PDA

Zobacz pełną wersję : V gen vs VI gen

korbol
13-05-07, 19:11
dzisaij scigalem sie na cwierc mili z kumplem ma VI gena 1,4 IS (90km) manual a ja mam V gena 1.5 (105km)(d15b7)automat i za zadne skarby nie moglem go dogonic :/ na starcie to nie wspomnie mula mam strasznego :/ co mam zrobic aby chociasz poczesci miec lepszy start moze komputerek inaczej zaprogramowac :> pomozcie tak nie moze byc :/

P.S. Jesli temat nie nadaje sie do tego dzialu prosze o przeniesienia :) pozdro

mortas
13-05-07, 19:23
Nie wiem czy to u ciebie pomoze ale znajomy w audi B4 tez automat wymienil olej w skrzyni i mowil ze czuc roznice przedtem bylo troche ospale a po wymianie lepiej mu sie zbiera:)

korbol
13-05-07, 19:26
zobaczymy narazie musze wymienic rozrzad i zawieche zrobic pozniej zobaczymy z tym olejem bo tak nie moze byc ..............

Angrekoo
13-05-07, 20:17
prawda jest taka.. ze automat strasznie zamula auto... szczególnie przy sprincie do 100km/h bo ruszasz z 1000 obr - jesli ruszasz klasycznie..

ja spokojnie objechalem kumpla w volvo v40 2.0 140 km .. gdzie w manualu by mnie pozamiatał.....

korbol
13-05-07, 22:13
to fakt automat muli :( ale co zrobic zeby chociasz w jakims stopniu nie mulil :> najlepszym rozwiazaniem bedzie chyba wsadzenie manualnej skrzyni biegow :D

bidz
14-05-07, 09:02
ze automat strasznie zamula auto
strasznie to mało powiedziane, automatem w ogóle nie sposób jeźdźic :-P

na starcie to nie wspomnie mula mam strasznego :/ co mam zrobic aby chociasz poczesci miec lepszy start

stajesz, wrzucasz 1, zaciągsz ręczny, w momencie startu puszczasz ręczny, decha aż po samą odcinke prawie, wrzucasz 2, decha pod odcinke, wrzucasz d3, decha pod odcinke, wrzucasz d4..... decha pod odcinke. W taki sposób start moze być minimalnie lepszy.

Nie wiem czy to u ciebie pomoze ale znajomy w audi B4 tez automat wymienil olej w skrzyni i mowil ze czuc roznice
zgadza się

korbol
14-05-07, 15:52
dzieki wam koledzy na wskazowki na pw dostalem takze widomosc ze mam wywalic kata ze to odmuli auto troche :> ale mam wogole go wywalic czy wstawic strumienice :>

Respev
14-05-07, 16:30
Wywalić i kupić sportowy. Na forum jest dosyć dużo tematów dotyczących tej kwestii. Wystarczy poszukać :]

bidz
14-05-07, 17:15
mam wywalic kata ze to odmuli auto troche
uja da

-=MARIO=-
14-05-07, 17:53
mozesz zrobic tak

wrzucasz N obroty tak na 3500-4000

w momencie startu popychasz na D4 i ciagniesz

tylko jedno ale w ten sposob szybko ja rozwalisz :chinczykk:

k_mechowicki
14-05-07, 17:54
wywalenie kata da, tylko nie wiem co?? w seryjnym samochodzie jesli jest nie zapchany to co najwyzej troche hałasu a osiagi moga byc gorsze. juz kiedys pozbyłem sie tego wynalazku i była tragedia a u kumpla wzrosło ale tylko spalanie i nic wiecej

woytaz
14-05-07, 19:05
nie jest to temat o katalizatorze ale male OT:

jak juz pisalem w innym temacie, nie mialem zapachanego kata bo przedmuchalem go sprezonym powietrzem dosc dokladnie, a po jego usunieciu i tak czuje roznice w dynamice,

korbol
14-05-07, 20:00
a strumienica cos da :> glupie moze pytania ale nie znam sie na tym kumpel ma strumienice w VI genie i troche na starcie elpiej idize ale tez ma do tego stozek wiec nie wiem jest tyle czynnikow skaldajacych sie na to ze juz sie gubie czytajaj to forum i jeszcze kazdy ma inne doswidczenia
:bicie:

Respev
14-05-07, 20:15
Matko, robicie problem. Dosłownie pare "topików" niżej jest temat traktujący o katalizatorach, strumienicach itd.

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1424&start=0

sunnboy
14-05-07, 21:18
korbol napisał/a:

uja da

..no to chyba jednak da...ja wywalilem i czuje znaczaca poprawe i nie jest to tylko moje zdanie zeby nie bylo ze to jakas autosugestia..kilku kumpli wsiadlo i tez stwierdzili ze sie odmulilo..inna sprawa ze glosniej ale to jest fajny metaliczny ryk..mnie sie podoba..ale napewno odmuli na 100 % :aloha:

bidz
15-05-07, 07:20
korbol napisał/a:

uja da

..no to chyba jednak da...ja wywalilem i czuje znaczaca poprawe i nie jest to tylko moje zdanie zeby nie bylo ze to jakas autosugestia..kilku kumpli wsiadlo i tez stwierdzili ze sie odmulilo..inna sprawa ze glosniej ale to jest fajny metaliczny ryk..mnie sie podoba..ale napewno odmuli na 100 % :aloha:
ale kolega wyraźnie cierpi na kompleks automata! Skąd wiesz, że ma zapchanego kata, i jego obejście do jakis realny przyrost? A nawet jeśli to jaki? 1-3 kuca? Odczujesz to? tym bardziej w automacie?
uja da.

woytaz
15-05-07, 11:38
ech, nie czytacie dokladnie postow, napisalem przeciez (przynajmnioej w moim przypadku) zapchany nie byl a roznica jest ODCZUWALNA po wywaleniu, ile kucy? to sie okaze na hamowni.

ale nie wiem jak to jest w automacie, jak juz ktos napisal niech kolega sprobuje ten olej w skrzyni zmienic, a potem bedziemy myslec dalej,

-=MARIO=-
15-05-07, 12:47
przede wszystkim automat nie został stworzony by sie sciagac ze swiateł :kirczak:

korbol
15-05-07, 16:59
-=MARIO=-, tu masz racje ale cos napewno sie da zorbic :) wymienie pierw ten olej i bedziemy myslec dalej tak jak napisal Woytaz

-=MARIO=-
16-05-07, 10:17
sprawdzałes moze ile ci leci ten automat do 100 ??

Pietka_
16-05-07, 10:57
ja tez mam automat i muszę przyznać że jest nie najgorzej, no ale z manualem na pewno sobie nie poradzę. W książce napisane mam ze automat jest o 2,5 sekundy wolniejszy do setki od takiego samego manuala (d16z6) i nic tego nie zmieni. Wiadomo stożek i kat może i da parę koników ale w ogólnym rozrachunku i tak to nic nie da( oczywiście zakładając, że twój automat nie jest jakoś nienaturalnie zamulony)

PS: na innym forum czytałem tez wypowiedzi że manuale 100konne kilują automaty 120-130konne, więc raczej na wygranie z kumplem nie masz szans ale może się mylę. :)

bidz
16-05-07, 15:14
W książce napisane mam ze automat jest o 2,5 sekundy wolniejszy do setki od takiego samego manuala (d16z6)
jakas lipna ta książka

Pietka_
16-05-07, 16:42
jakas lipna ta książka
uwielbiam takie komentarze :) - bez podania argumentów

kliknij (http://www.honda-crx.info/forum/portal.php?show=39)
tu też jest tak napisane więc chyba nie taka lipna.
Jeżeli masz jakieś inne źródła to proszę przedstaw je.

bidz
16-05-07, 18:40
sry, myslałem że o jajkach mówimy.
ale te desolki cieńkie :aloha:
:aloha: :afro: :d :ban: :ban: :ban:

Jeżeli masz jakieś inne źródła to proszę przedstaw je.
tylko i wyłącznie własne doświadczenia związane z kilkukrotnym ściganiem się z manualami d16z6, nie poparte zadnym papierem, więc gówno warte :agent: :agent: :hinczyk:

-=MARIO=-
16-05-07, 20:54
to pochwal sie tymi doswiadczeniemi :d

Pietka_
16-05-07, 22:17
hmm solki cienkie :) a to dobre
chyba jednak nie masz tak wielu doświadczeń :afro:

korbol
16-05-07, 22:24
Panowie temat zalozylem po to aby byla mowa jak odmulic mojego automata :P a nie zebyscie sie klucili o 2,5 sekundy :P

-=MARIO=-
16-05-07, 22:35
najpierw sprawdz ile ma do setki a potem sie bedziem zastanawiac czy jest zamulona

a 2.5 sek to jak sie niemyle cos kolo 2.5 dlugosci auta wiec to nie taki pikus :piwo:

bidz
16-05-07, 23:51
Panowie temat zalozylem po to aby byla mowa jak odmulic mojego automata :P a nie zebyscie sie klucili o 2,5 sekundy :P
tak samo jak kazdy inny motor.
Fizyki nie oszukasz, bez zmiany skrzynki na manuala dużo nie uzyskasz.

Pietka_,12s do paki to cienizna.
A moich doświadczen nawet nie staraj się podsumowywać. Z kilku powodów.
Dla Ciebie wystarczającym powinien być ten, że nie mam na to ochoty :piwo2:

P.S. Dziś jechałem z komarem, jajko takie jak moje, d16z6 w manualu.
Odszedł, ale jakieś 1,5 długości gdy ja miałem koło 100 km/h . Nie sądze, że jest to róznica 2,5s. Z moich pobieżnych pomiarów wychodzi mi jakieś 9,5-10s do 100 km/h.
d16z6 w manualu nie ma 7s do 100/h.
Byc może w desolkach ta różnica jest większa.
Bo są cieńsze.
I bardziej gejowskie :-P
Howgh!

EOT

Pietka_
17-05-07, 09:13
:piwo: