Zobacz pełną wersję : Lpg warto czy nie ?? pomocy
Witam jestem nowym forumowiczem, więc proszę o wyrozumiałość, jeśli był ten temat to sorka ale nie potrafie znaleźć :P Mam bardzo ważne pytanie. A więc tak : jestem szczęśliwym posiadaczem Civic VI ej9, 1.4i D14A3, ( po usunięciu reduktora na przepustnicy). Muszę przyznać że jestem zadowolony ze spalania, jednak przy coraz droższych cenach na stacjach za Pb95 i założeniu że mam zamiar śmigać moją Hondzią aż do "końca" nasuwa mi się co raz częściej myśl o wstawieniu instalacji LPG. tak więc pytam ponieważ słyszałem od wielu "specjalistów" od Hond którzy jeżdża VW :P że to nie gra zbyt dobrze. Proszę o rady i opinie osób które NAPRAWDĘ mają coś wspólnego z wyżej wymienionym modelem. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ja mam dokładnie taki sam silnik , znam kilka osób które jeżdżą na LPG i jakoś się to ma , nawet dobrze. Pytanie tylko na ile jest to sensowne. Ile jeździsz dziennie , ile po mieście/ trasie ?
miesięcznie robię średnio około 1500 km , z tego ok 1000km po mieście.
chodzi mi głownie o kwestie techniczne tj: czy nie "dławi się" czy moc mocno spada? czy duże są koszty w związku z utrzymaniem tejże instalacji?
Moc i aspekty techniczne zależą bardzo dużo od instalacji i instalatora. A koszty , wymiany filtrów , droższy przegląd i ew. usterki instalacji.
a znasz może parametry dobrej instalacji marka itp, żeby gościu od instalacji nie próbował zrobić mnie w bambuko ;p
Podpytam kolegę który montował LPG w swoim, ja niestety nie mam więc wiele nie podpowiem , ale szwagier i kumpel ma to podpytam i dam znać.
super i dzięki za pomoc !
wkładaj sekwencje np Stag 4, mam identyko silnik jak Ty i chodzi super, w mieście pali 9l gazu a po trasie 7.
Warto ja mam B18 i Stag 4 isa2 do tego wtryski Valteka i dziala smiga. Zrobiłem sobie odciecie na 6 tys i przełacza na benz a jak che podeptac to mam magiczny przyciskk i zapitalam.Gaz słuzy mi jedynie to normalnej jazdy po miescie dojazd do pracy itd. Spalanie 9 l jak na b18 to smiech. Na benzynie brało mi 8,5
Dodam ze w zeszłym tygodniu Unia europejska podpisala porozumienie ze ceny gazu nie pujda do góry chodzi o akcyze przez najblizsze 5 lat. Wiec w PL nadal bedzie stosunek 2 razy taniej niz benzyna
no no panowie chyba mnie po woli namawiacie :D:D:D zwłaszcza że mam zamiar pojeździć parę latek jeszcze tym samochodem. a jak z awaryjnością Stag4 ??
Stag to tylko elektronika więc tu raczej się mało co psuje, mechaniczne cześci instalacji już predzej jak wtryski i reduktor.
czyli wtryakiwacze valtec a jakis konkretny model? a reduktor ? tomasseto? model?
Ja mam założone następujące graty:
sterownik: KME NEVO
wtryskiwacze: Hana H2000 czerwone
reduktor: KME Silver
zbiornik w miejscu koła 34l
pełnowymiarowy wlew pod klapką obok wlewu benzyny
Zestaw nie najtańszy, ale jeden z lepszych. Nie odczuwam żadnej różnicy pomiędzy jazdą na gazie, a benzynie, poza ceną oczywiście;)
Podstawą przy zakładaniu gazu, jest dobry fachowiec. Taki to nawet z najgorszych podzespołów potrafi coś wyrzeźbić i dobrze ustawić.
A jak ktoś chce oszczędzać na montażu, czy częściach to później wychodzą różne kwiatki, że gaz to zuuooo:p
Dokładnie tak jest jak koledzy piszą 2/3 sukcesu to dobry monter oczywiście dobra instalacja też się liczy ale jak będzie partacz to nawet najlepszą instalację spierdzieli. Znam przypadek gdzie kole zapłacił w aerodecku 1,4 około 3 k za instalację sekwencyjną to było chyba w 2006 roku auto nie chciało mu jeździć. Poprawiali cudowali nic. koleś się wkurzył kazał to wymontować oddać kasę pojechał do poleconego warsztatu założył mu gość dokładnie taką samą instalację tyletylko że zrobił z jajem i gość do tej pory jeździ tylko na regulacje i wymiany filtrów a auto jeździ lepiej niż na Pb.
@rooter mógłbyś podać dokładne dane swojej instalacji ??
Ja juz 5rok smigam na LPG i nic sie nie dzieje. Jak koledzy napisali jesli zdecydujesz sie na wydanie 2500-3000 tys zl na dobra instalke to bezawaryjnie bedziesz przez te 4-5 lat jezdzil. Wymiana filtrow,sam to zrobisz jak troche poczytasz i co 10tys zaoszczedzisz ok 70-80zl (koszt filtrow ok 25zl a w zakladzie zaplacisz ok 100).
Wtryskiwacze Valteki -nie polecane! Duzo osob na nich jezdzi bo sa najtansze i wszedzie je zakladaja, sam mam je u siebie ale bedzie zmiana na Hane 2000.
Polecam http://lpg-forum.pl/, duzo sie tam dowiesz.
A co do hondy to dobrze znosza LPG pod warunkiem ze dbasz o wymiany itd
dzięki dzięki na prawde dużo mi to pomogło dziś byłem u "instalatora" i właśnie krzyknął mi 2200zł.i ale doczytałem również że warto zainwestować w hane2000(b) więc cena pewnie pójdzie w górę.
mógłbyś podać dokładne dane swojej instalacji ??
Stag 4plus
reduktor Alaska 09
wtryski Magic jet ( tu warto dopłacić do Hana albo Matrix)
butla w miejsce koła 33l, wlew pod klapką od paliwa ;)
przed instalacją ustaw koniecznie luz zaworowy ale to nie są wielkie koszta.
pełnowymiarowy wlew pod klapką obok wlewu benzyny
mógłbyś zrobić zdjęcie tego wlewu ? byłem o goscia taki zestaw jak Twój zamontuje mi za 2500, tylko kwestia tego wlewu, bo mówi że może zrobić mi pod klapką ale dokręcany, więc proszę o zdjecie ! ;]
Spokojnie sie tam miesci, tez mam tak zroione. Juz zaczynaja marudzic bo wygodniej by im bylo w zderzaku zrobic - nygusy!!!
vnv_nation
29-11-11, 08:03
Wlew pod klapka paliwa jest fajny, o ile jest tam w calosci a nie trzeba zakrecac koncowke.. Moze i fajnie bo tego nie widac, ale uciazliwe to jest bardzo. Gwinty od tej koncowki ciezko zlapac zeby sie wkrecalo i w ogole sie z tym bawic trzeba, w lato moze spoko, ale w zime stac trzepac sie z zimna i kombinowac no to juz tak kolorowo nie jest :) a zapomnij ze z twoim wlewem i wkrecaniem bedzie sie bawil pracownik stacji..
ja powiedziałem ze ma byc pod klapka i h,,,,,,j Zrobili bez mrugniecia jak ktos juz na tym etapie wydziwia to lepiej jechac do kogo innego. Wejdzie bez problemu trzeba kawałek plastiku wyciąc od benzyny ale to proste.
http://img195.imageshack.us/img195/3300/zdjcie0254s.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/195/zdjcie0254s.jpg/)
U mnie dokładnie tak samo jest zrobiony wlew gazu. Nie ma problemów z umieszczeniem tam takiego wlewu. Jak się gazownikowi nie chce to wydziwia:p
a to ci legaty ! :P a bo to nieestetycznie wygląda a to to , a w rzeczywistości to o wiele lepiej wygląda pełnowymiarowy wlew niż jakiś dziubek !!! no no jak gościu powie że nie zrobi po pokazaniu zdjęcia to jadę do innego ( a przynajmniej tak powiem) może zmięknie, ale u mnie w mieście od istalacji niestety najlepszy jest ten( legat)
vnv_nation
02-12-11, 20:18
To jedz do miasta obok, czasem warto :)
no niby warto ale w razie awarii pozniej holowac do serwisu do innego miasta.... troche nie bardzo, chociaz koleszka Octavką sie poleca a zna sie na holowaniu :P:P
Polecam taki zestaw u mnie sprawdza sie bardzo dobrze :)
Stag 300 plus isa2
AC-R01
Hana czerwona
http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?t=11951
MallyD16z9
07-12-11, 00:31
napewno Stag :)
wtryski napewno nie Valteki, zbyt wolne do naszych Hond, wiem co mówie w swojej miałem takie
wtryski musza byc magicjet, hana lub matrix, to sa dobre firmy.
reduktor polecam bo jeździ długo i bez awaryjnie zawoli zeta s i jest dobrze :)
Jeśli będzie dobrze ustawione ciśnienie: zadane i robocze i wtryski będa dosyc szybkie to wszystko bedzie latało i huczało.
U mnie lata taka ej1 d16z9 po małych modyfikacjach:
-lekki zamach 5kg
-3 i 4 z crx
-obniżona głowica o 0.8mm
-dolot ze zderzaka powietrza
-regulowane kółko
wszystko po spinane na stagu 300+
i nie ma różnicy czy gaz czy benzynka 95, spala przy spokojnej jeździe 8,5-9 a przy ostrym butowaniu to max 11,5 :) więcej nie chce wyjść
ja mam zagazowane b18c4 na brc w firmie CZAKRAM W TARNOWIE SA NAJLEPSI jestem mega zadowolony poszukaj ich na necie napewno ci coś doradzą
Ile wam pali w tym silniku gazu?
MJ to może były dobre na poczatku produkcji, teraz to jest duża loteria i zależy jak trafisz, zacierające się tłoczki, przebicia na cewkach itp.
Matrix tez szału nie robi, szybko się syfi a jak padnie któraś z cewek to trzeba od razu wymieniać całą listwe
Nie dawno pojawiła się niby poprawiona wersja MJ ale za tą ceną to wolałbym dołożyć te kilka pln i kupić Hanę
Ile wam pali w tym silniku gazu?
Powinno palić ok. 20% wiecej niz na PB, jak są jakieś większe odchyły od tej wartości to jest coś nie tak...
Witam .Jestem nowy zakupilem honde 2000 rok 1.4 75 km i czy po usunięciu reduktora na przepustnicy? Jest wieksza moc?slyszalem ze mozna cos usunac zeby miala 90 km ?Prosze o rade dziekuje,I tak samo zastanawiam sie nad gazem
skoro slyszales to trzeba bylo zaczac od szukania... chodzi o wymiane uszczelki pod przepustnica, poczytaj np tutaj:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?14324-75-gt-90-Czy-napewno-wystarczy-tylko-wymiana-uszczelki&highlight=odblokowanie
MarioMario
16-12-11, 23:33
napewno Stag :)
W życiu nie założę już sobie wtryskiwaczy MagicJet. Miałem z nimi takie cyrki w poprzednio posiadanym Focusie, że będę je omijał szerokim łukiem. Padły mi chyba 3 z 4, niestety nie jednocześnie, ale jeden po drugim. Potem niby trafiłem i przez długi czas działało ok, ale mam uraz i dlatego polecam raczej konkurencyjne wtryskiwacze :)
Magic jet-y są tanie a żeby działały bezproblemowo wymagają dobrego filtrowania gazu więc trzeba dbać i filtr fazy lotnej wymieniać co 10000km max.
Psychopata
28-12-11, 18:02
Ja napisze tak osobiscie mam założona sekwencje za 3100zł instalacja Włoska BRC butle mam małą miesci się na dzien dzisiejsze gazu za około 82.50zł i za to zrobie ponad 300 KM/h i to nie do 3 ale od 4 a czasem to do odciecią i jestem zadowolony
zrobie ponad 300 KM/h
Fajnie masz :cool:
podępnę się pod temat,
mam dylemat, czy instalować gaz pod taką samą Hanię (ej9), w tej chwili spala mi średnio 9l na mieście, przez ostatnie 28 miesięcie lata zrobiłem 11 tys km, ale głównie z powodu braku finansów na wahę (nie raz Hania stała pod blokiem, bo kasy na 95 nie była, cóż życie studenta dziennego).
Odłożyłem trochę kasy i zacząłem się zastanawiać nad gazem, powysyłałem pare pytań do gazowników o ceny i podzespoły:
Do zaproponowanie mamy system sekwencyjnego wtrysku gazu firmy BRC model
Sequent 24 MY 11 w skład wchodzi:
-Sterownik BRC sequent 24.11
-reduktror BRC genius mb
- wtryskiwacze BRC MY 09 ( nowa cicha technologia)
- zbiornik firmy STAKO najwyższa jakość, do wyboru , my proponujemy zbiornik
w miejsce koła zapasowego
Koszt tego zestawu wraz z montażem wynosi 2700 złotych brutto z FV,
homologacją, TDT, 2 lata gwarancji bez limitu kilometrów i krajowa gwarancja
w 60 punkach sieci BRC.
Sekwencja-1950 zl..Instalacja KME lub Zenit.
1. instalację sekwencyjnego wtrysku gazu w fazie lotnej IV generacji z elektroniką sterująca polskiej firmy AC system Stag 4 Plus. Koszt całkowity instalacji to 2700 zł ze zbiornikiem toroidalnym w miejsce koła (we wnęce koła zapasowego). Przy płatności kartą do ceny doliczamy 2% prowizji. Utrata mocy ok. 3-5 % nieodczuwalna przy eksploatacji.
Cena obejmuje: tankowanie gazu w ilości niezbędnej do uruchomienia instalacji, pokrowiec na koło zapasowe przy zbiorniku toroidalnym w miejsce koła zapasowego.Po montażu otrzymuje Pan fakturę, atest zbiornika, kartkę gwarancyjną oraz wyciąg ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej dany typ pojazdu do zasilania gazem. Gwarancja na reduktor i listwę wtryskiwaczy 12 miesięcy oraz 24 miesiące na pozostałe elementy.
lub
2.instalację sekwencyjnego wtrysku gazu w fazie lotnej IV generacji włoskiej firmy Landi Renzo system Omegas. Koszt instalacji 3500 zł ze zbiornikiem toroidalnym w miejsce koła zapasowego (we wnęce koła zapasowego). Przy płatności kartą do ceny doliczamy 2% prowizji. Utrata mocy ok. 3-5 % nieodczuwalna przy eksploatacji.
Cena obejmuje: pokrowiec na koło zapasowe przy zbiorniku toroidalnym, gaz w ilości niezbędnej do uruchomienia instalacji gazowej.
Po montażu otrzymuje Pan fakturę, atest zbiornika, kartę gwarancyjną oraz wyciąg ze świadectwa homologacji sposobu montażu instalacji przystosowującej
dany typ pojazdu do zasilania gazem. Gwarancja 24 miesiące bez limitu przebiegu pojazdu.
UWAGA PROMOCJA "3 lub 300"!:
Od 7.11.2011 r. do odwołania w ramach tej promocji oferujemy:
1. w przypadku wyboru instalacji Landi Renzo od powyżej podanych cen obowiązuje rabat 300 zł;
2. w przypadku instalacji AC Stag 300 są dwa dostępne warianty do wyboru:
- przedłużenie gwarancji o 1 rok (czyli gwarancja na reduktor i listwę
wtryskiwaczy 2 lata oraz 3 lata na pozostałe elementy z limitem przebiegu do 100000 km) lub
- rabat 300 zł od podanej wyżej ceny .
w pakiecie podstawowym 2300,firma KME wtryskiwacze reg , za dopłatą 300zł wtryskiwacze HANA.
Montujemy również instalacje firmy AC STAG
Do tego jeszcze za 2200 znajomy mi polecił swojego gazownika, u którego zagazował ostatnio Almerę 97 (w 2 lata 50 tys na gazie, troche jest różnica) i swoje poprzednie auto, Stag 4.
Ogólnie większość tras robię krótkich, dlatego ciągle się zastanawiam. A jeździć do kiedy? Min 2-3 lata, do końca studiów i ustabilizowania się. A przeraża mnie wizja tego, jak na samym początku przygody z Hanką cena pełnego baku wzrosła o 50zł i raczej nie wygląda na to, aby miało się to zmienić.
ja też sie pochwale, mam Stag 4, wtryski Valteka(nie polecam) i reduktor zavoli do 160km, do tego parówa i stożek i powiem tak valteki są wolne i byc może dlatego odczuwam różnice na gazie i benzynie ale jak chce pałować to przełączam na bp i jazda a jak normalnie jeżdze do pracy i robie ponad 500 km tyg to spalanie wychodzi mi 7.6l czyli za 33 l robie 450km. a mam d16y8
ja do swego civica 2009 r. 1,8 2 tygodnie temu wstawiłem instalację LPG w Białymstoku w firmie Stagmag i jest super, nie odczuwam żadnej różnicy
- układ sterujący stag 300 premium
- listwa wtryskowa hana
Zdecydowanie polecam.
bakalarz jakie masz teraz spalanie LPG w tym aucie ?
też zastanawiam się nad założeniem LPG ale ja z kolei słyszałem z bardziej lub mniej wiarygodnych źródeł że gniazda zaworowe w głowicy hondowskich silników na przestrzeni lat słabo wytrzymują wytrzymują LPG. Ciekawy jestem waszej opinii na ten temat :)
Ogólnie Honda pali około 1 litra gazu więcej niż paliwa. Przejechałem dopiero 1200 km, w poniedziałek jadę na pierwszy bezpłatny przegląd. Po pierwszych dwóch tankowaniach wyszło 10l, przy jeździe dynamicznej, teraz jak jest ślisko wychodzi około 9 litrów gazu. Wychodzi tak: tyle ile pokazuje komputer + 1,5 litra. (około pół litra zawsze oszukiwał komputer).