Zobacz pełną wersję : sworzen gorny
Siemka
Czy tak wygląda u Was stan sworznia :D ? na necie znalazłem tylko jedno zdjęcie i tam jest prosty, nie tak jak u mnie
https://picasaweb.google.com/106891298087372084673/SworzenGornyPrzodLewaStrona#5678252902806378290
czytałem, że jak skrzypi to dolny do wymiany a jak puka to górny. Ale po zalaniu WD40 nadal coś puka i tak się zastanawiam czy jakieś inne gumy czy może ten górny
Czy wlewając WD40 sądziłeś że przestanie pukać czy jak bo nie kumam ? Jeśli puka to wymiana a nie zalewanie go cudownymi specyfikami. Wygląda jak sworzeń w momencie gdy koło jest w górze :D
grape.crash
23-11-11, 19:23
na necie znalazłem tylko jedno zdjęcie i tam jest prosty, nie tak jak u mnie
To że jest krzywy to nie znaczy, że jest rozwalony :D
A tym WD40 to nic nie zdziałasz...
Tego sworznia praktycznie już w środku nie ma... Bardzo z tym uważaj i wymieniaj szybko. Sworzeń generalnie to część ruchoma, więc się wygina ale na pewno nie aż tak, jak na tym zdjęciu.
na forum tak przeczytałem aby zalać, sprawdzić i jak przestanie to na pewno do wymiany.
i teraz kwestia, czy tego sworznia praktycznie nie ma czy "to, że jest krzywy to nie znaczy, że jest rozwalony"
lukasz-lukasz
23-11-11, 20:21
Z tym zalaniem olejem to chyba przestałby skrzypieć a nie pukać, trochę pomyślunku :) Stanu sworznia na pewno nie określisz po jego wyglądzie, nie wiem skąd pewność kolegi yautja, tak pracuje ten sworzeń, na boki. Jak chcesz sprawdzić czy ma luzy to na zdemontowanym kole podnieś zawias w góre za wahacz dolny i spróbuj poszarpać wahaczem gornym w górę. Tylko dobrze podeprzyj. Tak czy tak jezeli masz jakieś objawy czy obawy to lepiej wymienic.
U mnie skrzypiało i stukało, po wymianie górnych sworzni cisza jak makiem zasiał ;) ale jak na własne oczy zobaczyłem w jakim stanie były stare, to aż się przeraziłem... Same sworznie drogie nie są, więc wymień i będzie spokój. A jak nie jesteś do końca pewny co to stuka, puka i skrzypi to podjedź na stację diagnostyczną i Ci sprawdzą, koszta również niewielkie - zazwyczaj 10~20 zł.
dzięki za pomoc,
sprawdzę, wymienię i dam znać
dzisiaj zrobiłem przegląd i pełne zdziwienie, gość powiedział, że wszystko jest ok a specjalnie podnosił przód i lukał na sworznie :|
lukasz-lukasz
28-11-11, 17:52
nie rozumiem czemu jesteś zdziwiony? napisałem Ci wyżej że po wyglądzie to można obrazek oceniać a nie stan sworznia :)
wsadź sworznie 555 są najlepsze z zamienników
wszystko bangla w samochodzie :) sworzeń gitarka więc zamykamy :)