inżynierów i cale dzialy konstrukcyjne więc pewnie darmo nie robili by takiego czegos......

skolopendra
18-05-07, 19:18
zamiast uszczelki papierowej można położyć przepustnice na czerwonym silikonie

sprawdzone działa :aloha:

KiTT
18-05-07, 19:25
dobra obczialem to a tam wyciecia na przepustnicy i sa tam doprowadzone wezyki czyli do niczego na pewno to to nie sluzy :) postaram sie o oryginal.

Gruszka
18-05-07, 19:51
postaram sie o oryginal.

Wreszcie...

I zmien blad ort. w podpisie :zamkniete oczy: albo :czerwona kartka:

abarth81
18-05-07, 22:02
Noo wreszcie trzeba było tony postów żeby wbic Ci to do główki :bicie: ........heheh

KiTT
19-05-07, 15:26
nie o to chodzi :P mam dosc daleko do serwisu hondy a w sklepach z czesciami do japoncow nie ma takiego cuda :P

abarth81
19-05-07, 23:07
W żadnym sklepie z czesciami tego nie dostaniesz...mam propozycje załoz tą metalową wyciętą uszczelke pojezdzij zobacz jak to chodzi, dowiedz sie w aso ile oksztuje oryginal od D14A2 jak nie drogo i nie szkoda Ci wydac te pare złotych to zamów i przy okazj wizyty we wro odbierz i załoz ten oryginał...na 90% poczujesz róznice. :hinczyk:

KiTT
19-05-07, 23:14
tymczasowo zrobilem z brystolu ;] zamowie telefonicznie i jak to bedzie mozliwe odbiore wlasnie we wrocku. :)

Uszczelka zamowiona, autko zestroilem na brystolu i chodzi idealnie nie ma problemow z wolnymi, zbiera sie slicznie. wydaje sie ze ma te 90km bo wczesniej mialem mazde z 73KM i miejszymi gabarytami a Hania idzie duzo lepiej :D

abarth81
22-05-07, 19:53
No to gratulacje....kolejny odmulony jest w sród nas..... :piwo2: teraz pozostaje tylko czerpac frajde z jazdy hehe.
ps jak uszczelka dojdzie to daj fotke i numer czesci...pozdro :d

Bassmaster
22-05-07, 21:44
Idealny obrys zamieściłem na poprzedniej stronie, a numer części to:
16176-P06-A02
Uszczelka do D14A2.

KiTT
22-05-07, 23:52
dokladnie wg tych danych zreszta zamawialem :> bo jak w seriwsie zapytasz o podkladke do przepustnicy do14a2 to uslyszysz "heeeeeeeee?"
podasz numer czesci zupelnie inna gadka :D

abarth81
23-05-07, 17:21
Wlasnie to jest problem z serwisami ze trzeba im na tacy podac wszystko...moim zdaniem to oni powinni to wiedziec jako osoby kompetentne i udzielic klientowi pomocy i połuzyc radą w koncu zostawasz tam swoje pieniądze...no ale co kraj to obyczaj.

Yo87
24-05-07, 11:06
Coś w tym jest prosząc o uszczelkę do d14a2 dostałem podobną ale inną część. Dzisiaj jadę wymienić:)

KiTT
28-05-07, 11:52
20,64 zł salon Hondy w Mirkowie pod Wrocławiem :) sprowadzane z Belgii i po kombinacjach :)

gringo
03-06-07, 16:24
mam wrażenie że mój CIVIC nie jedzie tak jak trzeba jak na silnik D16Y2 czegoś mu chyba brakuje nadmieniam jednak że dopiero co go nabyłem jeszcze nie zdążyłem powymieniać takich rzecz jak filtru powietrza i paliwa,ale interesuje mnie czy jest tam gdzieś zastosowana zwężka i czy da se to jakoś odetkać (jeśli nie pomorze wymiana filtrów oczywiście) miałem kiedyś astrę i przy 115KM wydaje mi się że jechała nieco lepiej

abarth81
03-06-07, 16:33
Gringo doprowadz najpierw auto do porządku powymieniaj to co trzeba filtry paliwa powietrza, swiece itp, wyreguluj zawory.....i pamietaj ze honda zaczyna jazde od 5 tyś w góre...

gringo
03-06-07, 17:39
tak zrobię- DZIęKI !!!!!!

KiTT
04-06-07, 09:46
z tego co sie orientuje (ale moge sie mylic) w d16XX nie ma zwezek.

Mam natomiast inne pytanie, czy da sie jakos spuscic linke gazu z przepustnicy i pozniej ja zalozyc w poprzednie ustawienie? chodzi o to ze chicalbym ja wyczyscic a na lince gazu jest to niemozliwe, juz po to zeby zmienic uszczelke rezkrecalem sruby do regulacji obrotow na maxa i jakos ja tam wcisnalem. macie na to jakis sposob?

wojmen
04-06-07, 21:08
witam
chciałem sprawdzić czy mam odmuloną Hanie czy nie (d14a7) :) i nie bardzo wiem jak sprawdzić
1. na tym zdjęciu zaznaczyłem strzałką miejsce gdzie mi się wydaje że powinna być ta zwężka, i tu pytanie czy dobrze mi sie wydaje ??
http://img161.imageshack.us/img161/9093/wewerw7.th.jpg (http://img161.imageshack.us/my.php?image=wewerw7.jpg)

2. zrobiłem zdjęcie (bo ciężko było dalej odkręcić), jak myślicie czy zwężka jest czy jest usunięta, a może nie da się zobaczyć po tym zdjęciu?? Proszę o pomoc i wyrozumiałość :d
http://img511.imageshack.us/img511/6550/zwezzex0.th.jpg (http://img511.imageshack.us/my.php?image=zwezzex0.jpg)

Seth9
04-06-07, 21:44
To moj pierwszy post na tym forum i jednoczesnie jestem świerzym posiadaczem hondy, w zwiazku z tym na wstepie chcialbym wszystkich serdecznie przywitac.

Teraz przejdzmy do sedna... mianowicie gdzie moge znalezc jakies porady na temat odmulenia hondy civic 1.4 z 1999r z silnikiem D14Z3 ?? Jest na forum troche opisow zdjec i porad na ten temat ale nic nie ma o D14Z3 :( prosze wiec o jakies podpowiedzi na temat odmulenia tego silniczka badz jakim innym modelem mam sie sugerowac ?? do ktorego on jest podobny ??

Z gory dziekuje

Gruszka
04-06-07, 22:21
Witaj Seth9,

Odmulenie tego silnika polega na tym samym co odmulanie D14A5 i D14A7. Musisz metalowa zwezke w przepustnicy zastapic tekturowa uszczelka. Przy szukaniu jej w ASO sugeruj sie silnikiem D14Z4. Koszt to jakies 20pln. Wymienisz sam.

Byc moze bedziesz potrzebowal calego numeru VIN Hondy z silnikiem D14Z4 aby zamowic ta uszczelke. Wtedy napisz PW do kogos kto taki ma, to Ci poda.

Pzdr.

KiTT
04-06-07, 23:22
1. dobrze myslisz
2. zwezki brak.

abarth81
05-06-07, 08:16
Dokładnie tak...zwęzki brak...w moim D14A7 wyglada to identycznie,sam montowalem, link jak wyglada ta uszczelka na surowo masz tu http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=28447 pozdrawiam. :aloha:

wojmen
05-06-07, 10:50
dzięki chłopaki będę spał spokojniej :d
nie wiem czy mam być zadowolony że tej zwężki nie ma czy nie :)
pozdrawiam

abarth81
05-06-07, 13:28
A dlaczego nie...najwyrazniej ktos juz wykonał za Ciebie ta robote, a skoro nowa uszczelka jest dalej na swoim miejscu to najwyrazniej wszystko gra i nech tak zostanie...pozdro :afro:

KiTT
05-06-07, 18:46
eee albo miales tak po prostu fabrycznie :)

abarth81
05-06-07, 20:30
KiTT...fabrycznie to chyba odpada bo po co był by model silnika D14A7..on jest seryjnie dławiony...Normalną moc ma D14A8...na bank ktos to wyciągnoł i zamienił, według mnie innej opcji nie ma..wazne ze wszystko działa jak powinno.

KiTT
06-06-07, 00:17
no i o to chodzi :)

Yo87
19-06-07, 20:41
Zadowolony wyciągam bezpiecznik, wkładam po odpowiednim czasie, włączam silnik i czekam.
Auto zaczęło falować na jałowym, myślę ok może to chwilowe. Po chwili zgasło. Odpalam ponownie i czekam aż wiartak się włączy. Wraz z włączeniem wiatraka silnik zgasł. No trudno może tak ma być. Ruszamy się przejechać, szarpie, momentami coś jakby dławiło silnik i rzuca jak starą szmatą. 2 razy na jałowym zgasło. Macie jakieś doświadczenia? Osadzaliście tą uszczelke na silikonie czy czymś podobnym?

KiTT
20-06-07, 23:12
ja osadzilem na oryginalnej (juz) uszczelce, nie mialem wogole zadnych problemow. normalnie odpalil normalnie sie zagrzal normalnie jezdi. moze wyjales nie ten bezpiecznik? a sprawdz jeszcze dolot tam jest duzo takich malych wezykow moze ktoregos nie podlaczyles albo Ci wypadl przy montazu :)

Yo87
20-06-07, 23:48
Założyłem metalową zwężkę i auto jeździ normalnie. Jak nie będę go potrzebował to pokombinuje. Bezpiecznik 7,5A w komorze silnika wyjęty na ponad 20 sekund więc chyba wszystko ok. Dziwne to bo działy sie rzeczy nie z tej ziemi:) Jak ktoś ma doświadczenia to niech poratuje:) z góry dzięki:) Uszczelkę kupiłem w ASO żeby nie było że źle wycięta:)

abarth81
21-06-07, 17:28
Yo.. jaki masz kod silnika i który rok auta, po tej uszczelce metalowej sądze ze d14a7 ale moze sie myle...sprawdz czy nie odpioł sie czujnik ten co sprawdza ilosc powietrza moze kable sie poluzowały, wyjmij bezpiecznik i odłacz aku, mozliwe ze komp jest zablokowany bo slyszalem ze niby po 98 roku byly inaczej programowane ale czy to prawda to nie dam sobie ręki uciąc, uszczelka do odmulenia d14a7 wyglada tak http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=28447&highlight=d14a7 a po załozeniu tak http://img161.imageshack.us/my.php?image=wewerw7.jpg sprawdz czy kable na tym złaczu u góry są na miescu... :hinczyk:

Yo87
22-06-07, 22:28
D14A5 :) rok 96. Powinno być ok. A tą papierową uszczelke trzeba osadzać na silikonie?

bilet44007
22-06-07, 23:52
dzięki chłopaki będę spał spokojniej
nie wiem czy mam być zadowolony że tej zwężki nie ma czy nie
pozdrawiam

Siemka jeżdze sobie narazie na zwężce i nie narzekam ale mam ten zapas 15koni za 20zł w twoim przypadku jest tak że miałes 90ps od poczatku więc nie moge ci odpowiedzieć na twoje pytanie zalazy czy sie przyzwyczaiłes do mocy auta i czy miałes cicha nadzieje ze jednak tej zwężki nie ma pozdrawiam

abarth81
23-06-07, 09:11
Yo87...jak bys dalej miał problemy i auto bedzie wariowalo, to mam komputer od silnika D14A2 na 90KM,silnik ten jest ponoc identyczny jak d14a5 tyle ze ten drugi dławiony jest zwezka, jak bys był juz w kropce to w ramach kubowej "współpracy" jestem w stanie ci go urzyczyc do testu.

Yo87
23-06-07, 10:15
Od Piekar Śl do Bielawy jest kawałek więc może być ciężko:) ale dzięki za propozycje. Pokombinuje jeszcze jak będę miał czas:)

KiTT
23-06-07, 13:33
Panowie ja mam podobny problem, kumpel kupil civiczka taki jak moj i chcial go odetkac wiec pomoglem mu, kupil oryginalna usczelke pomoglem mu zmienic a auto zaczelo wariowac troche, przy programowaniu na poczatku falowalo pozniej sie unormowalo a gdy wlaczyl sie wentylator zgaslo ;/ i juz gasnie caly czas, co moze byc przyczyna? jakies lewe powietrze? przy odlaczeniu kabla od prepustnicy autko wchodzi na wyzsze obroty i rpacuje rowno.
Czyscilem tez przepustnice czy jest opcja ze ja wyczyscilem niedokaldnie i przez to moze sie to wsyzstko dziac? Mala ilosc paliwa w baku tez moze miec wplyw?
No i w koncu jak odczepic przepustnice od linki gazu, da sie tak wogole?
Niby juz to raz zrobilem w swoim i gra to tutaj jest problem. Aha autko tez 96 rok.

Bardzo prosze o pomoc bo autko musi byc sprawne w poniezdialek

abarth81
23-06-07, 14:10
No to jest zgrzyt...to juz drugi civ w roczniku 96 gdzie wariuja obroty czyli teoria o zblokowanym kompie wydaje sie nie mieć racji, bo ponoc szly takie od 98 roku.
Moze te czujniki na przepustnicy sa jakies inne, spróbujcie pozamieniac je ze sobą moze to coś da.

Yo87
23-06-07, 14:24
Linke gazu odpiąć bardzo łatwo:) Otwierasz przepustnice(naciskasz tak żeby się otwarła), łapiesz za linkę i wyciągasz końcówkę. Wkładając postępujesz podobnie:)

Ps. Ktoś mi powiedział że powinienem spróbować osadzić uszczelkę na silikonie i równomiernie dokręcić przepustnice. Ale jak dokręcałem to każdą śrubę do oporu więc nie wiem o co lotto:)

KiTT
23-06-07, 15:05
powiem tak ja juz walcze z tym 2 godzine i co zaobserwowalwem, po calkowitym rescie, komputer, bezpieczniki dalej jest to samo. autko najpierw nie moze utrzymac obrotow pozniej sie normuja a nastepnie gdy ma sie wlaczyc wentylator gasnie. po tym jak odpalilem i probowalem dodac gazu to nie wkrecal sie wogole na obroty, jakby go zalewalo albo dostawal za malo paliwa albo... lewego powietrza. zaraz dotne wlasnie uszczelke z brystolu i zobaczymy czy tez tak bedzie...

[ Dodano: Sob 23 Cze, 2007 ]
AKTUALIZACJA

zmenilem uszczelke na samorobke i.. jak reka odjal. nie wiem o co chodzi czy sie nie spasowala oryginalna uszczelka (a odkrecalem i dokrecalem dwa razy) ale teraz chodzi ok, tylko jeszcze raz reset musze zrobic bo obroty troszke za nisko spadaja, ale i tak sukces bo auto jezdzi i jest odmulone, wczesniej nawet ruszyc nie moglem.

abarth81
23-06-07, 19:21
A czy ta oryginalna uszczelka byla napewno od silnika d14a2? roche to wszystko dziwne oryginał nie dał rady a samoróbka podołała...no ale jazeli jest efekt to ok,tylko jak to wszystko wytłumaczyć...cos tu śmierdzi.

KiTT
25-06-07, 18:06
na pewno do tego silnika, ktos wczesniej mi podal nazwe czesci katalogowe, przylozylem nawet jedno do drugiej i wygladaly identycznie, kwestia papieru moze ta oryginalna z jakiegos slabego kartonu zrobiona i puszczaa lewe powietrze ;/

Arkadiusz Pająk
26-06-07, 17:32
u mnie w Hani z 98r. po wyjęciu zwężki, przy silniku d14a7 i zamontowaniu uszczelki z ASO równiez występowało falowanie obrotów i gasnięcie silnika. Pomogła wymiana papierowej uszczelki na wycietą własnoręcznie z bakielitu, przy czym wyciąłem ją na wzór zwężki dokładnie odwzorowując otworki. Po resecie kompa falowanie znikło. Przy okazji mam pytanko, czy wasze civiki też tak dużo palą? ok 9 - 9,5 po mieście i 7,5 w trasie

zeus832
26-06-07, 18:56
Jestem nowy na forum ale chyba znam przyczyne falowania obrotów na uszczelce bez zwężki. Kupiłem orginał według numeru katalogowego w hondzie założyłem no i się dławił i falowały obroty. Porównałem uszczelkę ze zwężką i bez. Problem jest w tym ze na uszczelce ze zwężką jest malutki otworek w kształcie kwadratu 2x2 mm a w uszczelce którą kupiłem go nie ma. Otworkiem tym jest doprowadzane powietrze do czujnika na przepustnicy. Wyciołem go i jest wszystko ok. komp się zaprogramował i auto lata. Mój silnik to d14a5.

majsterus
27-06-07, 07:40
o taaaaaaak!!!!
po wyjęciu zwężki chłapie jak smok
w mieście za 50zł robie 110-120km
a ze zwężką robiłem 160
coś kosztem czegoś ;)
najlepsze jest to że nie ma piorunującego przyrostu mocy, czuć że lepiej sie wkręca powyżej 4tys
a i do 3 tys jest silnik elastyczniejszy
mimo tych niedogodnień nie wkręcam blachy spowrotem ;)

KiTT
27-06-07, 08:53
no i widzicie niby wszystko takie jasne i oczywiste a nikt wczesniej nie pisal o tej niedogodnosci z oryginalna uszczelka, a ja wlaczylem z tym przez caly weekend ;]
Co do spalania to sie nie wypowiadam, nie mierzyle nigdy ze zwezka ile pali bo jak auto dojechalo do nmnie to odrazu ja wyjalem :) teraz robie jakies 600 km na baku raczej nie szczedzac autka w trasie :)

majsterus
27-06-07, 11:40
wyciąłem wszystkie otwory jaki były w oryginalnej blasze i przez to nie było problemów.
Jak sie kupuje to też trzeba porównać czy jest identyczne ze starą częścią a nie montować na oślep.

KiTT
27-06-07, 16:46
koleo jakbys sledzil dyskusje to wiedzialbys ze uszczelka oryginalna jest identyczna z ta ktora wycialem recznie a jednak silnik nie pracowal na niej poprawnie

CORNEK
04-07-07, 22:26
ja mam podobnie w starlet 1,3 - mam 75 koni a w SI jest 82 z powodu takiej samej zwężki, ale newiem cczy wystarczy powiększyć dziure czy trzeba by coś jeszcze kombinować np z kompem

koval83
04-07-07, 23:05
To ja sie podłączę do tematu.mam silnik d14a3 kupiłem z niemiec juz bez zwęzki także nie wiem kto ja zdemontował :( i chciałbym sie dowiedziec czy ktos może po demontażu tylko i wyłącznie bez dłubania w silniku pojechał na hamownie sprawdzić co wyszło,bo jakos nie do końca chce mi sie wierzyć ,że jej usuniecie powoduje wzrost mocy az do 90km tj. 15 km wiecej.Pozdrawiam

jjurgiel
05-07-07, 09:13
trochę błędne rozumowanie to nie usunięcie powoduje wzrost mocy tylko jej zainstalowanie przez producenta dławi moc fabryczną silnika dlatego mowa o odetkaniu

abarth81
05-07-07, 17:07
Doładnie tak silnik w "oryginale" ma 90km ale jest dławiony zeby mniej płacic w niektórych krajach za ubezpieczenie np. niemcy...zresztą juz o tym bylo.

KiTT
05-07-07, 23:41
tak jak pisza koledzy powyzej. Nawet oficjalnie serwisy hondy przeprowadzaja akcje "odetkania" ( tzn maja to w swojej ofercie serwisowej). Z tego co wiem dawali gwarancje ze jak pojedziesz to wyskoczy Ci te 90 konikow ( a czasem nawet o kilka wiecej) zreszta ten motor zostal projektowany na 90 KM a ta zwezka to tak jakby przykrecic srube na instalacji gazowej :)

abarth81
12-07-07, 21:28
u mnie w Hani z 98r. po wyjęciu zwężki, przy silniku d14a7 i zamontowaniu uszczelki z ASO równiez występowało falowanie obrotów i gasnięcie silnika. Pomogła wymiana papierowej uszczelki na wycietą własnoręcznie z bakielitu, przy czym wyciąłem ją na wzór zwężki dokładnie odwzorowując otworki. Po resecie kompa falowanie znikło. Przy okazji mam pytanko, czy wasze civiki też tak dużo palą? ok 9 - 9,5 po mieście i 7,5 w trasie
Uszczelka do odmulenia D14A7 nie jest papierowa tylko metalowa i wyglada tak http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=28447 pozdro :d
p.s a w oryginale nie ma tam papierowej uszczelki tylko jest metalowa zwęzka pozdro raz jeszcze :d :d

superman2
11-04-08, 15:11
odgrzebuję temat zeby oszczedzic czasu innym... ;)

dzis usunalem u siebie zwezke w silniku D14A5. szablon nowej uszczelki wycialem ze wzoru jaki byl podany na ktorejs z podstron. po zamotnowaniu calosci okazalo sie ze przy gwaltownym wcisnieciu gazu samochod najpierw dostaje taką zamułke, a dopiero potem sie wkreca na obroty, poza tym pracowal dosyc nierowno...
przyczyną wszystkiego okazalo sie ze w tamtym szablonie brakuje takiego malego otworku po prawej, zaznaczam go na zalaczonym obrazku. trzeba go wyciac w nowej uszczelce, w tym samym miejscu gdzie znajduje sie na zwezce...
http://img383.imageshack.us/img383/6739/zwezkafm3.th.jpg (http://img383.imageshack.us/my.php?image=zwezkafm3.jpg)
zdjecie przedstawia uszelke w ktorej to brakuje owego otworku, ktory jest na zwezce po prawej... ja go potem wycialem i po zalozeniu wszystko juz jest ok...

aha i jeszcze jedno :d :d :d
wg mnie pod odmuleniu jezdzi sie znacznie przyjemniej, samochod lepiej przyspiesza ;)

Bassmaster
11-04-08, 15:17
szablon nowej uszczelki wycialem ze wzoru jaki byl podany na ktorejs z podstron
To ja wykonałem ten szablon na podstawie uszczelki z ASO do D14A2, być może D14A2 nie ma tej dodatkowej dziurki a D14A5 ma (choć to przecież te same silniki).
W wolnej chwili zrobię nowy szablon z zaznaczeniem, że dla D14A5 powinien być jeszcze jeden otwór.

superman2
11-04-08, 16:15
jak zdjalem przepustnice to tam widac ze ten dodatkowy kanalik idzie od tego urządzonka co jest zamotowane nad przepustnicą...

KiTT
12-04-08, 14:26
cholera! a ja po odmuleniu mam wlaasnie problem z z ta zadyszka przy wcisnietym gazie!
zmienialem juz nawet regulator cisnienia paliwa! bardzo prosze o przygotowanie wzoru tego szablonu!

superman2
12-04-08, 15:09
a teraz najciekwasze.... :D samochod śmigal ok na tej uszcelce z tą wycięta dziurką, ale moja natura kombinatora dała o sobie znać i zalozylem w miejsce tej uszelki z dziruką uszczelke bez niej, jednak wykonaną z 3-krotnie grubszej warstwy tektury ;) efekt jest taki ze silnik pracuje ok, rowno sie wkreca na obroty, wolne obroty tez ok, a uszczelka dziurki nie ma... wiec teraz juz sam nie wiem czy wczesniej pracowal nierowno bo nie bylo dziurki, czy tez dlatego ze po prostu zasysał powietrze spod zbyt ciekniej uszczelki...

KiTT
13-04-08, 10:33
jezeli byla ona firmowo zrobiona to chyba jest potrzebna :> ja moze dzisiaj pokombinuje coos bo widze ze pogoda sprzyja :D

superman2
13-04-08, 11:14
ale w uszczelce do silnika D14A2 nie ma tej dziruki wlasnie, nawet w manualu na zdjeciu uszczelki nie widac zeby ona byla.... wiec ta dziurka to wystepuje chyba tylko w zwężce...

Gruszka
13-04-08, 11:24
Ciesze sie, ze drazycie temat odmulania, robicie rozne testy i dzielicie sie wiedza z innymi na forum :hinczyk: Np. dla mnie sa to raczej nieznane i cenne informacje. Tak trzymajcie chlopaki.

Bassmaster
13-04-08, 20:36
Wzór szablonu poprawiłem, zmieniłem rysunek na 1 stronie tematu i jeszcze raz zamieszczam dla leniwych ;)
Wymiary uszczelki: 90x104mm
D14A2 -> z wycięciem obszarów zaznaczonych na czerwono ale bez kwadratowego otworu
D14A5 -> bez wycinania obszarów zaznaczonych na czerwono ale z kwadratowym otworem i odcięcie nadmiaru wzdłuż przerywanej linii.
http://img139.imageshack.us/img139/6426/uszczelkacn7.th.jpg (http://img139.imageshack.us/my.php?image=uszczelkacn7.jpg)

GRUBY...
14-04-08, 08:08
Duzo czytałem na temat dodania mocy, mam D14A7, wiec przymierzałem sie równiez to tej operacji :D Jednak kukajac w przepustnice nie widze tam żadnej zwężki, wiec juz ktos przede mną tam grzebał i mam problem z głowy :D

abarth81
14-04-08, 20:44
Duzo czytałem na temat dodania mocy, mam D14A7, :D
to w EJ były silniki d14a7 myslałem ze tylko w 5D

KiTT
15-04-08, 16:22
ktos pamieta jaki dac wymiar do druku tej uszczelki? bo jak ja drukuje to wychodzi malutka :) a nie mam jeszcze starej zdjetej...

cos mi sie kojarzy ze 9cm x 10,4 cm ktos to moze potwierdzic?

Bassmaster
15-04-08, 16:23
Wymiary: 90x104mm, zamieszczę dodatkowo pod rysunkiem.

KiTT
19-04-08, 10:05
zmienilem ta uszczelke i jak reka odjal!!!
auto nie gasnie, i nie szarpie przy dodawaniu gazu! a wszystko przez kwadracik 2mmx2mm
Dzieki bo juz sie mialem brac za wymiane kabli :)

superman2
19-04-08, 11:24
ja u siebie, tak jak pisalem, wrocilem do uszczelki bez dziurki i tez jest ok... ;)

KiTT
19-04-08, 11:55
u mnie bez dziurki juz podejrzewalem wszystko mechanicy mowili a to pompa paliwa a to regulator cisnienia paliwa a teraz jak reka odjal :)
no i pali mniej na polowie baku (wg wskaznika) zrobilem 300km na trasie wcale nie oszczedzajac autka :D

superman2
19-04-08, 12:06
1. to bez tej dziurki ile palil wczesniej...?
2. i caly czas byly problemy z wolnymi obrotami i wkrecaniem sie na obroty..?

gregorion
22-04-08, 12:22
Witam. To moj pierwszy post i podpinam sie pod temat. Sprowadziłem niedawno Hanie 5D z silnikiem D14A5. Na forum przerobilem wszytsko o odmulaniu i oczywiscie zakupilem uszczelke w ASO od D14A2. POkusilem sie o samodzielna wymiena. Wszystko gladko poszlo reset kompa i... nic. Auto nie chcialo odpalic, a jak sie juz udalo pracowalo jak chcialo... obroty tanczyly silnik sie dusil... nie chcial nawet odjechac z miejsca. Załozylem stara uszczelkę i reset kompa.. wszystko wrocilo do normy. Oprocz tego zacinala mi sie przepustnica w pozycji wyjsciowej wiec pojechalem do firmy specjalizujacej sie w Japonczykach i Hondach od 17 lat podobno. Wyczyscili ja(przestala sie zacinac i dalem usczelke zeby ja wymienili. Poresecie kompa auto zaczelo zachowywac sie tak samo ja przy mojej probie. Panowi stwierdzili ze oni nie slyszeli od takim odtykaniu i zalozyli stara uszczelke. Pojechalem do ASO w szczecinie, ale tam tez o tym nie slyszeki i nie chca czegos takiego robic. Moze ktos zna kogos w szczecinie kto robi takie odtykanie?? Moze trzeba cos jescze wyregulowac?? Prosze o pomoc :(

[ Dodano: Wto 22 Kwi, 2008 ]
Sorry. Pierwszy post i pierwsza wpadka... czytalem forum kilka dni temu i nie bylo nic o kwadraciku. Moze to ten kwadracik tak powoduje?? Sprawdze i dam znac. Sorki :)

KiTT
22-04-08, 17:30
gregorion, wytnij sam uszczelke i zobaczysz ze bedzie dzialac. moja D14A5 tez nie chodzila na oryginalnie uszczelsce z salonu, gasla, obroty falowaly nie dalo sie ruszyc.
na pewno pomoze!

gregorion
22-04-08, 22:53
gregorion, wytnij sam uszczelke i zobaczysz ze bedzie dzialac. moja D14A5 tez nie chodzila na oryginalnie uszczelsce z salonu, gasla, obroty falowaly nie dalo sie ruszyc.
na pewno pomoze!

Widze ze kolega ma te sama wersje co ja. Naczytalem sie tu o odetkaniu, ale dzis mialem powazna rozmowe z specjalistami z serwisu(ale nie aso), ze to jest lipa z ta uszczelka. Tzn chodzi o to ze dolot powietrza oczywiscie bedzie wiekszy ale silniki te nie maja inteligentnych komputerow ktore sie ucza tylko sterowniki ktore maja ustalona sekwencje sterowania wtryskami i dawka paliwa. Wszyscy jak jedni upieraja sie ze za zmiana uszczeliki musie isc za zmiana w sterowniku sposobu dawkowania paliwa. Jesli nawet poprawily by sie po samej usczelce ( w co watpia) osiagi to na pewno musi zwiekszyc sie spalanie paliwa. Szczerze powiem ze zaczynam miec mieszane uczucia. Czy ktos na forum profesjonalnie zajmuje sie tuningiem i zna sie na sterownikach?? Nie chce powtarzac sie z pytaniami ktorych padlo tu tysiace na forum i zawalac zbedne miejsce, ale nikt tu nie utwierdzil mnie w 100% przekonaniu ze to dziala.... tzn 90PS bez rzadnych konsekwencji.

qba1983
22-04-08, 23:07
skoro czytales i ogladales forum to powinienes sie spotkac z wypowiedziami i wykresami mocy...przed i po wymianie uszczelki. standardowo moc wzrasta do okolo 90KM.
w hondach nie ma typowego przeplywomierza, paliwo jest dawkowane w stosunku do podcisnienia w kolektorze ssacym, wiec moc moze byc wieksza, ale fakt jest faktem jak bedziesz cisnal to moze spalic wiecej paliwa(fizyki nie oszukasz)

KiTT
23-04-08, 17:33
qba1983,

tak jak mowisz :)

swojego czasu ktos mowil nawet o akcji w polskich ASO hondy w tej sprawie :)

abarth81
23-04-08, 17:37
Był na forum ze ktoś miał auto z niemiec juz odmulone z papierami i w briefie byl wpis na 90 km a silnik po kodzie pokazywal 75km znajac niemiecką mentalnosc do przestrzegania norm i przepisów jestem w stanie uwierzyc ze bylo te 90 km
Ja swoja odmiliłem i widze róznice przed i po...jest lepiej i szybciej a pali nieznacznie więcej ale to pewnie dlatego ze cisne troche mocniej.

gregorion
23-04-08, 22:30
Po odetkaniu podziele sie swoimi doswiadczeniami. Uszczelka fabryczna od A2 nie pasuje do konca do A5. Jesli przylozymy ja do przepustnicy to otwory na sruby jak najbardziej pasuja, wlot takze ale gorna czesc uszczelki ma cienka krawedz ktora nie pokrywa sie z krawedzia przepustnicy. Po zamonowaniu tworzy sie w tym miejscu mikrometryczna szpara ktora pewnie zaciaga lewe powietrze bo w tym miejscu nie ma uszczelki. Szpara ta jest w blisko wyzlobionego kanaliku ktorym krazy powietrze od tej malej kwadratowj dziutki ktora trzeba wyciac wg metalowej uszczelki do czujnika powietrza. Opisany patent wyciecia wlasnej oczywiscie sie sprawdzil (najpierw probowalem wersje oryginalnej uszczelki z A2 i silikonem ale nie zdala relacji). Jakies pudelko po przegubie od Mercedesa znalazlem u kumpla w garazu (z oryginalnymi znaczkami Mietka na pudelku :) ) i wycialem wg metalowej tylko wlot powietrza do przepustnicy odrysowalem z tekturowej z A2. Montaz... potem reset.. i... :))))). Chodzi jak pszczolka. Faktycznie roznica w mocy jest odczuwalna, a szczegolnie powyzej 3.5 tys jakby sie mala turbinka wlaczala. Teraz tylko obserwowac zuzycie paliwa... :(((((

Bassmaster
24-04-08, 21:29
gregorion, jeśli możesz to zaznacz w którym konkretnie miejscu trzeba podciąć uszczelkę, zmienię wtedy rysunek samej uszczelki wg. twoich wytycznych.

gregorion
28-04-08, 15:16
wg moich ogladzin podczas wymiany uszczelki... zaznaczylem je na rysunku
http://img291.imageshack.us/img291/5144/uszczelkais6ue6qk5.jpg (http://imageshack.us)

Bassmaster
28-04-08, 20:05
Czyli mam rozumieć, że jest jeszcze kanał powietrzny do czujnika?
Nie widać go na zdjęciu oryginalnej zwężki:
http://img383.imageshack.us/my.php?image=zwezkafm3.jpg

gregorion
30-04-08, 00:10
Kwadracik w szczelce jest po to aby wpadlo tam powietrze z kolektora i kanalem wydrazonym w przepustnicy dotarlo do czujnika ktory znajduje sie na jej gorze(taki czarny bajer doczepiony jak spojrzycie na nia z gory w aucie) kwadracik laczy kolektor z przepustica. Ale jesli wstawimy oryginalna uszczelke od A2 to wg mnie nie sprawdzi sie ona. bo tam gdzie sa niebieskie pola na rysunku uszczelki nie ma i mikrszpara bedzie krazyc lewe powietrze(jaki ma wplyw na prace silnika i spalanie to nie mam pojecia i pewnie zalezy od jej wielkosci). Jak ktos odkreci cztery sruby i zdejmie przepustnice to zrozumie... Milej zabawy. Proponuje wyciecie samodzielne wg uszczelki metalowej tylko bez zwezki lub wyciecie zwezki w metalowej uszczelce.

superman2
30-04-08, 22:02
jesli chodzi o lewe powietrze to wystarczy DOBRZE wszystko dokrecic i uzyc DOBREJ jakosci tektury do wyciecia uszczelki i wtedy nie ma zadnych problemow... tak jak ja pisalem wczesniej - sądzilem ze obroty falujowały i silnik bardzo nierowno pracowal bo nie ma tej malej dziurki po prawej, ktora jest w zwezce, a przyczyna jednak bylo to ze bylo wszystko nie dokladnie skrecone, bo teraz mam uszczelke bez tej dziruki, ale za to z potrojnej warstwy tektury i wszystko jest OK. a pali 2 litry wiecej niz wczesniej, ale ja to zwykle jezdze pod czerwone pole wiec to chyba normalne....

wszystko najlepiej zrobić metodą prob i błedów... :)
ja ze zwężka męczyłem sie pół dnia i sam doszedlem dlaczego obroty falowały...

Bassmaster
01-05-08, 19:28
Poprawiłem wszędzie rysunki uszczelki wg. wytycznych kolegi gregorion.
Gdyby zaistniała konieczność wprowadzenia innych zmian, proszę dać mi znać.

superman2
01-05-08, 21:43
no to albo byly dwie rozne wersje przepustnic w D14A5 albo kolega gregorion narobil tylko bałaganu w temacie, bo przeciez jak sie spojrzy na przepustnice to widac ze w miejscach ktore są na czerwono na szablonie to tam jest po prostu takie wycięcie które powinno i byc na uszczelce, bo zwezka w tych miejsach ma 'nadmuchany' kurz z powietrza.... japończycy pewnie bez powodu nie robili tych nadcięć, podcięć itd... obecnie moje D14A5 chodzi z uszczelką ktora ma wyciete to co jest na czerwono, nie ma wycietego malego kwadracika i wszystko jest OK

KiTT
04-05-08, 21:46
zgadzam sie z superman! u mei bez tego otworku na poczatku dalo sie jezdzic ale komp lapal jakies bledy po pewnym czasie i gasla, szarpala, i falowala, na baku robilem ledwo 630 km a tez jezdze agresywnie.
gdy trafilem na ten watek poprawilem uszczelke jak reka odjal i wykrecam 700 km bez niczego :) aha jesli masz zla uszczelke nie wsywietli ci o jako bledy na check engine...

superman2
05-05-08, 19:19
kolego KiTT, chodzi Ci o ten maly kwadratowy otworek...? bo jesli tak, to tak jak pisalem - ja akutalnie posiadam uszczelki bez niego i tez jest ok... :) :) :)

spalanie, w miescie (lublin) to jakies 9,3-9,8 L/100km... czyli chyba w normie, no nie...? ;)

KiTT
05-05-08, 22:45
wytnij go i zobacz ile mniej pociagnie bo 10 litrow na 1.4 do troche za duzo :P dodam ze u mnie po wyssaniu paliwaa do sucha moge zalac gdzies ok 47 litrow bo chyba pompka jest wyzej ;]

superman2
05-05-08, 23:12
hm.... z tego co czytalem na forum to niektore 1.4 wlasnie tyle palą, 10, a nawet 12l na 100km.... z uszczelka moze sie pobawie jeszcze kolo wakacji, bo teraz to same kolokwia mam, a i jeszcze sie sesja zbliza to wole nic nie kombinowac z samochodem... tylko wlasnie juz sam nie wiem, czy to wszystko to jest wina tego kwadracika... ciekaw jestem czy jak go wytne to czy nadal bedzie tyle samo mocy... :D bo jesli ma ubyc KM kosztem spalania, to juz wole zeby mi autko paliło troche wiecej i jezdzilo lepiej.... ;)

GRUBY...
06-05-08, 08:38
A jak wyglada kwesta tego kwadracika w przypadku D14A7?

superman2
06-05-08, 17:44
jesli jest w oryginalnej zwezce, to i powinien byc (chyba) w uszczelce ktora zastąpi zwęzke... ale mimo wszystko to chyba najlepsza jest metoda prob i bledow - u mnie bez tego kwadracika tez wszystko jest ok, obroty są, nie dławi sie itd... a kwestia spalania to jest raczej temat rzeka.... z drugiej strony - niemozliwe jest raczej zeby przy ostrej jezdzie 90konne 1.4 palilo 5,6 czy nawet 7litrow, nawet na trasie.... bo wkrecanie silnika ciagle pod 4,5....6,5tys to raczej ekonomiczne nie jest.... ;)

gregorion
06-05-08, 21:39
Czy wprowadzilem zamieszanie?? Podzielilem sie tylko swoimi doswiadczeniami i spostrzezeniami. Jesli ktos dokladnie obejrzal kolektor, uszczelke i przepustnice i staral sie zrozumiec zasade dzialanie ukladu podawania powietrza do mieszanki wtrysku paliwa to zaciekawi go to co powiedzialem, ale jesli ktos chce tylko podniesc moc auta bez zastanawiania sie to przepraszam za metlik w glowie. Dla mniej wtajemnoczonych: polecam po prostu wyciac uszczelke wg starej metalowej tylko bez zwezki i to z jakiegos grubego kartonu(ostania strona bloku techn. , lub jakiegos katronowego pudelka) i dobrze skrecic. Jesli chodzi ospalanie to ostatnio przejechalem 280km z czego 200km na trasie srednio 130km/h i pare kilometrow nawet 180km/h i 80km w miescie i saplil srednio 7.8l / 100km

GRUBY...
06-05-08, 23:01
jesli jest w oryginalnej zwezce, to i powinien byc (chyba) w uszczelce ktora zastąpi zwęzke... ale mimo wszystko to chyba najlepsza jest metoda prob i bledow - u mnie bez tego kwadracika tez wszystko jest ok, obroty są, nie dławi sie itd... a kwestia spalania to jest raczej temat rzeka.... z drugiej strony - niemozliwe jest raczej zeby przy ostrej jezdzie 90konne 1.4 palilo 5,6 czy nawet 7litrow, nawet na trasie.... bo wkrecanie silnika ciagle pod 4,5....6,5tys to raczej ekonomiczne nie jest.... ;)
No własnie nie ma tego kwadracika. U mnie jest mały problem z wolnymi pbrorami czasami spadaja do 500 i tak si eutrzymuja a czasami nawet na 1500 obr/min wiec sam juz nie wiem.

superman2
07-05-08, 10:13
podawania powietrza do mieszanki wtrysku paliwa
to zdanie brzmi conajmniej nielogicznie - wtryskiwacz podaje przeciez samo paliwo, a nie mieszaknke paliwowo powietrzna...

ostania strona bloku techn
zdecydowanie zbyt cienkie

dobrze skrecic
o tym akurat to ja sam pisalem

Jesli chodzi ospalanie to ostatnio przejechalem 280km z czego 200km na trasie srednio 130km/h i pare kilometrow nawet 180km/h i 80km w miescie i saplil srednio 7.8l / 100km
fajnie, przy 180km/h pali Ci 7.8l/100km - brawo człowieku :aloha: ludzie, co wam to da ze zanizycie spalanie...? wszedzie widze jakaś chorą manię zaniżania spalania.... co to komus da ze powie ze mu pali 5l zamiast sie przyznac do 8 czy 10...? forum nie jest od tego zeby ludzi wprowadzac w blad.... mi przed wyjeciem zwezki tez palil 7,5 - a styl jazdy byl taki sam jak teraz - czyli prawie zawsze jazda pod czerwone pole, teraz mocy przybylo wiec normalne ze pali wiecej.... bo to chyba normalne ze jak przybylo 15km to i palic musi wiecej...

a odnosnie zaglebiania sie w tajniki dzialania tego silnika to nie sądze zeby osoba ktora nie zna tego silnika ze tak powiem 'na wylot' mogla cos wywnioskowac po ukladzie kanalikow w ukladzie dolotowym... nad jego powstaniem pracowal z pewnoscią niezły sztab inzynierow, a teraz jedna osoba chce ich poprawiac i wie lepiej jak co trzeba powycinac.... smieszne.. bez odpowiedniej wiedzy technicznej to sobie mozna co najwyzej popatrzec jak to wyglada, a nie tworzyc jakies nowe teorie, ktore nie wiadomo czy mają wogole jakiekolwiek powiązanie z rzeczywistością... chyba za duzo ogladania 'jak to jest zrobione' na discovery :aloha: faktem jest ze d15a5 i (chyba) d14a2 to te same silniki ktore rozni jedynie zwezka w d14a5. a wlasnie ogladajac przepustnice to tam widac ze są miejsca ktore powinny byc wyciete w nowej uszczelce, bo są 'odciśnięte' na zwęzce jako 'ślepe' miejsce gdzie uderza powietrze.... z tym kwadracikiem tez jest sprawa nie jasna w sumie - bo u jednych to pomaga u innych nie... u mnie osobiscie jest ok bez tego kwadracika.... w orygianlnej uszczelce do d14a2 go nie ma, wiec sądze ze po odmuleniu tez go chyba nie powinno byc.... no ale tak jak pisalem - metoda prob i bledow - pojezdze, zobacze moze potem znow go wytne jesli sie bedzie dzialo cos dziwnego z silnikiem, poki co wszystko jest ok....

gregorion
07-05-08, 17:58
Zeby wyjasnic koledze:
1. Wtryskiwacz podaje paliwo w zaleznosci od kata otwarcia przepustnicy (jest tam jej czujnik) jak i strumienia(cisnienia) powietrza ( tez jest czujnik) jakie sie wytwarza po jej otwarciu. - po to usowamy zwezke. Nie wiem czy przepustnice sa takie same bo nie widzialem tej od A2 i ich nie porownywalem.
2. Karton z bloku za cienki?? to nie widziales chyba oryginalnej uszczelki z ASO od A2 na ktorej te silniki jezdza?? (ja zalecam gruby ale nie napisalem w mm)
3. Hanke mam dopiero miesiac(sciagnalem z niemiec) i ostatnio zrobilem kurs do swinoujscia. Nalalem paliwa pod korek.... przejechalem 280km i zalalem spowrotem 22 litry paliwa. 180km/h jechalem tylko przez kilka kilometrow tzn wlasciwie chcialem sprawdzic ile poleci. Budzik dobil do 180 i juz nie chcial za bardzo isc dalej wiec zwolnilem. Srednio tj 7.8l/100km.

W kwestii wyjasnienia slynnego kwadracika:
- W uszczelce metalowej sluzy on do doprowadzenia powietrza kanalem wydrazonym w przepustnicy do czujnika.
- w uszczelce od A2 papierowej jest on teoretycznie nie potrzebny bo w tym miejscu gdzie kanal sie konczy zaczyna sie czyjnik to w uszczelce jest wyciecie (zaznaczylem na niezgrabnym rysunku niebieskim kolorem)
Podsumowanie: poniewaz nie wiem czy przepustnice sa te same i czy czyms sie roznia to zalecam wyciac dokladnie taka sama uszczelke jak metalowa tylko bez zwezki.

superman2
07-05-08, 18:20
ok... to 180kmh to tak samo jak u mnie bylo - tez juz wiecej nie chcial isc, a spalanie tez mi wtedy wychodzilo okolo 7.5 - tak jak pisalem w poprzednim poście... :)

bylem przed chwila obejrzec jak to wyglada u mnie - uszczelka nie wystaje poza przepustnice, a tez wycinalem wg szablonu. to ze ten kwadracik jest od czujnika odpowiedzialnego za powietrze to wiem, tylko z tego co widac po zwezce to nie ma on zadnego polaczenia z tym glownym kanalem dolotowym, tak wiec dziwne jest to ze silnik sie nie dlawi pomimo tego ze w uszczelce nie mam tego kwadracika....

mogłbys kolego gregorion uzupelnic ten Twoj 'kolorowy' obrazek o lepsze opisy..? bo ten zolty kolor to jest tam nie do rozczytania.... i jak wiesz to wez zapodaj tam od czego są te pozostale kanaliki.... ;)

abarth81
07-05-08, 20:41
apropo spalania to moje odetkane d14a7 pali w miescie 9l na sto a w trasie jaką zrobiłem podczas długiego weekendu to spaliła dokładnie 6.04 l na 433 km spaliłem 26l
w tym 1,5 godziny stałem w korku we wrocławiu, przed wyjazdem zmienłem sonde na OEM Hondy kupiona na kampanii, ze spalania jestem zadowolony jak cholera.
A co do prędkosci max to na obwodnicy w Oleśnicy wyciągła prawie 190(musialem ją troche rozbujać) bylem w małym szoku, paliwo V-pover95 oponki napompowane pneumixem (ponoc cos to daje w stosunku do zuzycia paliwa i predkosci, no i lepiej wpływa na stan opon, podobno,)

gregorion
07-05-08, 23:48
Kolega drwi.. ale ok kazdy ma prawo. Dolot do kwadracika z kolektora jest poprzez wyrzlobiwniwe w krwedzi kolektora ktora styka sie z przepustnica.
Klocic sie nie bede na forum. Moze ktos jeszcze rozebral i dokladnie przyjrzal sie w miejscu styku kolektora uszczelki i przepustnicy to koledze bardziej wyklaruje.
Ogolnie to pozdrawiam wszystkich zapalencow Hanki i zycze owocnych prac przy podkrecaniu konikow :)
(aha i zeby nie bylo.. to obrazek przedstawiajacy rzut uszczelki moj i kolegi ktory opracowal wzor jest do gory nogami czyli kanal do czujnika na zdjeciu prowadzi w dol... w rzeczywistosci jest on w gore, bo tam znajduje sie czujnik)
Pozdro i milej zabawy z Hanka.

superman2
08-05-08, 01:46
oj widze ze zaszlo nieporozumienie.... :/ kolego gregorion, niechcialem zebys mnie źle zrozumial - bo powaznie chcialem sie dokladniej przyjrzec temu Twojemu obrazkowi ale nie moge rozczytac co tam jest dokladnie napisane... to co napisalem nie mialo charakteru drwin, tylko na serio chcialem zebys wstawil jeszcze raz ten swoj obrazek z opisami, a napisalem 'kolorowy' dlatego zeby kazdy latwiej skojarzyl o co chodzi... przeciez forum nie jest od tego zeby sie klocic. peace :hinczyk: :piwo2:

kanal do czujnika
moglbys kolego zaznaczyc na rysunku ktory to jest dokladnie ten kanal..? chodzi o ten kwadracik...?

koledzy czy czas 0-100 jaki robie na tym filmiku to odpowiada tym 90KM http://pl.youtube.com/watch?v=zGUArugRywE ?
bo juz sam nie wiem czy ta moja Honda jest odmulona tak jak trzeba... ;)

KamilGCZ
12-05-08, 10:21
CZeść wam , słuchajcie , chce wlasnie odmulic sobie autko , przeczytałem wszyskie wpisy co na ten temat piszecie i duzo sie dowiedziałem , tylko mam mały problem z zamówieniem tej uszczelki, tj Koles w serwisie Hondy , owszem zamówi ale trzeba mu podac to na tacy tj numer, na forum znalazlem numer 16176-P06-A02 tylko tylko ze to jest do civica 92 rok, i CRX, ja posiadam Hanie 1.4 97 rok , D14A3. I mam pytanie w związku z tym , czy ktos z was uzytkowicy posiada owy numerek do takiego modelu??
Kosztuje to 20 pln , a na allegro krzycza 50 pln( wyzysk), a najlepsze ze mozna zrobic to samemu , tyle tylko ze ja nie chce sie bawic w wycinanki , wole jednak orginalna cześć.

JUZ znalazłem numer a mianowicie dla wersji EJ9 , numer czesci jest taki : 16176-P2a-004

gregorion
12-05-08, 22:12
moglbys kolego zaznaczyc na rysunku ktory to jest dokladnie ten kanal..? chodzi o ten kwadracik...?
specjalnie dla kolegi superman2
(przypominam, ze czujnik znajduje sie u gory a rysunek usczelki jest do gory nogami)
http://img75.imageshack.us/img75/5830/uszczelkagk5.th.jpg (http://img75.imageshack.us/my.php?image=uszczelkagk5.jpg)

superman2
13-05-08, 19:21
dzieki gregorion :)
czyli z tego co tam jest narysowane to wynika ze w tej uszczelce zamiast zwezki jest zbedny ten kwadracik bo powietrze dochodzi z tego kanalu w przepustnicy..? dobrze to rozumiem..?

KiTT
13-05-08, 19:40
nie mialem czasu panowie przeczytacc wsyzstkiego o czym tu piszecie ale dla mnie wniosek jest prosty:
z wycietym kwadratem auto chodzi ok
bez niego padaczka.

gregorion
15-05-08, 12:47
dzieki gregorion :)
czyli z tego co tam jest narysowane to wynika ze w tej uszczelce zamiast zwezki jest zbedny ten kwadracik bo powietrze dochodzi z tego kanalu w przepustnicy..? dobrze to rozumiem..?
Pewnie tak sie dzieje i dlatego niektorym chodzi bez wycietego kwadracika. Ale ten kanal ma jakas swoja przepustowosc i penie okreslona ilosc powietrza musi do niego docierac(a wlasciwie stworzyc sie odpowiednie podcisnienie) by sterownik(bo ciezko nazwac to komputerem) odpowiednio sterowal praca silnika. Jak mozna zauwazyc niektorym bez kwadracika nie dzialalo wiec podejrzewam ze maja bardziej lub mniej skrecona(chodzi o sile scisku srub przepustnicy do kolektora a wlasciwie o przerwe ktora wpada powietrze) przepustnice albo uszczelke fabryczna lub docinana (kwestia grubosci kartonu) samodzielnie ze wzoru uszczelki oryginalnej bez zwezki. U mnie na oryginalnej od A2 nie chcial poprawnie pracowac silnik wiec wycialem swoja wg oryginalnej metalowej od A5 tylko bez kolnierza zwezajacego dolot powietrza... wydaje mi sie to najlepszym rozwiazaniem. Na tym skonczmy dewagacje na temat budowy i zasady dzialania przepustnicy, bo za chwile wyjdzie jakis laborat, a jestesmy przeciez tylko amatorami inzynierii samochodowej ;) .
P.S. aha.... zapomnialby, pamietajcie ze po udanym odetkaniu Hanki nalezy to opic by uszczelka sie nie rozeschla :d :piwo2: :aloha:

KamilGCZ
15-05-08, 21:52
Ja dzis zamontowałem orginalna `uszcelkę` i jestem zadowolony , silniczek pracuje ok!, czuć MOC , ogolnie pozytywnie zabieg przebiegł na Hani, tylko teraz patrzeć co sie bedzie działo z paliwem :(

jjurgiel
16-05-08, 15:17
tylko teraz patrzeć co sie bedzie działo z paliwem

kurcze czy wy jakąś obsesję macie z tym paliwem? nawet jak ci litr na 100 więcej spali a miesięcznie 1000km jeździsz to 45 PLN aż tak drastycznie budżet uszczupli?

Sokql
20-05-08, 13:53
Koledzy Jestem nowym uzytkownikiem serwisu i hondy civic 5D 1.4iS, rocznik 1999. Jak moge sprawdzić oznaczenie silnika, gdzie to moge znaleźć? Wiem że mam silnik D14A3 lub D14A4, silnik wyglada tak jak na zdjęciach na stronie poerwszej, Jaka jest różnica w tych oznaczenach, bo ja jestem zielony w tym temacie, a chciałbym ja odetkać bo wydaje mis ie że nie mam tych 90KM. Pomoże ktoś? Pozdrawiam:)

superman2
20-05-08, 15:20
a to w budzie 5d byly wogole D14A3 i D14A4 ..? oznaczenie silnika wybite jest w bloku silnika, na dole po lewej stronie.... a jaki silnik jest napisany na tabliczce znamionowej (uprzedze pytanie - znajduje sie ona za akumulatorem :D ) ?

Sokql
20-05-08, 17:19
superman2 W książce serwisowej znalazłem oznaczenie D14A7, jeszcze sprawdze z tablkiczką znamionową i mam wpisane w książce że ma 75 KM

KamilGCZ
20-05-08, 17:48
kurcze czy wy jakąś obsesję macie z tym paliwem? nawet jak ci litr na 100 więcej spali a miesięcznie 1000km jeździsz to 45 PLN aż tak drastycznie budżet uszczupli?

Uszczupli nie uszczupli , mieć 45 pln a nie mieć 45 pln , to już 90 PLN ;]]

abarth81
20-05-08, 18:14
W książce serwisowej znalazłem oznaczenie D14A7, jeszcze sprawdze z tablkiczką znamionową i mam wpisane w książce że ma 75 KM
jesli na tabliczce masz d14a7 to jest silnik 75 koni, sprawdz jeszcze czy nie masz pomiędzy plastikowym kolektorem dolotowym a przepustnicą włozonej takiej srebrnej uszczelki z blachy o grubosci około 6 mm http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=28447&highlight=d14a7 jesli masz to jest juz odmulona, jesli nie to musisz kupic i zalozyc.
ps mam taka uszczelke i jak jej nie załoze do wujka zmulonego d14a7 to moge ci odstąpic

Sokql
20-05-08, 18:27
Ok, lece popatrzeć pod maske bo ciekawy strasznie jestem. Dzięki za pomoc:)

[ Dodano: Wto 20 Maj, 2008 ]
Wszystko sie zgadza z książką serwisową, oznaczenie silnika D14A7, nie znalazłem uszczelki 6mm ze srebrnej blachy, widocznie nie ruszany był dolot:)

Gress
21-05-08, 11:37
Obrazek (http://img139.imageshack.us/my.php?image=uszczelkacn7.jpg)
Może to pomoże na przyszłość wszystkim, którzy poszukują uszczelki do D14A2.
Wymiary: 90x104mm.
Można wydrukować na papierze, nakleić na karton i wyciąć.

A 20zł zostanie w kieszeni :d

UWAGA! W silnikach D14A5 nie należy wycinać obszarów zaznaczonych na czerwono na rysunku, w dalszej części tego tematu jest wyjaśnione dlaczego.

Jak wygląda uszczelka Z D14A4?
mam D14A3

superman2
21-05-08, 13:19
przeciez w 5d nie bylo montowanych D14A4 i D14A3

salab
03-06-08, 16:04
Ja dziś odetkałem D14A3 mojej narzeczonej - efekt całkiem przyjemny, ale bez rewelacji (może dlatego, że na codzień jeżdżę 3L turbodieslem ;) ), spalanie będę obserwował a miarę możliwości.

W przypadku naszego D14A3 wystarczyła zamiana samej uszczelki na firmową Hondy (nie mam czasu na jeżdżenie po serwisach i szukanie, więc kupiłem za 49pln na allegro - http://www.allegro.pl/item370078689_honda_civic_75km_odblokuj_moc_do_90k m_wys_gratis.html) i reset kompa.

Dodam jeszcze, że trzeba zaopatrzyć się kombinerki, klucz 8 oraz 12 (najlepiej grzechotkę), śrubokręt i poświęcić na to trochę czasu (znalezienie śrubki trzymającej obejmę wokół przepustnicy zajęło mi wieki - inżynier Hondy się nie popisał z jej umiejscowieniem).

PS: uważajcie, żeby Wam jakaś nakrętka od śrub przepustnicy nie spadła - u mnie poleciała gdzieś w dziurę za silnikiem i niczym jej nie mogłem wyciągnąć, wiec musiałem użyć innej.

nowik1
26-06-08, 11:51
Witam

Kolejna odetkana Hanka (D14A5) :) Zmieniłem uszczelkę w 10 minut na wzór tej ze zwężką co była wczesniej. Restart "kompa" i efekt w zasadzie żaden. Może delikatnie lepiej wkręca się na obroty, ale pioronującego szoku nie doznałem w przyspieszeniu auta. Jak szła wczesniej 175km/h to tak i pozostało. Za to poprawiło się spalanie. Spokojna jazda po trasie w zakresie 90-110 km/h dała rezultat niecałych 6l/100km. Wczesniej spalanie wynosiło 6,5-7l.

Pozdro

Marcel
02-09-08, 12:09
Witam.
Ja w swojej Hani wymieniłem uszczelkę z silnika D14A7 na D14A8. Jest o 6 mm grubsza, cięższa, metalowa o większym prześwicie i kosztowała około 70 zł w ASO. Nie ma co szukać w innych sklepach, bo i tak odsyłają do ASO. Ja po zamówieniu czekałem bardzo długo (ponad 2 miesiące), bo już w europejskich magazynach jej nie było i trzeba było czekać jak ją wyprodukują.
Ale warto było! Auto zauważalnie szybciej przyśpiesza, jakby faktycznie zyskało kilkanaście kucyków.
U mnie wymiana była bezproblemowa. Wyciągnięcie starej zwężki, przeczyszczenie przepustnicy i reset kompa.
Nic nie faluje. Silnik działa równiutko. Jest mocniejszy. A co do zwiększonego spalania? Nie zauważyłem ;-)
Pozdrawiam wszystkich.
Civic 5D D14A7 1998 luty

raven
27-10-08, 10:48
czytam cały temat i troszkę można się pogubić

nabyłem ostatnio aerodecka z D14A7 w mieście na odcinku Gdańsk-Gdynia (często korki) auto pali mi 8l/100 - jestem zadowolony, ale jak jest możliwość zwiększenia mocy, to czemu tego nie zrobić - wyczytałem że od A8 muszę szukać uszczelki przepustnicy.

Najbardziej martwią mnie wypowiedzi o zwiększeniu spalania - jeżdzę raczej spokojnie do 3rpm ale czytam jak to spalanie rośnie do 10 to aż sie chce zostać przy tych 75 kucach?

dlatego proszę tych co odetkali swoje A7 o szczerą odpowiedz czy po tym zabiegu spalania wzrosło i o ile? (bo wiadomo - moc znikąd sie nie bierze)

braun
28-10-08, 18:27
Witam.
2 miesiące temu odetkałem d14a7 - civic 5D 1998r. Spalanie wzrosło o ok. 0,5l. Wcześniej było 7,5l teraz jest około 8l/100km.
Jest to spalanie w jeździe mieszanej z przewagą jazdy po mieście.

Wiśniaa
31-10-08, 15:37
Siema.
Możecie mi powiedzieć czy uszczelka z d14a8, która montuje w d14a7 ma taki numer katalogowy ??
16176-P2A-004??
Do aso mam troche daleko, a na allegro widze ze sa, ziomek pisze, ze bedzie pasowac ale wole sie upewnic ;)

dzieki

banraf
21-11-08, 22:39
Witam,

Zdecydowałem się na usunięcie uszczelki z mojej Hondki 1,4i '98 D14A7.
Zmontowałem przepustnicę na czerwony silikon.
Wyjąłem bezpiecznik 7,5A - Backup na 30 sekund.
Odpaliłem silnik, chodził na wolnych obrotach 10 minut, następnie falując od 1000-1700obr aż załączył się wentylator.
Odczekałem żeby jeszcze raz się załączył. Wyjechałem i zrobiłem z 20km jeżdząc z róznymi prędkościami. Obroty nadal falują.

Co zrobić żeby obroty się ustabilizowały na stałym poziomie ?

Dzięki z góry

gregorion
30-11-08, 22:41
Mysle ze masz problem z lewym powietrzem, ktore dostaje sie do przepustnicy, jesli podcisnienie nie jest w normie to czujnik dostarcza do sterownika bledne dane i warjuje. Zdejmnij ja jescze raz i poprawnie zamontuj ja z uszczelka. Dobrze dokrec bo moze w tym masz problem.

pio
15-12-08, 23:15
kurcze

qba1983
15-12-08, 23:19
kurcze

:rolleyes:normalnie...post roku... :D:D

abarth81
06-01-09, 17:10
Zdecydowałem się na usunięcie uszczelki z mojej Hondki 1,4i '98 D14A7.
Zmontowałem przepustnicę na czerwony silikon.
i właśnie dlatego faluje musisz zamontowac uszczelke metalowa od silnika D14a8 nr czesci masz gdzies w tym topicu http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=11872&highlight=d14a7
aha i jeszcze inna sprawa ponoc ktos pytał w ASO o sens wymiany zwezki zeby dało to wiekej koni i pan w ASO odpowiedział mu ze trzeba wymienic równiez komputer sterujacy na ten z mocniejszej wersji bo inaczej nie uzyska sie pełnych 90koni, jest to BZDURA bo dla silnika D14A7 i D14A8 kompy sa takie same i maja ten sam part number 37820-P1J-E13 oznacza to ze oprogramowanie i mapy wtrysku sa takie same mozna sobie to sprawdzic w EPC wpisujac VIN od jednego i drugiego modelu.

moris78
13-01-09, 11:34
chetnie bym sie zabral za wymiane tej uszczelki ale jak czytam o osiagach po wymianie to sie zastanawiam czy u mnie czasami nie jest juz po ,dlatego,ze ostatnio to nawet 190 pojechala:)<silnik 1,4i D14A5 czy to mozliwe Z 75KONNYM SILNIKIEM?

oli11
13-01-09, 14:00
cze wszystkim, czyli w końcu jaką uszczelkę? zastosować do D14A5 zamiast zwężki?:) z kwadracikiem czy bez? mogę sobie w pracy wyciąć laserem z kartonu tylko którą? czy lepiej zamówić oryginał od D14A2? jeśli tak to proszę o vin...
czytałem wszystko ale 100% odpowiedzi nie mam więc proszę o wypowiedź kogoś kto to już przerabiał i testował

NUPEL
19-01-09, 00:18
witam. mam taka uszczelke z d14a8. ta metalowa + papierowa zielona w dobrym stanie, ale brudna. koszt w aso 60-70 zl
ja razem z przesylka chce 40. jak cos, to priv

misiek1
19-01-09, 19:11
cze wszystkim, czyli w końcu jaką uszczelkę? zastosować do D14A5 zamiast zwężki?:) z kwadracikiem czy bez? mogę sobie w pracy wyciąć laserem z kartonu tylko którą? czy lepiej zamówić oryginał od D14A2? jeśli tak to proszę o vin...
czytałem wszystko ale 100% odpowiedzi nie mam więc proszę o wypowiedź kogoś kto to już przerabiał i testował

ja wyciolem z kartonu odbijając oryginalną uszczelkę razem z tym małym kwadracikiem i działa bez zarzutu już kilka dobrych miesięcy:)

Kwiatula
05-02-09, 11:09
To i ja skrobnę coś.
Chce się zabrać za odetkanie już od jakiegoś czasu.
Nową uszczelkę mam tylko jest pytanie dotyczące późniejszej eksploatacji auta. Nie chciałbym, żeby zaczał palić jak smok :-)
Poza tym auto ma już 212 l przebiegu i martwie się trochę tym.
Piszcie konkrety dotyczące tego czy spalanie benzyny wzrosło(jak tak to o ile) oraz tego czy olej zaczął się spalać w większych ilościach. Wiadomo "honda musi pić" ;)

nemo
05-02-09, 19:23
Piszcie konkrety dotyczące tego czy spalanie benzyny wzrosło(jak tak to o ile) oraz tego czy olej zaczął się spalać w większych ilościach. Wiadomo "honda musi pić" ;)
Jest oczywiste,że spalanie wzrośnie. Mogę Ci podać jak było w moim przypadku,ale tylko na gazie.Przed "odetkaniem"na zbiorniku (36l) przejeżdżałem ok 510 km, teraz przejeżdżam 420 do 430 km. Jak te ilości się przedstawiają w przypadku benzyny, nie potrafię Ci podać. Jeżeli chodzi o zużycie oleju, to nie zauważyłem żadnej różnicy. Przebiegiem silnika się nie przejmuj. Mój ma na liczniku 180 tys. ale faktycznie ma przejechane grubo ponad 200 i nic się nie dzieje. Jeżeli zdecydujesz się na "odetkanie", to cudów się nie spodziewaj, ale na pewno będzie Ci się jeździło lepiej. Na koniec muszę Cię jeszcze ostrzec, że na początku możesz mieć kłopoty z wolnymi obrotami. U mnie początkowo bardzo falowały, ale zauważyłem, że to falowanie się zmniejsza z biegiem czasu. Wcześniej przeczyściłem przepustnicę, była bardzo zabrudzona, ale to nic nie pomogło. Później już nie robiłem nic tylko czekałem i po dwóch, może trzech tygodniach wolne obroty wróciły do normy i tak jest do dzisiaj.

braun
06-02-09, 00:22
To i ja skrobnę coś.
Chce się zabrać za odetkanie już od jakiegoś czasu.
Nową uszczelkę mam tylko jest pytanie dotyczące późniejszej eksploatacji auta. Nie chciałbym, żeby zaczał palić jak smok :-)
Poza tym auto ma już 212 l przebiegu i martwie się trochę tym.

Piszcie konkrety dotyczące tego czy spalanie benzyny wzrosło(jak tak to o ile) oraz tego czy olej zaczął się spalać w większych ilościach. Wiadomo "honda musi pić

U mnie przy odmuleniu silnika D14A7 spalanie wzrosło z 7,5l na 8l. Co do oleju to nie zauważyłem żadnych zmian i chyba takich nie powinno być.

gregorion
18-02-09, 13:42
U mnie w D14A5 spalanie tez wzroslo o 0.5 litra. Uszczelke wycialem z kartonu z odrysowanej oryginalnej metalowej uszczelki bo na zamowionej w aso na wolnych falowal. Uszczelka w aso kosztowalo 20dziescia pare zlotych a nie 70 a numer VIN o ktory prosil gosciu byl w sumie nie potrzebny, bo powiedzialem ze nie mam i ma sobie wpisac jakis dowolny od A2, a ja chce uszczelke i koniec.

abarth81
18-02-09, 20:40
Koledzy 80 zł to kosztuje tyko uszczelka od D14a8 (metalowa) inne są w cenie około 26 zł.....u mnie po odmuleniu D41A7 spalanie wzrosło około 0,6 litra co do zuzycia oleju nie zauwazyłem zmian.

noctyfer
08-05-09, 13:02
odświeżę troszkę temat, czy ktoś może z posiadaczy w/w silników ma wykresik z hamowni, co by potwierdzić przyrost mocy

Sokql
20-10-09, 21:10
Witam, czy ktoś odblokowywał silnik d14a7 po roku 98, bo śledząc ten temat doczytalems ie że po tym roku dodatkowo komputery były blokowane, posiadam civica 5 D MB2 d14a7 75 KM

Pomoże ktoś?

elminsterr
24-10-09, 14:58
Witam

Dołączam się do prośby kolegi Sokql. Czy egzemplarze po 98 też da się łatwo odmulić, czy trzeba jednak wymieniać kompa, jak ktoś tu wcześniej pisał?

suchy2004
24-10-09, 15:43
Witam, czy ktoś odblokowywał silnik d14a7 po roku 98, bo śledząc ten temat doczytalems ie że po tym roku dodatkowo komputery były blokowane, posiadam civica 5 D MB2 d14a7 75 KM

Pomoże ktoś?

Musisz kupić uszczelkę metalową od d14a8.
Z tego co mi wiadomo po 98 roku nie było już d14a7 (75 koni) ani d14a8 (90 koni) tylko d14z3 (75koni) i d14z4 (90koni). Więc jeśli masz d14a7 to masz auto z rocznika 97/98?!
Nie wiem czy blokowano komputery, ale ja zmieniłem uszczelkę, nic nie resetowałem nie podmieniałem kompów i do tej pory jeżdże beż żadnych przygód. Na początku wzrosło spalanie w moim przypadku ale po 2 miesiacach wróciło do normy czyli 7l/100km :D
Dziękuje to wszystko co miałem do powiedzenia na ten temat ;p
Pozdrawiam
Kamil

elminsterr
24-10-09, 16:18
suchy2004 a z którego rocznika masz Hanię?

suchy2004
24-10-09, 21:54
1998 (marzec)

Sokql
25-10-09, 18:28
suchy2004: no u mnie jest rocznik 1999 i d14a7... dziwne troszke. Ale tak mam. A jaki model silnika powinien być w tym roczniku? Pozdrawiam

suchy2004
26-10-09, 15:55
suchy2004: no u mnie jest rocznik 1999 i d14a7... dziwne troszke. Ale tak mam. A jaki model silnika powinien być w tym roczniku? Pozdrawiam

Być morze na początku roku puszczali jeszcze d14a7/8. Z tego co się orientuje to w 1999 powinien być d14z3 (z Niemiec) lub d14z4 (Polski).
Powiedz czy tylne, trzecie światło stopu masz na dole szyby czy na górze?To znak rozpoznawczy modeli z 99 i 00 rocznika.

Domanoid
26-10-09, 16:59
To jak to jest? U góry szyby po 99 czy przed?

Sokql
27-10-09, 17:59
suchy2004 Umnie jest na dole szyby, wiec sie potwierdza że to początek 99 rocznika?

Pierwsza rejestracja w marcu 1999roku

mickee
28-10-09, 08:22
Ja mam stop na górze szyby, a pierwsza rejestracja z czerwca. Czyli zrobiona w pierwszej połowie roku 1999. Coś ta teoria jest kiepska.

redbul
29-10-09, 16:54
witam, posiadam hanie z 95 r 5 drzwiową z silnikiem d14a4,jaka uszczelke zastosowac zamist zwezki,z gury dzieki

Domanoid
29-10-09, 18:29
D14A4 nie ma zwężki, do D14a3 kupuję się uszczelkę od D14A4 :)
Więc jakbyś chciał pogrzebać to możesz wyczyścić ;P

Rutek_ZIK
21-11-09, 08:46
Wczoraj odetkałem swoją Hankę... Powiem Wam, że się nie spodziewałem takiej różnicy. Już jak wracałem z "warsztatu" z 2 osobami, to czułem różnicę, no a samemu... Dla mnie, super!! Najlepiej wydane 65PLN (ASO D14A7)!
Naturalnie nie było tak prosto, jak w instrukcji. Śruby zapieczone. Jedna nakrętka zaczęła się obracać w plastykowej obudowie, ogólnie 1h roboty, ale i tak warto nawet 2h na to poświęcić.

PS
Jak powiedziałem świadkom co robię i że o połowę węższy jest dolot, to wierzyć nie chcieli, hehe... Się bardziej zdziwili, jak zwężkę im pokazałem.... :D

SaYruS
01-12-09, 17:01
witam
sprowadziłem niedawno honde civic z silnikiem d14a3 z niemiec, zajrzałem pod filtr powietrza odchyliłem przepustnicę i nie zauważyłem żadnej zwężki, pełen przelot do kolektora, jednak nie sądzę żeby miała te 90 koni...
pytanie czy ktoś porównywał przyspieszenie ze świateł z seryjnym silnikiem 90 konnym? albo ktoś porównywał na hamowni?

brak.loginu87
01-12-09, 22:30
2x Civic 5D white 96' D14A7 "unlocked" to 90PS blue 98' D14A8 90PS
http://www.youtube.com/watch?v=PT7VJvgg3_U

Adrian
10-09-10, 12:31
Hej!
Witam wszystkich jestem tu nowy, od niedawna posiadam honde civic 14i 75KM z 99 roku silnik to D14Z1. Mam pytanko od jakiego modelu muszę dopasować tą uszczelkę pod przepustnicę aby miała te 90KM

Adrian
11-09-10, 11:46
Czy ktoś czyta te posty??

Krzysiek1025
28-11-10, 17:11
Witam, jestem nowy w klubie civic i troszkę się motam. Mam pytanie.Wiem , ze na ten temat było duż, ale mimo wszystko ktoś mi pomoże. Mam honde civic D14A7 odmuliłem ją, czyli wymieniłem uszczelkę w przepustnicy oraz zrobiłem reseta. Teraz na biegu jałowym mam 1500 obr, a wcześniej miałem ok 800-900 obr, i obroty troszke falują. Czy coś popsułem?, czy jeszcze coś prócz wmiany zwężki i reseta coś muszę zrobić?

Będę wdzięczny za każdą poradę i pomoc.

kuster
28-11-10, 17:29
Witam, jestem nowy w klubie civic i troszkę się motam. Mam pytanie.Wiem , ze na ten temat było duż, ale mimo wszystko ktoś mi pomoże. Mam honde civic D14A7 odmuliłem ją, czyli wymieniłem uszczelkę w przepustnicy oraz zrobiłem reseta. Teraz na biegu jałowym mam 1500 obr, a wcześniej miałem ok 800-900 obr, i obroty troszke falują. Czy coś popsułem?, czy jeszcze coś prócz wmiany zwężki i reseta coś muszę zrobić?

Będę wdzięczny za każdą poradę i pomoc.

moze komp się uczy?
tak moze być przy zapalaniu silnika bo jest dosyć zimno teraz i się musi szybciej nagrzewać
ale jak masz tak nawet po zagrzaniu silnika to ja proponuje jeszcze jeden reset

p.s. a map sensor ma doprowadzone powietrze? nie zablokowałeś tej dziurki z przepustnicy tą uszczelką?
dla pewnosci zdejmij przepustnicę wyczyść krokówkę sprawdź czy map sensor ma dopływ powietrza i załóż ponownie ;]

Krzysiek1025
28-11-10, 18:46
Sytuacja wygląda tak: zmieniłem uszczelkę na jakąś papieropodobną za 25zł, zresetowałem kompa, przejechałem 25 km i po przejechaniu obroty falowały. Widząc to zresetowałem kompa jeszcze raz i przejechałem 20 km i troszeczkę się polepszyło, ale niewiele nadal obroty trochę falują i na biegu jałowym mają ok 1500 obr. We wcześniejszych postach czytałem, że coś takiego się może dziać gdy przepustnica dostaje lewe powietrze. To by oznaczało że niedokładnie zamontowaliśmy uszczelkę. Mam jeszcze pytanie czy tylko wymiana uszczelki i reset wystarczają? i komputer sam powinien dostosować sobie mieszankę, czy jeszcze coś się robi prócz tego?(np. wpina się pod kompa laptopem i się coś ustawia). Moja hania jest z końca 97r, 5d, MB2.

kuster
29-11-10, 08:38
nie musisz się podpinac kompem ta uszczelka jest... niepotrzebna... :D wystarczy to na sylikonie połozyć :P

przeczyść jeszcze świece moze to coś pomoże...

braun
29-11-10, 09:47
Sytuacja wygląda tak: zmieniłem uszczelkę na jakąś papieropodobną za 25zł

Do silnika D14A7 stosujemy uszczelkę z D14A8 która jest metalowa i dość gruba.

Krzysiek1025
29-11-10, 19:51
Poradziłem sobie, zeszło troche dłużej bo mi śrubka wpadła za silnik i nie mogłem jej znależć:p . Wywaliłem tą wcześniejszą uszczelkę co założyłem , i wmontowałem tą starą z rozwierconym otworem. Efekt? działa wyśmienicie:) , i teraz pomykam 90KM. ps. kuster miałeś rację tamta uszczelka przyblokowała troche map sensor.

Dzięki Wszystkim za rady.

Pozdrawiam

abarth81
01-12-10, 17:55
mimo to zainwestuj w ta metalową uszczelke od d14a8 ja tez jezdziłem na "rozwierconej " starej ale jakos na tej oryginalnej mam wrazenie ze lepiej ciągnie.

drimkers
16-10-11, 13:27
Witam Ja mam Honde sprowadzona z niemiec pare dni temu i niewiem czy mam odmulona czy nie..... jest to honda z 99 roku 3 drzwiowa z silnikiem 1.4i tyle ze w ksiazce serwisowej oznaczenie silnika jest D14Z1. A Wy tu piszecie o uszczelkach z silnika d14a8..... podpowie mi ktos jaki ja mam model? i co musze zrobic zeby to odblokowac....czy sama uszczelke czy rozwiercac itd...dzieki za ewentualna pomoc

Lucas.FK2
18-10-11, 19:15
Witam Ja mam Honde sprowadzona z niemiec pare dni temu i niewiem czy mam odmulona czy nie..... jest to honda z 99 roku 3 drzwiowa z silnikiem 1.4i tyle ze w ksiazce serwisowej oznaczenie silnika jest D14Z1. A Wy tu piszecie o uszczelkach z silnika d14a8..... podpowie mi ktos jaki ja mam model? i co musze zrobic zeby to odblokowac....czy sama uszczelke czy rozwiercac itd...dzieki za ewentualna pomoc

No to tak. D14Z1 to nowsza jednostka niż D14A3/4 i to jest w 3 drzwiowej EJ9 i tym się różni,że tam jest inny kolektor ssący i przepustnica ustawiona jest pionowo. Kup sobie nową uszczelkę i po problemie :)
D14A7 ciebie nie dotyczy bo tam jest ssak jak w większości Hond z poziomą przepustnicą,ale plastikowym ssakiem. Tyle w temacie.

czara
21-02-12, 15:03
Chłopaki potrzebuje informacji,mam D14A8 i szukam papierowej uszczelki pod przepustnice. Problem w tym ze w ASO jest tylko komplet nr 16176P1JG22: ta metalowa 6mm i te zielone za 120zł a ja potrzebuje tylko te papierowe.
Od razu uprzedzę ze nie będę wycinał z kartonu bo skoro mogę mieć OEM za 20zł to nie będę się bawił w wycinanki. Na jaki silnik mam sie powołać w ASO żebym dostał zwykłą papierową za 20zł? D14Z4? D14A7? Z racji ze każdy kanalik i otworek jest ważny chciałbym dobrać odpowiednia uszczelkę. Ostatnio po czyszczeniu i zmianie ssaka robiłem na silikon, nie było problemów ale tym razem chce zrobić porządnie :) Od razu prośba o jakiś VIN z podanych modeli bo przecież w ASo bez tego nic nie znajda;/

dodam ze uszczelka silniczka krokowego numer 16456P2A003 kosztuje w ASO 14zł, wiec jak już czyścić można wrzucić nową.

czara
22-02-12, 12:53
No wiec z tego co sie dowiedziałem to żeby dostać same te zielone papierowe uszczelki trzeba pytać w ASO o silnik D14Z4 (i mieć VIN od tego modelu), niby te same silniki ale w D14A8 wszystko sprzedawane jest jako całość a w Z4 rozbite jako 3 osobne części także wszystko zamówione po 21zł brutto za sztukę. Jak zamontuje i sprawdzę to napisze czy oby wszystko na bank pasowało bo z tego co czytałem na forum to z tymi uszczelkami z ASO rożnie bywa...:)

Maskunt
22-02-12, 14:37
Czemu róznie? U mnie było bez żadnego problemu z uszczelką z ASO. Dajesz im VIN odetkanego fabrycznie silnika, albo tłumaczysz o co chodzi i już. Na dobrą sprawę możesz nie wsadzać tam uszczelki z aso, tylko wyciąć ją z grubego kartonu albo dać tam silikon. Tu masz vin civica z silnikiem d14z4: jhmej93400S027328.

czara
22-02-12, 14:58
Dzięki Maskunt już wcześniej załatwiłem VIN z D14Z4, Ja mam odetkany silnik chciałem tylko samą uszczelkę i to był problem bo kosztuje 120zł dlatego potrzebny był inny VIN. i niestety możesz im w ASO tłumaczyć do bólu ze to te same modele ale bez VINu nic nie wskórasz :) po za tym wszystko się zgadza tylko ze na silikon dawałem ostatnio i jak sie okazało w zimę po jakims czasie gdzieś jednak coś daje ciała, i teraz chciałem zrobić porządnie do tego poco mam wycinać z kartonu jak mogę wstawić oryginał? A jak wynika z tego wątku nie każda OEM uszczelka spełniała swoje zadanie dlatego napisałem różnie:)

ceglarzkamil
04-03-12, 17:52
Witajcie. Mam pytanie, dobra będzie ta uszczelka do Mojego D14A5 ? http://allegro.pl/uszczelka-przepustnicy-civic-ej9-96-00-75-90km-i2160142461.html

fucz89
19-04-12, 23:36
Witam! Jestem tu nowiuteńki - mój pierwszy post, wiec na początek pozdrawiam wszystkich!
Do 3 rano siedziałem i szukałem informacji na temat rzekomego odetkania Civica!
Coś tam wyczytałem, troche pomyslałem i po przebudzeniu zabrałęm sie do roboty, a teraz chcialbym sie tym z Wami podzielić!

Wyjąłem "starą" metalową uszczelkę a na jej miejsce włożyłem wyciętą na szybkości z tektury (odrysowałem ja od tej metalowej) - efekt przerósł moje oczekiwania, wiec kawałek papieru został juz pod przepustnicą i czeka aż przyjdzie oryginalna uszczelka. Nie resetowałem kompa, obroty nie falowały, nie falują, odpalił normalnie, przejechałem jakies 60km i nadal wszystko ok, wskazówka od rpm spokojnie dochodzi do magicznej 7emki a wczesniej był z tym problem! Cała zabawa w "tuning" zajęła mi jakieś 20 minut!
Polecam zabieg!!

I z tego miejsca mam jeszcze pytanie. Czy mogę jeszcze coś zrobić tanim kosztem by polepszyć osiagi swojego Civica? Proszę o podpowiedzi, co polecacie.

silnik D14Z1
rok 1999

czara
20-04-12, 13:53
tanim kosztem to już raczej nic nie zrobisz, możesz ogarnąć dolot, wydech, skrzynie ale to już kosztuje parę PLNów..

fucz89
20-04-12, 20:44
to może zacznę od dolotu. Wymiana całego układu dolotowego + stożek czy tez może tylko filtr zamienić (podobno sa jakies zmieniajace dzwiek silnika i zwiekszajace przepustowosc powietrza) ??

keczub
23-04-12, 14:56
Ja właśnie w zamówiłem uszczelkę w ASO na Przybyszewskiego podałem numer VIN i wytłumaczyłem że potrzebuje tą uszczelkę bez zwężki. Koszt około 21pln ma być w środę (bo się spóźniłem o chyba godzinę żeby była na drugi dzień :)) ale po odbiór pójdę z wyciągniętą starą żeby sprawdzić czy to w 100% to. Po wymianie i profilaktycznym resecie kompa napisze o efektach :)

keczub
24-04-12, 11:52
Ja właśnie w zamówiłem uszczelkę w ASO na Przybyszewskiego podałem numer VIN i wytłumaczyłem że potrzebuje tą uszczelkę bez zwężki. Koszt około 21pln ma być w środę (bo się spóźniłem o chyba godzinę żeby była na drugi dzień :)) ale po odbiór pójdę z wyciągniętą starą żeby sprawdzić czy to w 100% to. Po wymianie i profilaktycznym resecie kompa napisze o efektach :)

No i czar prysł. Zastanawiała mnie wystająca JASNA uszczelka. Zdjąłem rurę od dolotu i zaświeciłem za przepustnice. Okazało się że już ktoś mnie uprzedził z wymianą uszczelki. No cóż, nie sprawdzałem wcześniej, a jedynie kierowałem się tym że auto z Niemiec. Trudno, będę musiał sprawdzić to na hamowni a później kombinować na inne sposoby żeby podbić stajnie o parę koni, bo czuje niesyt :)

Goldeq
26-04-12, 23:16
tak podsumowując "bo jestem leniem" do d14a5 jaka uszczelka od jakiego silnika , i czy można o vin prosić lub nr części

mierzaj
24-05-12, 20:34
witam
Ma ktos moze odsprzedac uszczelke ta z d14A8 ?

mierzaj
05-06-12, 19:59
???????????

Goldeq
10-06-12, 08:01
Może ktoś wie ile powinno być obrotów przy 100km/h na 5 w d14A5 ? u mnie jest 3050obr/min dobrze ? i umie ocenić po tym czy zatkana czy nie ? . Jak tak to jak uszczelka podejdzie do d14a5?

sweet
10-06-12, 09:50
Zdejmij dolot z przepustnicy, otwórz przepustnice na max i widać czy masz zwężke czy też nie - to się rzuci w oczy :)
Ja osobiście uszczelkę sobie sam wycinałem z tego co było pod ręką... Coś na wzór "ceraty" tylko dosyć dziwne bo z jednej strony dawało się ciąć to coś. Zawsze możesz ori uszczelkę rozwiercać.

qureku.
10-06-12, 10:17
Może ktoś wie ile powinno być obrotów przy 100km/h na 5 w d14A5 ? u mnie jest 3050obr/min dobrze ? i umie ocenić po tym czy zatkana czy nie ? . Jak tak to jak uszczelka podejdzie do d14a5?

Moc nie ma nic do wartości osiąganych na poszczególnych biegach..

Bobas
03-02-13, 20:47
Jak wygląda sprawa jeśli ktoś ma założony gaz? Trzeba regulować?

Eska
15-04-13, 08:54
Można uzupełnić te załączniki z szablonami jak wygląda uszczelka przed wymianą i po wymianie do D14A5 bo te załączniki z pierwszego postu są nieaktualne ?

Raus
12-05-14, 23:05
Jest jakiś użytkownik D14Z3, który wykonał tą operację? Wszystko poszło ok? Mam taki silnik z 2000 roku i trafiam na posty, że jest tam coś po blokowane w kompie oprócz samej uszczelki.

Endrju1
13-05-14, 12:04
Ja w d14A7 to robiłem i przyrost mocy był po resecie, z tego co słyszałem w a3 są chyba nieco ograniczone mapy i przyrost mocy jest nieco mniejszy, ale jednak jest (tylko z zasłyszenia, dodatkowo gdzieś na forum jest temat o tuningu właśnie a3 zdaje się).

mickee
13-05-14, 14:19
Ja w d14A7 to robiłem i przyrost mocy był po resecie, z tego co słyszałem w a3 są chyba nieco ograniczone mapy i przyrost mocy jest nieco mniejszy, ale jednak jest (tylko z zasłyszenia, dodatkowo gdzieś na forum jest temat o tuningu właśnie a3 zdaje się).

No a kolega pyta o Z3 więc nie wiem w czym ma mu to pomóc.

Endrju1
13-05-14, 14:40
aj, głowę bym dał, że było a3.
To z tego co na niemieckim forum wyczytałem, to mapy w z3 są takie same jak w z4, a wiec usunięcie zwężki i reset kompa powinien dać przyrost mocy do 90KM.

Raus
13-05-14, 14:57
Dzięki za odpowiedź. W takim razie muszę zajrzeć do przepustnicy czy jest zwężka czy może ktoś ją wyjął bo o dziwo w dowodzie mam wpisane 90km

Raus
14-05-14, 09:01
Czy po tych zdjęciach ktoś jest w stanie powiedzieć czy siedzi tam zwężka?

http://i.imgur.com/tprGQcm.jpg

http://i.imgur.com/dxBjk4V.jpg

miishq
10-02-15, 17:59
Przepraszam, ze odkopuje taki stary temat, ale jest on obecnie najświeższy w Internetach z tego co szukałem.
Założyłem w mom D14A5 uszczelkę z D14A2 (może ktos podać numer VIN dla porównania?) i auto bardzo słabo chodziło po resecie silnika, ciężko zapalał, dławił sie na benzynie i mocno falowały obroty (na lpg wszystko bylo ok), po powrocie do starej uszczelki, problem zniknął jak ręką odjął. Jakies sugestie, co robię zle? :/
Czy może razem z wymiana uszczelki wyczyścić silnik krokowy? Czy da się jakis odczepić linkę gazu, żeby przeczyścić od razu całą przepustnicę?

Foto uszczelki:
http://s29.postimg.org/5j8zuqeib/WP_20150210_004.jpg (http://postimg.org/image/5j8zuqeib/)

bita
22-03-16, 14:33
Witam Hondziarzy! :)

Jestem nowym szczęśliwym posiadaczem Hondy z silnikiem D14Z3 z 2000 roku (5d). Co zrobić aby to przerobić na 90 KM? Czy uszczelka od Z4 faktycznie załatwia sprawę, czy będzie też potrzebne "epromowanie" kompa? (mam możliwości techniczne, pytanie tylko o uszczelkę...).

Proszę o jakieś porady i podzielnie się wiedzą ;)

Dziękuję!

Kubuniek
22-03-16, 18:34
Jeśli mówisz o uszczelce przepustnicy i masz tę uszczelkę z mniejszą średnicą to wystarczy wymienic, lub wyciąć z brystolu nową. Potem składasz, wyciągasz bezpiecznik back up umieszczony w skrzynce pod maską i uczysz ecu według procedury.

Wyklepane z Xperii Z3

badyl133
22-07-16, 21:26
Witam
Zna ktoś numer katalogowy uszczelki pod przepustnicę z d14A8 ?

bartek_levis
25-07-16, 10:40
ten: 17107-P1J-E01 ??